10. huhtikuuta 2012

I'll be hanging upside down and there I will swing for all eternity

Kun nyt joka joulu ja pääsiäinen saa kuulla ja lukea kaikkialta näitä kainalopieruvitsejä siitä, miten kristinuskonnottomatkin saavat viettää näitä kristillisiä juhlia tai miten palkalliset vapaapäivät pitäisi ottaa pois niiltä, jotka eivät usko Jeesukseen ja kristittyjen Jumalaan (siis kuulu kirkkoon), niin haluan nyt selventää muutaman asian:

  • Pääsiäinen: "Kristillinen juhla antoi uuden sisällön esikristilliselle kevään juhlalle." (Wikipedia)
  • Helatorstai: "Pakanuuden ajalta periytyvä hela oli kevään juhla, joka ajoittuu kylvökauden alkuun ja sitä vietettiin, jotta jumalat olisivat suosiollisia ja antaisivat hyvän sadon." (Wikipedia)
  • Joulu: "Joulun ajankohta on muinaisen roomalaisen kalenterin talvipäivänseisauksen päivämäärä. Suomen kielen sana joulu ja juhla ovat ruotsalaisia tai skandinaavisia lainasanoja. Sana joulu tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan muinaisgermaanisesta nimestä." (Wikipedia)
  • Loppiainen: Meillä pakanoilla joulu loppuu vasta Nuutinpäivänä. Ha!
Miettikää nyt, näihin "kirkollisiin" juhliin meillä liittyy noitia, pukkeja, tonttuja, kokkoja, kuusia, tipuja, pupuja, suklaamunia ja mitä kaikkea. Ei vaikuta kauhean kristityltä, eihän? Jo se, että pääsiäisen ajankohta määräytyy tähtieteen perusteella, antaa viitteitä jostain muusta kuin siitä, että joku tyyppi on riippunut ristillä, kuollut ja sitten noussut kuolleista juuri tuona ajankohtana. En väitä, etteikö näin olisi voinut tapahtua (sehän on uskonasia), mutta nämä jo olemassa olleet juhlat ovat kristityt ryövänneet ja antaneet niille uuden merkityksen. Vähän omaperäisyyttä edes, hei?

Jos ette usko vieläkään, että minulla on oikeus viettää noita juhlia ilman jokavuotista läpinää kristinuskosta, niin katsokaa Zeitgeist. Oikeasti suosittelen. Hyvä leffa, olkoonkin sitten propagandaa, mutta niinhän uskonnotkin ovat.

8 kommenttia:

Neo kirjoitti...

Kyllähän mä uskon. Oikeuteen juhlia kevään saapumista. Jokainen omalla tavallaan.

Pitää ehkä joskus katsoa suositeltu leffakin. :)

Elegia kirjoitti...

Kauheita matkijalintuja nuo ristityt ;D

Tuosta leffasta en ollut ennen kuullut, pitääkin googletella jossain vaiheessa lissää, jos vaikkapa katsoisi sen joku ilta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Täällä yksi yleensä hiljainen lukijasi ilmaisee hämmennyksensä siitä, että on todella ihmisiä, jotka ilmeisen tosissaan kuvittelevat juhlapyhien olevan pelkästään kristinuskosta peräisin. mää oon luullu, että joulun, juhannuksen, pääsiäisen ja muidenkin pyhien alkuperä on tiedossa kaikilla, jotka ovat viettäneet edes 60% peruskoulusta hereillä.
T:Mira

Tiina kirjoitti...

Neo, hienoa, mutta sähän "pelaatkin samassa joukkueessa" mun kanssani. :D

Elegia, no aika törkeitä ovat! Tulevat tänne ja tuhoavat meidän pakanamenomme ja ottavat parhaat palat itselleen! ;D
Jos googlaat, niin ei parane sitten sotkea tuota ensimmäistä Zeitgeist-leffaa niihin sen jatko-osiin, joissa saattaa olla jo vähän hörhömpääkin kamaa.

Mira, sanopa muuta. Siksi aina minulla alkaakin otsasuoni tykyttää, kun joku edes vitsailee tästä aiheesta. Tosin aika moni vaikuttaa olevansa tosissaan. Mutta ajattelin, että oksennan tämän nyt tänne blogiin ja voin sitten tuolla muualla olla välittämättä asiasta.

Laiza kirjoitti...

Tulin vaan sanomaan, että oon samaa mieltä taas.

Irwis kirjoitti...

ASIAA!!! Niiiiiiin asiaa, ihan loistavasti kiteytetty ja pitäisi oikein laajempaankin jakeluun saada tämä tietopaketti. Hyvähyvä! :)

Ofelia kirjoitti...

Tää oli NIIN hyvä! Mä en silti muista että koulussa olis puhuttu mitään juhlien oikeesta alkuperästä. :-O Tai sit kaikki meni multa ohi, koska elin Suurta Uskonnollista Vaihetta. :D

Tiina kirjoitti...

Laiza, samaa mieltä on hyvä olla! :)

Irwis, kiitos. :D Varsinkin tuo viimeinen kohta on merkittävä, sillä joulua voi viettää monta päivää pidempään, jos se ei lopu loppiaiseen!

Ofelia, en mäkään itse asiassa muista, että meillä oltaisiin koulussa lainkaan kyseenalaistettu Uuden Testamentin sisällön paikkansapitävyyttä. Mikä tuntuu aika hullulta näin isompana ajateltuna.