31. elokuuta 2011

Ihmisellä koti, talossa ovi, pihassa tie, kauas se vie

Asun talossa, joka on rakennettu 60-luvun alkupuolella. Tämän asunnon ovissa on luonnetta. Ovien kahvat ovat alkuperäiset, kauniit 60-lukulaiset kahvat. Jokainen ovi on luonteeltaan erilainen.

Keittokomeron ovessa on kaunis pystyraitaisesti uurrettu lasi. Keittokomeron ovi ei mene kiinni. Ei sitten millään, vaikka sitä kuinka työntäisi. Se vaan on liian iso noihin karmeihin. Ehkä se joskus on mennyt kiinni, mutta vuosien varrella sen ego on kasvanut oviaukkoa suuremmaksi.
Vaatekomeron ovi menee kiinni, mutta aueta se ei halua. Sitä täytyy joka kerta kiskaista molemmin käsin ja mielellään tukevassa asennossa, jos sen on erehtynyt työntämään kiinni asti. Joskus, varsinkin väsyneenä aamuisin, ei välttämättä osaa arvostaa tuota vaivannäköä, jonka joutuu kohtaamaan vaatteita noutaessa.

Vessan ovi menee kevyesti kiinni ja aukeaa vielä kevyemmin, vaikka sen olisi laittanut kahvasta asti kiinni. Ei tarvita kuin vaikkapa pieni pyllistys kohti vessan ovea ja naks, se aukeaa. Täytyy varoa hengittämästä raskaasti kohti ovea vessassa sisäpuolella ollessa, jos haluaa oven pysyvän kiinni.
Ulko-ovea on mahdoton saada yhdellä kädellä sisäpuolelta auki. Molempien käsien on oltava vapaana, kun täältä ulos haluaa, sillä ovea on vedettävä sisäänpäin samalla, kun kääntää lukkoa auki. Kiinni oven saa ainoastaan joko paiskaamalla kovaa, niin että koko rappu raikaa, tai sitten hiljaisemmin avaimesta tai sisäpuolen vääntönupista kääntämällä.
Muita ovia tässä asunnossa ei sitten olekaan. Ellei lasketa siivouskomeron ovea, joka avautuu ja sulkeutuu kevyesti napsahtamalla. Siinäkin on alkuperäinen kahva/lukitussysteemi, jonka nupissa lukee LEEA(*.
Tykkään kodista, jonka ovet ovat persoonallisia ja itsepäisiä.


*) Huomasin tuon tekstin vasta äsken näitä kuvia ottaessani. Google kertoi, että kyseinen kahva on Leea-salpa ja niistä näyttää olevan kova kysyntä. Mutta minun Leea-salpojani (2 kpl) ette saa! Eipä sillä, että omistaisin tästä asunnosta neliösenttimetriäkään.

14 kommenttia:

Tinka kirjoitti...

Ihania kahvoja! Kyllä sinun kelpaa asua tuomosessa kodissa!
Leeasta tuli viimistään vanha mummila mieleen (rintamamiestalo).

Tiina kirjoitti...

Joo, tuossa Leeaa googlaillessakin tuli vastaan erityisesti rintamamiestalot. :)

Elegia kirjoitti...

Olipas erikoinen postaus. Mut silleen hyvällä tavalla tietty! Kahvat ovat tärkeitä ja ansaitsevat tulla maintuksi.

Aloin tässä samalla miettiä omia kahvoja. Meillä on ovet valkoista puuta, joissa on kaiverrukset ja maali lohkeilee kivasti :D Ja kahvat ovat karseat siniset jälkikäteen valitut hirvitykset, yäk!

Vessan ovi menee lukkoon niin kuin joissakin ulkohuusseissa eli siinä on se "ripa", joka työnnetään koloon :D En osaa selittää, mutta minuu naurattaa se!!! Ja vessanvalo sytytetään katosta roikkuvasta narusta :D

Tiina kirjoitti...

Siis toi ovien persoonallisuus ei oikeastaan liittynyt noihin kahvoihin. Mutta ei pystynyt kuvaamaan muuta kuin kahvoja.
Se ei siis ole kahvasta kiinni, että ovi ei mene kiinni tai ei aukea. Paitsi toi vessan oven aukeaminen ehkä on vähän kahvasta kiinni.

Tiina kirjoitti...

Ps. Elegia, Briteissä voisi tehdä erityispostauksen hanoista ja vessoista/kylppäreistä ylipäänsä. Ne on aina aika mielenkiintoisia. :D

Ofelia kirjoitti...

Oooi, rakastan Leea-salpoja!!!!! <3 Tosin nyt vasta kuulen että niillä on tuollainen nimikin. Isomummun luona oli joka komerossa tuollaiset, ja kun opiskeluaikoina muutin kämppään missä oli samanlaiset, olin haltioissani. Kyllä, tahdon tännekin Leea-salvat!

Kirsikka kirjoitti...

Oijoijoi! Minun entisessä asunnossani oli myös tuollaiset ihanat Leea-salvat. Tai siis minun ja minun, vuokrallahan siellä asuin, mutta kuitenkin. Niitä on ikävä. :(

Kimmeli kirjoitti...

Ihana juttu! Leea-salpoja katselin viime viikonloppuna Loviisassa :) Joskus tuo salvan nuppi jäi jumiin ja auetessaan kuului *nirsk*

Elegia kirjoitti...

Tiina, tajusin! Mutta mun oli pakko kertoa meidän ovista myös, koska ne kahvat on NIIN rumat :D :D

Meillä on muuten kahvoista kiinni, ettei esim. makkarin ovi mene kiinni :D

Anonyymi kirjoitti...

"Meillä on muuten kahvoista kiinni, ettei esim. makkarin ovi mene kiinni :D"

Kahvojen kuuluu osoittaa saranan suuntaan.
Ja saranoiden ja kahvojen siis kuuluu olla oven eri reunoilla.

Elegia kirjoitti...

No shit sherlock!

Anonyymi kirjoitti...

Hehe, samat kahvat kuin minun omistusasunnossani, joka oli myöskin 60-luvulta. Myös nuo muoviset nupit kaapeissa. Nykyään elelen 90-luvun asunnossa, sekin omistusasunto. No, samanlaiset ovet täällä on kuin mökilläni, joka on 80-luvulta, eli kulmikkaat kahvat. Näyttävät toki hienommilta, mutta tuo 60-luvun pyöreä kahva sopii kyllä paremmin käteen.

Tiina kirjoitti...

Ai, minusta pyöreät näyttää hienommilta. Nykyajan kulmikkaat on ihan yäk. ;D

Anonyymi kirjoitti...

"Ai, minusta pyöreät näyttää hienommilta. Nykyajan kulmikkaat on ihan yäk. ;D"

Niinkö? No, makunsa kullakin, minun mielestäni ne ovat kuitenkin vähän rumia. Ihan samanlainen juttu polkupyörissä tuon ohjaustangon suhteen, eli 60-luvun pyörissä oli tuommoiset omituiset ohjaustangot.

Saat kuitenkin olla onnellinen että asut 60-luvun rakennuksessa. 60-luvulla vielä osattiin rakentaa taloja, vaikka kerrosten väliset välipohjat olivatkin ohuet.

Elementtitekniikan myötä 70-luvulla, talot nyt ovat mitä ovat, halkemia siellä sun täällä kun saumoitus tehty huonosti. Ainakin 70-luvun talot ovat kauhistus. 80-90 luvulla tehtiin kohtalaista jälkeä, mutta vasta ihan viime aikoina 2000-luvulla on rakentamisen laatu parantunut kunnolla.