22. tammikuuta 2012

Should I give up or should I just keep chasing pavements?

Semmoinen oli presidentinvaalien ensimmäinen kierros, kuten kaikki tietävät. Oma ehdokkaani ei päässyt niin sanotusti jatkoon eli toiselle kierrokselle. En tosin odottanutkaan pääsevän enkä välttämättä edes halunnut (syystä, että hän on mies paikallaan nykyisessä jobissaan). En siitä huolimatta ruvennut taktikoimaan vaan ihan rohkeasti tunnustin väriä äänestyskopperossa. Toisella kierroksella katsotaan sitten uudestaan.

Itse asiassa totuuden nimissä on sanottava, että jos toiselle kierrokselle olisi menneet Niinistö ja Väyrynen, niin olisin jättänyt kokonaan toisen kierroksen äänioikeuteni käyttämättä. Noista kahdesta minulle olisi ollut herttaisen sama, kumpi valitaan presidentiksi enkä olisi halunnut antaa ääntäni kummallekaan. Sisäinen anarkistini olisi varmaan tehnyt siinä kohtaa itsemurhan ja sitten olisi jäänyt jäljelle pelkkä sisäinen hippini. (Niin ja se käpylehmä).

Tästä päästäänkin sitten Haaviston kannatusjoukkoihin ja esimerkiksi seuraavaan sarjakuvaan:Sarjakuvasta (klikkaa isommaksi jos et näe) voisi tyhmempi käsittää, että Haaviston kannattajien mielestä kaikki muut, paitsi Haavistoa äänestäneet, ovat tyhmiä, sulkeutuneita ja ennakkoluuloisia. Tai kaikki muut ehdokkaat, ihan miten vaan. Ja se on sitten kyllä niin väärä, jopa omahyväinen ja minua henkilökohtaisesti ärsyttävä näkökanta.

Mielestäni Haaviston kannattajien ei ihan kauheasti tässä vaiheessa kannattaisi lähteä riekkumaan, koska he todellakin tarvitsevat meidän muiden, myös minun, äänet seuraavalla kierroksella. En tokikaan ole lahjottavissa enkä uhkailtavissa, mutta jos tämä hurmosmielinen joukko riittävästi alkaa ärsyttää, niin saatan jättää ääneni käyttämättäkin. Ei sitä koskaan tiedä.

Haavistoa vastaan minulla ei ole mitään, eikä Nexaria, mutta aina on epäilyttävää, jos joku on niin täydellinen, ihana ja paras, että häntä hehkutetaan vailla minkäänlaista kritiikkiä. En ole ollenkaan varma, onko sellainen uskottava presidentti, jos jokaiseen häntä koskevaan Facebook-päivitykseen täytyy laittaa iso liuta sydämiä. Mutta tässä hehkutuksessa on ikävämpiäkin lieveilmöitä. Olen sivusta seurannut välillä aika törkeäksi äitynyttä lobbausta, jopa painostusta. Vaikka "vitsi vitsi, enhän mä tosissani".

Toisaalta olisi kyllä ihan älyttömän siistiä, että Suomen presidenttipari olisi kaksi miestä, joista toinen vieläpä ei-niin-suomalainen. Siinäpä saisi ahdasmieliset kiemurrella ainakin seuraavat kuusi vuotta (tai muuttaa muualle). Mutta hei pliis jotain rajaa siihen hehkutukseen. Ja varsinkin siihen lempeyteen ja leikkimielisyyteen verhottuun painostukseen.

Ps. Olenko ainut, jonka mielestä Jenni Haukiolla oli lääkitys kohdallaan vaali-iltana? Hän oli niin tyyni, eleetön ja ilmeetön (paitsi se hymy oli tietysti kasvoilla syystäkin), että mielessä kävi jopa sanat huumattu sekä flegmaattinen.

21 kommenttia:

Armas Romu kirjoitti...

Mulla on melkolailla samanlaisia ajatuksia tämän vaalituloksen jälkeen. Kävin kyllä tiukan keskustelun itsekseni siitä, että äänestänkö Haavistoa (koska mustakin olis siistiä, jos Suomen presidenttiparina olisi kaksi miestä) vai toista ehdokasta, jolla ei ollut realistisia mahdollisuuksia päästä toiselle kierrokselle. Oikeastaan vasta kävellessäni äänestyspaikalle tänään päätin seistä joukossa ja tunnustaa väriä, eikä Haavisto saanut mun ääntäni tällä kierroksella. Seuraavalla kyllä mitä todennäköisimmin saa, koska en vaan aio äänestää kokoomuksen ehdokasta.

