26. heinäkuuta 2010

Ootko sä nähnyt tän apinani hienon ja lystikkään?

Luin tänään päivällä Aamulehden nettisivuilta "uutista" siitä, miten Kaksplus-lehden keskustelupalstalla äidit olivat laittaneet kuvia alapäistään nettiin ja keskustelleet niistä tyyliin "onko se ruma tai jotenkin muuten viallinen?". Uutisen alla oli linkkejä muihin samankaltaisiin uutisiin ja päädyin sitä kautta lukemaan jotain toukokuista juttua isien masentumisesta lapsen saamisen jälkeen. En päässyt juttua kovinkaan pitkälle, koska jäin kakistelemaan jo ensimmäiseen lauseeseen: "Synnytyksen jälkeinen masennus ei ole vain äitien etuoikeus." Siis... häh? Etuoikeus? Onko masentuminen joku etuoikeus jonkun mielestä? Ovatko miehet olleet kateellisia naisille kautta aikain siitä, että nainen saa masentua synnytyksen jälkeen ja mies ei? No huh huh.

Palatakseni tuohon Kaksplussan keskustelupalstaan. En ole yhtään yllättynyt keskustelun tasosta siellä. Kerran googlasin jotain, en enää muista mitä se oli, mutta se ei liittynyt sen enempää peppuun kuin seksiinkään. Kuitenkin google antoi hakutuloksena Kaksplussan keskustelupalstan, jonne erehdyin itseni sitten klikkaamaan ja jouduin lukemaan tuoreiden äitien hyvin seikkaperäistä keskustelua peppuseksistä. Missä, miten, kuinka usein, miltä se tuntuu... Jäin lukemaan keskustelua ihan liian pitkäksi ajaksi ennen kuin tajusin poistua kirkuen paikalta. Saako äidiksi tuleminen naiset höyrähtämään ihan kokonaan? En tiedä yhtään epä-äitien keskustelupalstaa, jossa jaettaisiin intiimiasioita noin avoimesti.

19 kommenttia:

Irwikissi kirjoitti...

Noh, ensinnä tuli mieleen että jäävään itseni tästä mutta... Toisaalta en nyt vaan VOI olla avaamatta sanaista arkkuani...

Kai se menee niin että kelle se äitiys teettää mitäkin - ja sen tietää vasta sitten kun on äiti. Valitettavasti myös fyysiset muutokset usein kuuluvat siihen prosessiin... Jos oletkin ennen voinut harrastaa peppuseksiä milloin vaan ja missä vaan niin muutaman muksun jälkeisten peräpukamien takia se ei käykään enää. Tai jos olet synnytyksen vuoksi revennyt sieltä sun täältä ja kärsit hermokivuista tms. ongelmista, niin ei se seksi senkään takia ehkä ihan onnaa niinku ennen. (I know, too much information, sorry!)

Itse olen kyllä onneksi ollut sikäli onnellisessa asemassa että omaan avomielisen ystäväpiirin, jossa on AINA voitu puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Ja se seikka ei onneksi ole myöskään muuttunut äitiytymisten myötä miksikään! Kaikilla ei tätä etuutta ole, ja siksi ymmärrän hyvin että vertaistukea haetaan ja saadaan keskustelupalstoilta.

Pimppigalleriaan en sano juuta enkä jaata - tosin on kai ne römpsät parempi esitellä jossain perheellisten palstoilla kuin vaikkapa trendikkäissä nakugallerioissa? Siis ainakin jos tarkoitus on todellakin vaihdella ja vertailla kokemuksia, eikä kerätä panisin -pisteitä... (Hei, ehkä tuossa olisikin jollekin nakusivustolle oiva markkinarako!? :D )

Mutta joo, periaatteessa olen itse sitä mieltä että mammapalstat on vihoviimeisiä palstoja ihan ylipäätään esim. neuvojen kysymiseen lastenkasvatuksessa ja -hoidossa, enkä kyllä itse laittautuisi mihinkään seksikeskusteluihinkaan mukaan, mutta...

