generated by sloganizer.net

28. syyskuuta 2009

Check my brain


EU haluaa, että mp3-soitinten melutasoa lasketaan. Komissio aikoo säätää, että EU:ssa myytävien soitinten "asetuksia rukataan" niin, että volyymitaso on alle 80 desibeliä. Kuitenkin soittimen saa säätää itse lujemmalle, mikäli kuluttaja itse niin haluaa. Miten tuo nyt kuulostaa jotenkin siltä, että siinä yritetään kantaa vettä kaivoon ämpärillä, joka on täynnä reikiä? Jos itse saa säätää omaa soitintaan, niin mikä on jutun pointti? Muuta kuin holhota meitä kuin vajaaälyisiä. Uskon kyllä, että kuulovauriot lisääntyvät koko ajan, mutta eikö olisi järkevämpää lähestyä asiaa joltain muulta kantilta kuin säätämällä jotain, joka ei oikeastaan säädä yhtään mitään. Esimerkiksi joku valistus voisi olla tehokkaampaa. Itselläni on pari kertaa soinut korva pidemmän aikaa ihan kunnolla, ja se jos mikä on inhottavaa, mutta tiedostan täydellisesti omasta tyhmyydestäni johtuvat seikat, mikäli olen rokkikeikoilla ilman korvatulppia tai kuuntelen mp3-soitintani liian isollaan. Joku tuolla Hesarin kommenteissa ehdotti, että kiellettäisiin ne soittimien alkuperäiset paskat nappikuulokkeet, joilla on pakko kuunnella täysillä kun muuten ei kuule mitään taustamelun ylitse.

Mietin, että paljonkohan 80 desibeliä on käytännössä? Miten kovallaan musiikin kuulee esim. bussissa tai liikenteen seassa, jos volumetaso ei saa ylittää 80 desibeliä? Kuinka usein ylipäänsä 80 desibeliä ylittyy ihan kaupungilla kulkiessa tai joukkoliikenteessä? Jos joku osaa kuvailla, niin olkaa niin hyvät.

Tiedättekö muuten mikä päivä on keskiviikkona? Jos ette, niin kerron sitten. Stay tuned.

22 kommenttia:

Minja kirjoitti...

Mä tiedä, keskiviikkona ilmestyy AFI:n uus levy! Melko varmaan sitä kyllä tarkoitat! ;)

Annikki kirjoitti...

80 dB ois sellaiset äänet kuin vauvan kova itku ja ukkonen lähellä.

Perussäätö soittimissa olisi aika hyvä juttu, koska niitä käyttää paljon myös lapset ja nuoret, joilla ei äly eikä elämänkokemus riitä päättämään siitä, kannattaako kuunnella kovalla musiikkia vai ei. Eikä sen arvioimiseen, milloin musiikki on liian kovalla ja milloin ei. Ja aikuisen sanominen ei riitä, rajoitus olisi hyvä olla saatavissa itse laitteeseen. Kuuloaan ei saanut pilalle entisaikojen mankoilla, mutta nappikuulokkeilla saa.

Aikuiset voivat soittimensa sitten säätää juuri niin kuin haluavat.

Tiina kirjoitti...

Minja, no melkeen, paitsi en sitten kuitenkaan. :D

Annikki, onhan se niinkin, mutta veikkaan että ne lapset ja nuoret on huomattavasti tehokkaampia säätämään niitä soittimiaan uudestaan kuin vanhempi sukupolvi. Että sinällään se ei estä mitään... Minun mielestäni.
Mä kanssa mietin, että 80 db on loppujen lopuksi aika hiljainen ääni, joka ylittyy kaupungin keskustassa tämän tästä.

Dårka kirjoitti...

Tiedättekö muuten mikä päivä on keskiviikkona?

Ööh... keskiviikko? Ja ihan koko päivän.

Tiina kirjoitti...

Oot kyllä harvinaisen oikeessa.

anu kirjoitti...

