31. tammikuuta 2015

L'Chaim, motherfuckers

Ilta-Sanomat suoltaa taas niin diippiä shittiä, ettei pieni tosikaan. Ensin julkaistaan 11 kohdan lista siitä, minkälaiset päivitykset Facebookissa ärsyttää. Sitten tuodaan vielä psykologi kommentoimaan, mitä nuo ärsyttävät päivitykset kirjoittajastaan kertoo.

Voitte itse lukea nuo 11 kohtaa, jos kiinnostaa, mutta siinä nyt oli kaikenlaista esim. lapsen todistuksella rehentelystä. Onko tosiaan täysin poissuljettu mahdollisuus, että vanhempi voisi vain aidosti iloita lapsensa menestyksestä ja haluaa jakaa sen ystäviensä kanssa? Itseäni tietysti ärsytti eniten kuitenkin psykologin kommentit "bodaamisesta" vaikka en mitään saliselfieitä Facebookissa julkaisekaan (vielä, mutta odottakaas, kun sixpack näkyy).

"– Tutkimusten mukaan 80 prosenttia naisista miettii joka päivä, onko heidän kehonsa tarpeeksi hyvä, ja he suhtautuvat omaan kehoonsa kriittisesti. Tämä näkyy nykyisin myös miehissä ja bodaamisesta on vain yksi askel kauneuskirurgiaan. Ne kertovat samasta asiasta.

– Salilla käynti on osa tätä yleistä ongelmaa, että on suoritettava koko ajan jotakin ollakseen kelvollinen. Salilla käyntihän on aikamoista suorittamista. Voi olla, että siinä on yritys tehdä itsestään kelvollista ja kertoo myös siitä, hyväksyykö ihminen itsensä vai ei."

Psykologi on hyvä ja imee parsaa. Ai bodaamisesta on vain yksi askel kauneuskirurgiaan? Kuilun reunallahan tässä taiteillaan. Tunnen koko ajan vastustamatonta halua päästä leikeltäväksi... Salilla käynti on suorittamista? Kertoo siitä, hyväksyykö ihminen itsensä vai ei? Tai entä jos siitä vaan tykkää, että tekee kropallaan jotain semmoista, mihin se on luotukin eli fyysiseen työhön? Ja bonuksena saa vähärasvaisemman ja lihaksikkaamman vartalon. Kerrankin tällä oman elämänsä alisuoriutujalla on jotain mielekästä tekemistä, josta tulee parempi olo kuin sohvalla makaamisesta ja sitten sekin on huono juttu. Tai ehkä siellä salilla saa käydä, kunhan ei vahingossakaan inahda siitä kenellekään eikä näytä siltä, että olisi käynyt salilla. Eikä lisää painoja progressiivisesti, ettei se mene suorittamiseksi.

Muutenkin tuo aihe Facebook-päivitysten ärsyttävyydestä on jo niin loppuun kaluttu, että ihmettelen kuinka kukaan itseään toimittajaksi tituleeraavaa enää kehtaa kirjoittaa yhtään tuommoista listaa. Ja toisennakin, mitäpä jos psykologi kertoisi seuraavaksi mitä se kertoo niistä ihmisistä, jotka jatkuvasti ärsyyntyvät toisten päivityksistä? Näkisin, että siinä on huomattavasti suurempi ongelma jonkun korvien välissä...


Otsikon lainasin True Detectiven finaalijaksosta, jossa Rust (Matthew McConaughey) näin loihe lausumaan. 

11 kommenttia:

- S - kirjoitti...

Luin tuon saman jutun ja ajatukseni olivat kovin samansuuntaisia kuin sinunkin.
Sitten tuumin itseksein, että ei niillä raukoilla ole nyt mitään uutisoitavaa niin pitää tällaistakin paskaa suoltaa maailmalle. ;)
Mun naamattupäivitykset on lähinnä koirapainotteisia tai niitä mun iänikuisia villasukkiani, joten olen varmaan ihan yyber-ärsyttävä. :D

Anonyymi kirjoitti...

Tuo "vain yksi askel kauneuskirurgiaan" on paha, mutta muuten olen pitkälti samoilla linjoilla.

Esim. sinä tunnut kovasti edelleen kipuilevan ulkoisen olemuksesi kanssa, vaikka olet saanut lihaasi jo paljon muokattua.

Minusta on ihan terveellistä miettiä, että miten itse kukin tykönään oppisi olemaan onnellinen omassa kehossaan.

Ja vielä kun se onnellisuus syntyisi ihan muista kuin ulkoisista asioista, se saattaisi olla kestävämmällä pohjalla.

Kiinnostavaa on se, että mitä ihminen pakenee silloin kun hän käyttää suuren osan ajasta oman vartalonsa pähkäilyyn ja sen muokkaamiseen. (Varsinkaan tämä kappale ei ollut osoitettu sinulle vaan ihan yleisellä tasolla.)

