18. joulukuuta 2010

18. luukku


Hämeen- elikäs Tammerkosken sillan kaiteiden päissä seisovat Pirkkalaisveistokset. Näitä patsaita on siis yhteensä neljä kappaletta. Suomen neito, Veronkantaja, Eränkävijä ja Kauppias. Kuvassa huuruinen Suomen neito, joka saa myös vappuisin teekkarilakin päähänsä.

Patsaat lahjoitti Tampereelle kauppaneuvos Rafael Haarla ja aiheidean laati Haarlan toimeksiannosta kirjailija Jalmari Finne. Patsaat on tehnyt kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen. Patsaat valmistuivat ajallaan samana vuonna kuin myös Hämeensiltakin valmistui, eli 1929. Tiukan aikataulun takia Aaltonen ehti syventyä kuitenkin vain Suomen neitoon ja Eränkävijään. Veronkantaja ja Kauppias jäivät ikään kuin keskeneräisiksi. Tätä tuskin tietämätön kuitenkaan mistään huomaa.

Kauppaneuvos Haarlan mielestä patsaat olivat aika onnistuneita. Hän kommentoi patsaita niiden julkistamisen jälkeen: "En sittenkään voi päästä ajatuksesta, että tarkoitus olisi selvempi ollut, jos veistokset olisi muovailtu aikakauttansa kuvaaviin pukuihin. Että Pirkkalaisvallan symboolit ovat nyt joka tapauksessa paikallaan, siitä olen iloinen." Nythän patsaat seisovat sillan päissä alastomina, oli sitten kesä tai talvi.

Lisää patsaista voi lukea täältä.

6 kommenttia:

  1. Kohtalaisen koleen näköinen nainen...

    VastaaPoista
  2. Onneksi niitä ei puettu!

    Nämä patsaathan on jokaisen naperon ehdoton ilo ja naurunaihe, mikäpä mahtaa Hämeenkadusta, Tammerkoskesta ja Hämeensillasta jäädä parhaiten mieleen alle kouluikäisille ja alaluokkalaisille? No tietenkin ne "pippelipatsaat", vaikka kuinka koettaisit saada tenavan ennemmin ihmettelemään Tammerkosken juoksua, rautatieaseman ulkomuotoa tai Keskustorin arkkitehtuuria.

    Tästä hyvänä esimerkkinä olkoon omat, nyt jo toka- ja neljäsluokkalaiset, tenavani jotka muistavat tasan tarkkaan junamatkan ja tissitytön ja pippelipatsaat viime hiihtoloman elokuvareissusta joka heidän kanssaan tehtiin, sen sijaan leffa sen enempää kuin se koskikaan patsaiden alla ei muistu millään mieleen. Olisiko tilanne toinen jos Suomen neidolla olisi ollut mekko ja miehillä housut? :D

    VastaaPoista
  3. SusuPetal, se on varmaankin kolee eli cool. :D

    Irkku, jaahas, voi noita nykylapsia... No ei vaan. Itse en ikinä ole hihitellyt patsaiden alastomuudelle, mutta kaipa ne oli niin tavallisia lapsuudessani, ettei niitä sen enempää ajatellut vaatteilla tai ilman. Hmm, eikös lähes kaikki patsaat ole alastomia?

    VastaaPoista
  4. Nyt jäin oikein miettimään onko vaiko ei. Hmmmm... Tätä pitääkin oikein tutkia!

    Luulenpa että lapselle joka liikkuu enemmän keskustan alueella ei ne pippelitkään ole mikään kummoinen juttu mutta näille meidän "kerran-kahdessa-vuodessa-manseen"-tenavillehan ne on lähes yhtä ihmeellistä kuin Särkänniemi. Tai no ei ehkä ihan. Mutta hyvänä kakkosena, väitän.

    VastaaPoista
  5. Niin no joo. Onhan niitä vaatteet päällä olevia patsaitakin, varsinkin tällaiset jotain merkkihenkilöä esittävät patsaat. Alastonpatsas Mannerheimistä voisi olla aika mielenkiintoinen. ;D

    Mutta se on sitten hyvä, että Tampere tarjoaa lapsille elämyksiä muutenkin kuin elämyspuistossa.

    VastaaPoista
  6. Mannerheimin alastonpatsas voisi sitten ratsastaa hevosella.
    (Ja jos siitä ei tehdä K-18-versiota niin käytetään sitä sanan tavanomaisempaa merkitystä.)

    VastaaPoista

Sa sääkin ny jotain!