Nythän sitten kävi niin, että minun "varma" kesätyöpaikkani ei ollutkaan niin varma. Lama tuli ja teki temput ja niinpä näyttäisi minulla olevan edessä ensimmäinen kesäloma kymmeneen vuoteen. Melkein vituttaisi jos kiinnostaisi. Nimittäin nyt on oikeasti sellainen taistelun jälkeisen voipumuksen tila, etten osaa edes stressata enkä olla huolissani kesän rahatilanteesta. Ja loma... Sehän kuulostaa oikeastaan ihan tosi hyvältä. Vaikkakin palkattomalta. Opintotuki sanoi juuri bye bye, joten sieltäkään en saa mitään vaikka suorittaisin kesäopintoja, saapa nähdä mitä sossu sanoo. Tietysti haen koko ajan töitä, mutta kun nämä ajat nyt on mitä on, niin en ihan henkeäni pidätellen tässä odottele kutsua töihin.
Jos jotain positiivista tästä lamasta pitää sanoa, niin tämä saattaa luoda tilanteen, josta eräs anonyymikin tuolla kaukaisella kommenttiosastolla juuri sanoi ja josta tämä vuodatukseni oikeastaan alkoikin. Minä nimittäin toivon todella että tämän laman myötä tämä kapitalistinen talousjärjestelmämme, jossa rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy, romuttuu tai ainakin muuttuu jollain tapaa. En ole ikinä käsittänyt sitä, että yrityksen tärkein tavoite on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Kutsukaa vaikka vanhanaikaiseksi, mutta mielestäni yritysten pitäisi ensisijaisesti tuottaa tuotteita tai palveluita ja työllistää ihmisiä. Ei tietenkään tappiollisesti, sehän on selvää, mutta ei osaketuotot ja johtajien hirveät optiot voi olla tärkein tavoite. Työntekijän pitäisi saada vähintäänkin kohtuullinen korvaus tekemästään työstä ja olla arvostettua pääomaa yritykselle eikä niin, että työntekijä repii selkänahastaan alipalkattuna ja ylityöllistettynä mahdollisimman paljon hyötyä ja mahdollisimman vähän kuluja yritykselle, kun jotkut ihan toiset tyypit käärii rahat päältä ja juoksevat rallatellen pankkiin samalla kun yrityksen johto miettii, että mitenkähän tuota päälukua voisi pienentää jotta tulos näyttäisi paremmalta. Se Fortumista eläkkeelle jäävä hemmokin muuten saa eläkettä yli 40.000 euroa kuukaudessa. (Vrt. Fortum "säästää" eikä palkkaa kesätyöntekijöitä ensi kesänä.) Miettikää! Minä eläisin tuolla rahalla vuoden ihan tyytyväisenä. Tai parikin. Perkele.
Haluaisin uskoa kovasti siihen, että ahneella on paskainen loppu. Valitettavasti se vaan ei yleensä pidä paikkaansa. Paskainen loppu on sillä köyhällä työttömällä tai työkyvyttömällä, joka yrittää selviytyä täysissä sielun ja ruumiin voimissa tässä tukiviidakossa missä mitään ei saa tappelematta siitä ensin verissä päin. Ja kertokaapa mitä järkeä siinä on, että on taloudellisesti kannattavampaa olla työtön kuin hoitovapaalla pienen lapsen kanssa kotona?
Kaikki oikeistoporvarit voivat tulla nyt kertomaan miten hyvä juttu tämä kapitalismi nykyisellään on, mutta en ihan justiinsa ole valmis sitä nielemään.
***
Laman kunniaksi tässä lopuksi suosittelen kaikille, että kuunnelkaa ja katselkaa tämän aina yhtä piristävä Llama Song.
4. huhtikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
13 kommenttia:
Amen vaan ajatuksillesi!
Kauhea narina, kun ei työyhteisö tue vaikka suosiota osoitellaan ihan kolmen vuoden palkan suuruisilla optioilla.
Mut hei, pitäkää tunkkinne - mä jään eläkkeelle 60-vuotiaana (niin, mikäs olikaan se eläkeikä?) ja saan eläkettä 40 tobaa kuussa. Olen marttyyri!!!
No voi kuppa! Mutta ehkä sitä lomaakin joskus tarvii?! Sossusta saat kyhnää, jos olet kevään aikana nostanut opintolainasi. Muuten ei tipu mitään. (Omasta mielestäni ihan kuppanen systeemi.)
Ahaa, enterkin taas toimii tässä... Siis joo, olen samaa mieltä siinä että yritysten ja firmojen tehtävä olisi tuottaa tavaraa tai palveluita ja työllistää immeisiä, jotenkin siitä vaan ollaan kierähdetty kummaan suuntaan.
Olen lehdistä lukenut että lama yleensä lisää solidaarisuutta - mutta sitten joku kirjoitti jossain ettei ainakaan viime laman aikana huomannut mitään hirveää solidaarisuuden aaltoa. Laman aikana vaan muukalaisviha kasvaa, se siitä solidaarisuudesta!
Tulipas pidettyä palopuhe! =)
No, näin! Jumalauta, että pistit taas sanat paikoilleen.
Terveisin yksi sairaslomalla oleva työkyvytyön työtön punaviherrunkkari, joka odottelee vieläkin paskaisempaa loppua tulevaksi - rallatellen, sillä se parhaiten nauraa, jolla on vahvin lääkitys.
Elegia, joo, jotenkin huvittavaa. Tai ehkä mä olen vaan kateellinen... Joo, sitä se on.
