generated by sloganizer.net

5. lokakuuta 2012

Eatin' dust


Katselin tuossa hupenevaa pankkitilini saldoa ja tulin siihen tulokseen, että ruokaostoskuittien loppusummien on oltava tästä eteenpäin pienempiä. En voi enää ostaa (kovin usein) lähikaupan herkkuirtosalaattia enkä Stockmannin valmiita ruoka-annoksia, sillä ne ovat liian kalliita. Siitäpä seurasikin ongelma.

En ole kummoinen kokki. Tai lähinnä kyse on viitsimisestä. En viitsi tehdä itselleni sen erikoisempaa ruokaa kuin jotain, jonka voin vain lämmittää tai korkeintaan paistaa pannulla. Tähän kun lisätään pyrkimykseni terveellisempiin elämäntapoihin, niin olen pulassa.

Kun mietin, että jos ostaisin päivän ruoan vaikkapa eurolla, niin en keksi muita vaihtoehtoja kuin eineksiä. Mikrohampurilaisia ja roiskeläppäpizzoja saisi kyllä edullisesti, mutta ne ovat ehdottomasti nou nou. Euro nyt ei oikeasti ole mikään ruokabudjettini per päivä, mutta oikeasti, epäterveellistä ruokaa on vain huomattavasti helpompi syödä edullisesti.

Kalaa pitäisi syödä pari kertaa viikossa. Voisin syödä lohta (tai siis kirjolohta) vaikka joka päivä, mutta oletteko huomanneet mitä se kaupassa maksaa? Aivan sairaan kallista! Kyllä harmitti viime viikolla yhtenä päivänä, kun olin aikeissa paistaa kirjolohisuikaleita ja huomasinkin niiden viimeisen käyttöpäivän olleen edellisenä päivänä. Sinne meni nekin rahat kankkulan kaivoon. (Mikähän kaivo sekin on?) Edullinen tonnikalasäilyke tuskin ajaa muutenkaan ihan saman asian kuin jonkun "tuoreemman" kalan syöminen, sitä paitsi tonnikalan syömiseen liittyy niin paljon kaikkea muutakin painotaakkaa (ne delfiinit). Niin ja kalapuikkoja ei lasketa.

Joka päivä pitäisi syödä vähintään puoli kiloa kasviksia. Olen aika kasvisrajoittunut eli en syö esimerkiksi mitään kaaleja ja salaateissakin se vihreä osuus on yleensä vain se välttämätön turhuus. Suhteellisen edullista ja terveellistä ruokaa kai saisi, jos tekisi ison satsin salaattia ja söisi sitä useamman päivän, mutta tunnen pientä vastenmielisyyttä yli vuorokauden jääkaapissa lillunutta salaattia kohtaan. Käynyt tonnikalasalaatti on aiheuttanut minulle menneisyydessä erittäin pahat hajutraumat, joten sitä en edes harkitse.

Kun tähän kaikkeen vielä lisätään se, että rasvahappojen pitäisi olla hyviä, kuituja ja proteiineja pitäisi saada riittävästi, unohtamatta myöskään hiilihydraatteja, ja ruoan olisi kiva olla vielä hyvän makuistakin, niin aivoistani kuuluu pim. Miksi niinkin mukavan asian kuin syömisen täytyy olla näin monimutkaista?

Nyt siis te kaikki viisaat ja ruoka-asioissa huomattavasti itseäni kehittyneemmät ihmiset siellä ruudun toisella puolella: Kuinka, oi kuinka köyhä voi syödä edullista, terveellistä, monipuolista ja ennen kaikkea helppoa ruokaa?

Ps. En aio ruveta kalastamaan, metsästämään, marjastamaan tai sienestämään, koska liikaa vaivaa, yök kuolleita eläimiä ilman vakuumipakkausta, en pystyisi ampumaan ketään, hirvikärpäset, kylmä ja vesisade. Niin kätevää kuin omavaraisuus olisikin.

22 kommenttia:

Puhalluskukkatyttö kirjoitti...

