18. tammikuuta 2014

Personality goes a long way

Tein lauantai-illan ratoksi tuommoisen persoonallisuustestin, joka on Facebookissakin nyt pyörinyt toverieni keskuudessa. En jaksanut alkaa sinne postailla tuloksia, koska minä-minä-minä, mutta täällä blogissahan on juuri minun kokoiseni aukko. Eli!

Tämä tulos oli aivan tismalleen niin kuin piti ollakin:

Ekstrovertti-----------------------------*-----------Introvertti 29.4
Käytännöllinen----------------*------------------------Intuitiivinen 16
Ajattelija--------------------------------*--------Tuntija 32
Impulsiivinen--------*--------------------------------Harkitsija 8


Mutta tämä kuvaus sitten...

"Olet hiljainen, käytännöllinen, herkkä ja spontaani. Kaltaisesi ihmiset ovat hieman ujoja ja syrjään vetäytyviä, ja etsiytyvät ammatteihin joissa on mahdollisuus yksinäisyyteen ja samalla pitää sormensa elämän pulssilla. Metsänhoito, maatalous, puutarhanhoito, sukeltaminen, kaivostyö ja rakentaminen ovat sinulle soveltuvia ammatteja, samoin kuin käsityöammatit ja taide. Ihmistyyppisi ovat myös usein ammattiurheilijoita, muusikkoja tai esiintyviä taiteilijoita. Osaat nauttia aisteistasi, ja viihdyt ulkoilmassa ja luonnossa. Arvostat itsenäisyyttä ja riippumattomuutta, ja vetäydyt mielelläsi syrjään liian epämiellyttävistä tai vaativista tilanteista. Vapaa mielenlaatusi on usein vastakkainen liikeyritysten tavoitteille, joten sinua ei helposti löydetä ”uraputkesta” tai ainakaan suuryrityksen johtoportaasta."


Minusta tuo kuvaus on melkoista skeidaa. Joo, en ole mikään kreisibailujen keskipiste, mutta "hiljainen, ujo ja syrjäänvetäytyvä" ei välttämättä ole aivan osuvin kuvaus meikäläisestä. Ainakaan tänä päivänä, lapsenahan olin noita kaikkia. Riippuu tietysti tilanteesta myöskin. Olen hiljainen isommassa porukassa tai jos en tunne oloani mukavaksi. Tykkään kuitenkin tehdä töitä ihmisten kanssa. En tykkää ryhmätöistä, mutta vuorovaikutuksesta kyllä. Käsityöammatit ja taide joo, jos osaisin...

Lihavoin kuvauksesta ne kohdat, mitkä osuivat justiinsa jetsulleen. Kuten huomaatte, lihavoitua tekstiä ei ole paljon. Käytännöllisyydestä en oikein osaa sanoa. Herkkyyttäkin on niin monenlaista. Monesti herkäksi kuvaillaan ihmistä, jotka itkeä pillittää milloin mistäkin. Sellainen en ole. Mutta aistin kyllä toisista ihmisistä herkästi asioita, havainnoin ja teen päätökseni lähinnä tunnepohjalta. Ja kyllä, rakastan luontoa ja ulkoilmaa, mutta siis kesällä. Nautin aisteistani sen verran paljon, että inhoan talvea. Olen syntynyt väärään osaan maapalloa, tämä huomiona.

Jos minulta kysyttäisiin mikä on tärkeintä, vastaisin "vapaus". Lait, säännöt, auktoriteetit... Huomattavasti vähemmän tärkeitä kuin vapaus. Harva ihminen pääsee auktoriteetin asemaan elämässäni, että ottaisin neuvoja tai käskyjä vastaan mukisematta. (Rainerini on yksi niistä harvoista). Sisäinen arvomaailmani on itselleni selkeä ja toisinaan mielestäni tarkoitus pyhittää keinot. Siksi tunkeutumiset venäläisille öljynporauslautoille tai tehotuottaviin sikaloihin ja kanaloihin ovat minusta ok. Luonto ja eläimet ovat aina etusijalla ennen ihmisiä ja ihmisten keksimiä keinotekoisia sääntöjä ja määräyksiä.

Ja mitä tuohon viimeiseen lauseeseen tulee: kyllä, toisinaan minun on ihan hiton vaikea ymmärtää tai allekirjoittaa yritysten "arvoja" ja "visioita" ja "missioita". Mielestäni niissä on kyse siitä, mitä korporaatio edellyttää työjuhdalta, mutta ei anna takaisin juurikaan mitään vaan voi antaa kenkää koska vaan, koska pääluku. En jaksa yhtään mitään sanahelinää ja piirileikkejä. Olen varmaan sanonut tämän sata kertaa ennenkin, mutta olen oman elämäni Antti Rokka: Teen mitä tarvitsee, ja hyvin teenkin, mutta kiviä en rupea asettelemaan polun viereen. Tai no, ehkä asettelen jos on aivan pakko, mutta en mukisematta.

Mutta se minusta. Minkälaisia persoonallisuuksia te olette?

7 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Melko samaa monessa kohtaa. Tajuan kyllä myös lait ja säännöt, jopa byrokratian, siinä mielessä että niiden on tarkoitus taata turvallisuutta ja tasa-arvoista kohtelua. Mutta sitä en tajua, että säännöissä pitää riippua hampailla kiinni. Omassa työssäni oon just siinä välikädessä että vähän voi joustaa jos tekee sen salaa, mutta isoista joustoista saa ensin haukut ja syyllistämistä ja sit rupee tuoli heilumaan alla.

Tiina kirjoitti...

