9. toukokuuta 2013

Somewhere over the rainbow

Koska pitäisi kirjoittaa gradua ja tiskata jne. niin teen kaikkea muuta.

Olen "olosuhteiden pakosta" tutustunut viime aikoina Myers-Briggsin tyyppi-indikaattoriin. Joskus vuosia sitten nuo MBTI-tyypit olivat isokin hitti täällä Blogistaniassa, mutta silloin kuittasin asian lähinnä olankohautuksella ja pään pyörittelyllä. En siis pitänyt teoriaa kovinkaan kiinnostavana tai uskottavana, mutta nyt siihen vähän paremmin syventyneenä myönnän, että siinä saattaa sittenkin olla vinha perä.

Itse olen nyt löytänyt oman lokeroni ISFP-persoonallisuustyypistä. Aluksi vähän yritin pyristellä sitä vastaan, mutta mitä enemmän tyypistä luen, niin tajuan lukevani itsestäni. Tällä siis mennään. En rupea selittämään teoriaa sen tarkemmin, mikäli et tunne sitä valmiiksi (jos kiinnostaa, niin Google kertoo). Koska tämä on minun blogini, niin olen kiinnostunut puhumaan vain itsestäni.

Alla olevasta kuvasta näkee näppärästi, mistä nuo kirjaimet tulevat:



I niin kuin introvertti nyt on itsestäänselvyys. Vaikka en ole kaikista sulkeutunein ihminen tässä maailmassa, niin tarvitsen silti omaa aikaa aika paljon. Jotkut ihmiset suorastaan imevät minusta kaiken energian ja heidän jälkeensä tarvitsen akkujen latausta yksin hiljaisuudessa. Jotkut toiset taas antavat energiaa ja heidän seurassaan viihdyn pitkiäkin aikoja.

S niin kuin sensing. Tästä en osaa enempää sanoa.

F niin kuin feeling. Tämä on aina testien mukaan minulla rajatapaus, mutta F on kuitenkin vahvempi kuin T (eli thinking). Tätä äffää vastaan taistelinkin aluksi eniten, koska omasta mielestäni olen hyvinkin looginen ja ajatteleva, mutta ollaanpa rehellisiä: tunteellahan minä seilaan.

P niin kuin perceiving. Kuvan "go with the flow" kertookin minusta kaiken oleellisen. En todellakaan järjestele, suunnittele ja tee aikatauluja. Wikipediassa tämä on suomennettu spontaaniksi, mikä sekin sopii minuun oikein hyvin.


