29. tammikuuta 2013

Joka päivä on ongelma uus

Kokonaiset kaksi päivää ehdin testailla tuota Super-Jutan dieettiä ja nyt on jo ongelma. Ei pysty, nimittäin. Siis dieetissä ei muuten ole mitään vikaa, paitsi että en vaan pysty syömään noin paljoa. Kaiken järjen mukaan siinä ei edes ole kovin paljoa syötävää, kalorimäärissä se jää huomattavasti alle suositusten, mutta vatsani sanoo, että no can do.

Todennäköisesti ongelma on nyt joko nuo maitotuotteet tai sitten leseet, mutta vatsani on koko ajan niin turvoksissa, että muutaman tunnin välein syöminen tuntuu aivan mahdottomalta tehtävältä. Maitorahkana olen käyttänyt Ehrmannin rasvatonta maitorahkaa, jonka laktoosipitoisuudesta liikkuu internetissä hyvin ristiriitaisia tietoja. Koska valmistaja on ulkomaalainen, niin tarkkaa tietoa ei ole. Toiset pahastikin laktoosivammaiset pystyvät syömään sitä ilman ongelmia ja toiset eivät yhtään. Lähikaupassa hyla-maitorahka maksaa saman verran kuin Ehrmann, mutta se ei ole ylläripylläri rasvatonta. Raejuustossa taas ei pitäisi olla laktoosia juuri ollenkaan.

Ennen kuin lähden kauempaa etsimään vähälaktoosista rasvatonta maitorahkaa, niin ajattelin ainakin jättää nuo hiutaleet ja leseet pois vähäksi aikaa, jospa ne vaikka turvottavat vatsaraukkani pinkeäksi kuin kaasupallo. Eihän niiden merkitys kai voi rasvanpolton kannalta olla mikään muu kuin kuitujen avulla pitää koneisto toiminnassa? Vai keksiikö joku jonkun muun selityksen niiden tarpeellisuudelle? Toisaalta olenhan kaurapuuroakin syönyt ilman sen ihmeempiä tuskia, joten miksi sekään nyt olisi syyllinen turvotukseen? Hmph.

Ja jotta paketti olisi täydellinen, niin vasen polveni alkoi kipuilla eilen pumppitunnilla. Vasen polveni on aina ollut kokoonpanossani se heikoin lenkki ja juuri viikonloppuna ehdin sanoa, että koskahan se sanoo sopimuksensa irti, kun rutisee joka käänteessä. Nyt pelottaa ihan tosissaan, että se sanoo poks ja treenit oli sitten hetkeksi siinä. Ainakin kyykkytreenit, mutta kuka hullu sitä nyt pelkkää yläkroppaa treenaa...
21 kommenttia:

LaraFlynn kirjoitti...

no voi perse! oisko kumminkin se, ettei ole tottunut syömään isompia määriä? mä suosittelisin vaihtamaan vaan hylaan/laktoosittomaan ja sit uusiksi vaan. toisilla muuten turpoilee vatsa aspartaamista (kuten allekirjoittaneella), jota siis tuossa sokerittomassa mehukeitossa on sama määrä kuin esim. light-limuissa on. mulla se pistää vatsan kipeäksi ja turpoamaan palloksi.

yksi vaihtoehto on vaihtaa keitto itse tehtyyn makeuttamattomaan, tai sitten käyttää omatehdyn makeutukseen esim. sötistä (erytritoli) ja kokeilla käykö se paremmin (jos siis pulma ensinkään aspartaamissa/acesulfaami-K:ssa).

Zepa kirjoitti...

Apteekista ViSiblin korvaa leseet koneen kunnossapitäjänä. Yks mitallinen aamulla riittää, ei käsittääkseni turvota. Myös asiaa mitä kaveri sanoo aspartaamista yllä. Protskuasiaa, mie heitteln tummaa soijarouhetta melkein minne vaan. Ihan jepa.

VARO sitä polvee nyt vähän aikaa. Ei niitä kyykkyjä oo pakko tehdä, jalkoja ja perää voi rasittaa muutenkin (en oo kyykännyt yli 10 vuoteen, still alive). Joko sulla on Se Kirja?

