7. toukokuuta 2012

Hey stoopid

Ai että mua nyppii... Wordpressissä on nyt lyöty viisaat päät yhteen ja muutettu jotain olennaista oletusasetusta:Jos siis ihminen haluaa kommentoida Wordpressin blogiin (Wordpress muuten korjaa kommentissa olevat Wordpress-sanat kirjoitusasultaan automaattisesti muotoon WordPress), niin ihmisen täytyy erikseen ottaa joka jeesuksen kerta tuo yllä näkyvä ruksi pois, että sähköpostiin ei ala sadella spämmiä kyseisestä blogista.

Tämä on niin alkeellista käytettävyyttä, että ei tällaiseen pitäisi edes joutua törmäämään. Jokainen vähänkään webbisuunnittelusta mitään tajuava tietää, että jos on olemassa valintaruutu, jolla on jonkinlaisia seurauksia, kuten tässä tapauksessa tulevien kommenttien sähköpostiseuranta, niin sellainen valinta ruutu EI SAA olla valmiiksi valittuna. Ymmärrän toki, että jos firma yrittää myydä jotain ja ruksi on valmiiksi valittuna kohdassa "kyllä, haluan että tililtäni suoraveloitetaan joka kuukausi miljoona euroa ja vastineeksi saan arvotonta krääsää", niin kyseessä on taloudellinen hyöty yritykselle, vaikkakin hiukan kyseenalaisin keinoin. Mutta tietääkseni WordPress (huom! oikeinkirjoitus) ei hyödy tästä toiminnallisuudesta mitenkään eikä muuten kommentoijakaan. Kuka oikeasti haluaa saada sähköpostiinsa toisten ihmisten kommentteja jonkun toisen blogiin? En usko, että kukaan.

Niinkin pieni asia, kuin yhden ruksin poistaminen vit harm ärsyttää minua niin paljon käytettävyyden ammattilaisena (se on vähän sama kuin rakkauden ammattilainen), että aion pitäytyä kommentoimasta WordPressin blogeihin kunnes tuo oletusasetus poistetaan. Pahoittelut teille, jotka käytätte kyseistä blogialustaa, eihän se teidän vika ole. (No okei, tod.näk. kommentoin, jos oikeasti on jotain sanottavaa, mutta ärsyynnyn silti samalla ihan sikana!)

Ps. Kyseessä ei siis ole bugi, vaan näin sanoo WordPressin henkilö support-sivuilla (lihavointi oma): "The reported behavior of email notification for comments is not a bug. It is a new default setting when commenting. This feature was a recent change to the way comments work on all WordPress.com blogs. Once you click in the Leave a Reply comment box, you will see the "Notify me of follow-up comments via email" check box appear. Simply un-check this box before you submit your comment and you will not receive email notifications."
Niinpä. It's simple as that!!!

5 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Tää on todella st00000pid veto W0rDperssiiltä. Olen samaa mieltä. Vielä tyhmempää kuin kuvailemasi, on saada omia vastauskommenttejaan omaan blogiinsa myös postiinsa. Siis jos ei muista untikata.

Zepa kirjoitti...

Huomasin wörpressin foorumilta että noin miljoona ihmistä valittaa tästä featuresta. Todennäköisesti se tullaan poistamaan. Ei oo mitään järkeä pitää tuollaista joka vain ärsyttää ihmisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Saako tuohon laitettua Wordpressin porukan sähköpostiosoitteita?

Anonyymi kirjoitti...

Tuo siis selittää sen miksi minulle alkoi yhtäkkiä tulla toisten blogien kommentteja.

Voi vitjan kalifaatin kehityskyvyttömimmät käytettävyyden kehittäjät. Mitä ihmettä ne oikein kuvittelivat tuolla hyötyvänsä? >.<

DorianK kirjoitti...

Lienen tässä asiassa siis yksin... Minä nimittäin täppään tuon Bloggerissa (lähes) aina päälle.

Käyn läpi seuraamani blogit yleensä korkeintaan kerran viikossa, enkä yleensä edes lue postausten kommentteja, ellen ole itse sellaista lisäämässä - ja jotta kävisin seuraamassa kommenteissa käytävää keskustelua useampaan kertaan, täytyy sen olla jo todella kiinnostavaa. Poikkeuksena tähän on se, kun itse osallistun keskusteluun, jolloin haluan tottakai nähdä, jos kommenttiini vastataan. Tuossa nuo ilmoitukset ovat hyviä, kun en tosiaan käy kirjoituksessa päivystämässä, josko joku olisi minulle jotain vastannut.

Siitä olen kyllä samaa mieltä, että tuo "opt out" -lähestymistapa on lähes joka asiassa rasittava ja Väärin(tm), niin myös tässä. Blogger onneksi paransi oman vastaavan toiminnallisuutensa käytettävyyttä jokin aika sitten, ja esim. tuon ruksin saa nykyään päälle myös oman kommenttinsa lähettämisen jälkeen. Ennen se piti ruksata ennen kuin postasi kommenttinsa, ja jos sen unohti, olisi tilausta varten pitänyt kirjoittaa erikseen uusi kommentti.