4. marraskuuta 2010

Fuck the system

Tuossa joskus taannoin Tampereella kiellettiin keskustassa mainosten ja tapahtumailmoitusten kiinnittäminen kaikkialle muualle paitsi niille määrätyille tauluille. (Ärsyttävästi tuolla uutisessa sanotaan, että "julisteilla on töhritty pylväitä". Töhritty? Julisteilla? Ne pylväät onkin niin pirun nättejä ilman julisteita...) Ne ilmoituksille tarkoitetut taulut sitten sijoitettiin jonnekin Hämeenpuistoon ja Laukontorille, paikkoihin, jossa niihin ei aivan välittömästi törmää keskustassa pyöriessään. Minua hiukan vituitti tuo päätös silloin (ja vituittaa vieläkin). Mielestäni urbaaniin ympäristöön kuuluu keikkamainokset ja muutkin ilmoittelut kaikista kulttuuritapahtumista. Monesti olen bongannut niistä jotain kivoja juttuja, jotka muuten olisivat menneet minulta aivan ohi. No, nykyisin näen noita mainostauluja vain vahingossa siellä päin liikkuessani, missä ne nyt sijaitsevatkaan.

Mutta mitä kummaa! Pari viikkoa sitten kaupunkikuvaan ilmestyi uusia hienoja kosketusnäyttöisiä mainostauluja, joissa vilkkuu ja välkkyy ties mitä skeidaa. Myös ainakin Paasikiventien varteen on ilmestynyt samanlainen valtavan iso vilkkuva ja välkkyvä markkinavoimien äänitorvi (ei siitä tosin ääntä lähde). Voitte varmaan arvata, että tämä se vasta minua vituittaakin? Ajatuksena tuntuu jotenkin tosi ahdistavalta, että kun kaiken maailman kuvasaasteelta on muutenkin niin vaikea välttyä, niin sitten vielä ulkona jatkuvasti ja joka puolella vilkkuu ja välkkyy. Ärsykkeitä ärsykkeitä ärsykkeitä. Ja sitten ihmetellään, kun ihmiset ovat levottomia ja ärtyneitä.

Tänään Aamulehdessä oli sitten uutinen, että nyt näitä kallisarvoisia mainostauluja oli jo töhritty. No voi ylläri. Yhdessä töhryistä luki "paskaa 24/7". Aivan loistava kannanotto! Ja kerrankin jonkun uutisen kommenttiosaston lukeminen oli viihdyttävää enkä tuntenut välitöntä vaaraa verisuonen katkeamiseen päästäni, niin samaa mieltä olin monen kommentoijan kanssa. Esimerkiksi nimimerkki Nonni puki ajatukseni sanoiksi: "Hahhaa, sepä oli nopea ja tehokas kansanäänestys siitä mitä mieltä noista tauluista ollaan. Ei meillä kulttuuria saa sähkökaapeissa mainostaa mutta rahalla ja lobbauksella saa kyllä kaupallista valosaastetta katukuvaan niin paljon kuin vain kehdataan pistää."

Seuraava vaihe on kai se, että meihin istutetaan jotkut mikrosirut, joiden perusteella nuo paholaisen silmät alkavat kohdistaa mainontaansa siihen parkaan, joka siinä lähellä sattuu seisomaan. Foliota!!!

16 kommenttia:

Minja kirjoitti...

Tykkään sun savumerkistä. :)

Keskustorilla on kyllä nykyään kans sellanen ilmotustaulu. Mut kyllä munkin mielestä niitä vois ihan hyvin olla joka tolpassa niitä mainoksia.

Teiskontielle on kans pykätty sellanen kauhee valomainoshirviö ja aamulla pimeässä se vilkuttaa ja välkyttää siellä mun työmatkan varrella. Kamala!

Tiina kirjoitti...

Savumerkki on poimittu lukijapalautteesta. ;)

Missähän se siellä keskustorilla on, kun ei ole mun näkimiini osunut? Jotenkin ne tolpat ja sähköboksit on paljon kivempia ja helpompi bongata. Tosin kyllä meidän kulmilla ainakin semmosissa sähkökaapeissa on ilmoituksia, mutta ei kerrota kellekään. Shh...

Joku tuolla Aamulehden kommenteissa sanoi luulleensa monta kertaa sitä vilkkuvaa tienvarsimainoshirviötä hälytysajoneuvoksi. En ihmettele.

Dårka kirjoitti...

Mä olen tietysti hirmuisen imarreltu sun kommenttitäky-yrityksistä, mutta ketä noin on kirjoittanut? Termithän olivat "heikkotasoisempaa" ja "närkästynyttä".

Ja kirjoitetaan "vituttaa" eikä "vituittaa".

Mä tiedän kyllä että sä Tiina teet mitä tahansa kiinnittääksesi mun huomion, mutta vähän tasokkaammin. Kiitos!

Minja kirjoitti...

Joo, mä muistin lukijapalautteen. :D

Se on siinä Juvenes-kioskilta kivenheiton verran Hämeensillalle päin, sen pysäkin takana mistä menee esim. 29 Linnainmaalle päin.

Tinka kirjoitti...

