Televisiossa tuli tuollainen R-Kioskin mainos, jossa kai mainostettiin jotain prepaid-liittymää. Mainoksessa joukko ihmisiä istuu helsinkiläisessä metrossa (ne tunnistaa ankeudesta sekä värityksestä, eikä Suomessa muualla metroja olekaan) eikä kukaan puhu mitään. Yksi tyypeistä tekee harhautuksen ja muuttuu jonkinlaiseksi Ärräsankariksi, käy hakemassa kaikille prepaid-liittymät ja sanoo: "No niin, puhuttaisko?" Mainoksesta tuli vaan mieleen, että se taitaa olla jonkinlainen vastaisku tuolle pk-seudulla liikehtivälle Älä kailota! -kampanjalle.
Kampanjan slogan on "oikeastaan elämäsi ei pitäisi kuulua muille". Eli siis juu, ollaan suomalaisia, ollaan hiljaa, kukaan ei saa puhua mitään julkisilla paikoilla eikä — luojan tähden — ainakaan tuntemattomille! Minä en ole oikein ikinä tajunnut miten kännyyn puhuminen eroaa vierustoverille puhumisesta? Jotkut kyllä puhuvat kännykkään suhteettoman kovalla äänellä, mutta niin jotkut toisaalta puhuvat ihan sille vieressä olevalle ihmisellekin. Miksei saman tien kielletä puhuminen kokonaan? Jos joku haluaa puhua henkilökohtaisia asioitaan julkisilla paikoilla, niin eikö se ole lähinnä sen puhujan ongelma eikä niiden kuuli(/nteli)joiden?
Kampanjan nettisivuilla on kuuden kohdan kännykkäetiketti:
- Ota toiset huomioon.
- Älä paljasta liikesalaisuuksia.
- Kunnioita ympäristöäsi.
- Kiinnitä huomiota soittoääniin.
- Keskity liikenteeseen.
- Pidä huolta puhelimestasi.
Tuossa kampanjassa pointti on ehkä siinä, että liikesalaisuuksia ei saa lörpötellä kaikkien kuullen, mutta minä en ainakaan ole ikinä kuullut kenenkään puhuvan liikesalaisuuksia julkisilla paikoilla, joten tuo ryhmä lienee aika marginaalinen. Ota toiset huomioon ja kunnioita ympäristöäsi? Eli siis älä puhu julkisilla paikoilla? Nettisivuilla sanotaan, että "puhuminen kovaan ääneen yksityisasioista saattaa häiritä muita" ja että "ruma kielenkäyttökään ei kuulu kännykänkäyttäjän käytöstapoihin". Siis ihan oikeasti, eikö tuo kuulosta teistäkin vähän ihmisten hyysäämiseltä? Miksei ennen kukaan ole sanonut että "hei, jos sä juttelet kaverillesi bussissa, niin älä nyt ihmeessä kiroile tai puhu omista asioistasi, kun se ehkä saattaa ärsyttää jotakuta"? Siksei, koska ihmisiä ei ärsytä silloin, kun he kuulevat molempien osapuolten puheen, mutta onhan se nyt ihan vitun ärsyttävää kun täytyy vain arvailla mitä se toinen sanoi, kun tää nyt vastasi sille tolla tavalla!
Entäpä sitten ne soittoäänet. "Kovaääniset soitto-, näppäily- ja tekstiviestiäänet voivat häiritä muita ihmisiä" ja mikä parasta "myös musiikin kovaääninen kuuntelu voi häiritä kanssamatkustajia, vaikka korvilla olisikin kuulokkeet". Miten tässä alkaa nyt tulla mieleen, että ehkä näiden ihmisten ei kannattaisi asua kaupungissa ollenkaan? Minua itseäni kyllä ärsyttää toisinaan julkisissa kulkuvälineissä äänet ja meteli, mutta harvemmin niiden aiheuttajat ovat kännykkään puhuvat tai musiikkia kuuntelevat ihmiset. Enemmän ärsyttää urpot ihmiset, spurgut, vanhukset, kikattavat teinitytöt, koululuokat ja lastentarhaikäisten laumat. Mutta onneksi minulla on mp3-soitin, jota kuuntelen ihan juuri niin kovalla, että se peittää alleen noiden kaikkien edellä mainittujen synnyttämän melusaasteen.
