3. elokuuta 2010

I'm a movin' groovin' jammin' singing gummy bear

Minulla on nyt sanaseni taas sanottavana. Jos teillä oikein käy säkä, ja minulla tylsä päivä töissä, niin saatte ehkä jopa kolme erillistä postausta tänään. Niin paljon minulla on sanottavaa. Sitten voitte olla taas eri mieltä ja paheksua minun asioiden paheksumistani. (Vitsi vitsi).

Olen ennenkin muistaakseni maininnut tästä, mutta asia palasi mieleeni, kun kuuntelin eilen säätiedotusta. On hauska kiinnittää huomiota minkälaisia verbejä ja adjektiiveja säätiedotuksissa käytetää. Kun on luvassa lämmintä, niin "päästään" jopa 25 asteeseen. Meteorologi lupaa "hyvää" ilmaa, mikäli on sateetonta ja lämmintä, "huonoa" ilmaa, mikäli sataa ja ilma viilenee. Säätiedotukset kokonaisuudessaan huokuvat sellaista yleistä epätoivoa, että voi voi kun nyt vaan ei sataisi ja tulisi kylmä, kukaan ei halua sellaista säätä, pitäisi olla vaan hellettä ja auringonporotusta ympäri vuoden. No, minulle se kyllä kelpaisi, mutta en suhtaudu säihin yhtä intohimoisesti kuin Suomen kansa (eli toimittajat?) tuntuu suhtautuvan. Että koko kesä keskitytään siihen millainen sää on ja sitten hups se kesä menikin ihan ohi siinä säitä murehtiessa.

Tätä kesää on selvästi kuumien ilmojen lisäksi maustanut myös lukuisat karhuhavainnot. Ja erityisesti ne piipittävät hätätiedotteet, joita televisioon ja radioon pukataan, kun jossain perähikiän takametsien korpikannon alla on nähty ehkä karhu. Nuo hätätiedotteethan sitä paitsi toimivat juuri päinvastaisesti, eli mitä enempi niistä tiedotetaan, niin sitä enemmän ihmisiä paukaisee paikalle. Ja sitten ne karhut vaan katoavat kuin tuhka tuuleen. Mistään niitä ei löydy vaikka koirin ja kopterein niitä etsitään. Ettäs kehtaavatkin ensin säikytellä ihmisiä näkymällä metsässä ja sen jälkeen vielä katoamalla sinne metsään! Saanko kysyä, mitä mahdollista vaaraa siitä karhusta voisi olla kenellekään, jos sitä ei edes etsimällä löydetä? Eiköhän se juoksisi ihan pahki, jos se ihmisiä haluaisi ruveta raatelemaan.

Ymmärrän siis aivan täydellisesti, että karhun ei ole hyvä asua liian lähellä ihmistä eikä ihmisen liian lähellä karhua, mutta hei kamoon... Koska viimeksi karhu on tappanut ihmisen? En muista edes, koska karhu olisi suinpäin käynyt ihmisen päälle, ehkä vähän tassua näyttänyt ja karjunut. (Se, että minä en muista jotain, ei tietenkään tarkoita sitä, että jotain ei olisi tapahtunut). En nyt itsekään haluaisi joutua kasvotusten karhun kanssa, ja ymmärrän että koiranulkoiluttajia varsinkin pelottaa karhut, mutta kummalla siellä metsässä sitten on suurempi oikeus olla? Mihin niiden karhujen pitäisi mennä, kun ihmiset levittäytyvät koko ajan yhä laajemmalle ja lähemmäksi niiden valtakuntaa?