Keskiviikko... oisko sillon ollut se kansainvälinen vegeruokapäivä? Vai olikos se torstaina? Just näin siitä jonkun naamakirjajutun, enkä silti muista.

Annikki kirjoitti...

Ovat ovat näppäriä, mutta ei ne nuoremmat mitään sellaista tee, kun niille perustelee, miksi ei. Sitä varten lapset käyttävät kiltisti myös pyöräilykypärää, vaikka aikuisia ei huvita. Pääasia on, ettei soitinta saa automaattisesti ja portaattomasti säädettyä niin, että kuulo vaurioituu. On parempi, että turvallinen säätö on oletus, ja siitä poikkeava säätö myöhemmin valittavissa. Siihen ei kovin kummoista teknistä ratkaisua tarvitse, ja kun siitä ei aikuisillekaan paljoa harmia ole, niin ei se ole typerä uudistus ollenkaan.

Zahirlife kirjoitti...

80 desibeliä on äänenvoimakkuus, joka ei vielä pitäisi aiheuttaa kuulovaurioita. Esim. työnantaja on velvollinen hankkimaan työntekijöilleen kuulosuojaimet jos melutaso ylittää 80 desibelin rajan.

Toki taustahäly kaupungillakin saattaa yltää reilusti yli 80 desibelin voimakkuuksiin, mutta tuskin jatkuvasti (tuntikaupalla ilman taukoja.) Samoin baareissa jopa pelkkä puheesta syntyvä taustahäly yltää yli 80 db.. helposti.

Olennaistahan on se aika tässä.. kuinka kauan olet "altistuneena" melulle. Voisi kuvitella, että ämppärit ovat käytössä joskus tuntejakin putkeen.. ja silloin kuulovaurion riski kasvaa huomattavasti mitä kovemmalla niitä vehkeitään pitää. Toki jos kuuntelee vain 15min kerrallaan, voi huudattaa hieman kovemmillakin volyymeillä...

Annette Sinclair kirjoitti...

Tulevana kukkahattutätinä ja korviaan suojelevana yksilönä kannatan niitä säätöjä. Jos ei mistään muusta syystä niin ainakin siksi, että yleisillä kulkuneuvoilla kulkevien ei tarvitsisi enää kärsiä vierustovereiden nappikuulokkeiden huudattamisesta. Teinien halpisnappikuulokkeet kun vuotavat pirusti. Eikä mua kiinnosta kuulla heidän ai-potiensa soittolistan sisältöä. Jos äänentasot säädettäisiin, niin ehkä ne kaikkein tyhmimmät yksilöt sopeutuisivat kuuntelemaan hiljaisella volalla, ja hiljainen volyymi varmistaisi sen ettei biisit vuoda kuulokkeista (ainakaan liikaa), ja kanssamatkustajan ei tarvitse alistua toisten soittolistoille.

Tiina kirjoitti...

Seeds, jaa-a, voihan se olla vegeruokapäivä, mutta se ei mua varsinaisesti kosketa. :)

Annikki, no okei, mä en ajatellut aivan noin nuorta kohderyhmää lukiessani tota uutista. Epäilen tosin yhä, että siinä iässä, kun halutaan kuunnella musiikkia liian kovalla, niin ei myöskään enää kunnioiteta äidin ja isän sanaa sillä tavalla...
Enkä mä sano, etteikö tuollaista uudistusta saisi toteuttaa, mutta jotenkin se vaan tuntui ihan pöljältä, että säädetään, mutta kuluttaja saa itse säätää. Riippuu tietysti miten tää toteutetaan siellä softassa, että onko se edes mitenkään järkevän hankala ylittää.

Zahirlife, näinhän se menee.
Ehkä tässä on osaltaan kyse sellaisesta amerikan mallin touhusta, että säädetään joku desibeli-raja, jonka jälkeen tyypit ei enää voi alkaa vaatia korvauksia Applelta tai muilta, jos kuulo on mennyt.