Kuten sanottu, vertaistuki on vertaistukea, ja äärimmäisen tarpeellista... Ilmeisen usein nimittäin äitien ja ylipäätään perheellisten ihmisten seksielämä koetaan jotenkin tabuna ja siitä - saati seksielämän ja/tai sukuelimien muutoksista ei todellakaan haluta tietää mitään! Toisekseen fyysiset muutokset voivat olla oikeasti hämmentäviä, ja hävettäviä joillekin, eivätkä kaikki ehkä halua niistä itsekään ääneen puhua, vaikka monet painiskelevat ihan samojen asioiden kanssa - kuten nuo pillupalstat ovat hyvin antaneet ymmärtää.

Amen! =)

Irwikissi kirjoitti...

Ja tuohon masennusasiaan vielä; oletko koskaan kuullut termiä kuukautiskateus? Synnytyksen jälkeinen masennus -kateus menee ilmeisesti samaan kategoriaan :D

Ja on kyllä NIIN törkeä ilmaisu tuo; etuoikeus. Ihan varmasti kaikki äidit ovatkin kiitollisia siitä että saavat kokea tuon iki-ihanan ja paljonpuhutun baby bluesin...

Tiina kirjoitti...

Ymh...
Mä olen kyllä satavarma, että mä en halua keskustella alapääni ulkonäöstä kenenkään kanssa ennen enkä jälkeen lasten saamisen. Enkä erityisesti peppu- tai muustakaan seksistä (yksityiskohtaisesti) kuin sen miehenpuolikkaan kenen kanssa sitä nyt harrastaa.
Enkä mä ole mitenkään estynyt tai erityisen siveä ihminen.

Mä en edelleenkään tajua, miksi lapsien saamisen jälkeen niistä asioista pitäisi alkaa jauhaa toisten kanssa, kun ei sitä ennen lasten saamistakaan tehdä. Siis toki on olemassa jotain aiheeseen keskittyviä keskustelupalstoja tod.näk. mutta silloin niiltä ei odotakaan muunlaista keskustelua.
Varmaan kiva nyt noille mestansa esitelleille naisillekin, kun lehdet repi otsikot siitä keskustelusta, joka on poistettu, mutta kyllähän ne googlen välimuistista löytyy ja moniko niitä kuvia on nyt sitten katsonut ja tallentanut ja jakanut jo eteenpäinkin... Noin niin kuin järjen käyttökin olis sallittua. Paitsi tietty jos haluaa pillunsa kuvan leviävän ympäri maapalloa.

Tohon tabu-asiaan en osaa ottaa yhtään kantaa. En näkisi sen liittyvän tähän mitenkään. Kaikkihan sitä tekee, mutta Kaksplussan keskustelupalstalla se keskustelu aiheesta on mun mielestäni jotenkin aivan järjetöntä. Mutta mä nyt en ole muutenkaan koskaan sopeutunut mihinkään kanalaumoihin, pardon my french.

Kuukautiskateus??? Sehän on vähän sama kuin mä kadehtisin sitä, että ei satu niin saatanasti jos joku vähän potkaisee jalkoväliin.

Tiina kirjoitti...

Niin ja pakko lisätä vielä, että ne keskustelut mitä mä olen lukenut esim. just siitä peppuseksistä, niin ne ei ole käsitelleet sitä, että peräpukamien takia ei pysty vaikka ennen on pystynyt tai että jutut tekee kipeää, vaan lähinnä että tuntuu paremmalta kuin ennen ja siinä ja tässä asennossa ja mies tekee sitä ja tätä ja mitä liukastetta käytetään jne.

Mun herkkä sieluni järkyttyi tosta keskustelusta, koska 1) googlasin viattomana jotain ihan muuta ja 2) en ole tiennyt, että aikuiset järkevät (?) naiset keskustelevat tuollaisista asioista ihan julkisesti ja vakavissaan jossain netin ns. järkevällä keskustelupalstalla.

Anonyymi kirjoitti...