Tiina kirjoitti...

Täytyy kyllä varmaan kokeilla sitä vähälaktoosista vaihtoehtoa. Jostain syystä vaan tuo turvotus tulee enemmänkin aamupalan jälkeen ja siksi syytän mielessän noita leseitä. Jos se johtuisi laktoosista, niin luulisi, että se tulisi yötä vasten...
Luulisi myös, ettei se johdu siitä raejuustosta, vaikka eipä sitäkään voi varmaksi tietää. Onkohan niitä hyla-versioina.

No, eipä se kuolemaksi ole, jos juttailua täytyy vähentää. Pääasia kai että ruokarytmi pysyy säännöllisenä ja noudatan niitä oman rainerini ohjeita syödä proteiineja aamu- ja iltapalalla.

Tiina kirjoitti...

Yllä oli LaraFlynnille, Zepa ehti väliin.

Ei mulla oo vielä sitä kirjaa. Pitäis kai hommata, jos kanta-asiakashintaan sen haluaisi!
Täytyy kysellä henk.koht.ohjaajalta, jos sen vaikka huomenna salilla yhyttäisin, että mitäpä tuo suosittelee polven suojelemiseksi.

Harmillista, kun tässä on nyt niin monta tekijää, mistä turvotus voi johtua. Pitäisi kokeilla yksi ruoka-aine kerrallaan. Jätän nyt ekana ne leseet pois, kun se on tällä hetkellä eniten mahdollista toteuttaa.

Samaan aikaan toisaalla kirjoitti...

Lidlistä saa sellasta rasvatonta jugurtti-maitorahkasekotusta, joka menee mulla ainakin helpommin alas kuin tavallinen maitorahka. Ei oo niin tuhtia. Mites joku protskujuoma?

Kauko

Tiina kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Lidlissä mun pitäisi käydä muutenkin. Kun siellä on kuulemma halvempaa. :D
Paitsi onko se jotain saksalaista, jonka laktoosimäärät on yhtä epämääräisiä kuin tuon Ehrmanninkin?
Protskujuomatkin voisi olla ihan jees, mutta voiko semmoisella korvata aamu- tai iltapalan, hmm.

Mymskä kirjoitti...

Maustamattomassa maitorahkassa on 0,3% rasvaa. Se on käytännössä rasvatonta (tavallisessa raejuustossa on 2%, rasvattomassa kai 0,1). Ymmärrän kyllä, että haluat olla kuuliainen reenattava, mutta tuo nollapilkkukolme ei ihan oikeasti romuta kenenkään dieettiä. Valiolla on laktoositon, hyla ja laktoosillinen rahka (raejuustoissa samat vaihtoehdot), niissä missään ei ole rasvaa nimeksikään. Kenenkään valmistajan rahkassa ei ole sen enempää rasvaa.

Turvotuksen tunne voi johtua noista leseistä (= kuidusta), kun olet niitä yhtäkkiä paljon lisännyt. Kuitujen lisääminen kannattaa tehdä vähitellen, muuten ihan takuulla suoli soi ja vatsa on pinkeä. Kuidun tarkoitus on kuljettaa sitä (protsku)massaa, muuten se jämähtää suolenmutkaan. Ja pingottaa. Mutta kokeile lisätä vähitellen.

Varsinaisesti kuitu ei "polta rasvaa", mutta se myös pitää kylläisyyttä yllä, ei tule raatelunälkiä ja "repsahduksia" (ai, miten vihaan tuota sanaa). Se on tärkeä aine monessakin mielessä, mutta jos saat syömisistä muuten riittävästi kuitua, sen varmaan voi jättää kokonaankin pois.

Tiina kirjoitti...

Rasvattomalla tarkoitan samaa kuin se 0,3 % rasvaa. Tai kuten Ehrmannissa on 0,2 %. En mä nyt ihan kädestä pitäen talutettava ole...

