Minusta ehkä hauskinta näissä vaaleissa on se, että ehdolla on kolme Paavoa. Olen alusta asti heittänyt vitsillä (tai ehkä en) äänestäväni Paavoa, mutta en vain tiedä ketä niistä. Teen siis pienen yhteenvedon mahdollisista Paavoista:
- Väyrynen on ehdottomasti hauskin näistä kolmesta Paavosta. Väyrynen on edukseen talk show -tyyppisissä ohjelmissa ja osaa nauraa itselleenkin. Tai ainakin antaa sellaisen kuvan. Väyrysen poliittisista agendoista minulla ei ole hajuakaan, mutta ne eivät voi olla hyviä.
- Lipponen on lepponen, paitsi jos suuttuu. Lipponen puhuu hitaasti, joten hänen viihdearvonsa on hiukan matalampi kuin Väyrysen. Lipponen on yhtä vanha kuin ikihonka, joten hänestä löytyisi kyllä sellaista entisaikojen presidentin karismaa ja arvovaltaa. Lipponen ei voi olla liian vanha presidentiksi, koska hänen molemmat vanhempansakin ovat vielä elossa.
- Arhinmäki on hurjan nuori presidentiksi eikä varmaan olisi edes lähtenyt ehdolle, ellei omat joukot olisi kannattaneet niin kovasti. Arhinmäki on 35 vuotta Lipposta nuorempi ja varmasti itsekin tietoinen siitä, että ei tule valituksi, toisin kuin nuo kaksi muuta Paavoa. Arhinmäki jakaa Paavoista parhaiten saman arvomaailman minun kanssani.
En voi käsittää Niinistön suosiota. En näe hänessä minkäänlaista karismaa, varsinkaan sen jälkeen, kun tajusin hänen olevan joku tynnyrintapin mittainen. Olen myös kuullut luotettavalta taholta, että Niinistö on mulkku jätkä. Toisaalta Niinistön suosio tuntuu olevan niin suuri, että ei taida olla väliä pidetäänkö vaaleja ollenkaan. Niinistön voisi gallupien perusteella suoraan kruunata presidentiksi.
22 kommenttia:
Hauska! En ole muuten ajatellutkaan että on noin monta Paavoa mukana. :) Tämä kertoo vain siitä etten ole ehtinyt edes ajatella koko vaaliasiaa vielä. Onneksi Paavo A. lähti ehdolle! Eihän siitä pressaa tule mutta on minullakin sitten oma ehdokas. Niinistö on K A U H E A. En ole koskaan ymmärtänyt sen suosiota. Voin hyvin uskoa että se on kokoomuslainen mulkvisti!!!
Niinistö on aiheuttanut etäinhoa ja -pelkoa aina, mutta viime vuonna Tampereen yliopiston promootiojuhlissa häntä läheltä tarkastellessani koin kyllä ihan puhdasta kauhua. Mulkku.
Oma mielisairas lukunsa Niinistö-ilmiössä ovat naisfanit: tosi nuoret oikeisto-opiskelijatytöt ("Sauli on siis niin daddy") ja vanhat duunarimuijat ("on se Sauli porvariksi ihan fiksu"). Eivät ymmärrä, ettei siellä sylkiäisnaamarin alla ole mitään. Se on Saulin oma naama.
En tietysti halua puuttua sisältöön millään lailla, mutta mielikuvituksen siivin näin tämän jutun heti sillä lailla, että sukunimet korvattaisiin etunimillä, ja sitten siitä tulisi arvausleikki, kuka Paavo on kukin.
Kaukon ääni menee kans Paavolle. Mun mielestä nyt, kun presidentin valtakin on niin pieni, ois ehkä se Väyrysen aika. Oikeesti, se on toivonut tota jotain sata vuotta ja ei kai se nyt mitään niiiin järkyttävää sais aikaan?
Tuliko kenellekään muulle mieleen "3 Paavoa"-ilmoituksen jälkeen että "THERE CAN ONLY BE ONE!"?
Ei..? Ei minullekaan.