Kaikenlaiset keitot olis helppo ja kätevä ratkaisu, jos et olis niidenkin suhteen niin rajoittunut. :) Ja yhdestä kattilallisesta söis ja pari-kolme päivää.

Tiina kirjoitti...

Kyllähän mä keittoja syön, mutta suurin ongelma tässäkin taitaa olla se, että sen valmistus vaatii kaikenlaista pilkkomista ja väsäämistä, mikä mua ei juurikaan kiinnosta.

Kaupasta saa kyllä valmiina jotain sosekeittojuttuja (esim. Kelda ja Viola), mutta niidenkin kanssa on vähän se, että jos syö keittoa ja käy vaikkapa pumpissa, niin sen jälkeen on pakko syödä jotain uudestaan, kun ei ne pidä nälkää. Mutta näitä valmiskeittojutskia olen kyllä harkinnut.

Artio kirjoitti...

Pakastekeittoja saa noin 1,5 euroa 400g: esim. kesäkeitto ja kasvissosekeitto yhteensä noin 120 kaloria. Pakastekasviksissa on myös hyviä ja oikeasti maukkaita vaihtoehtoja, esim. herneet (joissa tosin kaloreita). Valmisruuista esim. chili wok (tarkastan merkin kun pääsen kotiin) - pussi noin 3 euroa, syön siitä 2-4 kertaa. Ananasrahkasta proteiinia ja kalsiumia, parin annoksen hinta alle 2 euroa. Munakkaat ovat nopeita ja edullisia, johon saa hupeloitua kaapinjämät - maistuu myös keitettyjen kasvisten kanssa.

Take away -annokset ravintoloista ovat usein hiukan edullisempia ja useimmiten niistä syö 2-3 kertaa. Esim. todella maukkaita kala-annoksia saa Tammelan torin laidalta noin 8 eurolla. Minä syön tästä kahdesti.

Leipä ja leivänpäälliset ovat hintavia. Minulla kaapissa on näkkäriä, jolla saa pahimman leivänhimon tyydytettyä. Se on myös sen verran pahaa, ettei tule turhia nakerrettua. Toisaalta esim. jyväinen ruis-Real on sen verran täyttävää ja kuituista leipää, että yhdessä viipaleella pärjää jo pitkälle.

Valmiiksi tehty salaatti ei jääkaapissa säilykään pitkiä aikoja - salaatintekoon en ole muuta vinkkiä keksinyt kuin ottaa lautaselle salaatinlehtiä, kurkkulohkoja ja tomaattia lautaselle, jos en jaksa vaivautua.

Pavut ovat edullisia. Pastaa yritän itse painonhallintayritelmieni aikana välttää, mutta makaronilaatikkohan on helppo, nopea ja muokattava.

Aamupalana puuro on hyvä vaihtoehto. Esim. riisi-ohrauunipuuro rasvattomaankin maitoon tehtynä maistuu huomattavasti kaurapuuroa paremmalta. Jos haluaa siihen makeutta, leikkaa omenalohkoja päälle ja mausta vaikka kanelilla.

Artio kirjoitti...

Keldan ja Violan keitoissa on muuten yllättävän paljon suolaa, lisäaineita ja kaloreita käsitykseni mukaan - tsekkaa nuo ennenkuin suurella innolla kulutat.

Tiina kirjoitti...

Se kalorimäärä ei sinällään ole issue, koska jos ihan tosissaan treenaa, kuten yritän, niin 120 kilokalorilla ei tee muuta kuin tuupertuu.

Pakastekasviksissa mun ehdoton lempparini on Apetitin Muurikka-kasvikset BBQ-mausteella, mutta arvaapa myydäänkö niitä kuin kesäisin? No eipä tietenkään. Mutta kasvisten lisäksi mä tarvitsen jotain lihaa.

