26. maaliskuuta 2012

Strange days have found usAika moni meistä varmaan tietää sen tunteen, kun jossain kerrotaan kansan tehneen sitä tai tätä, eikä itse voisi vähempää tuntea kuuluvansa siihen joukkoon. Sitten sitä miettii, että mikä se oikein on se homogeeninen joukko ihmisiä, jota Suomen kansaksi kutsutaan, joka aina raivostuu milloin mistäkin? Ja mihinkäs minä sitten kuulun, jos en siihen Suomen kansaan?


Perjantaina katselin Voice of Finlandia. Yksi hemmo siinä jollotti sitä jo syntyessään pystyyn kuollutta Ohikiitävää, kenenkähän lie kappale se on, Juha Tapion? Esityksen jälkeen ohjelmassa hehkutettiin, miten kansa itki sitä kuunnellessaan. Jokainen, joka tätä blogiani on lukenut joskus aiemminkin, tietää varmasti tunteeni Juha Tapion ja kaltaistensa musiikintekijöiden tuotoksia kohtaan. Ei kai tarvitse erikseen kertoa, että niitä kuunnellessani ei minussa itke muut kuin korvani, ja nekin verta.


Sunnuntaina oli sitten Idolsin vuoro. Siinä niitä stailattiin ja yhden tyypin tyylillinen esikuva oli kai Bon Jovi (se laulaja, ei koko bändi). Siinä oli joku muotibloggaaja (en tiedä kuka, anteeksi) antamassa arvioita kilpailijoiden tyyleistä ja hän sitten lausui hauskasti, että tämän tyypin kannattaisi pukeutua silleen Suomen kansaan vetoavalla tavalla. Jäin hetkeksi jos toiseksi miettimään, että mikähän se sellainen tyyli voisi olla? Flanellipaita? Reisitaskuhousut? Vai kenties verkkopaita?


Tänä aamuna kävelin bussipysäkille ja siinä matkalla näin jommankumman iltapäivälehden lööpin, jossa "Seppo Taalasmaa" kertoi kansan luulevan häntä juopoksi. No voi kyynel. Taas se kansa ajattelee ja toimii kuin lauma aivottomia lampaita.


No, eipä tässä mitään. Vähän sitä vaan tulee yksinäinen tunne toisinaan, kun ei taaskaan tunne kuuluvansa Suomen kansaan. Olisi hauskaa, jos joskus jonkun kansa raivostui -lööpin sijasta lehdessä olisikin juttu siitä, miten Suomen kansa ei voisi vähempää välittää. Sellaiseen pystyisin samaistumaankin ehkä.

13 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Ei muuta kuin barrikaadeille kansaa vastaan ! Mä tuun kaveriksi. :D

gata kirjoitti...

Hahaa, ärsytyspostaukses kruunas aamuisen kahvihetkeni! Vasitenkin, kun oon edelleen kipee (jo viikon ollu) ja niinku sinänsä hiukan vituttaa, joten kiitti vaan hauskasta otteesta. Oon samaa mieltä ja koen kanssasi samalla lailla: ärsytykset on pop. Pitäskö meidän perustaa oma kansa?

Bemary kirjoitti...

Tosiaan. Ärsyttää tommonen "kansaksi" yleistäminen, vaikka jokainen aivot omaava tietää, ettei se yleistys toimi.

Terveisin eräs, joka käy VAIN metallibändien keikoilla JA omistaa Juha Tapion levyn (joskaan ei välitä siitä mainitsemastas biisistä hevonhelkattiakaan, koska se ny vaan ON kuiva)

gata kirjoitti...

Nyt tulee radiosta muuten mainos, jossa nää kummelimiehet puhuu kummelikielellä (=tampereen murretta potenssiin sata) tekstiä Drontal-matolääkkeestä. Ne on sitten kato hauskaa, kun sillä kummelimurteella puhuu. Ha ha ha. *naks*

Eittämättä se mainos vetoaa kuitenkin Suomen kansaan.

Irwikissi kirjoitti...

