30. toukokuuta 2010

We don't need no water let the motherfucker burn

Ahdistaa niiiin paljon tuo öljyvuoto tuolla Meksikonlahdella. Äsken juuri sanottiin uutisissa, että vuoto saadaan tukittua ehkä optimistisesti ajateltuna elokuussa, mutta realistisesti ehkä vasta lokakuussa. Lokakuussa!!! En osaa edes kuvitella millaisia seurauksia on sillä, jos öljyä pulppuaa Meksikonlahteen ainakin seuraavat neljä kuukautta.

Tähän mennessä Yhdysvaltojen pahin öljytapaturma on ollut vuonna 1989, kun jostain tankkerista vuoti öljyä Alaskan rannikolle 260 000 tynnyriä. Meksikonlahdella öljyä vuotaa mereen ehkä 100 000 tynnyriä vuorokaudessa. Vuorokaudessa!!! Saadaan varmaan vilkuttaa heipat aika monelle lajille, joita elelee tuolla päin Atlantia. Tämä jos mikä on ekokatastrofi.

Minun mielestäni tilanne on jo sellainen, että saisi jokunen tyyppi BP:ltä uhrata vaikka henkensä sen eteen, että se hemmetin putki saataisiin tukittua. Vaikea ymmärtää, että tuollaisia systeemejä edes tehdään, joissa ei ole jotain varasysteemiä putken hajoamisen varalta. Myönnän, etten ole mikään öljynporausinsinööri, mutta miten olisi joku venttiili vaikka sinne putken alkuun, josta se saataisiin jotenkin suljettua? En tiedä miten, mutta ei se olekaan minun ongelmani, kun en sitä öljyä ole alunperinkään ollut poraamassa mistään.

No, onni onnettomuudessa on kai se, että öljy loppuu väistämättä jossain vaiheessa maapallolta. Ja tällä vauhdilla se loppuu aiempaakin nopeammin. Sitten on vähän pakko alkaa miettiä jotain uusia tapoja matkustaa ja tuottaa krääsää yms. Eikä sitten tarvi amerikkalaistenkaan enää "puolustaa kotimaataan" Irakissa ja muualla, kun ei siellä enää ole sitä öljyä, jota ne vain himoitsevat dollarin kuvat silmissään. (Realistina toki tajuan, että öljyn jälkeen tapellaan jostain muusta. Ehkä se on vesi sillä kertaa.)

Ahdistaa.
Ps. Luonto kyllä löytää keinonsa uusiutua, mutta jokunen ihminen voisi mennä ihan vapaaehtoisesti saunan taakse ja päästää itsensä tuskistaan.

10 kommenttia:

Mymskä kirjoitti...

Toi öljyturma on jotenkin niin ahdistava juttu, että en ole sitä voinut edes pidemmälle ajatella (sanokaa vaan eskapistiksi, niin olenkin). Kuuntelen vaan uutisia ahdistuksen kasvaessa.

Ilkka kirjoitti...

Minen mene vielä saunan taakse, elämä on senverta mukavata :)

Anonyymi kirjoitti...

Venäläisethän ehdottivat reiän räjäyttämistä umpeen ydinaseilla. Taitaisi olla puhtaampi vaihtoehto.

BP:lläkään tuskin duunari haluaa toisten virheistä maksaa, joten uhrautuvuutta haettaessa pitänee varmaan aloittaa poliittiset kidnappaukset yhtiön johdosta ja hallituksesta.

Elegia kirjoitti...

Jostain luin, että hätäsulkventtiili ei kuulemma ole toiminut kunnolla. Se asia on ollut tiedossa jo ennen tuota katastrofia, mutta ilmeisesti on ollut paineita/painostusta aikataulujen suhteen. Eli nähtävästi asioita on laiminlyöty. BP todennäköisesti menee konkkaan ennemmin tai vähän myöhemmin tämän tiimoilta.

Zepa kirjoitti...

Oot niin oikeessa. Mä en uskalla edes ajatella, miten isoa paskaa tuo on. Eniten säälittää eläimet, jotka taas kerran on hirvittävässä pulassa ihmisten ahneuden tähden.

Saunan taakse mahtuu...

ian kirjoitti...

Eihän tuon vuodon tukkiminen nyt oikeasti niin vaikeaa ja aikaavievää olisi. Ongelmahan on siinä, että ainakaan niiden ensimmäisten yritysten (eikä ilmeisesti tulevienkaan) tavoitteena ei ole ollut vuodon tukkiminen vaan jonkinlaisen öljyn talteenottosysteemin rakentaminen. Öljy on kallista ja jo syntyneiden vahinkojen korj(v)aamiseen tarvitaan rahaa.

Vaikea sanoa kuinka vaikeaa olisi porata uusi reikä, etenkin jos oletetaan että eka reikä oli porattu parhaaseen mahdolliseen paikkaan. Voi olla että öljy-yhtiössä on laskettu että tulee halvemmaksi (lyhyempi tuotantotauko tms.?) maksaa pidemmän vuodon korvaukset kuin porata uusi reikä. Se yksi vuotokohdan tukkimisyritys mudalla (!) oli kyllä niin kädetön ettei mitään määrää.

ian kirjoitti...

Nyt kun rupesin asian tiimoilta taas etsiskelemään tietoa, niin törmäsin taas tuohon BP:n live-videoon, jossa juuri nyt sahataan sitä putkea poikki.
http://www.bp.com/liveassets/bp_internet/globalbp/globalbp_uk_english/homepage/STAGING/local_assets/bp_homepage/html/rov_stream.html

En sitten jostain syystä saanut tuota linkkiä toimimaan.

Tiina kirjoitti...

Mymskä, mäkin olen aika taipuvainen eskapismiin näiden asioiden tiimoilla. Valitettavasti se vaan ei aina toimi.

Ilkka, en mäkään, mutta eihän se Linkolakaan itsestään aloita. :)

Anonyymi, joo, ehdottomasti tietysti aloitetaan sieltä johtoportaasta. Eihän se duunarin vika ole.

Elegia, ahaa, eli siellä oli sellainen, mutta se ei vaan toiminut. Great...
Toivottavasti BP maksaa tästä vielä reippaasti.

Zepa, ihan tosi, ne eläimet tässä just käy eniten sääliksi. Ja kaikki muukin sen alueen biosysteemi (mikä se sana nyt oli mitä haen?).

Ian, niin juu, BP:lle on varmaan tärkeämpää se ettei öljyä mene hukkaan, kuin että luonto säästyisi.
Toivotaan, että ne nyt tekee siellä jotain ja saa tilanteen korjattua ennen lokakuuta. Mielellään jopa ennen elokuuta.

ian kirjoitti...

Okei, vanha aihe, mutta tuli mieleeni kun näin tämän videon. Aattelin linkittää tännekin. On osuttu aika naulan kantaan mielestäni.

Tiina kirjoitti...

Mä en valitettavasti pääse töistä youtubeen, joten täytyy kotona yrittää muistaa tsekata toi linkki. Arvaanko oikein, jos se on se BP spills coffee? :)