27. marraskuuta 2007

Muistomeemi

Hurmaava Brim haastoi minut tällaiseen Myrskyttären keksimään muistelumeemiin.

(Hiukan säännöissä oli tulkinnan varaa, että lisäänkö oman sanan loppuun vai vaihdanko sen tuohon Brimin sanan tilalle. Päätin nyt vaihtaa sen kohtaan 16, koska muuten tämä meemi venyy ennemmin tai myöhemmin loputtoman pitkäksi.)Säännöt:
- Tässä on lueteltu 15 sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalla, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen.
- Jos juuri siitä sanasta ei tule mieleen mitään, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä asiasta.
- Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta muistuu mieleen paljon juttuja.
- Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele siihenkin sanaan liittyviä lapsuuden tapahtumia.

1. kampa
- Kammasta tulee aina mieleen isän kampa. Isällä oli tai on yhäkin aina kampa takataskussa tai jossain. Se kiehtoi kovasti pienenä ja sitä piti saada aina vähän lainata. Isompana hommasin ihan oman kamman. Vaikka käytänkin hiusharjaa tämän kuontalon sukimiseen, niin kampaa tarvii toisinaan apuna kampauksen laittamisessa. En kuitenkaan ikinä ole harrastanut sellaista tupeeraamista kuin jotkut tuolloin 90-luvulla...

2. lintu
- Lapsuuden muistoja linnuista ovat lähinnä lokit, jotka pesivät kesäisin naapuritalon katolla ja joiden poikasten toikkarointia saatoin seurata keittiön ikkunasta. Ja naakat, jotka tuovat erityisesti muistoja siitä, kun olin serkun luona kesäisin yhdessä pikkukaupungissa. Naakat myös asustelevat nykyisin asuinpaikkani ympäristössä. Muistan myöskin lapsuudesta, kun kotipihamme puussa istuskeli hetken jos toisenkin joku varpushaukan tapainen.

3. meri
- Meri on ihan kiva. Tällaisena sisäsuomalaisena kokemukseni merestä ovat vähäiset. Järvet antavat samat kiksit. Erityisesti isot järvet, joiden välissä täällä Tampereella elellään. Pikkujärvetkin käy paremman puutteessa. Olen muistaakseni kerran uinut meressä. Laivareissuilla en pidä merestä, koska se keikkuu.

4. kitara
- Innostuin nuorempana kitaroista ja vahingossa hajotin isäni Landolan, josta olen pahoillani vieläkin. 25.1.2002 ostin oman klassisen kitaran hintaan 150 euroa. Se oli hämmentävää aikaa, koska eurot olivat olleet vasta vajaan kuukauden käytössä. Silloin oli ollut myös järjetön lumimyrsky, koska muistan raahanneeni sitä kitaraa Hämeenpuistossa polviin asti ylttyvässä umpihangessa. Sittemmin olen käynyt oikein soittotunneillakin. Rakastan kitaroita.

5. kello
- Pienenä aina pelkäsin, että muu maailma ei muista kääntää kelloja talvi- tai kesäaikaan, ja olen liian aikaisin tai liian myöhään koulussa maanantaiaamuna. Muistan myös omistaneeni pienempänä sellaisen pop swatchin, tai mikä se oli. Sellaisen, mistä lähti kellotaulu irti ja sen saattoi kiinnittää vaikka paidan helmaan tai minne ikinä. Nykyinen rannekelloni on ollut minulla ties kuinka monta vuotta, enkä oikeastaan nykyisin tykkää pitää kelloa ranteessa.

6. oksentaminen
- Olen aina inhonnut oksentamista sydämeni pohjasta. Oli kyse sitten omasta tai jonkun muun oksentamisesta. Lapsena suorastaan pelkäsin oksentamista. Minut täytyi sijoittaa toisaalle nukkumaan, jos siskolla oli vatsatauti. Muistan, että hädin tuskin uskalsin käydä meidän huoneessa, jos tilanne oli päällä. Nykyisinkin, jos vaikka televisiossa näytetään oksentamista (kuten BB:ssä usein), pistän silmät kiinni, sormet korviini ja lallatan kovaan ääneen. En myöskään itse yhäkään oksenna kuin viimeisessä hädässä.