Minun mielestäni nuo hätätiedotteet vain pelottelevat ja hysterisoivat ihmisiä. Niillä on hyvä tarkoitus, mutta kaikki tämä vouhkaaminen etäännyttää meitä todellisuudesta ja ihmiset alkavat yhtäkkiä nähdä karhuja siellä sun täällä. Karhuasiantuntijat sanovat, että karhu väistää ihmistä, karhu ei ole vaarallinen kuin uhattuna ja pentuaan suojellessaan. Hätätiedotteet huutavat että PIIP PIIP PIIP HERRANJUMALA PYSYKÄÄ SISÄLLÄ, METSÄSSÄ ON NÄHTY KARHU! Eilen tuli hätätiedote Rovaniemellä nähdystä karhusta, joka ilmeisesti sitten ehkä saattoikin olla iso koira. Ymmärtäisin hätätiedotteen, jos karhu kävelisi kaupungissa jossain jalkakäytävällä tai menisi shoppailemaan Henkka Maukkaan, mutta kun ne karhut nähdään yleensä METSÄSSÄ! JA KARHUN KUULUU ASUA METSÄSSÄ!! JA NE ASUIVAT SIELLÄ METSÄSSÄ JO KAUAN ENNEN KUIN IHMISET RUPESIVAT LAITTAMAAN KOIRIA KAULAPANTOIHIN JA TALUTUSHIHNOIHIN JA RUPESIVAT RAMPPAAMAAN NIIDEN KANSSA SIELLÄ METSÄSSÄ!!!

18 kommenttia:

kervå kirjoitti...

"Eiköhän se juoksisi ihan pahki, jos se ihmisiä haluaisi ruveta raatelemaan."

Veikkaisinpa että ihminen se siinä vasta pahki juoksisikin.

"kun ihmiset levittäytyvät koko ajan yhä laajemmalle"

Eikö tääkin ole just päinvastoin :)

Tiina kirjoitti...

No niin, heti rupesit leikkiin eri mieltä olevaa.

Siis meinaat että ihminen juoksisi karhua päin? Voihan siinä niinkin käydä toki, jos niitä oikein etsimällä etsitään.

Ja mun mielestä se on kyllä niin päin, että ensin on ollut metsä ja karhut, ja sen jälkeen on tullut ihmiset ja kaataneet metsät ja rakentaneet omat kylänsä niiden karhujen asuinalueille. Ehkä ne nyt vaan on ruvenneet ihan lähilähihistoriassa ottamaan omaansa vähän takaisin, kun niitä on alkanut vituttaa pysyä siellä pienellä rajatulla alueella.

kervå kirjoitti...

Ai pahki tarkottaakin päin? En tienny ja arvasin väärin. Voit puolestasi arvailla mitä mä tarkotin.

Tosta toisesta meinasin vaan että eikö viime vuosikymmeninä ole enempi noi syrjäseudut autioituneet.

Tiina kirjoitti...

Haa. Mä googlasin tuon pahkin, ja ilmeisesti se on Oulun murretta. En tiedä mistä se mun sanavarastoon on tullut. Arvelin kyllä, että sä jotenkin yhdistit sen johonkin läkähdyksiin juoksemiseen tai jotain.

Niin no joo, syrjäseudut on autioituneet ehkä. Mutta tässä nyt on varsinkin Tampereen seutu kunnostautunut näissä karhuhavainnoissa. Täällähän jengi levittäytyy minkä kerkiää. Metsää se silti on.

Annikki kirjoitti...

Oon niin monta kertaa jo säikähtänyt sitä hätäpiippausta. Joka kerta luulen, että nyt on jossain joku kemikaalipäästö tehtaasta ilmaan, että ikkunat kiinni ja sitä rataa. Niin eikö mitä. Jossakin on karhu. Jossakin neljän sadan kilometrin päässä on nähty karhu ja sitten piipataan maanlaajuisesti.

Tiina kirjoitti...

No juu, niinpä. Niihin pitäisi saada joku hiukkasen paikallisempi systeemi. Mutta onhan se ymmärrettävästi varmaan tosi vaikeata tälleen digiaikana...

Kaikista ärsyttävintä on se, että jos on sattunut tallentamaan jonkun ohjelman, jonka aikana on tullut hätätiedote tietä ylittävästä siilistä, niin eikös se hätätiedote ole sitten siellä tallenteellakin. Aina ja ikuisesti!

Minja kirjoitti...

