31. lokakuuta 2010

Luuranko soittaa kelloa


Legenda kertoo, että Prahan Vanhankaupungin raatihuoneen seinässä olevan astronomisen kellon olisi rakentanut 1400-luvulla kellomestari Hanuš. Kellon valmistumisen jälkeen kellomestarin silmät puhkottiin, jotta hän ei voisi rakentaa enää toista yhtä hyvää tai jopa parempaa kelloa. Kuolinvuoteellaan kellomestari pyysi vielä viimeisen kerran päästä tunnustelemaan rakentamaansa kelloa ja sillon hän salakavalasti rikkoi kellon kostoksi sokeuttamisestaan. Kukaan muu ei tiennyt miten kello oli rakennettu, joten kesti vuosia, että se saatiin korjattua.

Nykyisin tämä legenda on todettu virheeksi historiankirjoissa ja kellon oikeat tekijät ovat jotkut kaksi aivan muuta kelloseppää, jotka saivat pitää näkökykynsä. Minusta on silti hauskempaa sivuuttaa tietokirjojen faktat ja kertoa tuota sokeuttamistarinaa.


9 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Komea kello. Saman tarinan olen kuullut myös, mutta en tuota totta olevaa tarinaa.
Kello on käyty katsastamaas myös paikan päällä

Tiina kirjoitti...

Totta olevat tarinat onkin ihan tylsiä. ;)

SusuPetal kirjoitti...

Legendat ovat paljon parempia!

savisuti kirjoitti...

Muistelen että meille kerrottiin paikan päällä ettei kello ole toiminut ollenkaan sen jälkeen kun kelloseppä oli sen pysäyttänyt. Hahmot siellä kyllä edelleen kulki näyttämässä tasatunteja mutta joku kello oli pysähtynyt. Ilmeisesti tarinat vaihtuvat ja muuttuvat ajan kuluessa. :)

Jarno kirjoitti...

Prahassa pitäis käydä... koskahan vaan sais aikaseks. Siellä on varmasti kaikkea muutakin näkemisen arvoista (ja olutmestoja) :)

Tiina kirjoitti...

Tämä videopätkä voisi varmaan kiinnostaa sinuakin koskien tuota kelloa.
http://www.youtube.com/watch?v=QjWJHEmFfPA

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Kylläpä onkin hieno kello! Tarina on mielenkiintoinen.

Tiina kirjoitti...

SusuPetal, niin totta! :)

Savisuti, kyllä se kello kaiketikin ihan on toiminut ja toimii tällä hetkelläkin. Useamman kerran sitä on korjattu, mutta ei mitään vuosikymmenien pysähdyksiä ole ollut.

Jarno, suosittelen. Tosin niin pitäisi varmaan aika monessa muussakin paikassa käydä. :)

Tiina, tuo video on hieno. Kiitos linkistä!

Tanssiva harmaa pantteri, tuo kello on hieno ja monimutkainen ja iso. Siihen ei varmaankaan voi olla törmäämättä, jos käy Prahassa.

aimarii kirjoitti...

Tarinat on mielenkiintoisia ja kello upea näyttää sitten aikaa tai ei.