7. mummo
- Lapsena minulla oli kaksi mummoa. Vähän isompana lapsena niitä oli enää yksi ja teini-iässä ei ollut yhtään mummoa. Sen pidempään eläneen mummon kotitaloa sanoin mummolaksi ja se on myös ehkä yksi parhaista paikoista ikinä tässä maailmassa. Harmi, etten saanut tuntea mummojani aikuisemmalla iällä.

8. kirja
- Luin lapsena ja nuorena huomattavasti enemmän kuin nykyisin. Ensimmäinen muistamani ihan oma kirja oli joku Kultainen aapinen, jonka kannessa oli kukko, ja joka varmaankin osittain auttoi minua oppimaan lukemaan.

9. pipo
- Lapsena minulla oli sinipunaraidallinen leuan alta somittava pipo, jossa oli ihan järkyttävän pitkä hiippa. Tykkäsin siitä kovasti. Jossain vaiheessa varhaisnuoruutta pipo taisi olla vähän nolo juttu, mutta joku taisi kertoa kertomuksen siitä, kuinka joku oli kuollut kun aivot olivat jäätyneet, joten käytin aina kiltisti pipoa, jos oli riittävän kylmä. Nykyisin pipot ovat suuressa suosiossani.

10. matematiikka
- Matematiikkaan minulla on viha-rakkaussuhde. Olin peruskoulussa hyvä matematiikassa, paitsi Pythagoraan opit menivät aivan yli hilseen. Olen hyvä laskemaan päässäni ja hyvä kaikessa matematiikkaan liittyvässä, missä on joku järkevä logiikka, mutta sitten taas se matematiikka, mikä on sitä "oikeata" matematiikkaa, on mielestäni ihan saatanasta. Todistelkaa vaan keskenänne kaikkea paskaa, minä en siihen bisnekseen lähde.

11. metsä
- Metsät näyttää kivoilta, mutta oikeastaan pysyttelen mieluummin metsästä poissa. Paitsi jos siellä on kunnollinen polku jota kulkea, enkä ole välittömässä vaarassa esimerkiksi karhujen tai hirvikärpästen hyökkäysten taholta. Lapsuudesta ja nuoruudesta en muista kovinkaan suuria muistoja liittyen metsiin. Paitsi siinä missä meidän mökki nykyisin on, oli ennen metsä. Nykyisessä kotipihassanikin on pieni metsä.

12. ukkonen
- Pienenä pelkäsin ukkosta, etenkin jos satuin olemaan ulkona ukkosen iskiessä. Ikinä en ehkä ole juossut niin lujaa kuin ukkosella lapsena. Mummolassa pelkäsin enemmän ukkosta kuin kotona, koska siellä sähköt katkeilivat ja puhelimet pirisivät omia aikojaan. Joskus myös peloteltiin, että salama voi lyödä puhelimen luurista. Isompana en sitten niin ole pelännytkään ukkosta, paitsi ehkä jossain mökillä metsän keskellä. Tykkään ukkosesta, jos olen sivistyksen parissa. Viime kesänäkin toivoin koko ajan ukkosmyrksyä saapuvaksi, mutta turhaa oli se toivo. Pari kertaa taisi jyrähtää. Maj Karman Ukkonen on myös hyvä biisi.

13. hiukset
- Ihan pienenä minulla oli kiharat hiukset. Sitten ne kasvoivat ja oikenivat. Minulla on aina ollut paksu tukka. Ja pienenä myös hyvin pitkä. Äiti leikkasi itse minun hiukset johonkin ikävuoteen asti. Joskus yläasteella kyllästyin pitkään tukkaan ja leikkautin sen lyhemmäksi. Teininä kävin ensimmäisen kerran värjäyttämässä hiukseni mustiksi jossain ammattikoululla. Siinä kesti kolme tuntia. Sittemmin olen suorittanut monenlaisia väri- ja pituuskokeiluja. Lähes musta on hyvä väri ja tulen hulluksi, jos hiukseni eivät ylty kiinni. En myöskään voi sietää sitä, jos hiukset tulevat naamalle.