Löysin foorumin, jossa listattiin mistä tietää olevansa ISFP ja nauran noille ihan kippurassa, niin osuvia suurin osa niistä on:
  • You know you're an ISFP if you've ever been called a Hippie (no siinähän se tärkein jo tulikin)
  • You know you're an ISFP if your room or workspace is just like your brain.... Everywhere (yep, that's me)
  • You know you're an ISFP when you'll procrastinate, and procrastinate, but in the end, even if you end up staying up all night, you'll get the work done...mostly that is (olen kuluttanut tähän bloggaukseen koko päivän, vaikka minun piti kirjoittaa gradua ja tiskata)
  • You know you're an ISFP when you've got to be leaving for the train station in fifteen minutes but are still in your dressing gown, not having eaten breakfast, with wet hair, on a forum thinking 'it'll be fiiine, I'll get ready in time' (joillekin tahoille on käsittämätöntä, ehkä jopa rasittavaa, että valmistaudun vasta viisi minuuttia ennen lähtöä)
  • You know you're an ISFP when you agree with someone verbally but not actually agreeing with it in your head (tämä rasittaa ehkä itseäni eniten...)
  • You know you're an ISFP when you open up something because you enjoy the smell of it (Vitalis, Max Factorin Pan Stik, purkillinen tähtianista...)
  • You know you're an ISFP when you intentionally sugarcoat everything so you can avoid having to being confronted and asked 20 questions about it (ehdottomasti kyllä)
  • You know you're an ISFP when one of your fears is being trapped in a car with an extremely opinionated and intense person that wants to know everything that is going on with you (inhoan sitä, että minulta tentataan omista asioistani ilman, että oma-aloitteisesti alan kertoa)
  • You know you're an ISFP when sometimes the comment of close friends and families can really hurt you but you don't show it and let others know. Comments from people who are not close to you doesn't bother you. (totta tämäkin)
Ja niin edespäin. Tuossa oli vain muutama malliesimerkki. Sitten vielä pari kuvausta jostain toisaalta:
  • sees much but shares little (olen [mielestäni] hyvin tarkkanäköinen itseni ja muidenkin suhteen, mutta en juurikaan tuo asiaa esiin)
  • have no desire to lead or control others, just as they have no desire to be led or controlled by others (tämä on tosi kuin vesi, en ole kovin halukas ottamaan ohjeita saati käskyjä vastaan toisilta, ellei se toinen sitten ole minulle jonkinlainen auktoriteetti [harva on], kuten esim. rainerini on)
Nuo tarkkanäköisyys ja neuvojen vastaanottamattomuus yhdistettynä aiheuttaa usein sen, että kerään sisääni hiljaista vitutusta, jos huomaan jonkun kuvittelevan tuntevansa minut paremmin kuin minä itse. Ristiriitoja vältelläkseni en tietenkään koskaan rupea väittelemään asiasta, joten vastapuoli jää siihen käsitykseensä ja minä vain kiehun hiljalleen pääni sisällä. Ei kovin fiksua, vai mitä?

Hauskaa on se, että tulen ilmeisen hyvin toimeen INTJ-ihmisten kanssa, vaikka teorian mukaan meillä ei ole muuta yhteistä kuin se I. Jostain syystä täältä blogimaailmasta mukaani keräämistä tyypeistä pelottavan moni tuntuu olevan INTJ. Ehkä ne vastakohdat tosiaan täydentävät toisiaan? Luultavasti se I onkin se kynnyskysymys, sillä ekstroverttia vastakohtaani en ehkä jaksaisi tai osaisi käsitellä.



Sateenkaaren värinen pehmisjäätelö. Se minä olen.


Koska olen ISFP, niin tämäkin kirjoitus jää nyt levälleen vähän niin kuin Jokisen eväät. Asiasta olisi paljonkin sanottavaa, mutta julkaisen tämän nyt, ettei tästä tule ylipitkää (ellei sellainen jo olekin) tai ennen kuin menetän mielenkiintoni aiheeseen ja sinkoudun toisaalle. 

Ps. Oman persoonallisuustyyppinsä voi testata vaikka missä. Englanninkielisiä testejä on netti pullollaan, suomeksi löytyy ainakin yksi lyhyempi ja ytimekkäämpi testi.

8 kommenttia:

  1. JEE! Yhteistä on kaikki samat funktiot. Mun pitää oikeasti ahertua bloggaamaan. Nim. Olosuhdepakko

    VastaaPoista
  2. Hei vaan, olosuhteiden pakko. Arvelinkin että innostut tästä. :D

    Tuosta "kaikki samat funktiot" en ymmärtänyt mitään, mutta ehkä sä aherrut joskus.

    VastaaPoista
  3. Joo, ehkä mä aherrun.

    Jokainen kognitiivinen toiminnot (S/N, T/F) jakaantuu vielä ekstroverttiin ja introverttiin. Olet siis ihan oikein ymmärtänyt ekstrovertin ja introvertin eron. Lisäksi on merkitystä sillä, mihin järjestykseen asettuvat (anteeksi englanti) extraverted sensing (Se), introverted sensing (Si), extraverted iNtuition (Ne), extraverted iNtuition (Ni), extraverted feeling (Fe), introverted feeling (Fi) ja extrateverted thinking (Te) sekä introverted thinking (Ti).