Joo, mäkin tajuan toki, että lakeja, sääntöjä yms. tarvitaan, koska meitä on niin moneen junaan. Jos kaikkien arvomaailma (ja järki) olisi samanlainen kuin mulla, niin tää maailma olisi ihan hemmetin paljon parempi paikka, mutta koska täällä on aika paljon kaikenlaisia vatipäitä, niin täytyy asettaa rajoja ja kieltoja.

Nimellinen kirjoitti...

Saan yleensä Myers-Briggs-arvioista aika konsistentisti INTJ tai INTP. Nyt taisi tulla INFP/J. Kuvaus ei kyllä tod osu :)

"Olet intuitiolla varustettu, ihmisistä ja asioista huolta pitävä, rauhallinen ja rauhaa rakastava, syvällinen ja monisyinen ihminen. Osaat yhtä luontevasti kohdata elämän henkilökohtaisia ja analyyttisiä tilanteita. Ihmistyyppisi on yleensä sopivimmillaan sisäisten asioiden ja näkymien kanssa, mutta tarvitsee jossakin määrin myös ihmiskontakteja. Tämä vastakkainasettelu aiheuttaakin toisinaan ongelmia. Olet sanavalmis, empaattinen ja idealistinen. Yleensä kaltaisesi ihminen sanoo vain tietävänsä asiat suoralta kädeltä, mutta ei välttämättä osaa selittää asioita toisille. Tunnet vahvasti toisten ihmisten tunteiden mukana, ja osaat tunnistaa hyvän ja pahan eri asioista ja tilanteista. Tästä syystä sovellut ammatteihin, joissa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa. Nautit siitä, että voit olla avuksi toisille. Kun olet tehnyt jostakin asiasta päätöksen ja asettanut tavoitteesi, mitkään järkisyyt eivät saa päätäsi kääntymään. Se, osaatko kääntää tämän ominaisuuden sinnikkyydeksi, vai oletko pelkästään jääräpäinen, määrääkin helposti koko elämäsi suunnan ja menestyksen."

Mulle lait ym. ovat suoja mielivaltaa vastaan. Jos vallankäyttäjät eivät sitoisi itseään laeilla, maailma olisi aika paska paikka elää. Valitettavasti monella (kuten minullakin nuorempana) on aika kapea käsitys laeista, ja siksi niitä tulkitaan väärin, jolloin lainkuuliaisuus itsessään muodostuu ongelmaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tein ton joskus:
5 kysymyksellä tuli INTP ja aika lähellä INTJ:tä.
15 kysymyksellä tuli ISTJ, mutta käytännössä jotain INTP/ISTP/INTJ/ISTJ.
Sinällään hankalia kysymyksiä, koska tavallaan osaa omista vaistoista tulee puolivahingossa kompensoitua toiseen suuntaan. Sattuvissa Wikipedian persoonallisuuskuvauksissa tuntuu kaikissa menevän puolet metsään.
Ehkä persoonallisuustestin tulos nyt sitten vain oli negatiivinen.

Tiina kirjoitti...

Nimellinen, joo, tuntuu, ettei tuon testin kuvaukset ihmistyypeistä ole kovin osuvia. Mulle noin yleisesti ottaen ainakin ISFP:n kuvaus sopii kuin nenä päähän. Tämän testin ei.
Laitkaan eivät ole täydellisiä. Mua esimerkiksi harmittaa monesti se, että syytetyllä eli mahdollisella rikollisella tuntuu olevan enemmän oikeuksia kuin uhrilla.

Anonyymi, joo, noihin pitäisi kai vastata silleen täysin rehellisesti eikä johdatella vastauksia haluamaansa suuntaan. Se voi kyllä olla helpommin sanottu kuin tehty.

Sama anonyymi kirjoitti...

Rehellisesti olen vastannutkin, mutta kun oma ajattelu tuntuu olevan periaatteessa intuitiivista ainakin osaongelmien ja ongelmien osittamisen suhteen (ainakaan en tietoisesti käy läpi vaihtoehtoja) ja tämän päälle tulee sitten ihan luonnostaan logiikkatarkistus ja vaihtoehtojen läpikäynti, niin on vaikea tietää, mitä esimerkiksi sellaisessa kysymyksessä haetaan.
Toisaalta edellinen saattaa olla normaalitila ja jälkimmäinen opittua. Toisaalta taas edellinen on vaistoa ja jälkimmäinen vasta ns. persoonallisuutta. Menee ihan planeettojen vaiheiden mukaan arpomalla, kumpi milloinkin näyttää oikeammalta tulkinnalta.

Nimellinen kirjoitti...

"syytetyllä eli mahdollisella rikollisella"

Tuossa se asenne-ero taitaa selkeimmin tulla esiin. Minulle syytetty on ihminen, jonka syyllisyyttä epäillään. Jotta valtion väkivaltakoneistoa voidaan käyttää häntä vastaan, tulee syyllisyys todeta laillisessa järjestyksessä. Siitä ne oikeudetkin tulevat (tosin Suomessa niitä on vähemmän kuin esim. Yhdysvalloissa, joista useimpien mielikuvat ovat poliisisarjojen ansiosta peräisin). Uhria vastaan ei olla (tavanomaisessa tapauksessa) käyttämässä valtion väkivaltakoneistoa. Siksi hän ei myöskään samoja oikeuksia tarvitse.

Eivät lait tietenkään täydellisiä ole. Olisihan se jopa mahdotontakin. Aina löytyy parannettavaa, ja itsekin tiedän monia kohtia, joita itse haluaisin muuttaa. Olennaisinta on kuitenkin, että lait on olemassa ja vallankäyttäjät noudattavat niitä.