10. heinäkuuta 2009

Hämähäkki väärinpäin

Kaikki varmaan olette törmänneet tuohon Oulun ev.lut. seurakunnan uuteen logoon, joka esittää... öh, kirkkovenettä. Eli siis naisen sukupuolielinhän se siinä on levällään. Mielipiteeni on hiukan kahtiajakoinen tästä logosta. Toisaalta minulle on aivan sama mitä joku Oulun seurakunta puuhailee, mutta toisaalta... sehän on vittu! Ensinnäkin vittua pidetään kirosanana, ja mielestäni kirkko ja kiroilu ei oikein sovi samaan lokeroon. Ja toisennakin, onhan kirkkoveneen piirtely aika härskiä. Kolmanneksi tulee mieleen, että onko naisen sukupuolielin jotain yhteistä omaisuutta, että kirkko näkee asiakseen alkaa käyttää sitä hyväkseen (pun intended).

Minun mielestäni kirkkovenepiirustukset, (joita yleensä piirustavat teinipojat, ei aikuiset), on aina olleet tosi rumia, eikä siitä tee sen kauniimpaa joku kristillinen jalo tarkoitusperä. Oikeasti minua kuitenkin ärsyttää tuossa kampanjassa se, että tässä taas selkeästi näkee kuinka joku taho yrittää laskeutua nuorten tasolle. Nuoret kun eroavat kirkosta ja niitä kiinnostaa vaan seksi ja pillu, tihihihi. Niin aletaan sitten puhua nuorille nuorten kieltä, tihihihi, ja otetaan logoksi joku tosi svengaava kirkkoveneen kuva, tihihihi, niin sitten ne nuoret ymmärtääkin että kirkko on tosi seksikäs ja fantsu, niin siihen kantsii yhtyä. Oho, mä sanoin yhtyä, tihihihihi!

Lukekaapa tämä juttu saadaksenne lisää perspektiiviä asiaan (via Kertsin & Kertsin [vähän niin kuin Vaasan & Vaasan]).

Matti Nykästä mukaellen seurakunta voisi ottaa uudeksi sloganikseen: "Pilluhan se aina on mielessä, mutta rukoillaan ensin." Kiitos, kiitos, saa ottaa vapaasti käyttöön tämän nerokkuuteni kulminoituman.

Siinähän tämä kampanja on onnistunut, että se on saanut palstatilaa todella paljon mediassa, mutta onko kaikki julkisuus hyvää julkisuutta? Meinaan vaan, että tuskin kovin monelle tulee mieleen liittyä kirkkoon nähtyään tuon logon. Jos kyseessä olisi Tampereen ev.lut. seurakunta, niin minä lähtisin saman tien kävelemään, koska alentuva kohtelu on yksi asia mitä en jaksa sitten niin yhtään.


No, se siitä. Meitsi lähtee syömään krapulamättöä ja sen jälkeen kuuntelemaan musiikkia Tammerfesteille. Adios, amigos!

21 kommenttia:

--KATA-- kirjoitti...

Mä en siis kestä että Kervon blogin nimi on KERTSI. Sehän on melkein kuin Äippä tai Paituli. Tsiisus.

Tiina kirjoitti...

No ANTEEKSI! Ite se sen on siihen kirjoittanut. :D :D :D

Elegia kirjoitti...

No jopas! Kerrankin kävin lukemassa linkin ennen kuin kommentoin. Nyt sai tosiaan koko kirkkovenekohu ihan uusia merkityksiä.

Onneksi olen jo eronnut kirkosta eikä tarvitse maksaa mokoman laitoksen ylläpidosta.

Dårka kirjoitti...

Tästä pillu-aiheesta tuleekin mieleen sana hässäkkä, mikä sekin tarkoittaa pillua. Aina kun kiltin näköinen tyttö puhuu hässäkästä, niin vähänkö huvittaa (tuhmista tytöistä ei niin väliä).

Tiinakin on tainnut tuon sanan pari kertaa kirjoittaa blogiin.

Toinen vältettävien sanojen joukossa on hunsvotti, mikä on saksalaista alkuperää ja siihen liittyy Hund ja Votze tai Fotze. KVG.

Annikki kirjoitti...

Eeh, eiköhän nuo vältettävät sanat olleet jotain ala-asteen juttuja, kun ei voinut edes sanoa kynä, koska se merkkasi penistä, eikä kumi, koska se merkkasi kondomia. Ainoat sopivat sanat olivat lyijäri ja pyyhkäri. Samaa rataa ei voisi käyttää edes sanaa piirakka, kun alkaisi hihityttää. Ajatella nyt kaikkia niitä kummallisia lohipiirakoita ja parsakaalipiirakoita kahviloissakin, voi jumpe, mitä piirakantäytteitä, öhhöhö.