Nyt kun katson Valion nettisivuilta, niin ei siellä näytä olevan muita kuin noita 0,3 % rasvaisia. Mutta noissa lukee se purkin päällä ja siinä purkissa mitä äsken katsoin ei lukenut. Katsoinkohan mä vahingossa kermaviiliä? En siis katsonut ravintosisältöä sen tarkemmin. Hylkäsin vain heti, kun purkin päällä ei ollut sitä 0,3 % -merkintää. Onpa outo juttu. :D

Kuitu tosiaan pitää kylläisyyttä yllä, jos vatsasta tulee niin pallo, että ei tee enää mieli syödä mitään. Mä syön aina liian vähän kuituja ja mun vatsani on toiminut aina ihan hyvin, joten en oikein jaksa arvostaa kuituja kovin korkealle. Yritän silti syödä niin kuin "pitää".

Kirsikka kirjoitti...

Tää on niin hassua.
Suomessa hätistetään syömään rasvattomia kevythöttöjä. Viime viikolla katsoin jonkun ruotsalaisen laihdutusohjelman, jossa laihdutusopastäti paasasi, kuinka rasvattomat kevythötöt on pahinta mitä ihminen voi suuhunsa laittaa. Jos nyt ei siis jotain aseen piippua lasketa mukaan.

Ei mul muuta. On vaan käytettävä aina kaikki tilaisuudet kevyttuotteiden dissaamiseen. :)

Tiina kirjoitti...

Kevyttuotteet on kyllä ihan kaameita, myönnän. Esimerkiksi taannoin ravintoterapeutti esitti toiveen, että juusto olisi vähärasvaisempaa kuin 17 %. Kuka tervejärkinen ihminen voi syödä sen vähärasvaisempaa juustoa?!! Eihän sitä juustoksi voi edes kutsua!
Ja sitten noi makeutusaineet, niistä en edes rupea...

Mutta, mä yritän nyt saada tota painoa putoamaan, kun se on vähän niin kuin jämähtänyt, joten kaikki keinot on kokeiltava tässä kohtaa. En kyllä todellakaan aio loppuelämääni syödä näin.

Tiina kirjoitti...

"Joku jossain" tiesi kertoa, että tossa Ehrmannin rahkassa olisi laktoosia 4,1 g/100 g. Eli ei mitään vähälaktoosista. Ehkä tää turvotus johtuukin siitä. Täytyy huomenna ostaa hyla-versiota.
En tosiaan tiennyt, että maitorahka on normaalistikin käytännössä rasvatonta.

Tänään vaihdoin iltapalasta nuo vehnäleseet auringonkukansiemeniksi. Tuli muuten rahkasta heti paljon maukkaampaa. :)

Samaan aikaan toisaalla kirjoitti...

Noi esim. Profeelin protskujuomat on kyl mun mielestä sen verta tuhteja, että kyllä mun mielestä voi korvata sellasella aamu- tai iltapalan. Tai sit joku hedelmä siihen viereen tms.

Mä joskus meenkin pelkällä juomalla töihin 10.30 aikoihin ja sit ehkä pari jotain porkkanaa ja yhen kahen välillä hyvä lounas.

Ei siin pyörtyilemään ehdi.

Kauko

Samaan aikaan toisaalla kirjoitti...

Aa, joo, en tiiä noista laktoosihommista, kun ei oo sellaista vaivaa, mut sehän selviää ihan Lidlissä käymällä.

Mä syön ite noita Aamupalan tai Rainbown oikeastaan niin niitä sulatejuustoviipaileita, joissa on jotain 5-6% rasvaa ja maistuu kyl aivan ei miltään niinku sulatejuustoviipaleet nyt muutenkin. Ehkä Polarissa ois eniten makua, mutta mun juustot ei saa maistua edes niin voimakkaalle.

Kauko

Tiina kirjoitti...

Ulkomaalaisissa maitotuotteissa ei ole laktoosin määrää koskaan kerrottu, koska ilmeisesti se on meidän joku ihan oma pikantti sietämättömyytemme. Mutta täytyy tosiaan tsekata Lidlissä.
Valiolla näyttäisi olevan jotain uutta pehmeämpää maitorahkaa, mutta varmaan se on myös sitten kalliimpaa kuin se perus.