Hoh, mäkin oon luullut, että pahki on ihan yleisesti tunnettu sana, mut ei sit. Kaikkea sitä oppii kun vanhaks elää. :)

Irwikissi kirjoitti...

Säähän on suomalaisten kestosuosikkikeskusteluaihe, "ja se meidät yhdistää" :D Meillä kun ei vissiin muuten osata small talkia niin jutellaan sit säästä, siitä on jokaisella jotain sanottavaa! :D

Ja karhuaiheeseen: itse haahuilin viime kesänä eräällä syrjämetsätiellä kameroineni, ja hetkeksi keksin pelästyä ajatusta että mitähän jos nyt karhu tuosta mutkan takaa tallustelis vastaan. Mutta jo kohta sitten huvittuneena muistelin Aku Ankkaa, jossa Aku keksi alkaa huippukuvaajaksi ja päästi mm. eläintarhasta karhun karkuun, ja kuvasi sitten sen touhuja - sekä lopulta sen kitaa kun oli sinne joutumassa :D Niin semmoisia kuvia sitten aikanaan saatettaisi minunkin metsäpolulle pudonneesta kamerastani löytää :D

No en siis tavannut karhua, mutta kotiin tultuani parin tunnin kuluttua luin netistä että karhu oli hyökännyt lenkkeilijän kimppuun noin 20 kilometrin päässä siitä missä oli ollut. Ei siis käytännössä lähelläkään, mutta saman pitäjän alueella kuitenkin :0 Lenkkeilijä joutui sairaalaan, karhu ja sen kaksi pentua lopetettiin :( Pitkään sitten puitiin sitä miksi pennutkin piti lopettaa, ja itsekin olen aika kitkerä asiasta yhä. Eikö niitä nyt olis voinut johonkin eläintarhaan tms. laittaa? Tai hoitaa tarpeeksi vanhaksi ja päästää sitten luontoon jossain kaukana? No, rahastahan kaikki tämmöinen tietysti on kiinni :/

Itse olen ihan samaa mieltä tuosta että, kyllä ne karhut ja sudet ja ilvekset ja muut ihmisen suurimmat ja pahimmat murheenkryynit ja uhkaajat(!!!) on olleet täällä aika paljon aikaisemmin kuin me ihmiset. Ei sillä että itsekään, varsinkaan lasteni kanssa liikkuessa, välttämättä tahtoisin karhua ihan nenätysten nähdä, mutta eipä sekään mieltä lämmitä, että samoin viime kesänä (ei kauaa karhutapauksesta), rauhallisen, lapsiperhekeskeisen omakotialueen nurkilla piileksi vankilasta karannut murhaaja, joka löydettiin vasta nimettömän vihjeen perusteella... Että silleen.

Ja jos nyt alettaisi oikein provoamaan; ihminen tappaa huvikseen, karhu puolustautuakseen. Ja jos joskus karhu todetaankin mielenvikaiseksi ja kylmäveriseksi tappajaksi, heh, niin ihan varmasti yleisempää se on ihmisessä kuin eläimessä!

(Asiaan liittyen tai sen vierestä: katsoin illalla JIM:iltä jotain murhaajan muotokuvadokkaria ja voi luoja että oksetti... Pieni hintelä mies teloitti porukkaa huvikseen, hiippaili öisin kylillä ja tunkeutui esim. nukkuvien perheiden koteihin :( Tyyppi oli tappanut kaikkiaan 52 ihmistä, mukaanlaskien 10 lasta, pienin 3-kuinen vauva. Niin että, tällainen hirviö (tai sitten ihan vaan tavan perusmurhaajakin, miksei) voi asua vaikka kenen tahansa naapurissa, mutta silti karhuista ynnämuista lietsotaan hirveää hysteriaa, niinkuin maailmassa ei pahempaa olis! Voi kyynel!)

sirtsu kirjoitti...