Ruisleipä on oikeastaan se mun kuidunlähteeni ja sitä taasen kun en suostu syömään kuivana, niin leivänpäällyksiä tulee ostettua. Tiedän, että ne on kalliita, mutta tästä iltapalastani en suostu tinkimään. Siksi keskityin tässä nyt vaan ihan oikeaan ruokaruokaa, siis lounaaseen/päivälliseen. Niin ja mun vatsani ei tietenkään kestä muuta kuin jälkiuunileipää, joten ne Realit saa unohtaa ihan heti.

Itsehän en varsinaisesti syö koskaan ruoan kanssa perunaa, pastaa tai riisiä. Eli kasvikset ja liha on mulle riittävä ateria, ja siinä on sitten justiinsa se hintapolitiikka. Kun sitä makaronia saisi halvalla. Paitsi täysjyvää tietysti.

Aamuisin mä en taas pysty syömään (tai halua syödä) mitään kovin kiinteätä (kyllä, puuro on liian kiinteätä), joten jogurttilinjalla mennään. Jugu on muutenkin niin halpaa, että tästä ei myöskään tarvitse tinkiä.

Mutta siis hyviä vinkkejä, vaikka melko kategorisesti taisinkin torjua ne kaikki. ;D
Munakkaat, pavut, wokit ja keitot ainakin on hyväksytty ehdotuksiksi. Tammelantoria voin harkita, jos liikun siellä päin joskus. :D

- S - kirjoitti...

No tota, munakkaathan ainakin on tosi täyttäviä ja kananmuniakin saa ihan suht edullisesti jos katsoo vähän läpi sormien eli ei orjallisesti osta niitä iloisen, onnellisen, vapaan tai luomun kanan munia.
Munakkaaseen voit sitten suhauttaa ne leivänpäällisten jämät kuten juustonkantit ja sellaiset. Tuunaamalla siis vaihtelua munakkaaseen.

Olisin ehdottanut jauhelikastiketta, mutta se kaipaa kyllä kaverikseen pastaa tai riisiä. Itse syön aina täysjyväriisiä ja tiedän, se on kalliimpaa, mutta myös täyttävämpää eli sitä ei tartte syödä niin paljon.

Possun sisäfile tai pihvifile kokonaisena. Ei vaadi suuria preparointeja, etenkin jos ottaa sellaisen valmiiksi marinoidun (kermainen pippuri on namia). Nakkaat uuniin ja paistat paketin päällä olevan ohjeen mukaan. Siitä syö monta päivää ja sen voi sitten kätevästi lämmittää mikrossakin.

Mitäs sanot sisäelimistä? Maksa on halpaa ja hyvää sekä terveellistä. Sen kylkeen kun vähän paistaa sipulia, niin a´vot! Ja tässä toteutuu se paistinpannuvaatimus koko aterian laittamiseksi. :D

Entäs pähkinät? Sellainen Rainbow-pähkinäsekoituspussi ei muistaakseni mitään ihan tolkuttoman kallista ole. Kourallinen välipalaksi täyttää jo kummasti ja jaksaa vähän pumpissakin hillua.

Kalasta mä en osaa sanoa mitään kun olen rajoittunut elikkäs algeerialainen siltä osin. Olen siis lihansyöjä. Niin, en myöskään osaa laskea kaloreita, joten niihin en puutu. :)

Artio kirjoitti...

Lihamureke. Esim. ranskalaiseen sipulikeittoainekseen ja kermaviiliin tehtynä - mäkin osaan, ottaa aikaa kaksi minuuttia, jos nauttii lasillisen viiniä siinä samalla.

Uunilohi:kokonainen file, sitruunaa, pippuria, suolaa. Tai esimerkiksi smetanan ja suolakurkkupalojen kanssa uuniin.

Broileria uuniin. Esim. paseeratussa tomaatissa ja sekaan vaikka porkkanalohkoja.

Lisukkeeksi paahdetut uunikasvikset. Käy tsekkaamassa Lidlin hinnat ja valikoima.

Artio kirjoitti...

