26. huhtikuuta 2012

Elämä on kissanhiekkaa arjen pesuvadissa

Olen katsellut Tuomas Enbusken talkshowta TV5:ltä jokusen kerran, yleensä silloin, kun siinä on jotain mielenkiintoisia vieraita. Ohjelmassa on pari asiaa, jotka ärsyttää eniten (niiden muiden, ihan vähän vaan ärsyttävien asioiden lisäksi).

Ensinnäkin, Enbuskella on nyt joku hillitön "olen porvari" -kausi menossa. Luin taannoin jonkun hänen lehtihaastattelunsa ja nyt myös tässä ohjelmassa tuntuu, että hänen täytyy koko ajan kauheasti korostaa, että hänellä on Bemari 5XS6Cturbomiljoona ja asuu Espoossa ja on porvari. Vasemmiston dissaaminen tuntuu olevan Enbusken lempihommaa ja vaikka hän esiintyy älykkäänä ihmisenä, niin jostain syystä ei muka kuitenkaan ymmärrä vasemmiston ja sosialismin eroa. No, tämä oli niistä kahdesta se vähemmän ärsyttävä juttu. (Ja ei, se ei ärsytä minua siksi, että olisin kateellinen).

Mutta sitten se toinen. Varmaan jokaisessa ohjelmassa, jonka olen katsonut, Enbuske hokee miten suomalaiset sitä ja tätä. Niitä maailman ärsyttävämpiä yleistyksiä, mistä olen aiemminkin avautunut. Se homogeeninen suomen kansa, joka on yleensä tyhmä ja kateellinen. Enbuske tuskin kuitenkaan omasta mielestään kuuluu tuohon joukkoon, onhan hänellä Bemari. Myös naiset ovat Enbusken mielestä yksi suuri samanmielinen joukko, yleensä vähän tyhmä ja kateellinen. Valitettavasti en nyt muista yhtään esimerkkiä, mutta katsokaa muutama jakso, niin ymmärrätte mistä puhun.

En väitä, etteikö noissa em. jutuissa voisi olla perää, mutta jotenkin tosi väsynyt konsepti mielestäni, jos koko talkshow perustuu lähinnä "meihin muihin" kohdistuville yleistyksille naureskeluun. Haastateltavat ovat kyllä yleensä fiksumpia kuin Enbuske, kuten taannoin Stefan Lindfors ja eilen Paleface, jotka sanovat suoraan, etteivät ne Tuomaksen yleistykset oikeasti pidä paikkaansa eikä maailma ole niin mustavalkoinen paikka.

***

Enkä tykkää tästä Bloggerin uudesta käyttöliittymästä vieläkään. Tämä on niin väritön ja hajuton ja mauton, että hädin tuskin erotan tämän kirjoituslaatikon rajoja. Miksi ihmeessä kaiken pitää olla niin harmaata, Google? (Tai oranssia, josta en edes rupea). Nuo tunnisteetkin on nyt piilotettu erillisen klikkauksen alle tuohon oikeaan sivupalkkiin, joten en meinaa oikeasti enää muistaa edes käyttää niitä. Samoin otsikko on niin huomaamaton harmaa palkki tuolla sivun yläreunassa, että siihenkin meinaa unohtaa kirjoittaa yhtään mitään. Jotenkin tosi masentava uudistus. Suunnittelinkin tässä nopeasti Googlen hakukoneelle uuden ulkoasun:

Olkaapa hyvä, Google, saatte vapaasti ottaa käyttöönne.

14 kommenttia:

Laiza kirjoitti...

En oo Enbuskea kattonu,kun ei oo telkkaria, mutta mua kyllä risoo tuo ihmisten niputtaminen. Ja en oo koskaan ymmärtäny sitä, että sanotaan suomalaisia kateellisiks, en oo huomannu empiirisissä tutkimuksissani ihmisissä mitään suurempaa kateutta tai katkeruutta. Onhan sitä jokainen varmaan joskus kateellinen, mutta en näkis sitä kyllä minään suomalaisten erityispiirteenä.

Mutta sä oot varmaan kuitenki vaan kateellinen Tuomaksen bemarista, kun sitä noin nälvit!!

- S - kirjoitti...

Yyyhhh, en tykkää Enbuskesta. En ole koskaan tykännyt. :-/

Olen katsellut muutaman kerran ohjelmasta, että olisi ihan mielenkiintoisia vieraita haastateltavanaan, mutta mieleni ei taivu Tuomaksen katseluun.
Paleface on fiksu kundi, hyvä että sanoi suorat sanat.

Elegia kirjoitti...