    Meillä kaikilla on siis käytössä ihan ne samat toiminnot siitä huolimatta, mikä on luontainen vahvuutemme ja yleinen ekstraversio/introversion aste. Mutta vain neljä on luonnostaan käytössä, niistäkin pääosin vain kaksi vahvinta.

    ISFP:n ovat Fi-Se-Ni-Te ja INTJ:n Ni-Te-Fi-Se. (Tämä on sitten toinen romaanin aihe, mitä nämä tarkoittavat - siitä myöhemmin). Mutta kuten huomaat, näillä kahdella tyypillä on kognitiiviset toiminnot käytössä, vaikkakin eri järjestyksessä. Siitä vuoksi on helppo puhua samaa kieltä, jos muuten persoonallisuuden synkkaa jne.

    Ne loput neljä ovat ns. shadow functions, jotka tulevat esiin esimerkiksi pitkään kestävässä painetilanteessa. ISFP:llä ne ovat Fe-Si-Ne-Ti, INTJ:llä Ne-Ti-Fe-Si. (Huomannet logiikan.)

    Tästä syystä on mahdollista tyypittää heitäkin, joiden luontaiset kognitiiviset funktiot eivät helposti tule esiin. On olemassa ihmisiä, joista ei meinaan millään kyetä sanomaan, ovatko he esimerkiksi enemmän ekstroverttejä vai introverttejä. Jonkin aikaa seuraamalla heidän reaktioitaan ja kommunikointitapojaan, on mahdollista hahmottaa, käyttävätkö enemmän Ne vai Ni jne. Kun kokonaiskuva alkaa hahmottua ja palaset loksahdella kohdalleen, on yleensä mahdollista nimetä myös ne neljä pääkirjainta.

    Kuten aiemminkin olen todennut, kognitiiviset toimintatavat eivät yksinomaan määrää kenenkään persoonallisuutta, mutta käyttäytymismalleihin ne vaikuttavat melko selkeästi. Kyseessä ei siis todellakaan ole mikään huuhaa-tyypittely. Minusta nuo persoonallisuuskuvaukset ovat hauskaa luettavaa ja viihdytän itseänikin usein INTJ-stereotypioilla, mutta yks yhteen ne eivät koskaan käy kenenkään yksilöllisen persoonallisuuden kanssa.

    Täti lopettaa nyt paasaamisen. (Ahdistaa etten osaa kirjoittaa aiheesta mielenkiintoisemmin. Pitäisi oikeasti kehittää hyvät suomenkieliset vastineet käsitteille - tai ainakin tutkia hiukan alan kirjallisuutta, josko joku minua fiksumpi on sen jo sujuvasti tehnyt.)

    VastaaPoista
  4. Ja hirveitä typojakin vielä. *ahiahiahiahiahi*

    VastaaPoista
  5. Ehkä tää on joku ISFP-juttu, mutta jotenkin, kun yritän ymmärtää tuota yllä lukevaa, mun korvissa alkaa kuulua lallatusta ja katseeni alkaa seurata erilaisia kirjavia perhosia lentelemässä tässä ympärillä tralalalaa... :D

    Älä nyt kuitenkaan ahdistu siellä!

    VastaaPoista
  6. Nooo, mä voin piirtää sulle siitä värillisen kuvan perhosineen ja kaikkineen. Jos nätisti pyydät, tehdään mehiläisiä ja kukkasia marginaaliin.

    Mulla on ehkä lievää pakko-oireista häiriöö Se on sitten se OCD, eikä MBTI. :)

    VastaaPoista
  7. Ni-Ne-Nöf-Nöf!

    kyllähän intj:t keskenään ois ankeeta sakkia, pitää sitä joukkoa vähän keventää tunteellisemmilla hörhöillä. :)

    VastaaPoista
  8. Artio, voi, tekisitkö sen? Ihanaa!

    Annikki, kyllä aina yhtä sateenkaaripehmistä tarvitaan teidän intj-tyyppien joukkoon.

    VastaaPoista

Sa sääkin ny jotain!