Täällähän on kansa ollut kantaaottavalla päällä tänään. :D "Tiinan ajankohtainen postaus sai kansan sankoin joukoin kommentoimaan" :D

Se kansa on varmaan joku yhtä epämääräinen syntipukkilauma kuin "ne". Kansa ja "ne" ovat aika usein sotajalalla...

Mutta ärsyttäähän se kyllä. Useimmiten ne on vielä päättäneet että sitä koko kansaa edustaa semmoinen keskimäärin 517 henkilön koejoukko, joka sitten edustaa koko viittä miljoonaa.

Kansa on puhunut, täältä tähän.

Anonyymi kirjoitti...

Gata, kyllä minä vaan eitän. Tosin radiota en ole enää vuosiin saanut aikaiseksi kuunnella.

Uskaltaisin väittää, ettei mainoksissa ole kuin kolme kilpailevaa efektia:
1) Tuotteen olemassaolosta tiedottaminen
2) Mielikuvien tuottaminen
3) Vitutus

Ensimmäinen noista saa ihmiset kokeilemaan tuotetta. Toinen vetoaa usein myyntiä nostavasti etenkin tyhmiin ja pinnallisiin ihmisiin vaikka saattaakin ensimmäiseen efektiin yhdistettynä toimia kivasti muillekin.
Viimeinen efekti taas saattaa manifestoitua jopa boikottina. Se johtuu usein huonosta toteutuksesta, kuten liian kaupallisesta otteesta tai yleisön aliarvioimisesta.

Kirsikka kirjoitti...

Suomen kansa Rovaniemeltä on valmis myös nousemaan barrikadeille kansaa vastaan!

Näistä kaikkein tyhmin (anteeksi vaan) kommentti lienee tuo pukeutuminen kansaan vetoavalla tavalla. Olisi tosiaan hauska tietää mikä sellainen tapa on...

Neo kirjoitti...

Kiitos. Tähän pystyi samaistumaan. Mä haluan olla sun kanssa samaa kansaa :D

Annikki kirjoitti...

Mulla on fb:ssä sisko.. anteeksi tuttuja, jotka on semmosia "kansan" ihmisiä. Linkittävät Jaakko Tep.. eikun Juha Tapiota ja menevät joka ikisen iltasanom/lehtien juttuun mukaan, kierrättävät ketjukirjeitä ja mitä tahansa adresseja, joissa mainitaan koira etsii kotia/myrkkypullia lenkkipolulla/sairaat lapset/tykkää, jos välität.

Pitäisi joskus kysyä näiltä sis... tutuilta, mitä ovat kansaa miellyttävät vaatteet. Olen ainakin kuullut, että olkalaukkuja käyttävät ja rennosti pukeutuvat yliopisto-opiskelijat - varsinkin pojat - ovat tosi ällöttävän näköisiä. Siksi he eivät esim. tahdo käydä tietyissä kuppiloissa, koska siellä on näitä ällöttävän näköisiä tyyppejä, joiden pukeutumisessa on vikaa, ja hiuksetkin jotenkin vääränlaiset, ylipitkät surffitukat on yäk.

*itKuPiLLi* kirjoitti...

Omasta kokemuksesta olen itse huomannut (koitan välttää yleistystä), että ihmiset on kaikkialla jokseenkin samanlaisia, eli makuasioissa ja mieltymyksissä on joka maassa ihmisiä joka lähtöön. Yhtälailla voitaisiin sanoa, että amerikkalaiset liikuttuu kyyneliin Johnny Cashistä, mutta tuskin sentään kaikki. ;)

Suomalaisilla olen huomannut vain yhden erityispiirteen, oman empiirisen kokemukseni perusteella. Suomalaiset on suorasukaisen rehellisiä ja suomalaiset on aika kehnoja mitä tulee etikettiin. Ja noikin ominaisuudet ovat oikeastaan yksi ja sama. Ei olla opittu tai haluttu opetella miten asioista pitäisi puhua ja miten pitäisi reakoida, joten puhutaan ja reakoidaan sitten ihan aidosti sen mukaan miltä tuntuu. Ja tässäkin tietysti on paljon poikkeuksia, mutta jos jotain voisi yleistää niin mun mielestäni se olis just vaan toi.