Charlatan, opintolainan olen nostanut, tosin sossusta ei varmaan saa mitään niin kauan kuin sitä lainaa on tilillä. Ja jos saa avustusta vanhemmilta, niin silloin sossu katsoo että vanhempien tulee antaa säännöllistä tukea minulle, vaikka olen 30. Mutta katsotaan. Toivottavasti saisi jotain töitä jostain jossain vaiheessa. :)
Se on ainakin ihan tosi että lama lisää muukalaisvihaa. Ja tavallaan ymmärränkin sen, kun työttömyyskasvaa ja omistakaan ei pystytä huolehtimaan jne.
Mymskä, hauskaa että sä käytit tuota punaviherrunkkari-sanaa, mitä itse olin muuten ihan millin päässä käyttää. :D
Aamen sanon minäkin. Hyvin summattu.
Mä luin sen rivien välistä ;)
Just ja ihan niin!!
Voisin tähän ikään kuin jatkeeksi nyt avautua hyvinkin pitkästi erinäistenkin (Tampereen naapuri)kaupunkien säästötoimenpiteistä, jotka ovat ihan verrattavissa Fortumin säästötoimiin.
Mutten tee sitä.
Jos et tuota rahaa sijoittajille, et saa pääomaa.
Jos et saa pääomaa, et voi laajentaa tai uusia toimintaa.
Jos et voi laajentaa/uusia jäät kilpailijoiden jalkoihin.
Jos jäät jalkoihin, niin se niistä työpaikoista.
Anne, nih. :)
Mymskä, hyvin tehty. ;)
Sirenita (meinasin kirjoittaa ensin että Fortum), tollaset säästötoimet on kyllä ihan perseestä. Miksiköhän niistä aina kärsii ne, joilla ihan taatusti on lafkan pienin palkka?
Anonyymi, ei mulle tarvitse selittää miten markkinatalous toimii, mutta ei tuo vastannut mun kysymykseeni että miten se on hyvä asia.
Jos markkinatalous on ainoa toimivuutensa edes jollain tasolla osoittanut systeemi, niin on aika naiivia haihatella jonkun muun perään.
Tasapalkka ja kaikilla kivaa ei vaan toimi. Kilpailuhenkisyyttä pitää olla ja mahdollisuus rikastua osaamisellaan.
Onneksi markkinataloutta voi myös harrastaa pienemmällä mittakaavalla ja säännöllisin väliajoin testata omaa arvoaan hakemalla kilpailijafirmoihin töihin. Sitten vaan pomon kanssa keskustelemaan jäämisen ehdoista.
Jos Lilius kerää hirveät hillot, niin siinähän kerää. Ei se ole tyhmä, joka pyytää. Itse olisin varmasti tehnyt ihan samoin. Se on kuitenkin loppupeleissä ihan sama mitä media asiasta puhuu. Ei se kuitenkaan kartanolle saakka kuulu.
Niin tyhmähän ei ole se joka pyytää ja todennäköisesti tekisin itse ihan samoin hänen kengissään, mutta kun en ole niissä. Yleensä ne, joiden mielestä nykyinen markkinatalous on hyvä juttu, ovat niitä joilla on hyvä toimeentulo. Minun mielestäni on tosielämästä vieraantunutta kuvitella, että edes valtaosalla ihmisistä olisi mitään mahdollisuuksia kilpailuttaa itseään eri firmojen välillä ja neuvotella pomon kanssa lähteekö vai jääkö. Suomessa on työttömiä tällä hetkellä n. 200.000 ja lähivuosina työttömiksi ennustetaan jäävän satatuhatta lisää.
En mitenkään kannata sitä, että kaikilla olisi samat tulot, totta kai osaamisella pitää voida ansaita (tosin en tiedä onko osakesalkun pullistuminen niin vaativaa osaamista), mutta tuloeroja pitäisi jotenkin tasata.
Siihen minulla ei ole mitään vastausta, että miten se voitaisiin toteuttaa tai mikä olisi parempi vaihtoehto nykyiselle markkinataloudelle.
Anarkia voisi olla ihan kiva vaihtoehto. (No vitsi vitsi).
Nykyisen kapitalismin tuhosta seuraa se, että niillä 400 maailman rikkaimmalla ihmisellä ei ole enää samanlaista valtaa politiikassa mistä ehkä seuraa hivenen inhimillisempi ja oikeudenmukaisempi yhteiskunta.
Rikkaitahan tulee aina olemaan ja saakin olla, mutta jos omistus pysyy konkrettisissa asioissa kuten esim. kiinteistöt se ei anna valtaa samassa mittasuhteessa kuin osakkeilla rikastuneilla nyt on. Ja en puhu Suomen mittakaavassa rikkaista, vaan edelleen niistä maailman vaikutusvaltaisimmista=rikkaimmista ihmisistä.
Valitettavasti lama iskee aina kipeimmin meihin tavallisiin (köyhiin) ihmisiin, eikä niihin kellä olisi varaa vähän menettääkin. Mutta silti koen tämän tilanteen positiivisena, markkinatalouden kaatamiseksi olisin valmis vähän maksamaankin ;)
Ja edelleen, tämä kapitalismin aikakauden päättyminen ei ole omaa keksintöäni vaan monet taloutieteilijät ovat sitä mieltä.
-se ed. kommenttipalstan anonyymi-
Tässä ei kai ollut alunperin kyse tasapalkkauksesta, vaan optioiden kohtuullisuudesta? Kolmen vuoden vuosipalkan suuruiset bonukset ovat mielestäni aika kohtuuttomat. Varmaan vähempikin riittäisi, vai?
Lähetä kommentti