13. heinäkuuta 2010

Ja nyrpistellen nuuhki ilmaa kapitalistin karvainen kärsä

Tiedättekö mikä minua alkoi vituttaa juuri ihan tavattoman paljon? No ruoan arvolisäveron alennus. Ei siksi, että olisi kurjaa maksaa vähemmän ravintola-annoksesta, vaan siksi, että moniko ravintola on oikeasti laskenut ruokansa hintoja? Epäilen, ettei kovin moni.

Meillä on työpaikkaruokalana Sodexo, joka on laittanut arvonlisäveron alennuksen suoraan hintoihin ja myös S-ketjun ravintolat ovat kuulemma tehneet saman. Se on tosi hienoa ja arvostan. Mutta esimerkiksi McDonalds on laskenut vain jonkun surullisen tuplajuustohampurilaisen ja pirtelön hintoja. No voi toki joidenkin muidenkin annosten hinnat olla laskeneet, en ole tehnyt tutkimustyötä, mutta pääosin ei. Sama koskee kai aika monia muitakin ravintoloita. Luin tässä jostain kun Tamperelaisilta ravintoloilta oltiin kyselty asiasta, ja suurin osa perusteli hintojensa laskemattomuutta sillä, että hintoja ei olla nostettu pitkään aikaan. Just...

Luin äsken Taloussanomista, että Ranska alensi vuosi sitten omaa ravintolaruoan arvonlisäveroaan 14,1 prosenttiyksikköä. Todellisuudessa ravintolaruoan hinta laski Ranskassa keskimäärin 1,4 prosenttia. Samaisessa lehdessä kerrotaan, että ainakin Linnanmäki ja Särkänniemi ovat ilmoittaneet etteivät aio laskea ravintolaruokansa hintoja. Se on tosi hyvä, koska eihän se yhtään ylihinnoiteltua ole ollut tähän astikaan.

Siis mitä hyötyä oikeasti on jostain arvonlisäveroprosentin laskemisesta, jos suurin hyöty menee nyt vain ravintoloiden tuloksen parantamiseen eikä alennus hyödytä kuluttajia juuri mitenkään? Sekö tässä oli tarkoitus, kysyn vaan? Miksei joskus jollain voisi olla vähän munaa ja asetella lakipykälät niin, että ravintolat eivät saisi vetää sitä yhdeksää prosenttiyksikköä omaan taskuunsa. Luottokunta kuitenkin on ilmoittanut laskevansa lounasseteliensä arvoa, joten luottamusta hinnanalennuksiin näyttää löytyvän ainakin joltain.

Vähän samanlainen tapaus oli tässä yhtenä keväänä, kun Kela nosti opiskelijoiden ateriatukea. Näkyikö se korotus opiskelijaruokaloiden hinnoissa tai ruoan laadussa? Eipä näkynyt, ei. Ja heti seuraavana syksynä nousi hinnat.

Tviiuu, tviiuu.

Ps. Täältä voi tsekkailla, mitkä ravintolat ovat laskeneet hintoja ja mitkä eivät. Ja saa ilmiantaakin ravintoloita. Hihhei.

8 kommenttia:

nona kirjoitti...

Joo, meinasin juurikin sanoa, että kannattaa valita ravintolansa sen perusteella ovatko tosiaan siirtäneet alennuksen hintoihinsa. Yrittäjällehän se raha ei kuulu, vaan kuluttajalle.

Dårka kirjoitti...

http://ankkalapio.blogspot.com/2010/06/206-hullu-mummo.html

Mitä Bärtilille kuuluu? Näin helteellä? Ja yleensäkään jätkästä ei ole kuulunut mitään vaikka sä Tiina lupasit.

DorianK kirjoitti...

Minun jonkinlaiseksi kantabaarikseni muodostunut paikka oli siirtänyt muutoksen hintoihinsa. Positiivista, joskin myös hieman huvittavaa.

Ruokalistalla kun oli nyt sitten joku annos hinnalla "11,11 e" ja juoman hinnaksi tarjoilijatar totesi ensin vitosen, ja sitten hymyillen korjasi, että "eiku ai niin, 5,05 e". Sikäli tietysti vähän huonokin juttu, että enhän minä siellä mitään syö vaan hukutan murheitani.

Tiina kirjoitti...

Nona, niinpä. Tosin sekin voi olla vähän vaikeaa, jos ei ole muistikuvaa aiemmista hinnoista ja noiden tuon nettisivun jutuissa tyypit on monesti äänestäneet, että tuomio on väärä, joten mistä sitä sitten tietää kuitenkaan.

Dårka, no jukupätkä. Jäbä on tosi pahoillaan. Ei kun siis minä.
Just eilen illalla ajattelin, että pitäis varmaan postailla sen kuulumisia. Se vaan kun lärpätän aina täällä töissä ja Bärtil taas on kotona. Mutta joku ilta mä tässä vielä teen sen. Lupaan hei oikeesti!

DorianK, kerro ihmeessä sen kantabaarin nimi, niin fanilaumasi tietää tulla paikalle. Eikä tarvi sitten enää hukutella murheitakaan, kun alkaa tsiguja pörrätä ympärillä!
Onhan noi hinnat kyllä vähän hassuja, jos se veroale on ihan sentilleen siirretty hintoihin. Varsinkin käteisellä maksaessa, kortilla se ei niin haittaa.

Tiina kirjoitti...

Ps. Dårka, ihana sarjis, mä olen JUST tollanen. :D
Kiitti linkistä!

DorianK kirjoitti...

Muuten ihan hyvä idea, mutta ne stirbuthan niitä murheita juuri ovatkin. Tosin baarissa niiden hukuttaminen on osoittautunut ns. haastavaksi. Täytynee kokeilla uimahallia tai rantaa seuraavaksi.

Tiina kirjoitti...

Ei ku otat silleen kevyesti. Sellasia kertakäyttö-stirbuja.
Ja baarissa kannattaa kokeilla esim. jotain tyrmäystippoja, niin hukkuvat paremmin.

DorianK kirjoitti...

No mikäli hukuttaminen onnistuu, niin kovin kertakäyttöisiksi varmaan jäävät. Tuo tyrmäystippaidea täytyy pistää korvan tai muun ulokkeen taakse. Tosin jos sitä alkaa käyttää, täytynee valita kantakapakka lähempää rantaa (tai jotain hyttyssarjalaisia tsubuja).