30. marraskuuta 2007

Tehrään tästä ny numero

Tämä asia on saanut viime päivinä aika laajasti huomiota kaikkialla, mutta jos että vielä tiedä, niin käykäähän täällä. Ei näin!

Itse en henk.koht. pysty katsomaan noita kuvia ja videoita, jos haluan säilyttää yöuneni ja järkeni, mutta vetoomuksen ainakin allekirjoitin. Allekirjoittakaa tekin! En rupea vegaaniksi, mutta aina sitä jotain voin tehdä omalta osaltanikin. (Ja hei, älkää ostako vapaiden kanojen munia, ostakaan luomukanojen munia. Ne "vapaat" kanat eivät ole yhtään iloisia.)

Ja voi kyynel, että nyt oikein rikosilmoitus, kun ministerin tyttären tilalla on käyty salaa kuvaamassa yöllä. Noinkohan tilalle olisi saanut luvan mennä kuvaamaan päiväsaikaan? Uskallan epäillä. Luulen, että ajatus tämän toiminnan takana on parin rikossyytteen arvoista.

Ugh. Sisäinen viherpiiperöni on puhunut.


Edit 13.05: Näköjään nuo sivut on nyt nurin (tod.näk. suuren kävijämäärän vuoksi), mutta täällä on ainakin linkkejä noihin videoihin YouTubessa.

Edit 13.11: Nyt pitäisi linkkien toimia. So far, so good.

24 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Serkkujen vanhemmilla oli kanateurastamo, kävin aina serkun ja serkun isän kanssa hakemassa kanoja kanaloista. Ei ne oikein edes kanoilta näyttäneet. Sulkia oli kovin vähän ja pienessä häkissä oli monta kanaa. Kyllä se aluksi oli vähän outoa ja karmeaa repiä niitä niistä häkeistä hanskat kädessä, sulloa sellaisiin laatikoihin ja kantaa lavalle, mutta siihen tottui. Se on kanojen elinkaari se.

Vetoomus ei muuten toimi. Antaa 404:n, ja vaikka toimisikin, en ymmärrä miten iloa siitä kanoille on. Ihmisillä kun tuppaa monasti olemaan mielipide, muttei toimivia ratkaisumalleja.

Tiina kirjoitti...

Tuossa on kyse muistakin kuin kanoista. Mutta en ala väitellä, meillä on kullakin on omanlaisensa elämänfilosofiat.

Jotenkin arvasin, että laitat jonkun tämän tapaisen kommentin.

Kami kirjoitti...

Niin en tiedä onko kyse niinkään elämänfilosofioista vaan ihan todellisuudesta taas. Tottakai on hyvä ajatella eläinten oikeuksia, mutta missään tapauksessa ei niin että tuotannosta tehdään kalliimpaa.

Suomalainen lihateollisuus taitaa jo nyt olla kriisissä ulkomaisten hintojen kanssa. Jos lihantuotanto loppuisi Suomesta niin siihen loppuisi myös eläinten oikeuksiin vaikuttaminen.

Mahdollisimman halvalla se liha tuotetaan.

Serika kirjoitti...

Totta tuokin Kamin pointti. Suomessa sentään jotenkin yritetään ajaa eläinten oikeuksia laeilla yms. Harvassa muussa maassa tämänkään vertaa välitetään.

Vetoomus toimi ainakin äsken. Brr, videoita tai kuvia en kyllä pysty katsomaan. Vuosia sitten jossain uutisissa satuin näkemään, kuinka joku saatanan kidutuskuoleman ansainnut kusipää (lievästi ilmaistuna) potki maassa makaavaa loukkaantunutta sikaa ja vieläkin nousee sellainen raivo sitä ajatellessa, että oksat pois. Argh!

Tiina kirjoitti...

Niin, lailla yritetään ajaa eläinten oikeuksia, mutta jos ne lait eivät toteudu, niin täytyyhän jonkun tehdä jotain.