Keskusteluihin osallistuu netissä kaikenlaista sakkia ja provoilijoitakin. Kaksplussalla ei ole rekisteröitymispakkoa, joten siellä on paljon pilailuviestejä ja kuvia.

Esim. muropaketti -sivuilla suunnitellaan kuinka keksitään ongelmia ja juttuja äitien palstaa sotkemaan.

Jos joku keskustelee netissä julkisesti oudoistakin asioista, eikä henkilöllisyys ole tiedossa, sen ei pitäisi olla isokaan ongelma kenellekään.

Tiina kirjoitti...

Oon kyllä melko varma, että ne jutut mitä oon sieltä lukenut, eivät ole olleet mitään provoja eikä piloja.

Ongelmana en sitä kyllä ole pitänyt kenellekään. Ihmetellä saan silti.

Irwikissi kirjoitti...

No, sen verran taas selittelen puhettani, että en minäkään ystävineni sentään istu ringissä haarat levällään vertailemassa pimperoita :D mutta tietynlainen suorapuheisuus on vallalla ollut aina ja hyvä niin.

Ja oman kokemukseni mukaan lapsien saamisen jälkeen "niistä asioista" puhutaan juuri siksi että monilla "niiden asioiden" hoitaminen voi muuttua hyvinkin erilaiseksi kuin se on ennen lapsia ollut.

Onhan totta että olisi olemassa sellaisia suljettujakin keskustelupalstoja jossa räävittömät mammat saisivat asioitaan ja rasioitaan levitellä, mutta todennäköisesti se on helpompaa juuri näillä ko. perhepalstoilla jonne ei tartte kirjautua ym., kuten anonyymikin mainitsi.

Mutta juu, tavallaan olen täällä nyt ihan turhaan äänessä, koska en kyllä ole edes itse yhtäkään mainitsemaasi keskustelua lukenut, enkä lue :D Mutta kunhan nyt esitin yhden näkemyksen siitä MIKSI näitä asioita saatetaan netissä avoimesti rääppiä ja viattomia kansalaisia järkyttää =)

Ja kuukautiskateus lienee termi sille kateudelle, jota jotkut miehet kai sitten tuntee kun naiset "saa" olla kärttyisiä ja tuskaisia ja masentuneita, kiukutella PMS-aikaan ja muuta sellaista... Eli nainen on etuoikeutettu kiukkuiluun ja itkeskelyyn ja muuhun hankaluuteen kun niillä on kert "ne". Samoin sit nainen on ilmeisesti etuoikeutettu masentumaan kert ne synnyttääkin. Hohhoi...

Annikki kirjoitti...

Näkyi ainakin suomi24:sta ja plazan elleistä löytyvän saman aiheen keskustelut, ne eivät taida olla äiti-ihmisten kansoittamia pelkästään.

Tiedonjakaminen on tosiaan mullistunut, kun voi nimettömänä tahtoessaan jakaa mitä tahansa kenen tahansa kanssa. Ehkäpä tämä vähentää sitten niitä ihmisiä päivystyspoleilla, joille sattumalta ja vahingossa eksyy perseeseen perunoita, hehkulamppuja,deodoranttipurkkeja ja milloin mitäkin. Uteliaisuudelle ei taida olla rajaa, mutta jos nyt jollakin turvallisemmalla välineellä kuitenkin. Siihen voisi vertaistuki ja kokemusten jakaminen auttaa.

Minä voisi kyllä keskustella vehkeistä ja värkeistä ja vaikka mistä, mutta minulla on vain yksi kaveri, joka on samalla tavalla faktapohjalta asioista kiinnostunut. Harmi se on.

Tiina kirjoitti...

Irwikissi, mä olen kuullut termin MPMS eli miesten PMS. Eli kyllä ne miehetkin voi kiukutella ihan ilman verenvuodatusta. Tai siis kiukuttelee.
Ei sitä kai vaan voi tajuta, jos ei koskaan ole ollut kuukautisia, miten paska se olotila on toisina hetkinä. Itselläni se ei purkaudu yleensä minään tuittuiluna, mutta ymmärrän niitäkin joilla purkautuu. (Ja hormoonit...)
Mä en nyt noin muuten tiedä mitä sanoisin noihin alapääkeskusteluihin. Alkaa tuntua siltä, että tämä on taas asia josta ei voi ymmärtää mitään tai olla mielipidettä, ellei ole itse saanut lapsia.