Tänään poistuin pitkästä aikaa ruokatunnilla ulos ja en tienny nauraako vaiko karjua suoraa huutoa (siihen olin ja olen kyllä liian hyvällä tuulella), kun huomasin ne "paskaa 24/7". Kauonhan ne taulut saiki olla ilman sotkemista.

Taannoin, kun niitä monttuja kaivettiin Raatihuoneen ja Juveneskiskan edessä ehdin jo sitä ihmetellä, mutta kunhan valkeni Minkä takia ne kaivuutyöt siellä oli, niin kyä vituitti! :) Paraatipaikoille tuomosia!
Lisää vaan pinta-alaa, mitä sotkea. Enää ei riitä linkkarit (luetaan: bussit).

Ja mielummin kai niitä ilmotustauluja ja tolppia pysähtyy joutessaan lukemaan, ko tuomosia kirkuvan kirkkaita mainostauluja. Näköhän siinä menee!

Hyvä, kun kirjotit aiheesta. Minun ei tartte tästäkään.

Tiina kirjoitti...

Dårka, kuulostat harhaiselta.
Ja se kirjoitetaan "kuka" eikä "ketä".

Minja, pysäkin takana, wohoo! :D
Joo, en tiiä, en oo nähny, mutta ehkä näen vielä joku päivä.

Tinka, arvelen, että nauraminen olis ollut parempi vaihtoehto. Mutta hyvä että suakin vituitti ne taulut!
Sotketaan Tampereella busseja? Mä en kauheasti ole huomannut, paitsi ehkä jossain ihan takapenkissä, missä teinisö luuhaa.
Mun oli ihan pakko avautua. :D

Penni kirjoitti...

Kyllä tosiaan systeemi haisee. Miekkarin paikka?

Tiina kirjoitti...

Joo!!!!!

Toi otsikko on muuten No Shamen laulusta, jota se laulaja juuri kommentoikin siinä Rock-Suomi -dokkarissa, että tietää kyllä, että se on korni. Tää oli mulle helpotus, koska olin ajatellut, että jos se ei tiedäkään. :D Tosin oon kyllä ihan Sampsa Sarparanta -fani nähtyäni bändin kerran livenä ja sen jälkeen luettuani hiukan hemmon elämäntarinaa netistä. Joten luotan sen älyllisyyteen. ;)

ian kirjoitti...

Mun pitikin juuri tuosta otsikosta kommentoida, kun olen pannut merkille tapasi käyttää laulujen nimiä ja sanoja otsikoina. En tosin juuri tuota yhteyttä löytänyt, vaan mieleeni tuli eräs toinen suosikki bändeistäsi.

Tampereella vilkkuvista mainoksista en osaa sanoa mitään, mutta sähkökaapeissa ja muissa tolpissa ym. olevia keikkajulisteita vastaan mulla ei ole melkein mitään.

Tiina kirjoitti...

Mulla ei toi video lähde nyt pyörimään jostain syystä, joten en voi kuunnella kappaletta. Noin yleisesti ottaen en kyllä kestä System of a Downia, se musiikki hermostuttaa mua. :D (Serj Tankian oli kyllä livenä viime kesänä parempi kuin odotin).

Yritän useimmiten tempoa otsikot jostain lauluista, mutta aina ei keksi sopivaa ja sitten on keksittävä jotain muuta, tai jos muuten vaan on jo valmiiksi mielessä joku muunlainen otsikko.

Anonyymi kirjoitti...

Käytetyn verbin johdosta pitää kysyä, että montakos vittua bloginpitäjällä tätä nykyä oikein on?

Tuo sama kirjoitti...

Kohdistamiseen ei muuten valitettavasti tarvita mikrosiruja päähän vaan siihen riittää kamera ja hahmontunnistussofta..
Ja kameroitahan koko ajan laitetaan joka paikkaa lisää ilman mitään järkevää syytä.

Tiina kirjoitti...

Ano, eikös sen voisi tulkita myös niin, että ei ole yhtään -> "vituitta". ;)

Hahmontunnistussofta? Kuulostaa kuitenkin aika haasteelliselta tavalta kohdistaa mainontaa jollekin, joka tunnistetaan hahmon perusteella. Ajattelin lähinnä sellaista, että sinne mikrosirulle tallentuisi tiedot kaikesta mitä ihminen on ostanut ja missä kulkee, mitä harrastaa jne.

Tiina kirjoitti...

Lisätäkseni tuohon, että puhelimen sim-korttihan voi myös toimia tuon mikrosirun tapaisena, mutta puhelimen sentään voi jättää aina kotiin.

Anonyymi kirjoitti...

"Hahmontunnistussofta?"

Niin. Löydetään kuvasta ihminen, ihmiseltä pää, päästä kasvot ja vielä mahdollisesti kasvoista silmät. Näin päätellään katseen suunta ja mainokset pörräävät aina nokan edessä..
Ilmeisesti erilaisesta kohdistamisesta puhutaan. Kumpi lie ärsyttävämpää?

Tiina kirjoitti...

Joo, erilaisesta kohdistuksesta puhutaan.
Toi sun skenaario kuulostaa kyllä vielä ehkä ärsyttävämmältä. :D