generated by sloganizer.net

9. joulukuuta 2014

Eat me, drink me

Hesarin mielipidepalstalla ravitsemusterapeutti Nuutinen esittää mielipiteensä siitä, että ruokien kalorimäärien ilmoittaminen on tehotonta holhousta. En voisi enempää olla eri mieltä. Minä en olisi ikinä oppinut syömään oikein, tai edes vähän paremmin, jos en olisi ruvennut laskemaan kaloreita. Ja tein sen aivan omasta vapaasta tahdostani, joten holhouksesta ei voi sanoa olevan kyse.

Ravintolassa en välttämättä kaipaa kuitenkaan, että annoksen kalorimäärät iskettäisiin siihen menuun. Voin kuvitella, että se laskisi myyntiäkin, kun jälkiruokalistassa olisi tiramisun energiapitoisuus siinä heti hinnan vieressä. Normipäivänä siitä voisi olla apua, mutta yleensä kun menen syömään ravintolaan haluan syödä vapaasti. Siis kyseessä on vapaapäivä dieetistäni enkä halua potea huonoa omaatuntoa siitä, että näen miten paljon ruoassani on kaloreita. Jos haluan laskea kaloreita en mene ravintolaan syömään.

Olen huomannut kaupassa, että jotkut tahot yrittävät kiertää kalorimäärien ilmoittamisen laittamalla pakkausselosteeseen vain kilojoulet. Yleensä jätän sellaiset tuotteet ostamatta, koska kilojoulet eivät kerro minulle mitään. En osaa hahmottaa niitä enkä tiedä paljonko ne ovat kaloreissa. Ei se varmaan mitään rakettitiedettä olisi, mutta en jaksa vaivautua. Helpompi siirtyä seuraavaan tuotteeseen, jossa on myös kalorit ilmoitettuna.

Nälän- ja kylläisyydentunteen tunnistaminen ei tosiaankaan toimi (itselläni, jollain toisella voi toimia). Minulla on nytkin nälkä, jos kropaltani kysytään, mutta koska dieetti, niin en kysy. Sitä paitsi kehoni viestittää aika usein haluavansa suklaata, tai viime päivinä se on erityisesti toivonut joulutorttuja ja glögiä. Tajuan kyllä, että jutussa ei tarkoiteta tämän kaltaista tunnistamista, vaan pitäisi erottaa oikea nälkä mieliteoista, mutta... Mutta mutta. Itselleni on taottu kalloon tässä viimeisen parin vuoden aikana ruokarytmin tärkeyttä. Silloin ei jäädä odottelemaan sitä että on nälkä, vaan syödään tasaisesti muutaman tunnin välein. Ennen, kun "kuuntelin nälkääni", saatoin mennä iltakuuteen asti pelkällä aamupalalla ja syödä päivän kaikki ateriat sitten vasta illalla. Koska aineenvaihdunta ei toiminut ihan oikein. Jos olisin saanut ravitsemusterapeutilta tällaisia ohjeita, kuin Hesarissa annetaan, painaisin ainakin 40 kiloa enemmän kuin nykyään.

Totta kai se olisi kivaa ja kuulostaa varmasti teoriassa helpolta, että sitä vaan osaisi syödä oikein. Miten monta kertaa olen tässä viime vuosien aikan pyöritellyt päätäni itselleni, miten voi olla mahdollista, ettei ihminen tässä iässä tiedä miten syödään oikein. Lautasmallit ja kaikki ovat tuttuja, mutta käytäntö ontuu, ja pahasti. Ihminen, jolle syöminen on "helppoa", ei koskaan voi tajuta millaista se on ihmiselle, jolle syöminen on oikea ongelma. Oli kyseessä sitten anoreksia tai ylensyönti.

Minä en usko, että pystyn koskaan suhtautumaan ruokaan normaalisti, pelkkänä polttoaineena, sittenkään kun dieettini on ns. lopussa. Olen siltä osin epäkunnossa sekä henkisesti (pääkoppa!) että fyysisesti (aineenvaihdunta!) ja sen kanssa on elettävä.

Tässä on muuten varsin hauska kirjoitus eri dieeteistä. On asiantuntijoita ja sitten on asiantuntijoita.