Halloumiahan voi paistaa ja siitä tykkäät. Isoja lohkoja kesäkurpitsaa mukaan pannulle. Tee vaikka jonkin sortin ruisleipähampurilaisia.

Uunimakkaraa ja -juureksia? Näissä kaikissa on pilkkomista, mutta isoiksi lohkoiksi - ei tartte pipertää.

Keittojen ravintosisällöistä vielä hiukan: vaikkei kaloreita laskisikaan, kannattaa varmaan miettiä, onko 3-4 kertaiset kalorimäärät suhteessa täyttävyyteen. Kuluttajaliiton sivuilta saa mukavasti tällaisia visuaalisia elämyksiä erilaisten diagrammien muodossa, esim: http://www.kuluttajaliitto.fi/files/1650/Valmiskeitot_2012.pdf

Nyt lopetan tämän maanisen postaamisen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kun itse haluan helposti kevyttä, nakkaan paistinpannulle wokki-vihannekset ja pähkinöitä ja kenties rikon kananmunan perään.
Kyllä sitä syö ennemin kuin selkäänsä ottaa.

Tiina kirjoitti...

-S-, munakas on kyllä hyvä juttu. Tai siis riittävän simppeli mulle. Itse asiassa en munakastakaan tee niin kuin munakas pitäisi tehdä vaan paistan kananmunan/-t ja sörssään sinne joukkoon mitä nyt sitten sörssäänkään. Se vesi tai maito sekoitettuna siihen munaan on ihan tarpeeton vaihe. :D
Kyllä se täysjyväriisikin on ihan hyvä juttu, laiskuuttani en vaan koskaan jaksa keitellä.
Sisäelimet ja veri taas on ihan ehdottomasti ei. :D Paitsi maksamakkaraa pystyn syömään, mutta siinä ei ehkä ole kuin muisto maksasta.

Artio, nyt tuli aika hyvää settiä. Uunilohi olisi tosi jees, mutta kuten sanottua, lohen kilohinta on ihan törkeä. Tietty siitä riittäisi useammaksi päiväksi, mutta riipii se hinta sielua silti. Ehkä alan dyykata kauppojen roskiksia ja kärsin ruokamyrkytyksen silloin tällöin. ;) (VITSI!)
Samoin halloumi taitaa olla aika kallista..? :/
Jauho(uuni)makkarat skippaan, niissä ei taida olla kovin kummoiset ravintoarvot.
Se on kyllä ihan totta, ettei ihan "tyhjiä" kaloreita viitsi kauheasti syödä. Siksi nuo mikropurilaiset ja -pizzat onkin kieltolistalla, koska yhdessä sellaisessa on aivan törkeästi kaloreita eikä ne kuitenkaan pidä nälkää koko päivää. Että joo, toki tsekkaan keittojenkin kalorit. Sitähän ei kokeilematta voi tietää sitten, että miten täyttävää mikäkin soppa on.

Termostaattori, tota mä justiinsa olen harjoittanut, eli paistelen juttuja ja teen siitä "munakkaan". Se on kyllä helppoa ja ihan hyvää. Tosin kananmunan kolesteriarvot arveluttavat sen verran, ettei sitäkään taida viitsiä ihan joka päivä syödä. :)

Ana kirjoitti...

Must on kyl kiva kun sä kirjoitat juttuja eikä oo vain kuvia, vaik on nekin kivoja.

Olen vähintään yhtä laiska ruuanlaittaja, mistään sienestyksestä ja marjastuksesta puhumattakaan! Jos mulla olisi vielä vähemmän rahaa käytössä, panostaisin puuroon, kananmuniin ja leipään. Nyt panostan noiden lisäksi juustoon ja heduihin. Puuroja on kyllä tosi monenlaisia ja niistä saa marjoilla ja mausteilla (inkivääriä, kanelia) vielä monemmanlaisia. Eikä ne oo kalliita.

Sitten meillä päin ainakin jos menee ostamaan takeawayta kiinalaisesta, saa niin ison satsin, että "yhdestä annoksesta" saa helposti kaksi. lounas ja se toinen ruoka myöhemmin. Ja vieläkään ei riisit lopu.