Annikki, ehkä se ero onkin siinä, että joltain suomi24.fi-keskustelupalstalta ei edes odota mitään tasoa. Eikä google ikinä ole tuupannut minua sinne mihinkään seksikeskusteluihin, sen sijaan noihin kaksplussan keskusteluihin törmää tahtomattaan.
Ja hei, mistä sä tiedät, että sulla on vain yksi ystävä, joka on kiinnostunut faktapohjaisesta keskustelusta. Ootko jokaisen kanssa yrittänyt keskustella aiheesta? ;)

No joo. Ilmeisesti mä siis olen ainoa, jonka mielestä on outoa kokea tarvetta jakaa ventovieraiden kanssa omia seksuaalisia mieltymyksiään ja jaella nettiin kuvia intiimialueistaan.
Oon silti sitä mieltä, että suurin osa näistä po. keskusteluista ovat ihan aivotonta tauhkaa.

lupiini kirjoitti...

Komppaan Irwikissiä ihan täysillä. Synnytyksen jälkeen naisen seksuaalisuus muuttuu, alapää muuttuu, halut voivat olla kateissa. Voi olla vaikeaa nähdä itsensä naisena imetyksen ja intiimissä paikassa olevien tikkien alta. Toisaalta sitten jo raskausaikana nainen saa tottua siihen, että alarekisteriä ronkitaan monen ihmisen toimesta ja tässä vaiheessa liika häveliäisyys katoaa ihan väistämättä.

Musta kaiken seksuaalisuutta käsittelevien keskustelujen rajoittaminen tuntuu aina vähän ahdistavalta. Kun on pikemminkin niin, että vaikka seksistä puhutaan näennäisen avoimesti, puhe koskee lähinnä nuorten, hoikkien, rypyttömien ja heteroseksuaalista seksiä harrastavien lapsettomien ihmisten seksiä. Ja muuta pidetään jotenkin intuitiivisesti ällöttävänä, ainakin usein. Tähän liittyy varmaan se "römpsän" esittely mammapalstoilla: on luultavasti helpottavaa nähdä, etteivät kaikki alapäät näytä pornoleffojen ja -lehtien sheivatuilta ja symmetrisiltä värkeiltä. Ja itse voisin ihan oikeasti (teoriassa) lukea mielenkiinnolla, mitä liukuvoidetta ihmiset käyttävät, jos vaikka sattuisi olemaan sellaista tietoa vailla.

Koen myös niin, että ei ole alapäätään esitelleiden naisten vika, että lehdet repivät aiheesta juttua. Vouhotettiinhan kummassakin Iltapäivälehdessä taannoin myös "hippien kohuleiristä", jossa ihmiset olivat ihan syntymäasussaan, kesähelteillä! Wo-hoo!

Penään seksuaalisuuskeskustelujen avoimuutta ja tärkeyttä siksi, että seksi lähtee korvien välistä. Terve itsetunto, vertaistuki, keskusteluyhteys, kokemusten vaihtaminen. Itse olen puhunut äitiytymisen jälkeen näistä kolmen-neljän luottoystävän kanssa, joista on myös tullut hiljattain äitejä. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin minä, kaikilta ei löydy vertaistukea lähipiiristä vaan kokemuksia pitää vaihtaa netissä. Ja vaikka en itse vauvapalstoilla käy, uskon, että ne ovat monelle henkireikä. Eikä ne keskustelut varmaan ole keltään pois?

Tiina kirjoitti...