Niin joo, ja sitten vielä nuo kaksi viimeistä kohtaa. Keskity liikenteeseen? Ai että jos istuu bussissa, niin pitää ihan silmä kovana seurata koko ajan mitä siellä liikenteessä tapahtuu? No, nettisivu jälleen ohjeistaa, että "puhelimen käyttö voi häiritä keskittymiskykyäsi, olitpa liikkeellä sitten kävellen, pyörällä tai autolla". No autoilijan toki on syytä keskittyä erityisesti liikenteeseen, mutta se taas on oma moka, jos kävelee tai pyöräilee auton alle puhuessaan puhelimeen. Ja jälleen, eikös nuo nyt ole aika itsestäänselviä asioita? Ja sitten viimeisenä vielä kehotetaan pitämään huolta puhelimesta. Että ei sitten kukaan vaan hukkaa puhelintaan. No joo. Voi tavaton.
Onko maailmassa tai edes Euroopassa toista maata, jossa puhuminen tai äänet ylipäänsä ärsyttäisi näin paljon ihmisiä? Täällä Tampereella ei onneksi ole (vielä) tällaista kampanjaa, mutta olen nyt vaan vähän tuohtunut teidän helsinkiläisten/espoolaisten/sieltä päin olevien puolesta. Toinen asia mistä voisin urputtaa, on se nollatoleranssi graffiteille, mutta ehkä jätän sen ensi kertaan...
Ps.
13 kommenttia:
Niin joo. Noh. Kun sitä metroa päivittäin käyttää, niin vastenmielisiin ilmiöihin kännyn kanssa törmää. Viimeksi perjantaina puolikas vaunua joutui vaivaaantuneena kuuntelemaan eräänkin asiallisenoloisen keski-ikäisen miehen selvitystä siitä, miten jonkun eräs lasku oli mennyt ulosottomiehen perintään.
Kun sitä selvittelyä jostain 35 euron laskusta kuuntelee, joutuu ihan aidosti tuumimaan, että eikä puhujalla ole mitään muuta mahdollisuutta selvittää asiaa kuin aamuruuhkassa ja metrovaunussa kovaan ääneen.
Pelin henki on näköjään se, että iästä, sukupuolesta ja muista mahdollisista taustamuuttujista riippumatta ihmiset kykenevät ajattelamattomaan ja ääliömäiseen käyttäytymiseen.
Mitä tulee tuollaiseen mainoskampanjaan, niin... noh, keskimäärin ne muutenkin ovat typeriä.
Mikä siinä sitten oikein on vaivaannuttavaa kuulla tuollaisia asioita? Olisiko se ärsyttänyt jotenkin vähemmän, jos se mies olisi selittänyt tätä koko matkan jollekin vierustoverilleen?
Minua itseänihän ärsyttää julkisissa siis tosi monet asiat tämän tästä, mutta sitä eroa en vaan ymmärrä, että miksi kaverille saa puhua mutta kännyyn ei.
Luin yhden lontoolaisen dj:n blogista, että vaikka hän kuunteli ammattilaisin täyseristävin kuulokkein musiikkia junavaunussa, niin junavartijat tulivat koputtamaan olkapäätä, että musa pois. Vain klassista saa kuunnella, vartija sanoi erottaneensa aavistuksen bassorytmistä. Ei voi olla todellista, mutta on :D
No hyvä tietää tämäkin, että Lontoossa ei saa kuunnella junassa kuin klassista. :D
Näköjään Helsinki ei siis ole ainut anaalintiukka kaupunki...
No Tiina, veit hampaat suustani :D Olen ihmetellyt tätä samaista asiaa itsekin. Minäkään en näe eroa siinä puhuuko kännykkään vai vierustoverille (paitsi periaatteessa vierustoverille puhuminen on äänekkäämpää, kun joutuu tai saa kuunnella vastauksetkin).
Joo, täyshiljaisuus vaan julkisiin menopeleihin ja tietty myös kaikenlaiset tuoksutetut dädät ja hiuslakat pitää kieltää ;D
B-listasta vielä... Jännityksellä odotan, koska se taas kaatuu. Mutta ettei joku nyt luule, että aion täällä päivystää sen kaatumista niin tiedoksi vaan - EN AIO! ;)
Mä en ookaan pitkään aikaan päässy nauttimaan toisten ihmisten melusaaasteesta julkisissa kun kävelen tosi usein töihin & takaisin kotiin (tai oikeastaan aamuisin meen The Firma:n omalla bussilla mutta se on kyllä kuolemanhiljainen aina :)
Ärsyttää kyl paikallinen nuoriso (silloin harvoin kun on viikonloppuna mennyt keskustaan). Jantterit pistävät tupakiksi bussissa muina miehinä & sitten saa odottaa niiden ulosheittämistä (siis täällä yhtä tiukka tupakkalainsäädäntö kuin Suomessa - ei ole ihan viime viikolla bannattu tupakointia liikennevälineissä siis - ihan sama kuin joku pistäisi Suomessa muina murkkuikäisinä nortiksi jossakin Pohjolan linjassa).
