14. huhtikuuta 2011

Päivä 14: Talvikuva

Yäk. Nyt kun lumet on juuri sulaneet, niin ei voisi vähempää kiinnostaa laittaa talvikuvaa. Tai edes katsella sellaisia. Mutta minkäs teen. Kun olen leikkiin ryhtynyt, niin se leikki on kestettävä.


Tästä kuvasta tulee jotenkin mieleen, että olen joku hullu stalkkeri kameran kanssa piilossa puun takana kuvailemassa ihmisiä. Ehkä olenkin.

***

Seurasin viime yönä sitä aiemmin linkkaamaani pesäkameraa ja amurinleopardi oli niin tuskaisen oloinen, että melkein tiesi synnytyksen olevan lähellä. En malttanut olla jäämättä tuijottamaan sitä touhua, kun katti vaan pyöri ja hyöri. Lopulta kahden aikaan se kyykistyi, urahteli jokusen kerran ja synnyttää pötkäytti pienen leopardin pennun. Valitettavasti vaan ensimmäinen pentu taisi syntyä kuolleena. Seurasin alusta asti, että se ei liiku, mutta ajattelin toivorikkaana, että ehkä ne vaan ei heti ensitunteinaan liiku. Emo jaksoi tunnin verran nuolla poikasta, kunnes siirtyi vähän kauemmaksi nuolemaan itseään ja jätti pennun makaamaan elottomana. Minkäs sille mahtoi. Menin tässä kohtaa nukkumaan, koska kello oli jo kolme yöllä eikä silmäni enää pysyneet auki. Yön aikana emo oli synnyttänyt toisenkin pennun, tällä kertaa oikein eloisan, joka äskenkin piti kovaäänistä nurinaa, kun ei meinannut löytää ruokahanoja emon vatsasta. Ja se toinen makaa yhä siinä lattialla paikoillaan. Karua, mutta sellaistahan elämä on. Harmi, että elävänä syntyneellä pennulla ei ole nyt leikkikaveria, mutta ainakin meillä on taas yksi leopardeista uhanalaisin amurinleopardi enemmän tällä planeetalla.

Tiedote Tallinnan eläintarhan sivuilla:
Amur leopardess Darla gave birth to two cubs
14.4.2011

Today, in the night of 14 April, Darla gave birth to two cubs. The first was born around 2 o´clock, but unfortunately it was dead. The second was born after 4 o´clock and seems to be in good condition.

People who have watched the Amur leopard nest via webcam http://www.digisilm.ee/loomad/amur/pesakaamera.html , are worried about what will happen with the dead cub and wonder if it can be removed from the nest. As it is known that for some time after giving birth the mother cannot be disturbed, lest she make harm to her living cub, we cannot do anything but watch via webcam what will happen (we cannot exclude the possibility that the mother will eat her stillborn cub).

8 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Mä kans katoin illalla, että emäntä raahasi pesään potkan, mutta ei syönyt. Sitten alkoi nuolla lattialta jotain ja peitellä, eli lattialla oli jotain ylimääräistä... lapsivesi? Pyöri ja hyöri siinä. Olin kuitenkin niin dorka että menin nukkumaan!! EN NÄHNYT SYNNYTYSTÄ!! Oli aika surullista aamulla sitten kattoo että jaha, yks kuollut. Onneksi toinen elossa. Potra elukka siitä tuleekin kun saa kaiken huomion!

Tiina kirjoitti...

Joo, olihan se aika surkeeta, kun yksi nuoli pentuaan ja toinen ei liikahtanutkaan. Mitähän se emo tekee sille vai antaako vaan maata siinä...
Mä en edes tajunnut ensin, että se oli se synnytys, kun se urahteli. Kävi sen verran äkempää kuin ihmislapsen syntyminen. :D

Irwis kirjoitti...

Voiiii vitsi mikä tsägä siulla on käynyt!! :O Mahtavaa! :) Ja tämä työn raskaan raataja on ollut tiukasti unten mailla tuohon aikaan yöstä... :/ Mutta luultavasti olisinkin vain surrut ja murehtinut sitten loppuyön tuota kuollutta pienokaista... =(

No onneksi toinen tulokas sentään on jäänyt henkiin :) Pitääpä mennä tirkistelemään itsekin :)

Ofelia kirjoitti...

Moi stalkkeri! Talvikuvan laittaminen OLI ankeaa. :D Nyt kun vaan odottelee lämmintä, aurinkoa, ruohoa ja kesää... Mut talvikuva sopi kyllä mielentilaan et sikäli ok.

Hyvä että on amurinleopardi enemmän maailmassa!

nona kirjoitti...

Voi emoa. Äsken se kanniskeli sitä jo kuolonjäykkää poikasta ja vei nurkkaan, missä yritti nuolemalla saada vielä eloon. Sitten se toinen poikanen tunki nisälle niin kovalla myrinällä, että emo kääntyi nuolemaan sitä elävää.

sea kirjoitti...

Ai se ihme juttu siinä kameran etureunassa on joku syötävä raato! Ihmettelinkin sitä kun kyttäsin myös sitä synnytystä. Mä veikkailin pitkään, että emo syö sen kuolleen poikasen, mutta tiedä sitten, jos söisi niin kai se olisi sen syönyt jo. Ehkä se raahailee sitä nurkasta nurkkaan vaan?

sea kirjoitti...

Pakko tulla vielä kommentoimaan sen verran, että nyt se emo örisee siellä unissaan ja tassut vipajaa. :D Ihan kun tavallinen kotikissa, niilläkin heiluu tassut toisinaan unissaan. :D

Tiina kirjoitti...

Irwis, joo luulen kanssa, että oli parempi, kun et nähnyt. ;)

Nona, mä uskon, että tuollainen kissapeto ei tunne sellaista surua kuin ihminen tuntisi, jos synnyttäisi kuolleen poikasen. Tai ainakin uskottelen, niin ei tarvitse niin paljoa murehtia.

Sea, tänä aamuna ovat siivonneet sen kopin ja nyt se ensimmäinen poikanen pääsee lepoon.
Eipä nuo isot kissat tosiaan paljon poikkea tavoiltaan kotikissasta. :)