Okei. Mä haluan nyt korostaa sitä, että mun mielestäni se keskustelu ei ole "ällöä" siksi, että kyseessä on äidit tai muut kuin nuoret, laihat ja rypyttömät. Ja mun puolestani saavat ihan vapaasti keskustella mistä haluavat. Olin vaan ensimmäisellä kerralla yllättynyt ja nyt toisella kerralla sitten en ollut yllättynyt, koska sillä keskustelupalstalla oli jo tietynlainen maine mun mielessäni.
Fakta nyt vain on se, että minä en henk.koht. ole törmännyt vastaavanlaiseen keskusteluun muualla kuin kaksplussan keskustelussa. Ja tosi asiahan on se, että luen enemmän mitä tahansa muita palstoja kuin tuota.

Mä vaan ihmettelen, että poistuuko äitiyden myötä jonkinlainen häpeä kaiken suhteen, kun pilden esittely internetissä on ihan ok ja esimerkiksi vaippakeskustelut ruokapöydässä ihan tavallisia? Mun mielestä sitä voidaan pitää höyrähtämisenä.
Haluaisin tavata itseni joskus lapsen saaneena, että tietäisin, muutunko tosiaan ihmisenä yhtäkkiä ihan joksikin toiseksi olennoksi. Epäilen että en. Ja tiedän kyllä äitejäkin, jotka ovat ihan ok mestojensa kanssa eivätkä koe tarvetta jakaa intiimiasioitaan tuttujen saati sitten tuntemattomien kanssa. Edes anonyymina.

Ja sitten on vielä sekin pointti, että kun nettiin jotain laittaa, niin sitä ei sieltä saa koskaan pois. Meinaan itseäni ei ainakaan huvittaisi, että joku mies runkkaisi alapääni kuvan äärellä, mutta ehkä sekin muuttuu sitten kun saa lapsia.

Ja mikä on kenenkin vika... En ole syyllistä hakenut mihinkään, kun ei ole edes tarvetta.

Mutta tää on nyt ehkä just niin tätä, että kun ei ole lasta niin ei saa edes etäisesti huvittua näistä asioista.

Kauhea kun tuntuu, että tuosta n. 10 riviä pitkästä kappaleesta saatiin rivien välistä ainakin kymmenkertainen määrä asiaa kaivettua, ikään kuin olisin sanonut jotain, mitä en ole sanonut.

Annikki kirjoitti...

Kyllä sen jotenkin vaistoaa, kenen kanssa voi mistäkin puhua. Kokeilen aina tiedostamatta kepillä jäätä kiinnostavien ihmisten kanssa, ja tähän asti tulokset on olleet vähän heikkoja.

Yleensä sen voi vaistota sellaisesta reaktiosta, että kasvoille ilmestyy epätoivoinen ja paheksuva ilme ja suusta pullahtaa pihalle iso "HYI" ja "En halua tietää.". Esimerkiksi "oletteko koskaan nähneet vinoa penistä?" tai "joillakin on sellainen tosi löysä nahka kivespussissa." saattaa helposti aiheuttaa moista. Saati sitten peräsuolet ja sen sellaiset. Miesten elimistä puhuminen on vielä se miedompi aloitus, koska en ole koskaan naisten kuullut puhuvan toistensa alapäistä ja miltä ne näyttää, ja niitä ei myöskään tavan mukaan koskaan katsota edes vahingossa saunoissa ja uimahalleissa. Naiset antavat toisilleen niin paljon tilaa ja eivät tunkeile.

Ehkäpä Kaksplus on vain huomioitu hakukoneissa tehokkaammin kuin monet muut sivustot, sehän on ihan mahdollista ja kaupalliset sivut sellaista käyttääkin paljon. Silloin kyse ei ole erityisesti äitien häveliäisyyden puutteesta palstoilla, vaan ihan tekninen seikka ja yhteensattuma.

No mutta, enpä osaa oikein kuvitella, millainen keskustelunaihe olisi minusta kauheaa nähtävää. Minulta puuttuu sellainen hys- ja yksityisasia-nappulat kokonaan päästä. Hahmotan asiat ennemmin kiinnostava-epäkiinnostava akselilla.

Ja juu, voisin käydä katsomassa kuvia erilaisista alapäistä ihan uteliaisuuttani, koska en ole niitä paljoa nähnyt livenä. Sen sijaan erilaiset pornosivustot eivät kiinnosta, vaan tavalliset ihmiset ja elämä.