Tiina kirjoitti...

-S-, joo en tiiä, eiköhän noissa lehdissä itsessään huomata, miten väsynyt aihe tuo alkaa olla? Toki mua itseänikin toisinaan ärsyttää jotkut seikat FB:ssä, mutta lähinnä pidän sitä omana ongelmanani. Ja taatusti ärsytän muita vielä enemmän, mitä pidän niiden muiden ongelmana. :D

Anonyymi, samoilla linjoilla voi olla vain sellainen, joka ei ole lajin harrastaja. Mitä pakenee ihminen, joka juoksee, ui tai vaikkapa pelaa jalkapalloa? Nuo kaikki ovat eri tapoja liikkua ja urheilla, joista ihmiselle tulee - yllätys yllätys - parempi olo kuin räkä poskella sohvalla makaamisesta, mutta ainoastaan salitreeniä tuntuu kaikenmaailman besserwisserit paheksuvan toistuvasti.
Se, että minulla on vartalonkuva kadoksissa tällä hetkellä, ei tarkoita että mitenkään erityisesti kipuilisin. Olen myös kirjoittanut, miten onnellinen olen kropastani nykyisin. Ei siitä miltä se näyttää, vaan siitä miltä se tuntuu. Voima, liikkuvuus, tasapaino. Se on ihan mieletön fiilis, kun sillä pystyy tekemään asioita ja ylittämään itsensä.
Lisäksi kenenkään onnellisuudesta ja sen pohjasta ei kannata tehdä kovin perustavanlaatuisia päätelmiä keskimäärin kerran viikossa päivittyvän blogin perusteella. Tai harrastuksen.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä se salitreeni ärysttää siksi, kun siitä tulee niin pinnallinen fiilis? Siis ainakin silloin, kun kyseessä on jonkinmoinen fitness-meininki, joka on nykyään hyvin laajalle levinnyt harrastus. Ymmärtääkseni se on pitkälti oman ulkoisen olemuksensa ympärillä pyörimistä, enemmän kuin että kyse olisi siitä miltä kropassa tuntuu? Eikä välttämättä kovin terveellistäkään - Kaisa Jaakkola on paljon puhunut siitä miten hänen fitnessintoilunsa laukaisi hankalasti hoidettavan kilpirauhasen vajaatoiminnan.

Tiina kirjoitti...

Onhan tässä lieveilmiönsä, myönnän sen kyllä, mutta toi fitness-maailma on mulle niin etäinen, etten koe sitä "bodauksen" määrittelevänä tekijänä. Ja toisaalta fitness on terveellisempi (tiettyyn rajaan asti toki) muoti-ilmiö kuin ihan vaan että pitää olla laiha, koska fitneksessä kuitenkin syödään hyvin ja terveellisesti.
Ja toisaalta pinnallinen ihminen on varmaan pinnallinen, teki se mitä tahansa. Mä en ainakaan usko, että harrastus tekee kenestäkään pinnallista.

Mulla itselläni, kun painoa tosiaan olen pudottanut sen 40 kiloa, niin ulkonäkö pakosti on aika iso osa sitä. Mieluummin mä näytän lihaksikkaalta kuin joko sellaiselta kuivalta maratoonarilta tai vaihtoehtoisesti löysältä nahkalärpäkkeeltä joka ei urheile yhtään. Mutta jos omaa salitreeniäni mietin, niin kyllä mä siihen olen jäänyt koukkuun siksi miltä se tuntuu ja miten hyvä olo mulle siitä tulee, enkä siksi miltä mä näytän. Ikinä en ole esimerkiksi mitannut hauikseni ympärystä, tai mitään semmoista. :D
Toki se on sitten kiva lisä, että oma kroppa alkaa miellyttää omaa silmää, ei se voi pelkästään paha ja tuomittava asia olla. Enemmän treeni on kuitenkin mun korvieni väliin vaikuttanut, ja pelkästään positiivisella tavalla. Toivoisin ja uskoisin, että näin on valtaosalla niistä jotka treenaa tosissaan.

Anonyymi kirjoitti...

40 kiloa on aivan käsittämätön suoritus. 80 voipakettia. Toivottavasti jaksat ylläpitää tuota pudotusta.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo "vain yksi askel kauneuskirurgiaan" on helppo ymmärtää, jos katsoo asiaa lehtien ja median kautta. Melkein kaikilla naispuolisilla fitness-ihmisillä on paranneltu rintavarustus ja miehet näyttävät samansuuntaisilta.

Anonyymi kirjoitti...

Täysin samaa mieltä Tiinan kanssa.