Ei pidä lähteä vaan hyssyttelylinjalle. Ainakin tämä on saanut nyt julkisuutta ja ehkä muutama tyyppi edes alkaa kelata asioita.

Kuten Sirkka-Liisa Anttila sanoi, "kuluttajilla pitää olla oikeus tietää, että Suomessa eläimet hoidetaan hyvin."

Serika kirjoitti...

Juu, ei ehdottomasti mitään hyssyttelylinjaa. Toivottavasti ihmiset tajuisivat kelata itse asiaakin, eikä taivastella vaan "kettutyttöjä". Helposti tuppaa vaan nää jutut menemään ihan epäolennaisuuksiin, kun oikeisiin epäkohtiin puuttuminen näyttäisi olevan monille turhan vaikeaa ja raskasta.

Sitten ihan muuta. Miksi näihin blogspotin kommentteihin ei pysty enää liittämään linkkiä, siis muun kuin bloggerin?

Tiina kirjoitti...

Tässä kampanjassa ei ainakaan ole päästetty eläimiä vapaaksi eikä sotkettu ketään, toisin kuin niissä minkkitarhajutuissa.

No voihan sun pönttö, miksi tuo kommentointi tosiaan on muuttunut tuollaiseksi nickname-hommeliksi?! Enpäs ole huomannut ennen kuin sanoit.
Johan nyt on hanurista, ettei voi linkittää omaa blogiansa tuohon!

Kami kirjoitti...

Jos tuon kampanjan tarkoitus on saada ihmiset ostamaan luomutuotteita tai kotimaista lihaa, se on hyvä.

Jos kampanjan tarkoitus on saada aikaan muutoksia lihatuotannossa, se on parhaimmillaankin vähän yksinkertainen.

Siinä ei ehdoteta mitään, vaan vaaditaan, vaikkei ole varaa vaatia yhtään mitään. Rehellisesti ajatellen, vaikuttaa moraalisäteilyltä, eli pidetään vaan meteliä jostain että voidaan näyttää hyvältä ihmiseltä ulospäin, välittämättä pätkääkään onko sillä vaikutusta vai ei. Jos halutaan muutoksia, ne pitää tehdä rakentavasti. Tuohon vetoomukseen voisi vastatata: "Ok, mutta miten tämä tapahtuu käytännössä? Mitä tapahtuu jos vaatimuksiin ei vastata?"

Itse ostan luomulihaa ja luomukananmunia tai omega 3 kananmunia. Ihan vaan siksi että minulla on siihen varaa. En ikinä osta ulkomaista lihaa. Maitoa en juo ollenkaan.

Luomutuotteiden huono puoli on siinä, kuten eräs ravintotieteilijä totesi, että niistä puuttuu kaikki hivenaineet ja vitamiinit mitä muihin tuotteisiin työnnetään, eli ne ovat ravintoarvoiltaan huonompia joissain tapauksissa.

Tiina kirjoitti...

En oikein ymmärrä sellaista asennetta, että mihinkään asiaan ei saa puuttua eikä mistään saa nostaa meteliä, jos ei ole tuhatkohtaista asialistaa esittää, että mitä tapahtuu seuraavaksi ja mitä jos ei jne.

Kampanjan tarkoitus on käsittääkseni parantaa tuotantoeläinten olosuhteita. Evira on nyt kuitenkin luvannut tutkia hyvin tarkkaan nämä väitökset. Eiköhän se ole jo askel parempaan suuntaan.

Mikäänhän ei koskaan muutu paremmaksi, jos vaan istumme turvat tukossa, koska emme osaa olla "rakentavia".

Sitä paitsi miksi lihaan, muniin, maitoon jne. pitäisi lisätä vitamiineja ja hivenaineita, joita niissä ei valmiiksi ole? Voimme saada niitä kuitenkin muualta.

