2008
2009
2010
2011
2012
Tämän lisäksi siis, että loukkuja on tullut tosi vähän tänä kesänä, on Bärtil myös ruvennut pitämään niitä kiinni ilman sen parempaa syytä. Voin olla melko varma, että täällä ei ole ollut mitään näkymättömiä kärpäsiä, jotka olisivat aiheuttaneet loukkujen sulkeutumisen. Tämä ei missään tapauksessa ole hyvä merkki. Olen juottanut sille pelkkää lähdevettä, kuten edellisinäkin kesinä, mutta silminnähden se ei voi hyvin.
Kevät kyllä alkoi sikäli hyvin, että se oli tapansa mukaisesti alkanut kasvaa jo jääkaapissa. Ensimmäisenä tuon päästään mustuneen eli paleltuneen loukun (kuvassa äärimmäisenä oikealla) lisäksi se kasvatti kukkavarren, jonka ohjeiden mukaan leikkasin heti pois, ettei se veisi turhaa energiaa kasvilta. Aluksi nuo vähät loukut olivat ihan normaalisti, mutta sitten yksi kerrallaan se alkoi läpsiä niitä kiinni. En ole siis saanut edes mahdollisuutta yrittää ruokkia, koska Bärtil kieltäytyy ravinnosta.
Mitä ihmettä on tapahtunut? Apua?! Herääkö Bärtil enää talviunilta ensi keväänä?
Eipä sillä, että erityisen hyvin voisi tuo keväällä ostamani saintpauliakaan.
Yst.terv. viherpeukalo
Alkoi vesi juosta silmistä, ei siksi että B:tä surisin vaan kun pelkäsin, että suussani oleva siideri lävähtää näppikselle, jos räjähdän nauramaan, mikä oli spontaani reaktioni tälle postaukselle.
VastaaPoistaSä et kyllä ole mikään hortonomi, jos nyt en ole mäkään. :D Lähetä noi TM:n hoiviin, niin eiköhän ne siitä tokene. ;)
:D :D
VastaaPoistaMutta silloin kun mä tuon ostin, niin moni varoitteli miten vaikea kasvi se on. Mä olen sen kuitenkin neljä vuotta saanut pysymään hengissä!!! :D
Meijän Lissu kuoli paljo nopeemmin! Pien mies toi sen JKL:n Viherladiasta ja oliko puol vuotta, ni ol kanttuvei. Kaikki saintpauliat ovat myös kuolleet veks!
VastaaPoistaOotko aatellu kaktuksii?
Voi ei, Bärtil on ihan selkeesti siis syömälakossa! Jos sille pitäisi vaihtaa mullat? On vähän sammaloitunut tuo nykyinen. En tiedä onko sillä mitään merkitystä, mut tuli vaan mieleen :D
VastaaPoistaSt. Pauliakin on vähän räjähtänyt. En sano mitään en sano mitään :D :D Suosittelen edelliseen yhtyen kaktuksia! Myös rahapuu on helppohoitoinen - minulla ollut jo kolmisen vuotta ja voi edelleen oikein hyvin :D
Ettei vain Bärtilillä olisi anoreksia, kun noin kieltäytyy kaikesta ruuasta.
VastaaPoistaKaktuksetkin ovat siitä kivoja, että myös ne saa hengiltä, jos vain niin haluaa ;)
Minulla kukoistaa lähinnä parvekekukat, sisällä olevat kituuttavat yleensä valonpuutteesta.
Missä muuten säilytät Bärtiliä talvisin? Jääkaapissako? Miten hoivaat sitä siellä olon ajan?
Kimmeli, kai sä tiedät, että kärpäsloukku vetäytyy talviunille siinä loppusyksystä, kun illat pimenee? Eli se ei välttämättä oikeasti kuole, vaan ainoastaan lepää muutaman kuukauden. Siksi aikaa se pitäisi sijoittaa pimeään ja viileään.
VastaaPoistaItsekin luulin, että tuo kuolee, mutta jonkun aikaa huolestuttuani tajusin, että sehän menikin talviunille!
Elegia, mä en oikein tiedä pitäiskö sille vaihtaa mullat. Se on kuitenkin suokasvi, että luulisi, ettei sammaleesta ole haittaa. Paitsi tietysti jos se sammal tukahduttaa sen. En ole jaksanut googlata tietenkään...
Rahapuu vois kyllä olla kiva.
Celia, onkohan neljä vuotta kärpäsloukun iässä sellainen teini-ikä, että aletaan saada syömishäiriöitä ja sellasia? :/
Bärtil on talviaikaan kolmisen kuukautta jääkaapissa. Silloin en varsinaisesti hoida sitä mitenkään. Siis ennen jääkaappiin laittamista leikkaan loukut pois, ettei ne homehdu ja laitan pakasterasian pohjalle vähän vettä. Se ei juurikaan juo talvilevon aikana.
Mä myönnän olleeni huolissani Bärtilistä kun siitä ei oo kuulunut mitään! Ja nyt tämä... :'( Toivotaan että Bärtil tokenee!
VastaaPoistaMä saan saintpauliat aina kuolemaan alta aikayksikön, musta ne on vaikeita kasveja. :O
Sää oot niin hienosti pitänyt Bärtilin hengissä jo monta vuotta, hyvä sua! Annikki (kai? en muista ihan varmaksi sen nimeä) heitti veivinsä meillä käytännöllisesti katsoen välittömästi, kun se tuli ovesta sisään. Suru oli suuri.