14. sisko/veli (valitse toinen)
- Sisko. No mitäs siitä. Lapsena ja nuorena sen kanssa oli toisinaan kivaa, ja toisinaan se taas otti kupoliin enemmän kuin tuhat västäräkkiä. (En kyllä tiedä miksi västäräkit ottaisivat kupoliin, mutta kai ne, jos niitä olisi tuhat kerralla). Isommaksi tultuamme olemme lakanneet tappelemasta ja myös eri osoitteisiin muuttaminen on huomattavasti vähentänyt ärsytystä. No ei, kyllä meillä varmaan enemmän on ollut kivaa kuin ärsyttävää. Vertailukohtaa ei ole, joten ihan kelvollinen sisko se on. (Lukee se tämän kuitenkin).

15. ikkuna
- Ikkunasta ensimmäinen mieleen tullut muisto on sellainen, kun makasin sateella vanhempieni vuoteessa ja katselin ikkunassa valuvia vesipisaroita. Seurasin aina jonkun vesipisaran matkaa ylhäältä alas ja katselin miten ne yhdistyivät toisiinsa ja miten ne sitten jatkoivat taas matkaansa yhtenä vesipisarana.

16. koira
- Olin pienenä paljon koirarakkaampi kuin nykyisin. Olisin kovasti halunnut omaa koiraa, mutta en sitä ikinä saanut. Taisin monesti jopa epätoivoissani tirauttaa itkut, kun en saanut koiraa, vaikka olisin niiiiin halunnut. Mummolassa oli maailman ihanin ja kiltein koira, jonka kanssa oli ihana halia ja jonka vatsa oli pohjaton pönttö. Isompana sitten siirryin koiraihmisestä kissaihmiseksi ja siinä pysyn.


En oikein keksi ketä haastaisin. Jokainen halukas saa jatkaa, mutta kertokaahan siitä sitten tuolla kommenttiosastolla, niin osaan tulla vakoilemaan.

Enkä muuten jaksa enää oikolukea tuota tekstiä...

15 kommenttia:

Alcinoe kirjoitti...

Tämä on ihan täydellinen meemi: kiva tehdä, kiva lukea. Täytynee ottaa uusiksi uusilla sanoilla jokin kerta.

Tiina kirjoitti...

Ihan tosi! :)

sirenita kirjoitti...

Ihan mielettömän mukava lukea tällaisia meemejä; Päästä kurkkimaan toisten muistoihin. Kerrassaan hellyttäviä lapsuusmuisteloita!

Melkein haluan itekin tehdä. Ehkä myöhemmin...

Tiina kirjoitti...

Niin on. :)
Teehän, jos siltä tuntuu.

Henu kirjoitti...

Mä tein! Vaikka kauan siinä meni...

Tiina kirjoitti...

Niinhän tuossa tovi vierähtää. :)

pia kirjoitti...

Tämäpäs on kiva, taidan napata tämänkin - kunhan vielä saisin tehtyä nuo aiemmatkin möömit. o_.

Tiina kirjoitti...

Kauheeta, kun on meemejä niin, ettei ehdi edes tehdä niitä. :D

Annikki kirjoitti...

Oijoi, tuli tuosta lapsuuden kiharasta tukasta heti mieleen jotain, mikä pitää lisätä omaan meemiin.

..

Ja meijän iskä piti myös kampaa takataskussa, ihan aina, ja taskuihin kului siihen kohtaan kamman kuva :)

Tiina kirjoitti...

Oijoi, täytyy tulla tsekkaamaan lisäys.

:)

ill. kirjoitti...

teen mielelläni, joskin tällä viikolla ei varmaan ehdi. mutta ens maanantaina sitten.. tai jotain..

Lumi kirjoitti...

Tää on muutes pakko napata. Mielenkiintoisia vastauksia sulla.

Tiina kirjoitti...

Tehkäähän molemmat. :)

Minja kirjoitti...

Tein tämän!

Tiina kirjoitti...

:)