Mä en osaa samaistua koskaan mihinkään suomalaiseen koko kansan juttuun, paitsi tuohon, josta mainitsin.

Mutta eiköhän toi koko kansan juttu tarkoita sitä mainstreameä, joka ei ehkä kuitenkaan ole valtavan lavea, vaan makuja löytyy myös molemmista marginaaleista.

No tulipas tässä nyt pitkä ja sekava ja ei ihan niin kovin syvällisesti mietitty kommentti, meinasin jo pyyhkiä sen pois, mutta julkaisen nyt kuitenkin. ;)

Tiina kirjoitti...

Nollavaimo, jee, kansannousu kansaa vastaan!

Gata, ärsytyspostauksia on hauska kirjoitella aamuärsytyksissä. ;D
Perustetaan vaan oma kansa!

Bemary, kansaksi yleistäminen on toimittajien halpa konsti tuoda oma mielipide esiin. Aina voi sanoa, että kansa sitä ja tätä, jos haluaa liioitella otsikoissa.
Ja hei, kyllä Juha Tapiota saa kuunnella. Mä vaan saan itse näppyjä noista suomi-iskelmäartisteista.

Gata again, matolääkettä tampereen murteella, wtf? :D

Irwikissi, joo, täällä on nyt kansa raivostunut taas!
"Niitä" on kyllä töissäkin aina hyvä syyttää, jos tietojärjestelmä ei toimi: NE on taas tehneet jotain muutoksia sinne.
Hassuinta tässä on se, että itse en yleensä ainakaan tunne ketään, joka toimisi niin kuin lehtien mukaan kansa on toiminut.

Anonyymi, voit hyvinkin olla oikeassa. Onko mainos onnistunut, jos se jää mieleen ja herättää ehkä jopa tunteita, mutta josta kukaan ei silti tiedä mitä se mainosti?

Kirsikka, hyvä Rovaniemen kansa, mukaan vaan!
Joo, siis en todellakaan yhäkään tajua mitä on kansaan vetoava pukeutuminen. :D :D Suomi-verkkarit?

Neo, ihanaa, kansa on samaa mieltä mun kanssa!

Annikki, oho! :D :D Tämän lähemmäksi kansaa en ole ennen päässyt! Että kaverin sis... kavereita kuuluisi tähän kuuluisaan kansaan!!! Kysy ihmeessä ja tule sitten raportoimaan!

Itkupilli, suomalaisille kyllä opetetaan ihan tosi vähän mitään etikettijuttuja. Homman nimi on siis se, että emme kerta kaikkiaan vaan osaa ja tunne etikettisääntöjä. Tai sellaisia kirjoittamattomia hienotunteisuussääntöjä.
Mutta millainen porukka oikeasti luulee, että näyttelijä on sellainen kuin roolihahmonsa? :D
Älä suotta pyyhi mitään pois, kaikki mietinnät on ihan yhtä hyviä. :)

salainen kansangallup kirjoitti...

Lyhyen kyselykierroksen jälkeen on päädytty seuraavanlaiseen asukokonaisuuteen: rento ja siisti asu. Naiselle hamonen tai mekkonen, miehelle tyylikkäät farkut (ei levikset, eikä beaversit). Mallia voi katsoa siitä, miten Juha Tapio pukeutuu, ja pikaisen googlailun jälkeen näyttäisi siltä, että vähän löysät farkut normivyötäröllä ja -lahkeella sekä nahkavyöllä, kauluspaita ja päällä pusakkamallinen nykyaikainen farkku- tai nahkatakki. Jokamiehen menoasu nro. Uno.

Tiina kirjoitti...

Asia vilpitön. Kuvagooglasin Juha Tapion ja nyt tiedän, millaista on Suomen kansaan vetoava pukeutuminen!