VastaaPoistaEhkä tämä tosiaan on teini-ikä. Toivon Bärtilille vielä lukuisia, lukuisia vuosia.
Ja ihan pakko on nokitella vähän: mulla näyttää saintpauliat menestyvän hienosti. Hyvä siis osittain muakin, vaikka olenkin kärpäsloukunmurhaaja, nyyh.
Elegiaa täällä komppaan ja sanon mutuna: En tiiä mittään kärpäsloukuista mutta sisäkukkasista pitää vaihtaa kerran vuodessa, keväällä ennenkuin kasvukausi alkaa, mullat joko kokonaan tai sitten vain päällismullat. Liian vanhat mullat jämähtävät ruukkuun eivätkä juuret pääse "liikkumaan". Sitä voi myös "ilmastoida" salaojittamalla ruukun esim. lecasoralla tai vaikkapa pikkukivillä. Ja lannoitus koko kasvukauden ajan. Luulis olevan sama juttu loukuilla? Mutta nyt et tietenkään voi sitä enää tehdä kun kasvukausi on juuri päättymässä. Toivottavasti Bärtil jaksaa sinnitellä talven yli niin pääset keväällä kokeilemaan uusia niksejä sen hyvinvoinnin eteen.
VastaaPoistaOfelia, haha, pahoittelen, että olen aiheuttanut huolta raportoimattomuudella. ;)
VastaaPoistaEhkä se siitä, ehkä sillä on joku lepokesä.
Ohari, joo, toi pauli on mulle ihan liian high maintenance, ei jaksa panostaa. :D
Salka, noi voi olla hyviä ohjeita, mutta kun sanoit heti aluksi, ettet tiedä kärpäsloukuista mitään, niin en nyt ihan suoralta kädeltä lähde niitä toteuttamaan. Yritän saada ohjeita joltain asiantuntijoilta. Loukut on niin eri juttu kuin normaali viherkasvi.
Ainaskin luin tuolta netistä, että heti talvilevon lakattua ei saa vaihdella multia vaan vasta keväällä kun se on täydessä kasvussa, koska muuten loukku voi stressaantua liikaa. Täytyy selvittää miten tuo sammal voi vaikeuttaa kasvua ja mistä se muuten on edes tullut...
Syvästi kristillisenä henkilönä haluan siteerata tässä Paavalin kirjettä kortinttolaisille: Kaikella on aikansa ja määräaikansa on joka asialla taivaan alla. Tai jotain.
VastaaPoistaMullat voi varmaan vaihtaa jo ihan harjoituksenkin vuoksi. Mitään en kukista tiedä, mutta voisiko olla aika vaihtaa isompaan ruukkuun?
VastaaPoistaZepa, näinhän se on. Oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti. Aika aikaa kutakin. Ja mitä näitä nyt on.
VastaaPoistaAnonyymi, parhaat neuvot alkaa aina silleen, että "mitään en tästä aiheesta tiedä, mutta"... :)
Pahoittelen ikuisia kirotusvihreitäni.
VastaaPoistaMut piti vielä sanoa, että hieno kuvasarja!
Mää sanon että St Pauliaa pitää kastella alulautaselle eikä se vesi saa jäädä lillumaan lautaselle. Multa saa pikkaisen kuivahtaa kasteluiden välillä, mutta pikkaisen vaan.
VastaaPoistaT. Ahven
Tsepa takas rippikoulun! Kyseessähän ei ole korinttolaiskirjeistä mikään, vaan ote Saarnaajan kirjasta*.
VastaaPoistaSäkeet on tehnyt kuolemattomiksi Pete Seeger ja tässä The Byrdien tulkinta:
http://www.youtube.com/watch?v=W4ga_M5Zdn4
*kyllähän tämä pitäisi tietää
Zepa, senverta pakko jatkaa että se oli Saarnaaja eikä Paavali, mutta asiassa oikeessa kuiteskin :)
VastaaPoistaLoukkuparka, toivottavasti toipuu. Sillä on selkeesti jokin Vaihe, lapsilla niitä piisaa.
Saintpauliaa auttais kun nyppisist siitä noi kuivuneet kukat pois, sais ilmaa ja tilaa. Ja sit aluslautaselle kuumaa vettä vaikka kerran viikossa.
Zepa, kiitsa, kaikki kuvat on tästä blogista vuosien varrelta.
VastaaPoistaAhven, joo, noita stpaulian hoito-ohjeita tuli jo silloin, kun sen osti, mutta lopputulos on silti tuo.
Kielikepponen, asia selvä.
Riikkis, mäkin elättelen toiveita, että tää olis vain joku Vaihe.
Jotenkin epäilen, että tuota pauliaa ei auta enää yhtään mikään ja kuten sanottua, niin se on vähän liian high maintenance mulle. Millään ei jaksa nyppiä kukkia eikä muistaa, onko tällä viikolla jo kasteltu vai ei. :D
Heippatirallaa hortonomi täällä! että ihan asiantuntija ;)) ensinnäkin saatan tietää syyn mistä tuo sammal on peräisin ;))) kasvia on kasteltu liikaa, luulen että sama on saintpauliankin kohdalla.. :) luulen että nyt olisi mullan vaihto edessä vaikka kevät ei olekaan. Sillä näyttää siltä että kasvi kuolee ellei sille tehdä jotain :)
VastaaPoistaHortonomi ei nyt varmaan tiedä kuitenkaan, että loukku on suokasvi, jonka alustan kuuluu olla koko ajan kostea. Ja toi sammal on ihan ok. Muuten voit olla oikeassa.
VastaaPoista