En koe, että se olisi minulta mitenkään pois, jos puhun asian puolesta, jonka koen tärkeäksi. Olkoot sitten moraalisäteilyä muiden mielestä.

Kami kirjoitti...

"En oikein ymmärrä sellaista asennetta, että mihinkään asiaan ei saa puuttua eikä mistään saa nostaa meteliä, jos ei ole tuhatkohtaista asialistaa esittää, että mitä tapahtuu seuraavaksi ja mitä jos ei jne."

Saa toki, sitä ei kukaan kiellä. Tai siis voi. Mitä tahansa voi tehdä ja mitä tahansa voi vaatia. Se on eri asia onko sillä mitään vaikutusta tai onko siinä mitään järkeä. Yleensä juttuja joissa demonstroidaan jotain karmeaa tapahtuvan esim. videoilla, ei pyritä mihinkään järkevään ratkaisuun. Eiköhän nykyään jo ole lakeja joissa lukee että eläimiä ei saa kiduttaa. Ja eiköhän ne tapaukset ole marginaalissa. Kyse on valvonnasta.

Resursseista. Voi olla että resurssien lisääminen maksaa. Maksut kohottavat hintoja. Jne. Loppupeleissä suomalaisen lihan hinta nousee, lihatuotanto lakkaa kannattamasta ja saamme lihamme halvemmalla vaikkapa venäjältä tai brasiliasta joissa ei ole mitään kontrollia millekään asialle. Mutta eipähän rääkätä Suomessa elukoita epäinhimillisillä jutuilla. Siinä on juuri vika yleensä. Kovasti huudetaan muutosta. Entäs vastuu seurauksista? Jos ajamasi asia osoittautuu tuhoisaksi, kannatko sen, maksatko? Vai maksaako joku muu? Yleensä se on näissä asioissa tuo jälkimmäinen vaihtoehto.

"Mikäänhän ei koskaan muutu paremmaksi, jos vaan istumme turvat tukossa, koska emme osaa olla "rakentavia"."

Eli rakentavuus ei ole kriteeri. Se antaa melko vapaat kädet tehdä mitä vaan mistä syystä vaan, kyllä.

"Sitä paitsi miksi lihaan, muniin, maitoon jne. pitäisi lisätä vitamiineja ja hivenaineita, joita niissä ei valmiiksi ole? Voimme saada niitä kuitenkin muualta."

Tuota pitää kysyä niiltä jotka niille elukoille niitä syöttävät. Esim. Amerikkalaisethan kasvattavat hormoneilla lihakarjansa, jonka vaikutuksia miesten lisääntymiskyvyttömyyteen on tutkittu. Totesin vaan asian, en ottanut kantaa onko se hyvä tai paha juttu.

Serika kirjoitti...

On kyllä hyvä homma, että Evira puuttuu asiaan. Myös tosi hyvä, että tämä juttu on tullut ilmi. En usko, että kovin moni edes tajuaa asiaa, ennenkuin se nostetaan pöydälle.

Omakohtaisesti olen ollut vege ja lähes vegaani iät ajat. Surkeasti syön ihan omaa typeryyttäni ja laiskuuttani, mutta elossa olen säilynyt. Muiden syömiset on itselleni melko yksi ja sama. Juu, eipä vegejä ollut pahemmin ennenmuinoin, mutta ei myöskään tehotuotantoa.

Mutta lopetan tämän jankkailuni, kun en kuitenkaan osaa sanoa mitään fiksua ja rakentavaa.

Minä näin muuten juuri livenä peuran, kun ulkoilutin koiria. Aika hurjaa! :)

Tiina kirjoitti...

Kami, eli siis kohdellaan eläimiä miten vaan, kunhan ruoan hinta ei nouse? Minusta se ei ole hyväksyttävä tapa ajatella. Eläinten asiallinen kohtelu ei sitä paitsi maksa mitään.
Kyllä minä maksaisin mielelläni lihasta enemmän, jos tietäisin, että sitä eläintä ei ole potkittu ja se on ehkä mahtunut jopa liikkumaan. Ja maksankin.

