19. marraskuuta 2009

Nöf-nöf-nöf-nöf-nöffiiTein äsken hassun havainnon. Pirkka-merkkisissä c-vitamiiniporetableteissa on aivan tismalleen sama määrä c-vitamiinia kuin monivitamiiniporetableteissa. Mitä järkeä on edes ostaa pelkkää c-vitamiinia, jos samalla vaivalla saa kaikki muutkin vitamiinit ja hivenaineet? Olen tähän asti kuvitellut, että niissä pelkissä c-vitamiiniporetableteissa on enemmän potkua kuin niissä, missä on kaikki mahdollinen sekaisin.

Olen tänään harjoittanut ankarasti sikainfluenssan torjuntaa. Olen pessyt käteni ennen, jälkeen ja välilläkin, olen ottanut vitamiinilisää ja kurlannut kurkkua suolavedellä. En ole oirehtinut millään tapaa, mutta olen ollut varsinaisessa sikakarsinassa eilen tietämättäni. Ja kenenkään muunkaan tietämättä. Eilen olimme kaikki terveitä ja tänään yhdellä on hengitysvaikeuksia ja kuumetta, toisella korkea kuume ja kolmannella tavalliset flunssan oireet. Ei tässä muuten mitään, mutta nyt ei tosiaankaan ole hyvä hetki sairastua, kun muuttoon on enää reilu viikko.

Sain sähköpostissa yhtenä päivänä "luotettavalta taholta" tulleet ohjeet sikainfluenssan torjuntaan. Jaan ne teillekin nyt:

  1. Pese käsiäsi usein.
  2. "Kädet pois kasvoilta!" Vastusta kaikkia kiusauksia koskea mitää osaa kasvoistasi (muuten kuin peseytyessäsi).
  3. Kurlaa kaksi kertaa päivässä lämpimällä suolavedellä (käytä Listerin tai muuta antiseptista suuvettä , jollet luota suolaan). H1N1 -virukselta vie 2-3 päivää lisääntyä niin paljon nielussa/nenässä, että syntyy virukselle tyypillisiä oireita. Suolavedellä kurlaamisella on sama vaikutus terveeseen henkilöön kuin Tamiflulla on infektion saaneeseen henkilöön. Älä naura tälle yksinkertaiselle, halvalle ja tehokkaalle ennaltaehkäisevälle metodille.
  4. Vastaavasti voit samalla tavalla huuhdella sieraimet /nenänreiät ainakin kerran päivässä lämpimällä suolavedellä. Kaikki eivät pysty käyttämään antiseptista nesäspraytä tai -huuhtelua, mutta nenän niistäminen huolellisesti ja nenänreikien puhdistaminen puuvilla topsilla (esim. Topz), joka on kasteltu suolaveteen, on hyvin tehokas keino virusinfektioiden vähentämiseksi nenästä.
  5. Juo lämpimiä juomia (teetä, kahvia, mehua jne.) niin usein kuin voit. Lämpimien nesteiden juomisella on sama vaikutus kuin kurlaamisella, mutta se siirtää virukset vastakkaiseen suuntaan. Se huuhtelee virukset, jotka muuten lisääntyisivät, nielusta alas vatsaan. Vatsassa ne eivät voi elää, lisääntyä, eivätkä tehdä mitään vahinkoa.
  6. Vahvista luonnollista immuniteettiasi ravinnolla, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia. Jos otat C-vitamiinitabletteja, katso että ne sisältävät myös sinkkiä lisätäksesi vitamiinien imeytymistä.

Teksti ei ole omani, vaan suora lainaus jostain sähköpostista, enkä tiedä onko se ihan höpöhöpöä. Eikä tämä ole mitään hysteriaa, mutta jos tautia voi yrittää torjua, niin miksipä ei. Tulee se kuitenkin jos on tullakseen, ja jos se ei ole kuolemaksi, niin sitten siitä paranee.

10 kommenttia:

Mymskä kirjoitti...

Kyllä mun mielestä järkeä saa käyttää. Kun tuo epidemia nyt kerran on päällä, niin mitäs sitä ehdoin tahdoin tautia hankkimaan. Kuitenkin aika pienellä vaivalla voi riskiä pienentää.

Mä kuulun riskiryhmään, mutta en ole hakenut piikkiä vaikka se varmaan olisi ihan viisasta. Mutta olen ajatellut, että kun en oleskele noissa karsinoissa pahemmin, niin en sitten saa tartuntaakaan. Ja pesen käsiä jne.
Ja varmaan makaan sairaalassa kolme viikkoa tällä menolla...

Tiina kirjoitti...

Niinpä. Terve järki on sallittua, vaikkei olisi hysteerinen.

Ja siis hurjaltahan tässä tuntuu se, että nuori terve mies yhtäkkiä alkaa kärsiä hengitysvaikeuksista. Vähän on huoli toistenkin terveydestä.