Muusikotar, mua ei kyllä ikinä oikeastaan häiritse muiden kuulokkeista kantautuva musiikki. Ei siis silloinkaan, kun en itse kuuntele. Mutta tässähän tulee taas esiin juuri tämä, että ne soitinten kuulokkeet on ihan paskoja. Paremmilla kuulokkeilla se ulospäin kantautuva melukin on vähäisempää eikä tarvi kuunnella niin lujallaan.

Kaikille yhteisesti. Toki tällä halutaan hyvää niin kuin kaikilla muillakin säädöksillä, mutta jotenkin en tykkää yhtään näistä jutuista joissa ihmisiä aletaan holhota. Ikään kuin tervettä järkeä ei tarvisi enää käyttää, kun joku isoveli kertoo sinulle mitä ja miten.

Anonyymi kirjoitti...

Soittimia taas demonisoidaan, mutta ongelmahan ei ole soittimissa vaan taustamelussa. Miksei sille tehdä mitään?

Näin heittona sanoisin, että soittimen pitää tarjota 20dB kovempaa volyymiä kuin taustamelu, jos musiikista haluaa edes jotain saada irti.
Oikea ratkaisu siis olisi vähentää liikenteen mökää, rengasmelua, mainos- ja muuta kuulutusroskaa, ostos- ja hissimusiikkia, jne. Pitäisi panostaa kulkuvälineiden, koneiden, teiden, rakennusten, rakennelmien ja rakenteiden hiljaisuuteen, mutta eihän näin voi tehdä: Voitot laskisivat.

kervå kirjoitti...

Mähän voisinkin huvikseni mittailla noita meluja siellä täällä kaupungilla...

bambi kirjoitti...

Keskiviikko on syyskuun viimeinen päivä, ja James Deanin kolemasta on silloin kulunut 54 vuotta. - TÄMÄN minä ainakin tiedän keskiviikosta!! :D

Mutta ilmeisesti sinulla on nyt kuitenkin jotain ihan muuta mielessä, hmm... No, eipä auta muu kuin jäädä odottelemaan! :)

kokkoroo kirjoitti...

Onko silloin SYNTYMÄPÄIVÄSI? 8D

minun ainakin on lauantaina...

Ilkka kirjoitti...

Mulle tuli kanssa synttäripäivä mieleeni.

Elegia kirjoitti...

No jopas, kaikenlaista näpräilyä taas. kohta varmaan säädetään direktiivi, jossa vessanvetäisyäänen desibelien tulee alittaa jokin tietty määrä. Ja aikuisille määrätään korvatukpat, jos vauva kirkuu yli 80 desibelin volyymillä.

Hyväähän näillä varmaan kai taas tarkoitetaan, mutta minusta tämä holhoaminen menee jo överiksi. joku tuossa kirjoittikin jo asiaa taustahälystä. Yhdyn siihenkin.

Dårka kirjoitti...

No niin. Nyt on keskiviikko. Odotamme.

Odottaessa huumoria

ill. kirjoitti...

mullekin tuli tuosta uutisesta ekana mieleen että siinä säädetään nyt jotain direktiiviä ihan direktiivin itsensä vuoksi. mulla olis muuten ratkaisu: hyvien kuulokkeiden hintaa lasketaan ja halpissoittimien mukaan laatukuulokkeet.

ite en pysty nappikuulokkeita käyttämään, ne ei pysy korvissa eikä niillä kuule mitään. pipon kanssa ne on tosin kätevät.. no eniveis sain talvella laatukuulokkeet viimein ja huomasin heti miten ei tarvinnut enää vääntää volyymia isolle. tosin niissä on se huono puoli että ne peittää täysin kaiken taustamelun, ettei VOI edes kuunnella kauhean kovalla ellei ole silmiä selässäkin, esim. liikenteessä missä pitää ottaa toiset ihmiset huomioon ja muuta kivaa. kotona riittää myös yleensä aika pieni volyymi, ne on pehmustettu eli ei paina korvia, eikä sohvanaapuri kuule mitään siitä mitä minä kuuntelen. jos tuollaiset olis standardikuulokkeet kaikissa laitteissa niin teinienkin korvat vois paremmin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Oliko kyseessä jokin muu keskiviikko?