Ps. Toivottavasti nämä dieettaamiseen tai treenaamiseen liittyvät kirjoitukseni eivät kuulosta saarnaamiselta, koska se ei ole tarkoitukseni. Jokainen eläköön ja tehköön tavallaan, sama se minulle, mutta jos joku on siinä ihan reunalla lähestymässä terveellisempiä elämäntapoja, niin toivon voivani hellän määrätietoisesti auttaa sen reunan yli sysäämisessä. Koska itse olen oppinut nämä asiat aika tavalla kantapään kautta, niin ei kaikkien välttämättä tarvitse. Tai ehkä tarvitseekin. Enkä tarkoita, että minun tapani toimia olisi ainoa oikea, mutta... no, ollaanpas nyt rehellisiä, se järkevin (ja pysyvin) tapa kuitenkin.

7 kommenttia:

-a kirjoitti...

Olet oikeassa. Suurin osa meillä harrastettavasta holhoamisesta johtuu siitä, että ihmiset ovat ihan itse osoittaneet tarvitsevansa sitä. Esimerkkeinä ylipaino, alkoholi, rakentaminen, tieliikenne jne. Tietysti olisi hienoa jos kaikki tunnistaisivat oman nälkänsä ja kaikille olisi tarjolla helppoa ja terveellistä ruokaa. Mutta kun markkinatalous ei toimi niin. Meille myydään halpoja ja maistuvia kaloreita, siksi on hyvä holhota. Valitettavasti osa ihmisistä ei ymmärrä noista asioista mitään, osa ei välitä ja sitten osa tiedostaa ja välittää. Viimeistä jengiä pitäisi kasvattaa.

Tiina kirjoitti...

Mun mielestäni se ei edes ole holhoamista, että ilmoitetaan mistä se ruoka koostuu, jota napaamme tungetaan. Toki se olisi eri asia, jos söisi silleen "puhtaasti", että ruoka olisi asioita kuten peruna, porkkana, omena jne. mutta kun ei se mene niin. Voin kuvitella mitä halpoja ja epäterveellisiä aineita kaikkeen tungettaisiin, jos sitä ei tarvitsisi kertoa. Amerikassahan lähes kaikki ruoka koostuu pääosin jostain maissitärkkelystauhkasta ja jengi lihoo.
Sitä sanoisin holhoamiseksi, että pimitetään se tieto siltä varalta, että joku nuori saattaa alkaa pakonomaisesti laskea kaloreita ja sairastua anoreksiaan. Ikävä sekin lieveilmiö, kyllä.

Lupus kirjoitti...

Kun kuuntelee nälkää, ehtii syödä ainakin kolme annosta, ennen kuin se nälkä ehtii mennä ohi.

Anonyymi kirjoitti...

Minä taas olen tottunut kilojouleihin! (Vaikka en niitä laskekaan.) Karkeasti sanottuna kun jakaa kilojoulemäärän neljällä - tarkasti luku on 4,2 - niin pääsee kaloreihin.

Anonyymi kirjoitti...

Hetkinen - kalori on vanha energiayksikkö, eikä ole SI-järjestelmän mukainen. Fysiikassa tulisi käyttää SI-yksiköitä, ja useimmiten ilmoittaa energia jouleissa, ellei sitten ole kyseessä esim. atomien energiatasoista, jolloin oikea suure olisi elektronivoltti, eV.

Olet siis oppinut väärille tavoille, joulet ovat modernimpi ja oikea tapa ilmoittaa energia. Muuten puhuttaisiin vielä tuumista, jaloista ja paunoista, jos ei näitä uudistuksia olisi tehty.

Tiina kirjoitti...

"Voi kamala!"

Gata kirjoitti...

Mulla myös on nälkäsignaalit olleet aikoinaan ihan hukassa. Kasvissyönnin aloitettua maha alkoi toimia paremmin ja normaali nälkä tulla. Nyt kun aloitin vegaaniruokavalion, signaalit on vieläkin vahvemmat. Vatsa todella tyhjentyy aterioiden välillä, joten nälkäkin tulee. Ruoan määrän suhteen on luotettava sen sijaan silmään ja kaloreihin. Muuten voisin syödä vahingossa aika paljon. Vaikka vatsa kyllä vegaaniruoasta täyttyykin aika sopivalla tavalla, ilman ähkyä. Mulla nälkäsignaaleja sotkee eniten sokeri ja maitotuotteet. Näin mulla, jollain muulla toisella lailla. :)