Niinistössä varmaan ihmisiä sama kuin Lipposessa, eli molemmat töräyttävät ilmoille mitä haluavat ja vika on kuuntelijan päässä jos ei ymmärrä vitsiä. Tällainen suorasukaisuus on aina minusta ollut suosittua Suomessa.
Niinistö on kuitenkin suositumpi kuin Lipponen, sillä hän yleensä piilottaa alasimen silkkihansikkaaseen, kun taas Lipponen pudottaa sen toisen varpaille ja sanoo päälle "So what. Minä pudotan alasimen vaikka Kiinan keisarin varpaille".
Näissä presindentinvaaleista tulee mulle ainakin hankalat.
Kaikki ehdokkaat ovat sellaisia että en halua niitä nähdä lähelläkään presidentin pallia.
Pitää varmaan heittää noppaa ehdokkaasta tai sitten yrittää löytää noista se kaikkein vähiten vastenmielisin. Huoh... aika mahdoton yhtälö... noppa ratkaistoon minun ehdokkaani. Ehkä siinä heittelyjen lomassa selviää se vähiten vastenmielinen henkilökin.
Äänestämättäkään ei viitsi jättää, kun sitten ei voi valittaa sitä että väärä mies voitti. ;)
Niinistöllä ei ole karismaa, mutta kompetenssia tuntuisi löytyvän. Se on suosionkin takana. Ongelma vain on, että kun mies kannattaa vääriä arvoja, niin kompetenssikin on silloin melkein pelkkää miinusta.
Lipponen olisi demarina muuten kiva, mutta tässä puhutaan miehestä, joka teki SDP:stä oikeistopuolueen ja pudotti sen suosion vuosikymmeneksi pettämällä kannattajat. Nyt kun se on vähitellen löytymässä uudestaan, mies tuodaan takaisin. WTF?
Sitten on tuo Väyrynen, joka viimeksi valitti mediapelistä ja kantaa Kepun jäsenkirjaa. Ei hyvä. Suomessa ei tarvita enempää lehmänkauppoja. Toisaalta jos tuo jätetään huomiotta, selkeän politiikan puute saattaisi olla ei-negatiivinen asia.
Arhinmäki taas voisi olla kiva, mutta häntä ei valita edes toiselle kierrokselle. Muutenkin tuntuu kannattavan asioita varsin pinnallisesti. Ei esitä suuria ajatuksia tai osoita kykyä syvälliseen ajatteluun.
Ketä muita jäi? Biaudet? Joo, ruotsinkieliset teollisuuspamputhan tarvitsevat lisää valtaa. Kyseenalaiset ansiot ihmisoikeusrintamalla. Ei käy.
No, sitten lieneekin enää jäljellä hauska mies Soini, joka edustaa sinänsä ihan kannatettavaa muutosvoimaa mutta ajaa voittopuolisesti aivan älytöntä politiikkaa. (Osa toki on ainakin lähtökohtaisesti ihan mielekästä.)
Olo on kuin republikaaniäänestäjällä USA:n presidentinvaalien esivaalissa.
(Toisaalta henk.koht. kyseinen puolue on itsessään jo täysin väärä. Siellä tosin nuo ehdokkaat ovat aivan pellejä - satunnaisotannallakin saisi parempia.)
Saa tosiaan nähdä ketä äänestää. Vai jättäisikö uurnaan tyhjän lapun?
Nyt olisi sitoutumattomalle kandidaatille kysyntää. Se viime vaalien rusettimies kuulostaa nyt aika hyvältä.
Error... toivottavasti ei tule nyt kahteen kertaan. SIIS sanoin, puoluetoverin sanoin: "Nyt ei hipsterinkään tarvitse äänestää ironisesti Paavoa, kun voi äänestää Paavoa ihan tosissaan". Ei Arhinmäki ole pinnallinen, pikemminkin sellainen vanha koulun puolueessa aatteeseen kasvanut poliitikko, palavasydäminen. Ei siitä presidenttiä tietenkään tule, eikä pidäkään nyt, mutta onpahan ekalle kierrokselle vaihtoehto. Kakkoskiekalla onkin sit miettimistä...