Paitsi jos "vastajytkyä" puuhaavat kannattajat alkaa tympiä, äänestän ehkä tyhjää.

*itKuPiLLi* kirjoitti...

Haavisto on alusta asti ollut oma suosikkini. Johtuu varmaan osaksi puoluetaustasta, mutta myös ihan Pekan omistakin ansioista. Onhan Pekka hehkutus saanut välillä aika hassujakin piirteitä. Mutta ei kai politiikan tarvitse niin vakavamielistä olla. Minä tykkään Pekan avoimuudesta.

Jenni Haukion näin nyt ekan kerran, kun seurasin äänetenlaskentaa. Multa on tollaset jutut jäänyt ihan pimentoon täällä kaukana. Mutta kiinnitin huomiota siihen hymyyn. Mutta en osannut epäillä sen aitoutta,kun en tiedä hänestä mitään. ;)

Tiina kirjoitti...

Armas Romu, mäkin vähän keskustelin asiasta itseni kanssa, mutta mitä enemmän ympäristö alkoi painostaa Haaviston äänestämiseen, niin sitä varmempi olin, että äänestän sitä ketä oikeasti haluan.
Toisaalta kai sille Niinistön itsestäänselvälle valinnalle täytyy antaa jotain vastusta.

Itkupilli, ei kai tarvi olla vakavamielistä, mutta itse olen sillä tavalla jästipää, että jos tunnen, että minua painostetaan johonkin suuntaan, niin yleensä teen juuri päinvastoin.
En mäkään kyllä Jenni Haukiosta mitään tiedä enkä ole nähnyt sitä ennen, kai. Ehkä se oli väsymystä tai jännityksen purkautumista, mutta jotain outoa siinä oli. Tai sitten se vaan on sellainen luonnostaan. Kyllä se hymy varmasti aito oli, en sitä epäile.

Hanna kirjoitti...

Hyvä Tiina! Sinä jaksoit kirjottaa kaiken mitä ajattelen ja varmasti vielä selkeämmin kuin mihin minä oisin kyennyt :D.
Ps. Et ole ainoa, tosin en muista Jenniltä mistään muualtakaan mitään muuta ilmettä.

Anonyymi kirjoitti...

"Haaviston kannattajien mielestä kaikki muut, paitsi Haavistoa äänestäneet, ovat tyhmiä, sulkeutuneita ja ennakkoluuloisia."

Ihan perusvihreä asenne valitettavasti..
(Entinen?) avoimuus ja liberaalius on tyhjää puhetta, koska vääriä mielipiteitä ei sallita tai huomioida.

Mymskä kirjoitti...

Ei ole ihme, että Jennillä oli hieman lasittunut ilme...

http://funpastimes.com/?p=1553

Tiina kirjoitti...

Hanna, kiitos kannatuksesta! Täytyy tietysti muistaa, että se ei ole Haaviston vika, kun kannattajat sekoilee...

Anonyymi, niin, joo, no... Tuosta en oikein osaa sanoa mitään. Porvari mikä porvari. ;)

Mymskä, hahahaa! Siellä taitaa olla koko suku lasittunein silmin kampanjoimassa, kun Sauli lukee kotona sisällä lämpöisessä ja kuivassa lehtiä.

Kirsikka kirjoitti...

Mulla oli suuri vaalidilemma, että äänestänkö ihmistä vai puoluetta, mutta päädyin sitten ihmiseen, vaikka juuri se vihreys nyt sattuikin olemaan kyseisen ihmisen huonoin piirre mun silmissäin.

Facebookissa on muutama haavistohehkuttaja ollut, mutta onneksi ne ei vielä ainakaan ole alkaneet ärsyttää liikaa. Eniten ärsyttää tällä hetkellä se, että Haavisto itse toivoi, ettei homous olisi se keskeinen teema mutta kas, mikäs olikaan tv-uutisten (olikohan Yle vai Maikkari?) kantava pohdiskelun aihe...

Tiina kirjoitti...