Toivotaan nyt, ettet sairastu säkään, enkä mäkään!

Riikka kirjoitti...

mä en oikein tiedä, mitä ajattelisin. en haluaisi hysterioida, mutta kuulun riskiryhmään ja viimeviikkoisessa flunssassa alkoi jo vähän pelottaa, kun kova yskä teki hengittämisestä välillä melkein mahdotonta. Etenkin täällä ulkomailla, kun ei edes ihan tiedä, mistä saa lääkärin ja miten se toimii, ei paljon naurata sikaflunssat tai muutkaan. Yleensä kuulun kyllä siihen koulukuntaan, joka kannattaa terveellistä bakteerikantaa eikä ainakaan missään tapauksessa kanna mitään käsidesiä mukanaan. MUTTA se mitä mä halusin sanoa oli, että en ehkä pysty ottaan noit ohjeita tosissani, koska siinä sanotaan, että sieraimet voi puhdistaa esim. "puuvilla topsilla (esim. Topz)". A) se on suomeksi pumpulipuikko (tai vanu-)! oon 99% varma, että toi "tops(i)" tulee tosta merkistä Topz ja B) jos sitä topsia nyt kuitenkin välttämättä haluaa käyttää, niin hei, kirjoittais nyt ees puuvillatopsilla. näin tärkeet jutut oli tänään, kun pitäis lukea foucault'ta eikä istuskella keittiöissä tanskalaispoikien kanssa eikä koneen äärellä...

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Periaatteessahan vitamiinit ja hivenaineet pitäisi hankkia normaalisti ruuasta. Lisäravinteet ovat sitä varten, jos esim. ruokarajoitusten takia tämä ei onnistu. Siksi lienee ihan fiksuakin, että on erilaisia lisiä, joissa on erilaiset seokset, mutta kussakin niistä mitä on, on tarpeeksi.

Lisäravinteillakin on periaatteessa mahdollista myrkyttää itsensä.

Iines kirjoitti...

Kiitos ohjeista, Tiina! Minäpä huolestuneena äitinä kopsin nämä ja lähetän tyttärelle Helsinkiin, jossa ne pöpöt pahiten jylläävät. Nyt pannaan tyttö kurlaamaan!

Anonyymi kirjoitti...

Antiseptiset suuvedet tappavat bakteereita, viruksiin ne taitavat auttaa yhtä paljon kuin se parjattu suolavesi.
Muuten kuulostaa suhteellisen normaalilta flunssahygienialta ja -toiminnalta, joskin sopivan hysteerisesti ohjeistettuna.

(Ja niistä kirurginmaskeista, joita ei sentään suositeltu käyttämään, käsittääkseni menevät ilmansaasteet, virukset ja bakteerit läpi - tarkoitus leikkaussalissakin lienee estää pisaratartunnat.)

Tiina kirjoitti...

Riikka, mua nauratti kanssa toi "topsilla (esim. Topz)" ja mietin että huomauttaakohan kukaan siitä. :D
Toihan on siis käännetty enkusta (en minä vaan joku tuntematon suuruus). Alkuperäinen menee näin: "swabbing both nostrils with cotton buds dipped in warm salt water"

A-JK, niinhän se menee, mutta mun oma ruokavalioni on ainakin niin yksipuoleinen, että tuskin mitään myrkytystä onnistuisin hankkimaan ravintolisillä.

Iines, niin, eipä noista kai haittaakaan voi olla, joskaan hyötykään ei ole taattua.

Anonyymi, jep. Googlasin nyt tarkemmin tuota asiaa ja viesti ei tosiaan ole sen lääkärin kirjoittama oikeasti, kenen sen väitetään olevan. Nuo kurlaus- yms. ohjeet on sellaisia, ettei ole mitään tieteellistä faktaa niiden avusta, mutta toisaalta ei myöskään siitä, etteikö ne auttaisi. Täältä voi lukea lisää noista ohjeista one by one.
Mun mielestäni tuossa ei kyllä ollut mitään hysteriaa.

Elegia kirjoitti...

No onhan se hyvä varautua, jos on ollut tietämättään sikamaisessa seurassa ;) Tuskinpa sitä nuhaa kukaan ehdoin tahdoin haluaa!

Mutta tuo Listerine, uuuh! Minulla oli sitä suuvetta taannoin, mutta annoin sen pois. Bakteerien lisäksi se varmaan tappoi ikenet. Ainakin minulle se oli turhan tujua. :D

Anonyymi kirjoitti...

NAC (N-asetyylikysteiini) on parempaa flunssan torjuntaan:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9230243
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19732754
600 mg x 2 päivässä.

Miss Watson kirjoitti...

Hei! Olen selaillut blogiasi ja mietin, otatko ystävähakemuksia vastaan? ymmärtääkseni asut myös Helsingissä?