Olen tuubista katsellut muutamia Enbuskeja ihan sillä perusteella, että olen halunnut kuulla jonkun tietyn vieraan juttuja.

Harvemmin niitä (vieraan) juttuja tosin paljon saa kuulla, kun Enbuskella on kova tarve kertoa itsesään. Ja ne kysymykset! Siis äijä alustaa about viisi minuuttia kysymystä ja jaarittelee ihme paskaa siinä välissä, että itse olen näin katsojanakin ihan pihalla jo siitä, mitä kysyttiin.

Kun kyseessä on kuitenkin haastatteluohjelma, on outoa, että Enpuske (tahallinen freudilainen) on itse äänessä noin 75 prosenttia koko haastatteluajasta.

Ja monen ohjelman alussa hän esittelee jotain uutiskohokohtia (siis niitä, joista KANSA on kohahtanut) mukahauskasti. Tuli mieleen, että on ottanut mallia Jay Lenolta (ihan studion rakennetta myöten) siinä tietenkään onnistumatta.

Minusta on jo se on huvittavaa, että hän istuu siellä pöytänsä takana linnoittuneena kuin joku saatanan rehtori ja heiluu ja hilluu tuolillaan ikään kuin muurahaispesässä istuisi.

Myös hänen "pummimainen" (vai onko kaunis termi "huoleton") tekoälykköimagonsa etoo. Ei sovi sisustukseen, joka muuten on siisti. Sitten hän istuu siinä krapulaisen rantapummin näköisenä elehtimässä liioitellusti käsillään.

Huh, kiitos - helpotti :D

Anonyymi kirjoitti...

Laiza, kateellisuus on Suomessa sitä, kun köyhät peräävät oikeuksiaan. Tahtoo siis sanoa, että tämä koko kateellisuusmantra tulee tietystä sosiaaliluokasta ja tietystä poliittisesta suunnasta.
Ovat saaneet päähänsä "ansainneensa" rahansa..

Zepa kirjoitti...

Niin, en ole katsonut kun ei mullakaan ole telkkarii. Mut jos kyseessä on haastatteluohjelma, saattaisi olla että toimittaja vetää jyrkkää/tyhmää roolia saadakseen aikaan päpinää studioon. Toisaalta, jos toimittaja on äänessä 75% ajasta, ehkä se on oikeasti tyhmä... Nykyisinhän kukaan ei enää halua olla kenekään tai minkään palveluksessa, kaikki haluu vain olla tähtiä.

Tiina kirjoitti...

Laiza, no kateellisuushan on esimerkiksi sitä, jos pitää jotain isotissistä turhajulkkisnaista kana-aivona. Tai jos vaikka ei allekirjoita Björn Wahlroosin mielipiteitä, niin kyse on vain kateudesta. Ja myös se, jos en kerta toisensa perään jaksa kuunnella selitystä Enbusken Bemarista... ;D

-S-, mä ajattelin aluksi, että tossa ohjelmassa saatettaisiin käsitellä jotenkin terävästi yhteiskunnallisia asioita, mutta pah. Enbuske on joskus nuorempana ollut siinä ihan hyvä, mutta ilmeisesti ei ole kykeneväinen enää siihen, kun on ostanut Bemarin.

Elegia, ihan samaa mieltä. Se on kyllä täysin matkittu, tosin halvempi versio amerikkalaista talkshow-ohjelmista. Tai lähinnä ne kulissit ja muut, itse Enbuske on sitten jostain ihan muualta reväisty...
Nykyisinhän ne sitten sanailee siinä ohjelman alussa mukanokkelasti sen Linnanahteen kanssa. Yhden ohjelman alussa melkein katkaisin verisuonen päästäni jonkun heidän mielipiteensä takia, mutta onneksi en enää muista mistä oli kyse.
Ja ole hyvä. :D

Anonyymi, voit hyvinkin olla jäljillä.

Tiina kirjoitti...

Zepa, no ei se oikein onnistu tuossa ohjelmassa. Ne vieraat on aina sen verran fiksumpia, ettei ne lähde mukaan siihen provosointiin (mikäli nyt saavat puheenvuoron). Amerikkalaiset talkshowt ei koskaan keskity siihen, miten tyhmiä ja rumia amerikkalaiset ovat, mistäköhän syystä...

Ofelia kirjoitti...

Tuksukin on ollut siinä ohjelmassa!! Onko se fiksu?! :D (Saattaa olla, omasta mielestään on, ja kuulemma hänet tavanneet pitävät häntä älykkäänä.)