Mä kyllä selviäisin varsinkin aamulla aivan hyvin pelkällä proteiinijuomalla. Oon yrittänyt syödä aamulla ihan vaan siksi, että ilmeisesti niin kuuluu tehdä.
Onneksi mulla on reilun viikon päästä se teoriatunti ton rainerin kanssa. Alkaa lapsella olla jo ihan pää pyörällä näistä syömäjutuista. :D

Kompastuja kirjoitti...

Eik se nyt ole niin, että laktoosi eli maitosokeri luetaan hiilihydraatteihin ja laktoosin määrän näkee suoraan tuoteselosteesta. Tuskimpa naturistirahkassa on muita sokereja lisätty.

Tiina kirjoitti...

Kompastuja, hmm, jaa, no jos noin on, niin siinä tapauksessa Ehrmannissa on 5,0 g/100 g sokeria eli laktoosia. En ole niin ravintoaineperehtynyt, että osaisin varmaksi sanoa, onko se pelkästään laktoosia, mutta eipä tuohon kyllä varmasti ole sokeria lisätty.

Mymskä kirjoitti...

Mmmm... Auringonkukasiemenet onkin ihan muuta kuin vehnäleseet. Jotka imho maistuu lähinnä sahanpurulta (kauraleseet on paremman makuisia). Siemenet on myös terveellisiä :)

Pellavansiemenrouhettakin voi kokeilla, ajaa saman asian kun leseet, mutta mun mielestä maistuu hyvältä, mikä voi olla ihan tottumiskysymys. Jonkun muun mielestä se ei siis välttis ole kovin hyvää.

Mulla jäi muuten juustot lähes kokonaan ruokavaliosta joskus takavuosina, kun laihduttaessa olisi pitänyt siirtyä niihin kumijuustoihin. Totesin, että mieluummin ilman.

Tiina kirjoitti...

Joo, mä ajattelin nyt muutenkin jättää juttailun muille. Tai silleen suuntaviittoja voin ottaa tosta ruokavaliosta, mistä taas ei välttämättä ole mitään hyötyä, mutta enää en ainakaan pupella raejuustoa aamupalaksi. Ostin Profeel-jugurtteja aamupalaksi. Tosin en tiedä vielä onko ne syömäkelpoista kamaa. Toivotaan!

Mulla on kanssa juuston kanssa käynyt vähän nyt niin, että kun en rainerin määräyksestä syö enää leipää iltapalaksi, niin ei juustoakaan tule juuri syötyä. Paitsi rae- ja fetajuustoa olen syönyt tänäänkin, mutta en semmoista kermajuusto-, edam- tms. tyyppistä.

Kiitti vinkistä, pellavansiemenrouhe on ainakin kokeilemisen arvoinen juttu. :)

Viikon päästä selviää sitten mitä mieltä raineri on näistä "kokeiluistani". Ja onko painokaan pudonnut...

Tomi kirjoitti...

Meilläkin on kotona moinen dieetti menossa. Mulle sopii hyvin, koska minä en osallistu ja saan laittaa ihan mitä vain haluan syödä! Eli todennäköisesti paino tippuu jo ihan siitä syystä, että syön todella paljon vähemmän.

Tiina kirjoitti...

Tahtoo sanoa, että et ole innokas ruoanlaittaja? :D
Mä toivoisin, että joku muu tekisi mulle ruoat valmiiksi, koska en millään jaksaisi kokata/väsätä yhtä tiuhaan kuin pitäisi syödä...

Tiina kirjoitti...

Ai niin, mun piti tähän sanoa, jos tätä nyt täältä enää kukaan huomaa, että se mun maitorahkasekoilunikin selittyi tänään kun kävin kaupassa. Kun kyseessä oli K-kauppa, niin se maitorahka oli tietysti Pirkka-merkkistä. Siinä ei lukenut päällä mitään vähärasvaisuudesta tms. joten oletin sen olevan jotain rasvaista. Jos olisin katsonut tuoteselostetta tarkemmin, niin olisin huomannut, että siinäkin oli vain 0,3 % rasvaa. Kaikkien muiden merkkisissä maitorahkoissa kun mainostetaan isolla, että kyseessä on rasvaton tai vähärasvainen maitorahka.