Joskus tekisi kylla menna jakamaan kuulonhuoltoliiton esitteita lukuisille ihmisille joiden kuulokkeista tulvivasta musiikista saa myos naapurusto nauttia, kohtapuoleen tulisi tarpeeseen...ei se sinansa hairitse sen enempaa kuin katsella kuinka joku kiipeaa sillankaiteen ylitse ja sukeltaa sementtiin...tai viiltelee itseaan. Eihan se minulle kuulu mita ihmiset itselleen tekevat muuten kuin yleisen myotatunnon kanssaihmisia kohtaan puolesta. Hei vaan Tiina :)
Kannykat ovat aika samantekevia paitsi etta joillekuille on se tarve huutaa niihin. Lieko niiden kuulokkeiden aiheuttamien kuulovaurioiden syyta...ja kylla nyppivat myos ne ihmiset jotka huutavat sille vierustoverillekin.
On myos todettava, etta en ole toistaiseksi ollut missaan paikassa jossa aamumetromatkustamiseen kuuluisi henkeva keskustelu tuntemattomien kanssa.
Elegia, voi ei, pöllinkö nyt sun tekarit. ;D
Jotenkin vaan sitä kun ajattelee, että se on julkinen kulkuneuvo ja isossa kaupungissa, niin miksi ihmeessä ihmiset edes odottavat jonkinlaista hiljaisuutta ja rauhaa. Sitä voi mennä vaikka kirjastoon istuskelemaan, jos ei kestä ääniä.
Harmi että B-listan tämänkertainen törttöily ei varmaan nostata enää ihmisten verenpaineita niin, kun siihen totuttiin jo viimeksi että vituikshan se menee.
Ilkka, täällä päin ei onneksi nuorisokaan ole ihan noin törttöä vielä. Tai kyllä ne joskus bussikuskille aiheuttavat harmaita hiuksia, mutta yleensä osaavat käyttäytyä.
Ja hauskaa, että käytit sanaa jantteri. Tuli niin elävästi mieleen yksi taannoinen työkaveri. :D
Hdcanis, mä en usko että mun kuulokkeista kuuluu se mökä kuitenkaan kenellekään toiselle kuin itselleni. Tai ei kuulukaan, olen testannut. Mulla on tuollaiset kuulokkeet, jotka suodattaa sitä ulkopuolelta tulevaa mökää aika tehokkaasti, joten ei tarvi kuunnella niin lujallaan.
En tiedä eroaako metromatkustaminen sitten jotenkin radikaalisti bussimatkustamisesta, mutta kyllä Tampereella joskus näkyy sellaistakin, että toisilleen vieraat ihmiset alkavat keskustella keskenään. Se tietysti vaatii aloitetta toiselta osapuolelta ja vastaanottavaista asennetta toiselta. Ei se tietenkään kovin yleistä ole.
Mä olen käsittänyt että mitä etelämmäksi mennään maapallolla, niin sitä puheliaammaksi ihmiset muuttuvat.
Hei muuten, joskus metrossa voi matkustaa kaverin kanssa - jopa aamulla. Itsekin törmäsin toisinaan metrossa tai sporassa työkaveriin ja saatoimme jopa jutella. Ei siis aina tartte rupatella tuiki tuntemattomien kanssa. Vaikka eihän sitä kohta uskalla enää puhua ollenkaan julkisissa välineissä... ;)
Tähän ei voi sanoa kuin että aamen!
Jo viime vuonna nosti tuo kampanja ärsytyksen, tyydyn komppaamaan kaikessa Tiinaa kun turha toistaa enää sitä mikä on jo kirjoitettu.
Elegia, ei kyllä parane yhtään jutella kaverinkaan kanssa, kun se voi ärsyttää jotakuta. ;D
Lilith, no niin justiin. :)
"sitä eroa en vaan ymmärrä, että miksi kaverille saa puhua mutta kännyyn ei"
Ero on siinä, että kun kaveri istuu siinä vieressä, sille ei tarvitse huutaa, ja että siinä on sitten kaksi silmäparia, joita toivottavasti kiinnostaa reaktiot myös vieressäolijoiden eikä vain jonkun kilometrien päässä olevan henkilön osalta.
Ja tietenkin muut saavat kuulla koko keskustelun eikä vain puolet. Sekin voidaan käsittää kohteliaisuudeksi.
No mun mielestä suurin osa ihmisistä puhuu kännykkään aivan normaalilla volumella.
Ja mähän tiesin että se ärsytys johtuu juuri siitä, että ei kuule koko keskustelua...
Lähetä kommentti