Sä olet onnekas, jos sulla on vain muutama haavistohehkuttaja fb:ssä. Mulla on ollut jo pari viikkoa seinät puolillaan Haavistoa ja nyt se jatkuu entistäkin kiivaampana seuraavat pari viikkoa. Alkaa tulla korvista... Tai silmistä. :)

Toisaalta siitä homoudesta on ollut myös hyötyä Haavistolle. Vaikea uskoa, että joku vihreä heteromies olisi saanut samanlaisen kansanliikkeen aikaiseksi. Niin kovasti kuin tyypit yrittävätkin väittää valinneensa Haaviston arvojensa vuoksi, vaikka eivät ennen olekaan virheitä äänestäneet.

Mymskä kirjoitti...

Psst... Jounillakin oli asiaa: http://blogit.iltalehti.fi/jouni-hynynen/2012/01/23/pressahata/

Mä en ole kovin suuresti kärsinyt Haavisto-hehkutuksesta, ihme kyllä. Ihan yhtä paljon on hehkutettu Niinistöä (plus yksi on mainostanut Väyrystä, hyvin maltillisesti hänkin). Kumpikaan ei ole ihmeemmin ärsyttänyt, musta tämä on ihan perusvaalihumua. Merkittävä ero aikaisempiin vaaleihin on siinä, että ihmiset toitottavat fb:ssä ääneen sen, ketä aikovat äänestää.

Mutta ei mua ole mihinkään painostettu :)

Tiina kirjoitti...

Meinasinkin justiinsa lukea ton Hynskän jutun.

Mulla ei, omituista kyllä, ole hehkutettu ketään muuta ehdokasta (siis fb:ssä) kuin Haavistoa. En tiedä onko mulla jotenkin epätavallisen homogeeninen (pun intended, heh heh) kaverijoukko vai mistä tää johtuu. Viime pressanvaalien aikaan en tokikaan ollut vielä sosiaalisessa mediassa millään muotoa, joten vertauskohtaa ei ole, mutta kyllä tämä itseni kokemuspiirissä on ylittänyt normaalin vaalihumun rajat.
Muakaan ei suoraan henk.koht. olla painostettu, jos ei lasketa sellaista yleistä, minkä koen painostuksena, kuten että vasemmistolaisten ei pidä äänestää Arhinmäkeä vaan Haavistoa, mutta olen omin silmin todistanut jopa vaalisalaisuuslain (tai mikä se on) rajoja huojuttavaa toimintaa.

Mymskä kirjoitti...

Niin no enhän mäkään tietysti ole edellisten vaalien aikaan missään fb:ssä ollut, mutta ajattelin ihan sellaista yleistä vaalikouhotusta. Totta kyllä on, että some tekee vaalihommista entistä äänekkäämpää.

Tiina kirjoitti...

Se some tässä se pahin onkin. Mietin tänään hetken, että pitäisin parin viikon paaston, mutta... nääh. :D

Elegia kirjoitti...

Sehän ei ole Haaviston syy, jos hänen kannattajansa tekevät tästä "äänestä suvaitsevaisuuden puolesta" -kampanjan. Ja jos et äänestä Haavistoa, et ole suvaitsevainen ja plaa plaa. Minusta tuo on etovaa, mutta onneksi kaikki eivät näin ajattele, vaan ymmärtävät, että kullakin on syynsä äänestää haluamaansa ehdokasta ilman, että sillä on mitään tekemistä suvaitsemattomuuden kanssa.

Toisaalta ilmiö on myös niin päin, että jos äänestät Haavistoa, sinusta sanotaan että äänestät vain, koska haavisto on homo.

Eli paskaa niin sanotusti lentää joka tapauksessa, koska aina on ihmisiä, joille on asiat ovat vain joko tai - mustaa ja valkoista. :D

Itse en olisi äänestänyt Haavistoa. Koen silti, että hän voisi olla ihan hyvä presidentti, vaikkei olekaan ehdokkaani numero yksi. Kakkonen kylläkin :D

Tiina kirjoitti...

Se on ihan totta, ettei se ole Haaviston syy. On se mullekin näistä vaihtoehdoista se kakkonen. Ja nyt kakkoskierroksella ykkönen.
Eilen Haavisto jossain muuten itse sanoi, että ei ole itse esim. pahoittanut mieltään jostain Paavo Väyrysen homokampanjoinnista (en tiedä mikä juttu se on), vaikka kannattajat on sellaista ehkä antaneet ymmärtää ja hänen puolestaan loukkaantuneet. Samassa Haavisto myös kehotti kannattajia välttämään ylilyöntejä, kun niitäkin tapahtunut. Eli ihan tolkun mies tuntuu olevan.