"Ei Arhinmäki ole pinnallinen, pikemminkin sellainen vanha koulun puolueessa aatteeseen kasvanut poliitikko, palavasydäminen."
Joo paloa löytyy, mutta en minä ainakaan ole mitään sen suurempaa syvyyttä hänestä ole huomannut. Toisaalta en ns. piireissä pyöri.
Ehkä ongelma on viestinnässä.
En nyt sano, että noissa muissakaan syvyyttä olisi, mutta kun kerran ns. oikealla asialla ollaan niin sitä toivoisi, että mielipiteet perustuisivat johonkin. Muuten homma vaan ikävästi näyttää vähän sellaiselta Vihreiden harrastamalta kohkaamiseltä, jossa asioita kannatetaan siltä pohjalta, että jokin vaikuttaa kivalta. Se tuottaa ikävästi toivotaan-toivotaan-politiikkaa, jossa ongelmia ja epäkohtia ei ratkaista ideologisen sokeuden vuoksi vaan niitä jopa luodaan lisää.
Tästä löytyy vaikkapa sellaisia esimerkkejä kuin tekijänoikeus vs. nykymaailma ja hyperironinen Vihreiden ydinvoimavastaisuus (entäs se ilmastonmuutos?).
Niin no kun nyt jäi sanomatta:
Jos syvyys ei välity, sikäli kun sitä on, aatteen palo vaikuttaa epäaidolta ja henkilö itse taas pinnalliselta.
Mitä vikaa on Pekka Haavistossa? Ei mitään.
Mitä vikaa?
Onko sekin mukana?
(Tuo esimerkiksi.)
niin no, meistä kommarihipeistä kaikenmaailman perustoimeentulot, ihmisarvot, tasavertaisuudet ja sen sellaiset hapatukset nyt vaan vaikuttaa kivoilta. siks me jaksetaan niistä kohkata.
ei paavo a. mustakaan ristiriidaton hahmo ole, mutta ei sekään ole pelkästään huono asia. tervetuloa vaan testaamaan joskus, meidän piireihin on kyllä lupa ja helppo tulla.
Oho, täällähän on oikein keskusteltu! Tämäpä hienoa ja kiitos kaikille kommenteista.
En jaksa vastailla erikseen jokaiselle, mutta Annikille sanon, että nyt harmittaa, etten itse keksinyt tuota! ;)
Riikka, juuri noissa asioissa ei mielestäni olekaan yhtään mitään vikaa. Käsittääkseni noiden kannattaminen vähän niin kuin kuuluu vasemmistopuolueen määritelmään.
Minulle kyllä kelpaa liberaali vasemmistopuolue (joka tosin mielellään osaisi olla myös terveen itsekäs Suomen omien asioiden osalta). En halua äänestää noita asioita vastaan.
Ongelma on minusta siinä, että Vasemmistoliitto lähti viime vaaleissa tietoisesti Vihreiden usein osoittaman mukaliberalismin (siis eräänlaisen pinnallisen antikonservatismin, jossa kannatetaan perinteisesti konservatiivien vastustamia asioita tavalla, joka on pikemminkin konservatismin kuin liberalismin perusarvojen mukaista) linjoille napatakseen heiltä äänestäjiä.
Esimerkkinä erosta on vaikkapa väite, että kannattaa tasa-arvoa, mutta tosiasiassa kannattaa feminismiä. Jotkut feministit sanovat, että se on sama asia. Ehkäpä asia on niin, mutta tällainenkin feminismi joka tapauksessa toteutuu miltei aina joko puhtaana naisasiana tai puhtaan naislähtöisenä tasa-arvona, joka ei välttämättä lainkaan edistä kokonaistasa-arvoa tai edistää sitä valikoivan yksipuolisesti.
Arhinmäen ongelma ei ehkä ole itse Arhinmäessä vaan mediassa. Joka haastattelussa ja tekstissä muistetaan mainita miten Arhinmäki on ollut radikaali töhrijänuori, tykkää jalkapallosta, väheksyy korkeakulttuuria jne, se tekee miehestä jotenkin pinnallisen. Kerran näin haastattelun jossa puhuttiin itse asiaa ja huomasin miten viisaita Arhinmäki itseasiassa puhui kun jätetään nämä vapaa-ajan "harrastukset" pois.
