9. helmikuuta 2014

I see a red door and I want it painted black

Leffagenre, jota en tajua: musta komedia. Tykkään kyllä mustasta huumorista kovastikin, mutta yleensä aina kun joku leffa määritellään "mustaksi komediaksi", niin siitä on huumori kaukana.

Viime yönä Neloselta tuli leffa Vapaata riistaa (Towelhead aka Nothing is private*), joka määritelmän mukaan oli "pikimusta draamakomedia". Haluaisin vaan tietää, että missä siinä elokuvassa oli se komedia? Elokuvassa muslimityttö taisteli isänsä tiukkaa kuria ja muiden ihmisten ennakkoluuloja vastaan. Tyttö oli aivan hukassa ja häntä käytettiin seksuaalisesti hyväkseen. Vaikka minullakin on jokseenkin kieroutunut huumorintaju, niin en hyvällä tahdollakaan pysty sijoittamaan tuohon elokuvaan sanaa komedia. Vai onko se komedia-sana pakko aina lisätä, jos haluaa käyttä sanaa musta? Ei voida sanoa, että pikimusta draama?

Wikipedia määrittelee mustan komedian lyhyesti näytelmien ja elokuvien lajityypiksi, joissa viljellään mustaa huumoria. Musta huumori taas määritellään näin: "Musta huumori on huumorin, komedian ja satiirin laji, jossa normaalisti vakavina ja traagisina pidettyjä asioita käsitellään humoristisesti tai satiirisesti. ... Musta huumori kuvaa groteskein keinoin maailman absurdiutta, paradoksaalisuutta ja julmuutta yksilön näkökannalta. Musta huumori ei hyväksy mitään yleistä jakamatonta käsitystä todellisuudesta, vaan korostaa kaiken suhteellisuutta. Tällöin asetetaan myös vakavat, ”pyhät” arvot ja itsestäänselvyydet naurunalaisiksi." Ymmärrän, mutta en vaan onnistu löytämään sitä huumoria vakavasta elokuvasta, jossa tapahtuu ikäviä asioita ei-lainkaan-satiirisesti.

Itse leffa oli kyllä hyvä, mutta mitä muutakaan voi odottaa, jos sen on kirjoittanut sama mies (Alan Ball) kuin American Beautyn. IMDb:ssä se onkin määritelty pelkästään draamaksi, mikä kuulostaakin elokuvan henkeen paremmin sopivalta.

Tietääkö joku jonkun hyvän "mustan komedian", joka oikeasti naurattaisi tai edes hymyilyttäisi kerran? Suosituksia otetaan vastaan.

* Leffalla on jostain syystä kaksi englanninkielistä nimeä.

15 kommenttia:

Mymskä kirjoitti...

Mulla on vähän sama ongelma. En ainakaan kovin montaa hyvää tämän genren leffaa muista. Yksi musta komedia -leffa, jonka muistelen olleen hyvän, ja joka muistaakseni jopa naurattikin välillä oli Delicatessen. Olen katsonut sen pariinkin kertaan, että ei se nyt voi hirveän huono olla kai. Tosin siitä on paljon aikaa, ja saattaa olla, että mun musta huumorinkukkanen on sittemmin kuihtunut... Pitäisikin oikeastaan katsoa tuo taas.

Tiina kirjoitti...

Delicatessen on myös näköjään ranskalainen, ja ranskalaiset leffat harvoin on huonoja.
Pitääpä pistää korvan taakse, jos se joskus tulee vastaan jossain.

Anonyymi kirjoitti...

Sightseers viime vuoden R&A:ssa oli loistava musta komedia, jos nyt olen genren oikein ymmärtänyt.
Toinen tuollainen, oikeasti ääneen naurattava komedia on A Film with Me in It.
Onko muuten Otis tuttu?

Anonyymi kirjoitti...

"Draamakomedia" muuten yleensä tarkoittaa draamaa, joka ei ota itseään ihan niin tosissaan.
Eivät ne yleensä hauskoja ole. (Silloinhan niitä kutsuttaisiin komediaksi.) Se on vähän niin kuin romanttiset komediat - eivät nekään naurata.

Zepa kirjoitti...

Oisko se Tohtori Outolempi sitten? En oo nähnyt moneen vuoteen. Ja Chaplinin Diktaattori varmasti. Sitten. voi ku muistais... oli joku leffa jossa ruumisarkku ruumiineen seikkailee jos missä. Voikohan Orgazmo mennä tähän skeneen yhtään? Siinä tosin pilkataan uskontoa, mutta myös kaikkea muuta, kuten pornoteollisuutta, kauneusihanteita jne. Ai, siitä tuli mieleen, South Parkit tietysti on mustaa komediaa. Samat tekijät kuin Orgazmossa.


Kiinnostavan kyssärin heitit! Sanon lisää jos tulee mieleen.

Zepa kirjoitti...

Joooo Trey Parker ja Matt Stone, eli noi Orgazmo- ja South Park heput on aika varmoi http://en.wikipedia.org/wiki/The_Book_of_Mormon_(musical)

Monty Python, hei, The life of Brian.

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, niin... Monty Pythonin Terry Gilliamin Brazil taitaa oikeastaan olla musta komedia, mutta ei se kyllä naurata.

Tiina kirjoitti...

Anonyymi(t?), kiitti vinkeistä. Otis ei ole tuttu, mutta jotenkin tuo "horror" leffan kuvauksessa ei vakuuta mua. Täytyy tutkiskella.
Ja joo, mä vähän mietinkin, että eihän se mikään ranteet auki -draama ollut, että ehkä sen silleen voisi sitten luokitella komedian suuntaiseksi, mutta jotenkin... en tiiä.

Zepa, sultakin paljon hyviä vinkkejä. Kerran yritin katsoa Tohtori Outolempeä, mutta se oli niin omituinen, ettei jaksanut keskittymiskyky pitää. Ehkä mä toivoisin jotain mustaa komediaa, joka ei ole kuitenkaan omituinen... Ehkä enempi Hangover-tyyppistä kamaa kuin sekoilua ja överihöpsöttelyä, kuten Monty Pythonit.
Ei mulla ole mitään ongelmia uskonnon pilkkaamisen suhteen.

Tiina kirjoitti...

Trainspotting on muuten hyvä musta komedia.

Zepa kirjoitti...

Melko varmaan toi viimonen, kyllä!

Sama ano kirjoitti...

Otis ei ole kauhua. Se on tavallaan kirjoitettu pre-Scream teinisplätterin näköiseksi, mutta siinä ei ole mitään kauhuelementtejä: ei säikyttelyä, ei väkivallalla mässäilyä, jne.

Emmaretta kirjoitti...

Four Lions! http://www.imdb.com/title/tt1341167/?ref_=nv_sr_1

Tiina kirjoitti...

Emmareetta, joo! Sen mä olen nähnyt! Se oli hyvä musta komedia just silleen kuin mustan komedian pitääkin olla.

Anonyymi kirjoitti...

Mitkä kaikki olet jo ehtinyt katsoa?

Tiina kirjoitti...

Näistä tässä listatuistako? En yhtään.