Tiina kirjoitti...

Anonyymi no 1, oon ihan samaa mieltä sun kanssasi. Tosin taustamelulle on kai aika vaikea tehdä mitään, esim. siis yleisellä hälinälle. Liikennemelua ja muuta olisi kyllä ihan kiva saada alemmas.
Musiikin kuunteluun kuulokkeillahan on kaksi syytä: se itse musiikkielämys ja sitten se muun metelin poistaminen. Ihmisetkin ärsyttää huomattavasti vähemmän, kun kuuntelee musiikkia. :)

Kervå, mittailehan ja kerro sitten testituloksista. :)

Bambi, keskiviikko on näköjään monella tavalla merkittävä päivä tällä viikolla. :)

Kokkoroo, ei sentään, mutta onnittelut sinulle. :)

Ilkka, oon niin pettynyt suhun, ettet tiedä ton paremmin. ;D

Elegia, mä tiesin, että sä jos kuka ymmärrät. :D
Holhoamista nimenomaan. Vähän sama kuin että lailla säädetään pyöräilykypärästä, mutta sitten ei kuitenkaan ollakaan tosissaan (mikä on toki hyvä).

Dårka, no nyt odotus on palkittu.
Kun tuo sarjis olisikin huumoria... :D

Ill, nimenomaan ne hyvät kuulokkeet auttaisi asiaan paljon. Hyvänä esimerkkinä voi sanoa White Stripesin Seven Nation Armyn, jonka bassoista ei saanut mitään selvää bussissa paskakuulokkeilla, vaikka laittoi mitenkä kovalle, mutta kun osti paremmat kuulokkeet niin volumea ei tarvinut edes nostaa ja kappale kuulosti hyvältä. :)
Mä käytän nappikuulokkeita (tai sellasia blugeja mitkä muotoillaan korvaan), koska ne vie vähemmän tilaa laukussa kuin kuppikuulokkeet. Muuten voisin käyttää sellasiakin.

Anonyymi no 2, ei, ihan tästä keskiviikosta oli kyse. Äläpäs hätäile, murunen.

Kriisi kirjoitti...

Mä en tajua miksi pipodiskoissa on niin kurja se äänenvoimakkuussäädin. Mahdollisesti on esimerkiksi luvut nollasta kymppiin. Tai sit sellainen palkki, tyhjästä täyteen.

Sen sijaan että rakenneltaisiin jotain huomautuksia tai rajoitteita, miksei ne volasäätimet voisi suoraan kertoa ulos tuutattavan desibelimäärän? Siis jos vehkeessä on näyttö. Mikä niissä nykyään lähes aina on. Näytöttömissä ehkä voisi olla joku hentoinen bliip-merkkiääni sen painalluksen kohdalla, kun mennään yli sen 80 desibelin. Informointi tuntuu vain niin paljon järkevämmältä kuin rajoitukset ja pakolliset varokytkimet tms.

Anonyymi kirjoitti...

Kriisi, ulostuleva äänenvoimakkuus riippuu täysin kuulokkeista. Korkeintaan voidaan mitata niiden sähkönkulutusta, mutta silläkään ei voida tehdä mitään, sillä impedanssin usein ollessa ilmoitettuna sen relaatiota äänenvoimakkuuteen ei kerrota.

Taustamelulle kyllä voidaan tehdä paljonkin asioita, mutta mitään yksittäistä ratkaisua siihen ei taida olla. Tai siis sen lisäksi että säädettäisiin ei-musiikkikäytössä oleville seinäpinnoille jotain minimiabsorptiorajoja tms. Kadun ja kauppojen melu nimittäin putoaisi murto-osaan, jos seinät (ja katot) eivät ääntä heijastaisi.