Tiina kirjoitti...

Hmh, joo. Annoinko mä nyt sellaisen kuvan tuolla kirjoituksella, että musta noiden asioiden pitäisi olla hys ja yksityisasioita?
Siis kuten sanottua, niin minun puolestani keskustelkoot mistä tahansa, mutta kyllä mä yllätyin kun rupesin lukemaan sitä keskustelua ja sen jälkeen olin ihan että oh no, my eyes! En nyt enää muista tarkalleen mistä siellä keskusteltiin. Tai siis peppuseksistä, mutta tarkemmin en muista.
En nyt oikein tiedä miten se keskustelu edes erosi niistä pornosivuista. Paitsi että kuvallinen materiaali puuttui (silloin).

Kyllähän mä pari niistä kuvista katsoin eilen, mutta en kokenut niitä kovinkaan kiinnostaviksi. Ei mua kiinnosta edes erityisesti se miltä mun oma alapääni näyttää. Miesten vehkeet on paljon kiinnostavampia. Niistä voisin kyllä keskustella ja suorittaa vertailua.

Niin ja en mä yleensä siis hakukoneiden kautta lue keskustelupalstoja vaan ihan menemällä sinne ja selailemalla, mutta en vaan ole törmännyt vastaavanlaisiin keskusteluihin muualla. Se nyt oikeastaan on kuitenkin sivuseikka.

Mua alkaa nyt oikeastaan väsyttää selitellä sitä, että pidin ko. keskustelua omituisena, varsinkin kun siitä on niin kauan, etten voi/jaksa etsiä mitään lainauksia sieltä, niin että saisin sanoilleni tukea.
Ehkä mä vaan en halua arkipäiväistää seksielämääni niin, että jakaisin sen tuttujen ja tuntemattomien kesken. Jotkut jutut on kiva pitää ihan kahdenkeskisinä, kuka se toinen nyt ikinä sattuu olemaankaan.

Kaisa kirjoitti...

"Mä en edelleenkään tajua, miksi lapsien saamisen jälkeen niistä [alapään ulkonäkö-] asioista pitäisi alkaa jauhaa toisten kanssa, kun ei sitä ennen lasten saamistakaan tehdä."

Joku jauhaa joku ei :) Tässä olisikin oiva tutkimuksen aihe; kumpia löytyy netistä enemmän, äitien vai ei-äitien alapäitä! Ja netti ylipäänsä pursuaa omituisia ja vastenmielisiäkin keskusteluja. Takaisin -toiminto on oiva olemassa, kun huomaa olevansa sivustolla, jota ei halua katsella.

Nämä äitien ja ei-äitien flaidikset tuntuvat toistuvan säännöllisen epäsäännöllisesti. Joku ei-äiti taivastelee jotain, joka joillekuille äideille on arkipäivää. Sitten perustellaan puolin ja toisin ja taas on löydettu vastakkainasettelu itsekkäät haahuilijat - reitensä reväyttäneet lypsykoneet :)

Gata kirjoitti...