Mulle tulee noista tuon toisen anonyymin kommenteista mieleen vaikeasti ylipainoisen, ylipainon takia vakavasti sairastuneen ja siksi alle nelikymppisenä eläkkeelle jääneen tuttavani puhetapa. Hän aina muistaa kohteliaasti kertoa, miten liikunta on itsekkäiden, pinnallisten ihmisten harrastus, osa nyky-yhteiskunnan patologiaa. Aikana, jolloin hän vielä jaksoi kävellä asuntonsa parvekkeelle, hän saattoi hihkua voitonriemuisena, kun joku palloa pompottava lapsi kaatui tai skeittari horjahti pahan näköisesti. Vaarallista tuo liikunta. Ei kannattais kokeilla.

Tiina kirjoitti...

Anonyymi #1, toivon itsekin niin. Vaikka kai se on muutakin kuin toivon asia. Jos vaan saa terveenä pysyä.

Anonyymi #2, noissa superdieettiohjelmissa muuten useampi nainen on sanonut ottavansa silkkarit, jahka dieetti on ohi jne. Joskus ihmettelin miksi, kun sillä yhdelläkin naisella oli aika kohtuullisen kokoiset ryntäät. Sitä paitsi luulisi, että pienillä tisseillä on helpompi urheilla.

Anonyymi #3, kaikkea täytyy aina vähän vastustaa, mitä muut tekee, mutta ite ei. Jos ei muuten, niin periaatteesta.

Ohari kirjoitti...

Täältä osittain sivusta katsoen jotenkin kuvittelen, että hc-fitness ja tavisten fitness on vähän eri juttu. En kyä parhaalla tahdollakaan näe mitään kauheeta tai ärsyttävää siinä, että ihminen syö terveesti ja urheilee ja vielä tykkää siitä niin, että hihkuu muillekin. Kannustavaahan se on. Sitten taas ne tyypit, joita on kilpailuissa, on käsittääkseni vähän toista settiä, vaikka toisaalta mitäpä niidenkään tekemiset varsinaisesti minulle kuuluu. (Osittain sivusta siksi, että olen riittävän usein käynyt salilla tietääkseni sen olevan ihanaa. Pitäis aktivoitua ja tästä ajatuksesta, joka kivasti tuolta FB:stä päivittyy, kiitoksia tahoille :-))

Tossa ärsyttävien päivitysten listassa oli kyllä yksi tai, okei, kaksi, jotka muakin ottaa vähän ärsytykseen: 2. Hyvillä teoilla leveily ja 4. Salaperäisyys, ja niistäkin 2. on vähän siinä ja tässä, miten se ilmaistaan. On ihan jees kertoa olleensa kiva ihmisille, mutta joskus on nähnyt sellaisiakin täysin outojen tyyppien julkisina hehkutettuja juttuja, joiden tarkoitus on jotenkin niin räikeästi vain lässyttää, että tympii. 4. taas, no, mulla on yksi sukulainen, joka harrastaa näitä ja sitten on koko porukka varpaillaan, että mitä nyt taas. Usein on ihan mahdoton ottaa siitä päivityksestä edes selvää, että onko kyse kivasta vai kauheesta. Sitten on vähän huono omatunto, kun en mitään senkään elämästä taas tiedä, ja sitten sitä soittaa ja kysyy. Yleensä on jotain semmoista, että "Ei tässä mitään, ihan vaan harmitti, kun koira oli oksentanut eteisen matolle." ÄÄ. Miksei päivitä: "Voi apua! Koira oksensi eteisen matolle. Kauhee siivoaminen. En jaksaisi!" vaan päivittää "Voi apua! Tätä taas! En jaksaisi!"

Muuten olen kyllä samaa mieltä, että aika väsyneitä ja turhia on nämä tämmöiset jutut. Oho, tulipa pitkä avautuminen, sori :-)

Tiina kirjoitti...

Pari asiaa fitneksestä: 1) Mun on pakko tehdä pesäero itseni ja fitneksen välille. Mulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Mieluummin olen vaikka kehonrakentaja, vaikka oikeasti olen ihan perusjumppailija ja -pumppailija. :D Ja 2) mun mielestä hc-fitneskin on vähän... no joo, en tiedä, mutta eikös niihin bikini fitness -kisoihin treenaa vähän joka toinen. En tosin itse tunne yhtäkään, joten ehkä mulle on tullut vähän kieroutunut käsitys myöskin televisiosta ja netistä.

Ja joo, kyllä muakin ärsyttää moni asia Facebookissa, mutta yritän jotenkin realistisesti tajuta sen, että se on lähinnä minun ongelmani, jos jään piehtaroimaan siihen, että joku ärsyttää. Hiton tylsä paikkahan se olisi, jos kaikki alkaisivat pelätä, että ärsyttää jota kuta eikä kukaan uskalla enää sanoa mitään. (Itseäni on vähän alkanut vaivata tämä asia viime päivinä, mutta ehkä vielä pääsen ylitse siitä...)
Just noi drama queenit on kyllä ehkä ärsyttävämpiä. :D

Ja avaudu ihmeessä. Lisää vaan!