Serika, minä pidän ihan liikaa lihasta ruvetakseni vegetaristiksi. Oikeutan lihansyöntini vetoamalla kulmahampaisiini, jotka ovat terävät. ;)
En koe kaksinaismoralistiseksi puhua tuotantoeläinten olojen parantamisen puolesta ja samaan aikaan syödä lihaa.
Peuroja ja muita villieläimiä on kyllä aina vähän hurjaa nähdä livenä. :)

Ulla kirjoitti...

Sivuhuomautus siihen väittämään, että luomutuotteet sisältäisivät vähemmän vitamiineja kuin tavalliset. Ainakin näiden tutkimusten mukaan asia on juurikin päivnvastoin. http://www.bbc.co.uk/food/food_matters/organicfood.shtml#is_organic_food_'better'?

Yhdyn kyllä täysin Tiinan mielipiteeseen, olen itsekin valmis maksamaan eläinten hyvästä kohtelusta sekä laadukkaista elintarvikkeista.

Brim kirjoitti...

Vaikeaa ymmärtää millä tavalla se nostaa kustannuksia, jos tilallinen viitsii siivota edes kuolleet eläimet läteistä? Minä pääsin eilen tunkeutumaan sivustolle vaikka se oli muulta yleisöltä suljettu odottelemaan paremmalle palvelimelle siirtymistä (älkää kysykö miten sen tein, se tapahtui ihan vahingossa) ja selailin tilakohtaisesti raportteja ja kuvia.

Tilallisen olisi pystyttävä kyllä pitämään paikat puhtaina, ja jos emakko porsii kuolleita jälkeläisiä, on hyvin epähygieenistä jättää ne kuolleet porsaat mätänemään sinne lättiin toisten syötäväksi ja tallottavaksi. Ajatelkaapa, mitä niihin raatoihin pesiytyy, ja kun lihasiat syövät lättitoverinsa, millaista tulee meidän syömästämme lihasta?

Kyse ei ole monissakaan noissa kustannustehokkuudesta, vaan raa'asta ja julmasta välinpitämättömyydestä - sekä tuotantoeläimiä että meitä kuluttajia kohtaan. Perushygienian ja hoidon tarjoaminen itse asiassa vähentää tuotantokustannuksia, kun teurastamon ei tarvitse karsia sairaita eläimiä haaskioon.

Todellisuudessa tuotantoeläinten elinympäristön parannus nostaa lihan hintaa vain muutamalla sentillä per kilo. Niinpä, vain muutamalla sentillä. Kirottua kun ei ole esittää tästä lähdettä, koska kyseessä on maatalousministeriön linjatutkimus jostain muutaman vuoden takaa, jota silmäilin vanhempieni luona (siittäjäni ja setäni omistavat fifty-fifty -periaatteella suuren perintötilan, ja minutkin on perehdytetty sen asioiden hoitoon hyvin, mahdollisena [ja todennäköisenä] perijänä).

Sen sijaan vegaaniksi ryhtyminen ei ole mikään ainoa ja oikea vaihtoehto. Niitä iskulauseita kuulee, että eläimilläkin on oikeuksia - niin, oikeus syödä lihaa. Ja kun sudetkaan eivät syö soijapihvejä ja me ihmiset olemme sekasyöjiä, en minäkään lihasta luovu.