Vitsit, tykkäsin Enbusken radio-ohjelmasta (Yle 1 to aamut) sikana aikoinaan, ja sillä on hyvä radioääni, mutta telkkaa ei ole joten tästä ohjelmasta en tiiä. En näköjään oo menettänyt mitään...

DorianK kirjoitti...

Muualla olen seurannut linkkejä Enbusken blogikirjoituksiin, ja ne ovat olleet järjestään aika mainioita. Niiden perusteella ihminen vaikuttaa varsin fiksulta, mutta myös provosoivalta. Ehkä jälkimmäinenkin tosin edesauttaa sitä, että kirjoituksista tulee kiinnostavia (eikä tylsiä).

Tuota keskusteluohjelmaa en ole katsonut enkä tunne mitään tarvetta tai halua sitä katsella jatkossakaan, joten sen osalta en Enbuskesta osaa sanoa mitään. Ja voihan olla, että ne minulle mainostetut blogikirjoituksetkin ovat olleet erityisen hyviä ja normaalisti Tuomas on vain ärsyttävä.

Mitä tulee Bloggerin uuteen käyttöliittymään, se on kyllä jotenkin tylsä. Vähän sama vaivaa myös Gmailia, ja sen skaalautuvuus on joskus rasittavaa, kun nimenomaan haluaisi selainikkunan kokoa säätämällä katsella vain tiettyä osaa sivusta. Mutta ehkäpä noilla saa asiat tehtyä. Kävijälaskurin sisällyttäminen Bloggeriin oli kyllä positiivinen yllätys. (Se tosin tuntuu laskevan myös kaikki crawlerit — tai ilmeisesti ainakin Blogilistan päivitystarkistajan — mukaan tilastoihin. Ja saattaa olla, että samat tilastot ovat olleet jo saatavilla vanhassakin Bloggerissa.)

Tiina kirjoitti...

Ofelia, niin, en voi sanoa, kun en henk.koht. tunne Tukiaista, mutta sanoin siis, että yleensä ne vieraat on fiksumpia. Ei aina.

DorianK, mäkin olen siis tykännyt Enbusken näkemyksistä aikaisemmin, siksi sanoinkin, että sillä on nyt joku ihmeellinen "olen porvari" -kausi menossa. Enbuske tuntuu nykyisin olevan kaikesta ihan päinvastaista mieltä kuin minä, joten en oikein osaa suhtautua. Joo, osa on ehkä provosointia, mutta onhan se aika väsynyttä, jos koko ohjelma perustuu provosointiin. Oikeista asioista puhuminen on sitten vieraiden vastuulla, mikäli ovat riittävän teräviä väistämään ne Enbusken provomiinat.
Enpäs olekaan huomannut Bloggerin kävijälaskurin olemassaoloa. Ja siis ps. häh, onko sulla blogi?

DorianK kirjoitti...

En nyt muista Enbusken mieltymyksiä politiikan suhteen aiemmin, mutta jossain blogikirjoituksessa minunkin silmiini pisti, että nykyään taitaa olla jonkinlainen porvari (joko huumorilla tai oikeasti) ja kyllä se silmiin pisti. Mutta en toisaalta ole siitä kovasti häiriintynyt — todennäköisesti siksi, kun olen itse sen verran paatunut kapitalistinen sika.

Ja joo, ajattelin alkaa taas koukertaa jotain turhuuksia blogiin, kun jotkut asiat eivät oikein muille foorumeille sovi. Konsepti tosin on hiukan erilainen kuin aiemmin, mutta enpä tiedä, kuinka kauan tälläkään kertaa lopulta jaksan höpötellä mitään. (Ensimmäinen julkaisu odottaa vielä tiettyä kellonlyömää, joten mitään luettavaa ei ole missään.)

Tiina kirjoitti...

Suosittelen katsomaan ihan pari jaksoa, niin ehkä pääset samalle ärsytyksen tasolle kanssani. ;D

Jään jännityksellä odottamaan! (En siis Enbusken katselemistasi vaan mahd. ilmaantuvaa blogia!)

Anonyymi kirjoitti...

Enbuskella on ikävä tapa puoliksi provosoida ja puoliksi kertoa huonoja, satiirisia vitsejä. Sitä kai se sen bemari- ja porvariläppäkin on. Enbuske katsoo kai poliittisesti olevansa harmaa demari, joten nyt kun on päässyt kunnon tuloille on "hauskaa" kutsua itseään porvariksi.

Zepa kirjoitti...

Dorian, suakin näkee! Laitoin blogin seurantaan, jospa sinne ilmestyisi vaiks eka juttu kohtsillään :-)