Mutta minusta vaalien suurin ongelma on juuri tuossa Persut vs muut-asetelmassa. Niistähän näissä vaaleissa pohjimmiltaan on kyse. Ihmiset haluavat välttää Soinin pääsyn pääpallille. Ongelma on, että "meidän muiden" rivit on hajanaiset ja äänet menevät vähän kaikille eli lopputulos on, että toisella kierroksella on Soini vs Niinistö jolloin iso osa kansasta joutuu valitsemaan kahdesta pahasta pienemmän pahan eli Niinistön. Itse jo kauhulla odotan sitä hetkeä kun minun on oikeasti ensimmäisen kerran äänestettävä porvareista porvareinta Kokoomusta! Oksettaa nyt jo, mutta ajatus Soinista presidenttinä on niin mahdoton ajatus, että oksennan mielummin siellä vaalipaikan pihalla.
Sea, mahtaisikohan Soini olla huono presidentti? Siis, hänhän ei ole presidentillinen ja tulisi varmasti noloja tilanteita muiden maiden johtajien kanssa. Toisaalta Soini saattaisi kyllä osata kaveerata suomalaisittain puoliepäilyttävällä tavalla keskieurooppalaisten miesjohtajien kanssa.
Mietin tässä sitä, että mahtaisikohan Soini oikeasti presidenttinä ajaa mitään politiikkaa. Saattaisi olla mukavan neutraali vaihtoehto siinä mielessä. Ei tarvitsisi Kokoomusta äänestää.
No, jännittävät vaalit näistä vielä tulee. Ja jos oikein sopivasti menee, toiselle kierrokselle päätyy kaksi ehdokasta, joista kumpaakaan valtaosa kansasta ei halua siihen tehtävään.
Nuorin Pave nyt kyllä viimeistään iski kirveensä kiveen tällä hyvitysmaksusekoilulla. Jonnekin viime tai toissa vuosisadalle jäänyttä Teosto-presidenttiä ei tässä maasa tarvita.
En nyt muuten jaksa osallistua tähän keskusteluun, mutta siis tuskin Arhinmäki edes haluaa voittaa näitä vaaleja. Tai uskoo voittavansa. Vielä. Ehkä joskus 20 vuoden päästä.
Käsittääkseni Paavo asettui puolipakolla ehdolle vasta, kun ketään muuta "uskottavaa" ehdokasta ei vasemmiston riveistä löytynyt ehdolle.
Niinpä. Mutta demarit asettivat ehdokkaakseen oikeisto-Paavon niin sehän ei vasemmistoliitolle kelvannut.
No nyt meillä on oikeisto-Paavo, keskusta-Paavo ja vasemmisto-Paavo. ;)
Anonyymi: Itse Soini ei ehkä presidenttinä olisi paha, mutta valitettavasti se nostaisi loputkin idiootit koloistaan juhlimaan persusuomalaisten voittoa ja ilmapiiri Suomessa saattaisi mennä vielä paskemmaksi. Soini henkilönä on suht vaaraton, mutta Soini puolueineen jossa ei osata pitää turpaa kiinni on vaarallinen.
Suomen mainen saattaisi myös hetkellisesti kärsiä presidentin perussuomalaisen taustan takia (kriittisyys, nationalismi, populisti), mutta siitä varmasti selvittäisiin... Ongelma olisi mielestäni kuitenkin enemmän rajojen sisäpuolella ja ihmisten asenteiden muuttumisessa.
En ylipäätään usko, että yksi ihminen voi nykypäivänä muuttaa maan "kurssia" kovin pahasti (vähän valtiosta toki kiinni), vaan ongelmia tulee kun tarpeeksi iso osa kansaa samaistuu tämän henkilön mielipiteisiin ja alkaa toimia oman mielensä mukaan.
Lähetä kommentti