Kaiken ei myöskään tarvitse olla luomua, että voi tuntea hyvää omatuntoa. Jos haluat tietää lähilihastasi enemmän, mene katsomaan! Entisellä kotipaikkakunnallani me valitsimme erään pienen lihantuottajan joka toimitti tuotteitaan kaupungin kauppoihin. Ihan yksinkertaisesti karautimme pihalle ja sanoimme päivää, haluaisimme tulla katsomaan mistä syömämme liha on peräisin. Meidät toivotettiin tervetulleeksi, saimme katsella eläimiä ja tuotantotiloja vapaasti, ja tilanomistaja oli hieman otettu siitä että ihmisiä tällainen kiinnostaa. Vaikka he eivät tuottaneetkaan luomulihaa, eläimillä oli puhtaat ja tilavat karsinat, ne olivat hyvin pirteitä ja terveitä ja niille oli annettu virikkeitä (esimerkiksi sikojen ulkoiluaitaukseen muutamia jalkapalloja, joita töpselikärsät innokkaasti kuskasivat). Ja heidän jauhelihansa oli vain vähän kalliimpaa kuin näiden suurten teurastamomerkkien.

Täällä nykyisellä paikkakunnallani olen turvautunut luomutuotteisiin (maito, lihat, munat) koska en ole saanut vielä aikaiseksi kaivettua lähituottajaa esiin. Eivät ne luomutuotteet nyt niin kalliita ole, jos meikäläisenkin kukkaro niitä kestää.

Että sillai.

Brim kirjoitti...

Vielä lopuksi muistuttaisin, että kun eläimet syövät lajitovereitaan, prionien (eräs proteiinilaji) lisääntyminen aivoissa lähtee vauhtiin, ja kas näin syntyy BSE ja sen sukulaistaudit.

Tiina kirjoitti...

Ulla, kiitos linkistä. Mielenkiintoinen artikkeli.

Brim, juuri näin.
Tuota hullunlehmäntautia ja muuta ajattelin itsekin. Eihän se myöskään voi olla kauhean terveellistä, että eläimillä on ruhjeita ja ne makaavat omassa sonnassaan, ties mitä bakteereja sinne lihaan menee.
Toivottavasti tämä kampanja myös herättää ihmisiä siihen, että se kaupan liha-altaassa oleva liha ei välttämättä olekaan kovin eettisesti tuotettua, toisin kuin moni varmasti täällä Suomessa luottaa sen olevan.

Kami kirjoitti...

Brimiltä hyvää infoa.

Mutta jälleen kerran, eikö se ole vähän harhaanjohtavaa vetää johtopäätös muutaman videon pohjalta että koko lihatuotanto on läpimätä ja tarvitsee jonkinnäköistä muutosta? Siis eihän mikään noista kuvatuista jutuista ole laillistä nytkään?

Minä en tiedä kotimaisesta lihatuotannosta juuri muuta kuin että se on hirmu vaikeuksissa. Ja se kyllä näkyy kaupoissakin.

Toisaalta se, että minä tai joku muu satsaa siihen mitä syö, ei oikeastaan kerro muuta kuin sen että minulla on rahaa, aikaa ja vain yksi suu ruokittavana.

Ja minä en tiedä paljonko sinä Brim otat kaloria päivässä, mutta minä otan 4000 - 5000 kcal. Se on määränä noin 9-10 big mac-hampurilaista päivässä.

Jos jotain saa halvemmalla niin Salla Perusperheenäiti ostaa. Ja kukapa minä olen häntä osoittelemaan sormella. Pidän huolen vain siitä mitä itse syön. Toisekseeen joku BSE on käsittääkseni melkei yhtä todennäköistä saada kuin lottovoitto.

Brim kirjoitti...

En minä tokikaan usko että koko lihantuotanto olisi läpimätä. Mutta ne tilat, joilla meno on tuollaista, tulisi kyllä sulkea siihen saakka, että homma on hoidossa.

Itse otan noin parisen tuhatta kilokaloria per vuorokausi (jos nyt noita karkinsyöntipäiviä ei lasketa), kun en mainittavasti kulutakaan.

BSE on harvinainen - vielä. Ei kannata kuitenkaan ehdoin tahdoin ruveta onneaan koettelemaan sellaisen kanssa, joka voi hyvinkin villiintyä ja levitä käsiin.