Anonyymi kirjoitti...

Ravinnetiheys on SE juttu.

Itse teen joka päivä puolen litran vihersmoothien eri viher- ja leväjauheista, riisiproteiinista banskusta, avokadosta ja marjoista. (Olen siitä onnekas, että ystäväni on täyttänyt pakastimeni itse keräämillään marjoilla.)

Smoothien pyöräyttää hetkessä.

Pitää hyvin nälkää.

Tiina kirjoitti...

Z, kiva, jos on kiva. Niin kivoja kuin nuo valokuvahaasteet onkin, niin olen huomannut, ettei minulla riitä jaksaminen eikä aivokapasiteetti sekä kuvahaasteisiin että tekstin tuottamiseen.
Puuroa voisin kyllä syödä useammin. Vaikka olenkin nyt lähellä rahatonta, niin yritän silti noihin hedelmiinkin panostaa. :)

Anonyymi, kokeilin keväällä tuota smoothie-juttua eikä se oikein toiminut. Jos ei sitä saa valmiina purkista (saahan sitä, mutta pirun kalliilla), niin ei ole mun juttuni. :D
Tästä kyllä tulee mieleen, että mun pitäisi hankkia parempia ystäviä (niitä marjastavia ja sienestäviä) sekä mies, joka tekisi mulle sen kaiken terveellisen ja ravitsevan ruoan. ;)

Gata kirjoitti...

Mä vinkkaan sulle vaan tän:

www.pirkka.fi

Tuolta löytyy vajaat 5000 reseptiä arkeen HELPPOJA, HALPOJA ja TERVEELLISIÄ reseptejä. Monipuoliset hakutoiminnot helpottaa hupia, puhumattakaan siitä, että ostoslistan voi lähettää tekstarina itselleen. Ihan loistava sivusto!

- S - kirjoitti...

Joo ja yhteishyva.fi pitää kanssa sisällään paljon reseptejä, helppojakin.

Puurothan tosiaan pitää nälkää ja on halpoja. Ja niitä voi tehdä vaikka mikrossa. (en kylläkään ite oo mikään puuronsyöjä, mut ei se oo mikään este suositukselle).
Niin ja tuolla joku mainostikin tota kokonaista broileria. Alta kympin maksaa ja yksi ihminen syö siitä useamman kerran. Niitä saa valmiiksi yrttimarinoituna, joten uuniin vaan ilman mitään kikkailuja.
Ja jos alat näihin lihanpaistohommiin, niin sijoita öpaut kymppi lihalämpömittariin. Kannattaa, saat aina varmasti kypsää.

yllärityllerö kirjoitti...

Kasvissuikaleet ja pakasteena saatavat kalakuutiot + kasvisliemi = simppeli kalakeitto (lisä protskuja raejuustosta, jota voi lappaa lautaselle). Lidl:ssä on yleensä hyvää ja edullista kirjolohta fileinä, joka on aivan huippua uunikalana (itse lisään yleensä vaan suolaa, pippuria & sitruunan- tai limenmehua) ja filehän säilyy pakkasessa, jos kaikkea ei halua kerralla kypsentää. Kasvissosekeitot on kans hyviä ja jos pilkkominen tympii, niihinkin voi käyttää pakastejuureksia.
Ja sit on herkku nimeltä rahka, jolla voin korvata vaikka minkä aterian. :)

Tiina kirjoitti...

Gata, kiitos linkistä. Vaivuin epätoivoon heti tuonne klikattuani. Sieltä täytyisi ETSIÄ reseptejä ja tehdä vielä niiden mukaan ruokaa. Kun se ruoanlaitto ei tosiaan kauheasti kiinnosta, niin epäilen, että jaksan alkaa ohjeita etsiä sitä varten. Siis itselleni. Eri asia on aina kokata joillekin muille, se on ihan kivaa. :)
Mulle tuli sellainen ajatus, että tuolla Pirkan sivulla olisi kiva olla jonkinlainen arviohinta niistä tuotteista. Kuitenkin niissä resepteissä käytetään Pirkka-tuotteita, joten niiden hinnat on vallan hyvin tiedossa. Sitten voisi järkätä reseptejä hinnan perusteella.