Täytyypä minunkin lusikkani tähän soppaan laittaa. Mielestäni Tiina sait ihan asiallisia vastauksia (olettettavasti) äiti-ihmisiltä siihen, miksi tällaisia keskusteluja netissä/äitien kesken käydään. Ei siinä mitenkään ymmärtääkseni ollut tarkoitus sinun huvittuneisuuden kimppuun hyökkiä, vaan lähinnä avata asiaa tältä toiselta kantilta. Voin siis olla ihan samaa mieltä Irwikissin ja Lupiinin kanssa näistä värkki- ja seksikeskusteluista. Ne ovat olleet aivan erilaisia synnytyksen jälkeen ja varsinkin tarve niille ihan eri sfääreissä (hormonit sekoittavat koko paletin puhumattakaan sitten siitä ihan fyys. puolesta, johon en nyt siveyssyistä tässä kohtaa mene :D). Toki saat huvittua tästä asiasta, mutta kuten itse arvelitkin, on varmaakin totta, että lapsettomana näitä asioita katselee hieman eri näkövinkkelistä. Eikä se lapsettoman näkövinkkeli ole sen huonompi tai parempi kuin lapsellisien. Ehkä tuosta sinun blogitekstisi sävystä vaan paistoi tietynlainen "paheksunta". Ehkä et sitä tarkoittanut paheksuen (vaan juuri huvittuen, kuten kommenttilaatikossa avasit), mutta sillä tavalla minäkin sen tulkitsin ensi alkuun. Siksi ehkä tarve selittää tätä äiti-ihmisten erilaista käytöstä on ihmisille ylipäätään herännyt. Ja tällainen asiallinen keskustelu mielestäni tyrehtyy turhaan siihen, että kommentit tulkitaan turhaan kritiikkinä. Toki jokainen omassa blogissaan saa tulkita mitenkuten haluaa.

p.s. Ja ne eritteet, kakkavaippoineen sun muineen, tulevat osaksi arkea. Jopa tissit imetyksen takia menettävät salaperäisen maineensa. Henkilökohtaisesti minua tämä tietynlainen "vapautunut" keskustelu ei häiritse, ole koskaan häirinnyt, mutta nyt vielä vähemmän. Katsos kun kakassa piilee moni totuus terveydestä, isommallakin immeiselle! :D Pakko on päästä yli eriteyököstä, jos meinaa mukulansa puhtaana pitää. Sitä vaan sitten turtuu asialle siihen malliin, että nämä aiheet siirtyvät kahvipöytään yhtä lailla kuin muillekin areenoille.

Tiina kirjoitti...

Vai onko se sittenkin niin, että mun kommenttini tulkitaan niin, että olisin tulkinnut toisten kommentit kritiikkinä.
En ole väittänyt, etteikö kommentit olisi asiallisia. Mä vaan nyt ihan rehellisesti sanottuna olen jo kyllästynyt keskustelemaan tästä. Ei se liity siihen, mitä te olette kommentoineet. Mulla ei vaan ole riittävästi mielenkiintoa aihetta kohtaan. Kyllä tähän silti saa kommentoida yhä.
Itse asiassa olisin toivonut enemmän keskustelua tuosta "etuoikeudesta" masentua, jos jostain keskustellaan, mutta onnistuin sotkemaan sen sohaisemalla tuohon toiseen kusiaispesään.

Ja hei ihan oikeasti. Niin monta vuotta kuin mä tätä blogia olen kirjoittanut, niin yhä ihmiset tulkitsee mun kirjoituksiani paheksuntana tai kommentteihin reagointia herneiden nenään vetämisenä tjsp.
Koska mä ikinä olen paheksunut jotain asiaa ihan oikeasti tai hermostunut jostain keskustelusta?

Anonyymi kirjoitti...

Luin tekstisi ja kaikki kommentit läpi.

Tulihan siitä pienesti sellainen olo, että mielestäsi ei ole normaalia levitellä - :) - intiimiasioitaan; et kai sitä muuten olisi ihmetellyt.

Minullakaan ei ole lapsia, joten en tiedä elämästä mitään (kommentoineet äidit eivät muuten pätkääkään halveeranneet ei-äitejä, mikä on hieno juttu) eikä värkkini ole muuttanut muotoaan. Voin uskoa, että jos ja kun sellaista tapahtuu äidiksi tulemisen myötä, se saattaa olla aika hämmentävää.

Ehkä kaikki eivät pysty tai halua jakaa asiaa miehensä kanssa? Saattavat pelätä jopa, että sen jälkeen miehen on vaikea suhtautua koko römpsään samanlaisella innokkaalla asenteella kuin ennen.

On vaikea kuvitella tilannetta, että a) saisin lapsen ja b) esittelisin "turmeltuneen" römpsäni netissä. Jos niin erehtyisin tekemään niin olisi kyllä aivan sama runkkaako joku vai jättääkö runkkaamatta sen nähdessään - enhän edes tietäisi asiasta!