Joo, mieluummin suosisin ihan vapaata sanojen käyttöä huolimatta joidenkin sanojen seksuaalimerkityksistä.

--

Ei tosiaan ollut seurakunnalta ihan paras veto, onpahan ainakin mielenkiintoista nähdä tuota kummallista pyristelyä nykyaikaan tai cooliuteen. Kyllähän sydänkin kuvaa oikeasti persettä ja sen kaaria, vaikka se symboloi rakkautta. Ties vaikka saadaan kirkkoveneestä hengellisyyden symboli siitäkin. (en tosin usko)

jr. Jones kirjoitti...

Heheh! Koomista kuin Nummi-Pusulan kunnallispolitiikka... Aika näyttää, mitä kampanjalla saadaan aikaan. Sinänsä tuo logo ei minua hätkäytä, eikä siinä minusta ole mitään rumaakaan. Hauskinta oli, miten Hustler käytti heti tilaisuutta hyväkseen. =D

Jos en olisi jo eronnut kirkosta, en kyllä sitten varmaan tämänkään takia eroaisi. Jotta kirkko säilyisi elossa seuraavan sukupolven verran, tarvitaan kyllä pieni ihme. Matti Nykäsen slogan mukaelma oli sinänsä loistava... =D

Elegia kirjoitti...

No tässä on kai kyse yleisesti tunnetusta kuvasta eikä niinkään sanasta.

jr. Jones kirjoitti...

Niin joo. Ei kirkon ja veneen jolla sinne kuljetaan, tarvitse olla toisiaan poissulkevia asioita. Ei minun uskontokäsitykseeni mahdu synnillä ja sen välttämisellä hurskastelu. Syntiä on se, mikä erottaa jumalasta. Miten se liittyy seksiin tai sukupuolielimiin?

Muusikotar kirjoitti...

Ainakin paikallisessa eli oululaisessa lehdessä haastateltu kirkkotyyppi oli sanonut viattomasti että hänelle tulee kyseisestä logosta mieleen aurinko. :D

Elegia kirjoitti...

Lukekaa tuo Tiinan linkki.

isopeikko kirjoitti...

Äh, ei se näytä yhtään sukupuolielimeltä. Se vain luo mielikuvia, muistumia jostakin. Eikös ole hassua että pikku hiljaa kaikki symbolit ja sanat on kohta kiellettyjä tai ainakin hyi hyi.

Tiina kirjoitti...

Elegia, kiva että kävit lukemassa linkin. :) Keskustelusta päättelen, että kovin moni ei käynyt.
Mullakaan ei ole mitään syytä kuulua kirkkoon, mutta silti en saa erottua. Ehkä vielä joku päivä.

Dårka, siis joo, hässäkkä on mulle hyvinkin yleinen sana, mikä kuvaa ihan mitä tahansa. Mulle siitä ei ole koskaan tullut mieleen mitään naisen sukupuolielimiin viittaavaa, kuten ei hunsvotistakaan. :D

Annikki, no joo, eiköhän tuo sanahommeli kuulu jonnekin menneisyyteen. Itse asiassa suosisin, että asioista puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä. Jos kirkon tunnus on pillu, niin kirkkoherra on hyvä ja sanoo sen olevan pillu eikä mikään kirkkovene.
Meillä ei kyllä kynä tarkottanut mitään omituista lapsena. :D

JJ, kirkko nykyisellään on kyllä aika loppuun kulunut ilmiö. Ja hyvä niin.

Elegia, niin juuri. :)

JJ uudestaan, niin siis tuolla symbolillahan ei ihan oikeasti ole mitään tekemistä veneen kanssa.
Mä en noista synneistä osaa sanoa mitään, koska en tunnusta mitään uskoa tai jumalaa, missä joku olisi syntiä.

Muusikotar, joo, niinhän ne sanoo, kun eivät uskalla puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Ja kuten Elegia sanoi, niin kantsii oikeasti käydä lukemassa se juttu tuolta linkin takaa.

Isopeikko, eihän se oikeasti näytäkään sukupuolielimeltä, meillä on olemassa symboleja, kuten vaikkapa tuo edellä mainittu sydän, joka ei oikeasti näytä sydämeltä, mutta kaikki tietävät mitä se esittää. Ei kai nyt kovin moni symboli tai sana minun mielestäni ole hyi hyi, mutta kaikelle on aikansa ja paikkansa.