-S-, paistomittari mulla on olemassa ja tossa uunissa on joku hieno paistomittariominaisuus myöskin, jota tosin en koskaan ole kokeillut. Se vaatisi ohjeiden lukemista. :D

Yllätystyttö, hmm, pakasteena saatavat kalakuutiot! Täytyypä tutustua.
Hyvä vinkki myös tuo Lidlissä käyminen. Lidl ei ole mun lähikauppani, mutta ei se niin kovin kaukanakaan ole, joten jos sieltä tosiaan saa kirjolohta halvemmalla kuin Pirkka-merkkistä vastaavaa, niin taidanpa käydä poikkeamassa.

Ana kirjoitti...

Smoothieita tekee ihan mielellään jos on sauvasekoitin. Mulla on erilaisia kausia näis omissa pikaruuissa, ja nyt on jo 2-3 viikkoa ollut päällä pirtelökausi. Ei aamua ilman smoothia!

Annikki kirjoitti...

Etkö voisi haastaa itseäsi ruuanlaitossa samalla tavalla kuin treenaamisessakin? Aloitat pienestä ja sitten kehität taitojasi. Pitsan tekeminenkin on minusta melkoista nyherrystä moneen muuhun ruokaan verrattuna, joten varmasti voisit päästä yli siitä ruuanlaiton tylsyydestä. "Halvalla hyvää ja helposti" -tyyppisiä keittokirjoja on maailma täynnä, voisit käydä tonkimassa niitä kirjastosta tai kirjakaupoista ja tutustua aiheeseen. Sopivien ruokien löytäminen itse on paljon helpompaa sitten kuitenkin kuin karsia toisten heittämistä vihjeistä jotakin itselle maistuvaa.

Tiina kirjoitti...

Zepa, mulla on sauvasekoitin, mutta musta ei kyllä aamulla saa irti mitään vaativampaa kuin kahvinkeitto ja jogurttipurkin avaaminen. :D

Annikki, no en oikeastaan voisi, kun se ei kiinnosta. Ihan oikeasti, joten saa lopettaa noiden reseptien ehdottelun jo. ;)
Ei mun taidoissani sinällään mitään vikaa ole, mutta itselleni en jaksa alkaa resepteistä vääntää ruokaa. Toimin niin päin, että katson kaupassa mitä ostan ja teen niistä sitten jotain. Siinä kyllä tulee helposti ruokaostoksille hintaa, kun ei ole kovin suunnitelmallinen, mutta täytyy ruveta vertailemaan hintoja ja käymään Lidlissä...
Mutta mulle paljon helpompaa on kyllä poimia toisten ehdotuksista ideoita ja tässä on tullutkin monia hyviä kommentteja.

Anonyymi kirjoitti...

Jos nimenomaan lihansaanti ei ole pakollista joka aterialla, soijarouheen avulla pääsee myös helpolla.Tosin en kyllä tiedä kuinka paljon liha tarttee esivalmisteluja...No, jok.tap., soija on myös oikeasti halpaa. Pari pussia pakastevihanneksia, pari desiä soijarouhetta(tms.) ja mausteita - kattilallisen hinnaks tulee ehkä euro ja valmisteluihin menee kaksi minuuttia. Maku saattaa tökkiä aluks, tai siis sen puute, mutta sitten vähän reilummalla kädellä niitä mausteita.

T:Mari

sea kirjoitti...

Ihan pakko sanoa sen verta, että jauhelihakastike ei kaipaa perunaa/pastaa/riisiä. Kastike toimii myös hyvin keitettyjen/höyrytettyjen/grillattujen kasvisten kanssa, oma herkkuni on kylmä porkkanaraaste ja jauhelihakastike. :P