En haluaisi jutella (kuvitteellisen) mieheni kanssa kovin ronskisti esim. peppuseksistä, mieluummin sillä lailla lievän pehmeän romanttisen kauniisti.

Jos tulisi tarve ronskimpaan keskusteluun, tietäisin kyllä muutaman ihmisen joiden puoleen kääntyä. Sikäli hyvä, että netissä voivat purkautua ne, joilla ei ole irl-ystäviä kaikkiin erilaisiin tarpeisiin.

Minttu

Tiina kirjoitti...

Niin juu, mutta ei se mun mielestä silti ole asian paheksumista, vaikka en pitäisikään normaalina. (Tai no, siitäkin voidaan keskustella mitä tarkoitetaan "normaalilla"...)
Paheksuminen on asia, joka ei edes kuulu sanavarastooni.

Alcinoe kirjoitti...

Minä ainakin aion jatkossakin, tuli lasta tai ei, käyttää ammatti-ihmisiä vastaamaan kysymyksiini elimistöni "normaaliudesta" tai muutoksista. Ihan terveenkin naisen ilman synnytyksen jälkeistä seurantaa on hyvä gynen luona vierailla, eikä sen luontevampaa tilannetta ole saada mielipide mistä tahansa itseä vaivaavasta epävarmuuden aiheesta.

On siis vaikea ymmärtää, mikä netin tuntemattomassa ja riskialttiissakin vertaistukiympäristössä olisi niin antoisaa verrattuna asiantuntijavastauksiin. Ehkä lopulta kysymys onkin jostain muusta, kuten hyväksynnänkaipuusta. Ja paheksuntaa tai ei, mutta mielestäni kovin erikoinen on yhteiskuntamme, jos suurtakin tyydytystä saadaan hyväksyttämällä häpyhuulet vierailla ihmisillä. Jotenkin tuntuu, että jotain olennaista olisi tässä spekulatiivisessa skenaariossa unohdettu.

Näissä keskustelupalstoissa olen ongelmalliseksi huomannut sen, ettei siellä yleensä tapaaa avointa keskustelua, vaan pelkästään oikeita näkökulmia ja varmoja vastauksia. Usein myös oletetaan turhan paljon toisesta ja jätetään ottamatta huomioon jotain olennaista itsestä, mistä johtuen päädytään toisinaan antamaan jopa vaarallisia neuvoja. Voin vain toivoa, että ihmisten itsesuojeluvaisto astuu kuvaan, ennen kaikkien neuvojen käytäntöönpanoa. Ronskeja esimerkkejä voi tarvittaessan pyytää minulta sähköpostitse.

Sairauteni ei jatkuvien gynekologisten tutkimustenkaan jälkeen ole avartanut tai arkipäiväistänyt suhdettani vulvaani. Mutta tarkemmin ajatellen voisi tehdä minulle ja parisuhteelle hyvää pukea se välillä häveliääseen ja hiukan mystiseen harsoon. En ainakaan omakohtaisesti ole huomannut halujen heilahdellessa asiallisen keskustelun tuovan henkisesti sellaista itsevarmuutta, joka olisi johtanut kiihottumiseen.

Eihän minulla tietenkään ole esittää faktoja, mutta voisin kuvitella, että peruna perseessä -tapaukset ovat päivystyspoleilla olleet jo ennen netin ihmeellistä maailmaa huomattavasti pienempi ongelma kuin ne monet sairaudet ja onnettomuudet, joista jaetaan varoituksia ja ennakkotietoa laajalti. Ihminen nyt vain on sellainen eläin, ettei se aina valitse tekojaan järjen ja vaarattomuuden huomioiden.

Ja minä ainakin haluan tietää, kuka runkkailee minun kuviani katsellen. Siinähän jää iloiset vibat kokematta, jos vaikka pirunsaarellinen vankeja muistaisi minua aamuin illoin, ja minä vain kotona möllöttäisin, kun ei kukaan vastaantulija edes flirttaile. (Pääsinhän nyt asian ytimeen, pääsinhän?)