4. kesäkuuta 2009

Aina on mainio sää Saunoa

Oprahissa, jota en yleensä kylläkään katsele (niin varmaan), oli vieraana tänään amerikkalainen perhe, jossa miehellä oli kolme vaimoa. Olen ennenkin nähnyt ohjelmia, joissa haastatellaan esimerkiksi mormoniperheitä, joissa miehellä on monta vaimoa. Yhteen aikaanhan tuli se joku draamasarja Big Love, jossa miehellä oli monta vaimoa. Mietin vaan... Onko maapallolla sellaista kulttuuria, jossa naisella voisi olla monta miestä? Jossain alkuasukasheimoissa ehkä, mutta ikinä en ole telkkarissa nähty haastateltavan naista, jolla olisi monta aviomiestä. Miksi se on aina noin päin, että miehellä on monta naista? Sulattaisivatko miehet edes sen, että joutuvat jakamaan naisensa useamman miehen kesken? Noissa ohjelmissa ne jalkavaimot kyllä kertovat olevansa hyvin tyytyväisiä ja sinut tilanteen kanssa, minkä toki uskon, vaikka mieleen hiipiikin väkisin ajatuksia aivopesusta ja alista(/u)misesta. Minä itse en pystyisi ikinä sulattamaan sitä, että miehelläni olisi useampi vaimo. Enkä kyllä pystyisi myöskään olemaan useamman miehen kanssa yhtä aikaa. Yhdessäkin on toisinaan kestämistä.

Samassa jaksossa oli haastateltavana myös yksi nainen, jonka miehellä oli muistaakseni kahdeksan vaimoa ja yli viisikymmentä lasta. Tämä nainen oli paennut miehensä luota siinä vaiheessa kun hänen vanhin tyttärensä täytti 14, eli tuli naimaikään. Nainen suku äidin puolelta oli ollut monta sukupolvea polygamisissa avioliitoissa ja naiselle oltiin lapsesta pitäen kerrottu, miten muut ihmiset olivat pahoja ja hänet oltiin pidetty eristyksissä muista ja hyvin tarkassa valvonnassa jopa collegessa opiskellessaan. Vasta kun naisen yksi lapsista sairastui ja heidän täytyi viettää aikaa sairaalassa, oli tämä nainen huomannut ettei muut ihmiset olleetkaan vaarallisia, vaan yrittivät auttaa heitä, ja että oli muunkilaista elämää kuin heidän elämänsä. Tämä vain viitteenä tuohon aivopesuun, jonka mainitsin.


***

Täytyy muistaa tänään illalla ottaa säilöön niin paljon vettä kuin kykenen. Huomenna meillä on nimittäin vesikatko klo 8-16. Kiva kiva. Aamupesullakaan ei pysty käymään, ainakaan kovin hyvin. Toivottavasti sade edes vähän taukoaa huomenna, kun pitäisi lähteä Saunomaan. Voi olla, että saunon niin kovin koko viikonlopun, etten paljoa ehdi tänne kirjoitella.

Hyvää viikonloppua kaikille!

6 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Mietippä sitä elareiden määrää, jos tämä mies eroaisi kaikista vaimoistaan ja asuisi Suomessa.

sirenita kirjoitti...

Enpä osais kuvitella olevani yksi monista vaimoista.
Itse asiassa en osaa kuvitella edes olevani yksi ja ainoa vaimo. ;)

Hyvää saunaa teille!
Minä lähden junalla Tampereelta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mä joskus jostain luin sellasistakin kulttuureista, joissa naisella on monta miestä.
Mun mielestä se kuulostaa hyvälle, eritoten, jos ne miehet olis vaikka mykkiä :)

-Euggis-

hdcanis kirjoitti...

Olen kuullut joistain kulttuureista joissa naisella on monta miesta, joku taisi ainakin joskus olla jossain Tiibetin tai Nepalin seuduilla...

Mutta niita syita miksi ne eivat ole ollenkaan niin yleisia kuin monivaimoisuus...no, sotaisissa kulttuureissa tapasi olla miespula kuolleisuuden johdosta, ja erityisesti lesket menivat sitten usein miesvainajansa veljen vaimoksi. Voi pohtia kumpi on parempi, tuo vaiko se etta ne lesket poltettiin miehensa mukana intialaiseen tyyliin :)
Sitten on tietty taloudelliset syyt, joskin kulttuureissa joissa naiset hallitsevat omaisuutta ei silti ole moniavioisuus yleista...

Huomattava syy on tietty myos se etta kun tuo raskaus kestaa niin pitkaan ja imetys paalle niin jos perheyksikossa on vain yksi nainen ja monta miesta niin se ei ole lisaantymiskoneiston tehokasta hyotykayttoa.

Timo kirjoitti...

Tuossapa jo se Tiibetti mainittiinkin, ja tietysti wikistä löytyi tiedot muistakin. Historiallisista syistä noita kait on aika vähän ollut...

Susa kirjoitti...

En ymmarra noita monivaimojuttua en. Sita pitais varmaan olla kauhean hyvalla paalla koko ajan, ei paljon parane miehelle ryppyilla tai se lahtee toiselta vaimolta hakemaan sympatiaa. Kenelle sita sitten kiukuttelis? ;)

Ja kuvittelen etta jos mulla olis useampia miehia, ajattelisin varmaan etta heilla on korvien valissa jotain vakavasti vialla. En ma nyt ihan niin upea kuitenkaan ole etta mut joku tervejarkinen suostuis jakamaan. ;)