Uskon, tai ainakin toivon, että ihmiset ei äänestä Haavistoa vain siksi, että hän on homo, mutta uskon kyllä vähemmistöön kuulumisesta olleen etua hänelle. Jos nyt verrataan Vihreiden kannatukseen viime aikoina noin muuten eikä näitä nyt hurahtaneita tähän asti ole kiinnostanut koko Haavisto ollenkaan, vaikka se olisi heitellyt minkälaisia voltteja. Tavallaan Haavisto on nyt otettu sellaiseksi suvaitsevaisuuden maskotiksi (se vastajytky).

Anonyymi kirjoitti...

Jenni on tosiaan arvoituksellinen henkilö. Hänen olemuksessaan on jotain hämäävää. Kenties se, että kun hän puhuu, kasvojen lihakset eivät liiku ollenkaan eikä näy minkäänlaista ilmettä. Mutta hyvä presidentinvaimo hänestä varmaan tulee, kunhan totumme! Ollaan suvaitsevaisia nyt myös tähän suuntaan! :)

Tiina kirjoitti...

Totta mooses ollaan suvaitsevia. En siis tarkoittanut millään pahalla Jenniä kohtaan (se klassinen "ei millään pahalla, mutta"...) No ei vaan. Jenni on varmasti herttainen, pätevä ja oikein kaunis nainen, mutta kuten sanoit, niin joku jännä juttu siinä on. Ehkä sillä on niin hyvät botoksit, ettei kasvot pahemmin rypisty?

Jani kirjoitti...

Jätänpä tämän vain tähän.

Ohari kirjoitti...

Tulin vaan sanoon, että tää on hei tosi hyvä kirjoitus. Kiitos, tykkään!

seeds kirjoitti...

Minähän en normaalisti ikinä äänestä, mutta ajattelin käydä nyt äänestämässä Pekkaa ihan vaan siksi koska se on homo (ja vähän siksi koska se ei ole Sauli...) Tämähän olisi oikeiden haavistolaisten mielestä täysin väärä syy äänestää Pekkaa, koska oikeesti Pekka on tosi fiksu ja ansiotunut ja.... Varmaan onkin joo, mut mä nyt vaan haluan kanssa nähdä niiden ahdasmielisten kiemurtelevan ;)

Jenni Haukio on musta jotenkin peliottava, se on tehnyt hämmentävän taitavan viiskymppistymisen lookkinsa suhteen saulin naituaan. Kellekään ei tulis mieleenkään arvostella Saulia liian nuoresta vaimosta, kun ei semmoista kukaan edes muista Jenniä katsoessaan...ei niin että se näyttäisi mitenkään kärsineeltä, mutta se porvarillinen rouvalook menee musta kyllä vähän liian pitkälle kypäräkampauksineen ja triplahelmineen :P

Tiina kirjoitti...

Jani, kiitos linkistä, oli mielenkiintoinen kirjoitus ja keskustelu.

Ohari, kiitti! :)

Seeds, ihanan rehellinen mielipide! Mullakin on tällä toisella kierroksella pääsääntöisesti kaksi syytä äänestää Haavistoa: juuri se ahdasmielisten ärsyttäminen sekä se, että vastassa on Niinistö, jota olisin äänestänyt vain silloin, jos häntä vastassa toisella kierroksella olisi ollut Soini. No, se pelko jäi onneksi jonnekin kauas toteutumisesta.
Jennistä vielä. Tulee jotenkin huono mieli puhua kenestäkään melkein sivullisesta pahaa, joten en tarkoita mitään pahaa. Ehkä Jenni yrittää näyttää uskottavammalta häivyttämällä oman nuoruutensa sellaisen Stepford Wives -imagon taakse. Antonio taas on jotenkin tosi aidosti oman itsensä oloinen, mitä sitten, vaikka onkin "vain" kampaaja.
Joku jossain toisaalla sanoi niin hauskasti, että Jennillä on sama ryppyjen ehkäisymekanismi kuin Helena Lindgrenillä, eli kumpikaan ei käytä ilmeitä. :D