Koska tuotantotiloista voidaan saada oikeasti ihan hyvätkin lihan hintaan juuri vaikuttamatta, niin toivon että tulevaisuudessa Salla Perusperheenäitikin saa ostaa sitä jauhelihaa ihan hyvällä omallatunnolla. Siihen olisi hyvä pyrkiä.

Tiina kirjoitti...

Kami: "Siis eihän mikään noista kuvatuista jutuista ole laillistä nytkään?"
Taisit juuri tajuta jutun pointin.

Ja miksi Salla Perusperheenäiti ei muka voisi olla tiedostava ja ruoan eettisyydestä kiinnostunut?

Brim: nyökyttelen kiivaasti. :)

Kami kirjoitti...

Öö. Eli sen sijaan että tyydytään käräyttämään moiset tilat, kerätään adressi...

En edelleenkään tajua pointtia tuossa.

Se mitä tuolla vetoomuksella haetaan on mielestäni itsestäänselvyys ja koska sitä varten on lakeja, ja sitä lakia valvoo ihmisiä virkansa puolesta. Mitä tuolla vetoomuksella siis haetaan? Mitä pitää tapahtua?

Ettei koskaan ikinä enää kukaan kohtele eläintä väärin? Ei sellaista tapahdu kuin saduissa. Aina on joku mulkku. Ja lisää sikiää.

Mutta onhan tuokin tietysti tapa käsitellä asiaa. Tuollainen vetoomusten väsäys. Rahaakin saa lahjoittaa. Paljonkos laitoitta?

Brim kirjoitti...

Tuota noin, ne käräytettiin nyt. Tuolla sivustoilla ei tarkkoja osoitteita sanota, mutta poliisille on kyllä mennyt tieto siitä, mistä nuo tiedot on kerätty.

Vetoomuksen perimmäinen tarkoitus on tuoda julki se, että ihmiset haluavat asiaan muutosta. Vetoomuksen tarkoitus on olla lähtölaukauksena asioista keskustelemiselle ja sitä kautta muutoksen toteutukselle. Ei tuo vetoomus ole mikään itsetarkoitus millekään, vaan yksi monista aloitteenteon keinoista.

Ei siinä nyt helevetti soikoon olla vaatimassa mahdottomia, että kukaan ei koskaan kiduttaisi yhtään eläintä. Vaan sitä, että tulevaisuudessa sellaisen varalta kehitetään valvontajärjestelmää ja sellaisia tapauksia voidaan ennaltaehkäistä, löytää ajoissa ja puuttua asioihin.

Koitahan nyt olla kärjistelemättä...

Kami kirjoitti...

Ehä siinä. Kuulostaa ihan hyvältä. Varmasti sellainen tapahtuu jos siihen on aihetta ja rahaa riittää.

Makazian kirjoitti...

Hmm, kärjistelystä tuli mieleen että kuinkahan nuokin tilat joissa on käyty kuvaamassa on valittu? Ei ole varmaan kovinkaan vaikeaa etsiä ne tilat joilla isäntäperheellä on vaikeuksia hallita omaakin elämäänsä, saati sitten uskomattomia määriä eläimiä.

Videon, ja asian, uskottavuutta nakertaa hieman se että sopivasti käydään kuvaamassa nykyisen maatalousministerin kotitilaa, olisiko sitä lisätty videoon jos sieltä ei olisikaan löytynyt mitään. Oikeutta eläimille voisikin listata nekin tilat joilla on käyty ja joilla asiat olivat "kunnossa".

Editoimalla videon oikein saa asiat myös näyttämään monelta.

Mutta hyvä että puhutaan, se kait tässä se alkuperäinen ajatus on ollut, toivottavasti.

Tiina kirjoitti...

Hyvä pointti, että nekin tilat voitaisiin listata, joissa hommat kunnossa.