Yleisesti kaikille. Tiedän kyllä, että tänä päivänä on hyvin trendikästä olla ärsyyntymättä mistään vähänkin epäsovinnaisesti ja on epäcoolia olla sitä mieltä, ettei pillunkuva sovi kirkon symboliksi. Sitäkin uhmaamalla olen tätä mieltä. Ja se perimmäinen syyhän tosiaan oli se nuorten tasolle laskeutuminen, joka tulee tuon linkin takaa hyvinkin ilmi.

Annikki kirjoitti...

Kyl mää kävin lukemassa ne linkit, ja sekös vasta hassua onkin, etteivät ne puuhamiehet ollenkaan kuunnelleet nuorten aikuisten palautetta ko. logokampanjasta etukäteen, vaikka varmasti oli tiedossa, mitä mieltä siitä ollaan. Yritin miettiä pitkään ja hartaasti, että mikä oli se perimmäinen idea tämän lopputuleman takana, mutta aika pitkälle sai mennä. Esimerkiksi historiassa on ennenkin vallattu kansanomaisia juhlapyhiä ja tunnuksia uuden uskonnon käyttöön, jolloin vanhat merkitykset ovat lopulta jopa unohtuneet. On helpompi kaapata vanhoja tapoja ja luoda niihin uudet merkitykset kuin tehdä jotain ihan uutta tyhjästä.

Mutta voi hyvän tähden, miten mauton ratkaisu. Se on niin mauton, ettei viitsi edes alleviivata.

Vaiheinen kirjoitti...

Joo. Täähän tässä on, että kun joku keski-ikäinen yrittää ryhtyä tekemään toimistotyönä nuoriin vetoavaa kamppista, niin ihan päin kirkkovenettähän sen menee. Jos ei ole 20-30 vuoteen ymmärtänyt nuorten aikuisten elämäntapaa ja otetta kadulla, niin ihan turha on edes yrittää.

Sekin on totta, että julkisuuttahan tällä on jo nyt tullut, jos se kerran oli tarkoitus. Siis ennen kuin koko kamppis on edes lähtenyt käyntiin.

Vahva veikkaukseni on, että kun koko homma virallisesti lanseerataan, niin vit... kirkkoeveneen kuvaa ei enää näy missään. Ihan kiva tiiseri siis...

Muuten olen sitä mieltä, että homma ei hajuaan pelkällä kamppiksella muuta.

Tiina kirjoitti...

Annikki, hyvä että luit. :) Mä en itse yleensä jaksa klikata itseäni mihinkään linkkiin toisten blogeissa, joten oletan ettei muutkaan jaksa. :D
Hiukan epäilen, että Oulun ev.lut. seurakunta saisi muutettua tuon symbolin merkityksen kristilliseksi. :D

Vaiheinen, niin, yrittänyttähän ei laiteta, mutta minäkään en usko, että nuoria saisi kiinnostumaan uskonasioista saati kirkosta jollain tuollaisella kampanjalla. Itse asiassa aika vaikea keksiä millä saisi, tuskin millään. No, ehkä jollain ihmeellä, mutta niitä ei taida kirkko saada tapahtumaan.
Enkä kyllä edelleenkään ymmärrä miten "kirkkoveneen" kuva vetoaisi 18-35-vuotiaisiin. :D Voi hyvin kyllä olla, että se logo katoaa kaikessa hiljaisuudessa.

Ilkka kirjoitti...

Oliko krapulamättöä utan eller med krapula..?

kervå kirjoitti...

Kata: sori, se oli hätäratkaisu. muutan sen pikimmiten.

Anonyymi kirjoitti...

Ensinnäkin kampanjaa ei ole suunnattu nuorille, vaan nuorille aikuisille aina 35 ikävuoteen saakka. Tämän blogin kirjoitta näyttää kirjoitustyylillään olevansa ihan samaa tasoa kuin kampanjan logo. Olet sinä sitten erinomaisen hyvä moralisoimaan.

Minusta logo on erittäin onnistunut ja monipuolinen.

t. Onkos sulla kaikki v***rallaan!

Tiina kirjoitti...

Ilkka, sä saitkin jo vastauksen. :)

Kervå, no niin, asioilla on tapana järjestyä. :D

Anonyymi, mä ymmärsin ton sun kommentin nyt niin, että mun tasoni on siis erittäin onnistunut ja monipuolinen. Kiitoksia paljon. :)

Dårka kirjoitti...

Miksi Lost alkoi uudestaan alusta tv-kanava Nelosella. Voi miksi?

Tiina kirjoitti...

Voi Dårka, mä kertoisin sulle, jos tietäisin. Onneksi sitä ei tarvi katsoa!