7. heinäkuuta 2014

Balls to the wall

Noin ikkään. Nyt on käyty kirurgin veitsen alla. Sisuksistani löytyi hyvää ja pahaa. Hyvää sen verran, että mitään pahanlaatuista ei ollut (kuten ei pitänytkään olla, vaikka sitä pitää aina pelätäkin). Pahaa taas sen verran, että se sairauteni — endometrioosi — on aika agressiivinen versio.

Leikkaus meni helpotuksekseni tähystysleikkauksena. Pääosin siksi, että tilanne sisuskaluissani oli sen verran haastava, ettei ilman suurempia valmisteluita voinut tehdä sen enempää kuin nyt tehtiin. Mitään ei poistettu kokonaan eli olen ihan kokonainen yhä. Poistettiin vain se kasvain munasarjasta ja vähän muita pesäkkeitä, mutta molemmat munasarjat, -johtimet yms. jätettiin olemaan.

Lääkäri siinä pari tuntia narkoosista heräämiseni jälkeen kävi kertomassa kaikenlaisista vaihtoehdoista eikä mikään niistä kuulostanut kovin houkuttelevalta. Kovin heppoisin perustein ei suurempaan leikkaukseen lähdettäisi, koska siinä täytyisi sitten todennäköisesti poistaa pätkä paksusuolta ja siinä olisi sitten omat riskinsä. Niin kuin nyt kaikessa.

Yksi mahdollinen tapa lääkitä sairautta olisi alkaa piikitellä itseeni jotain mitä lie. Piikittely kuivattaisi endometrioosin kasvattamia pesäkkeitä ja kiinnikkeitä, mikä varmasti olisi hyvä asia. Samalla se myös aiheuttaisi vaihdevuosien kaltaisen olotilan kropalleni. Minulle annettiin vuorokausi aikaa miettiä asiaa. (Noin äkkiseltään, toki asiaan voi myöhemminkin palata). Mietin, että kiitos, mutta ei kiitos, koska vaihdevuodet tässä iässä ei myöskään houkuta. Ja koska olen tähän asti kuitenkin elänyt melko kivutonta elämää tietämättä (ainakaan varmaksi) endometrioosistani.

Aiemminhan, ennen tätä yllättävää löydöstä, pelkäsin hirmuisesti sitä kierukan laittoa. No sekin on nyt sitten hoidettu. Nukutuksessa. Toivotaan, että se riittää pitämään taudin kurissa eikä tarvitse mitään järeämpiä toimenpiteitä.

Vaikkei tämä nyt ainakaan äkkikuolemaksi ole, niin on tässä sulattelemista.

Ps. Onnena onnettomuudessa tästä keikasta tuli sairauslomaa vain viikko ja treenitaukoakin ihan oman olotilan mukaan, mutta jos nyt en pariin viikkoon nostaisi mitään kovin painavaa. Kotiuduin lauantaina, eilen uskaltauduin köpöttelemään itse kauppaan, tänään köpöttelin jo vähän enemmän ja vähän nopeammin. Eiköhän tästä toivuta.

5 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Näin sivullisena voisin arvioida, että hyvät uutiset peittosivat kuitenkin huonot.

Pikaista 'parannusta' ! :)

Zepa kirjoitti...

Niin just, harmillinen vaiva mutta ainakin nyt toistaiseksi hoidettu poies. Onneksi olkoon! Treenitaukoakin tuli vain sopivasti. Älä sit toisaan käy hillumaan liikaa aluksi.

- S - kirjoitti...

Komppaan edellisiä eli uutiset olivat parempia kuin uskalsit toivoa.

Pikaista toipumista!
Nautit nyt vaan helteen suomista näkymistä kaupungin kaduilla ja otat rennosti. ;)

Mymskä kirjoitti...

Noh, diagnoosit vaativat aina omat sulattelunsa. Se on ihan omanlaisensa prosessi, anna sille (itsellesi aikaa).
Mutta onni onnettomuudessa, eli melko toiveikkaalta tuo kai kuitenkin kuulostaa.
Toipumisen kannalta kyllä tosi hyvä, että meni tähystyksellä. Jos ois tarvinnut leikellä vatsanpeitteitä ja kaikkea, olisi saikku ja varsinkin se treenitauko huomattavasti pidempi.

Nyt sitten vaan pikaista ja onnistunutta toipumista, ota iisisti :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hyviä uutisia sitten kuitenkin! :)

Mainitsin täällä joskus aikaisemmin kaksi vuotta sitten leikatusta dermoidikystastani ja siinä yhteydessä poistetusta toisesta munasarjasta. Yhdelläkin muniksella pärjäilee hyvin eikä se vaikuta edes limakalvojen toimivuuteen. (Melko intiimiä tietoa, sori.) Mitä nyt kk-kierto on lyhentynyt päivän, pari sen johdosta. Sinulta ei poistettu munasarjoja, joten turhaa tietoa sikäli.

Sitä varsinaisesti tulin sanomaan, että kirurgi sanoi leikkauksessa löytäneensä endometrioosia, mutta ei kuulemma viitsinyt poistaa sitä, koska se oli hankalassa paikassa. (Virtsaputken lähellä eli huonolla tuurilla virtsaputki olisi saattanut vaurioitua.)

Olin jokseenkin huuli pyöreänä, koska olen ollut ymmärtävinäni, että endometrioosi = kovat kuukautiskivut. Minulla ei ole kk-kipuja ollenkaan.

Hyvää toipumista sinulle, pikaista! :)