Karhu on kaveri. :)

Kunpa ne hätätiedotteet tulis edes vaikkapa maakuntakohtaisesti. Niinku että Pirkanmaalla piippais, jos karhuhavainto on tehty täällä. Koska kyllä mä jotenkin haluaisin tietää jos mun takapihallani (oletetaan nyt, että asuisin vaikka Pirkkalan metsässä :D)on nähty karhu. En sitten ihan välttämättä lähtisi koiraani heti ulkoiluttamaan(oletetaan nyt että mulla on koira :D)tai laittaisi lapsiani (oletetaan nyt että mulla olis lapsia :DDDD)metsään intiaanileikkeihin.

sirtsu taas kirjoitti...

Ai niin, noi hymiömekit meni väärinpäin. Koiran jälkeen olis enemmän naamoja kuin lasten jälkeen.

Hyvänen aika sentään.

Alcinoe kirjoitti...

Ai me meuhkataan samasta aiheesta. Paitsi etten minä päässyt tuohon sääaiheeseen. Enkä nyt ihan heti pääsekään, kun sanoit jo kaiken niin perusteellisesti. Joo.

nona kirjoitti...

Jos niille karhuille on tullut ikävä ihmisiä, kun täälläkin ollaan oltu ennen ihan metsäläisiä. Ne vaan haluu mukaan. Voi.

Tinka kirjoitti...

Nyt täytyy kyllä avata lunkkaa sen verran, että olen kerrankin ;) kanssasi samaa mieltä näistä erinäisistäkin kohdista.

Pahkia oliki jo ikävä, ko en ole täällä sitä pahemmin kuullu.

Tiina kirjoitti...

Minja, helsinkiläiset ei vaan osaa suomee... ;)

Irwikissi, olis kyllä hauska joskus nähdä ja kuvata karhu sellaisen turvallisen välimatkan päästä. Jos vaan pystyisi pitämään itsensä kylmähermoisena.
Suttakaan mä en tahtoisi katsoa silmästä silmään, mutta ilvestä en kyllä osaa pelätä. Ehkä sekin on sitä luonnosta vieraantumista ja sitä pitäisi pelätä.
Niin vaarallisempiahan tosiaan kaikki ihmiset on toisilleen kuin joku nallukka. Ihmisten joukosta on vaan valitettavasti hiukan vaikeampi tunnistaa metsäpolulla vastaantullessa se ihan normaali tapaus siitä sekopäästä.

Sirtsu, niinpä, ne voisi olla tosiaankin jollain tapaa rajatulle joukolle lähetettyjä tiedotteita.
Onhan se toki tehokas tapa levittää sanaa, paitsi että se ei tavoita niitä, jotka eivät katsele telkkaria tai kuuntele radiota juuri sillä hetkellä. Siinähän on potentiaalinen karhun suihin joutuva ihmisryhmä.

Alcinoe, meillä on taas ollut antennit kohdillaan. :)

Nona, niille olisi kyllä parasta, jos tajuaisivat pysyä pois ihmisten näköpiiristä. Voi niitä.

Tinka, eikö tunnukin hyvältä olla kerrankin oikeassa? ;)
Sä siis ilmeisesti olet pahki-suunnalta kotoisin.

Anonyymi kirjoitti...

Helsinkiläinen tunnustautuu kuulleensa sanan ennenkin.
Ongelma lienee keravalaisissa.

Tiina kirjoitti...

Aivan. Tämäkin ongelma. ;D

Zepa kirjoitti...

Just se: kuka oli ekana ja kenen koteja ne metsät on. Tään kun saisi pumpattua ihmisten kalloon, niin kunnioitus elukaisia kohtaan ehkä hiukan nousisi. Mutta ihminenhän tahtoo olla kaikkialla - minäminäminä!

Tiina kirjoitti...

Sehän on kaikin puolin just niin, että ihminen on mielestänsä ainut, jolla on oikeus tallustella täällä maapallolla. Ainakin siellä missä haluaa. Muut olennot on lähinnä hyödykkeitä tai välttämättömiä pahoja, joiden pitäisi opetella pysymään aisoissa ja mielellään poissa silmistä. Paitsi jos on pieni ja söpö. Ja silloinkin mielellään aidattuna jossakin.