14. maaliskuuta 2013

Hädässä ystävän apu on hienoo

Kuva: Babble.com

Olisiko jollain hyviä vinkkejä toimivista syötteenlukijoista? Kun Google Reader kuulemma eläköityy heinäkuun alussa, niin jotain tarttis keksiä tilalle. Tai vaihtoehtoisesti eläköityä itsekin, kun sen nyt vielä voisi tehdä arvokkaasti.

***

Jonkun aikaa sitten luin jostain blogista vinkin, että jokaisen bloggaajan kannattaisi ostaa blogilleen oma muistikirja! Siihen voisi sitten kätevästi luonnostella ja hahmotella tulevia kirjoituksia sekä pitää kirjanpitoa mistä aiheesta olisi hyvä kirjoittaa milloinkin jne. Sain melkein vatsani kipeäksi kun nauroin tuolle ajatukselle blogin omasta muistikirjasta. Joo, ehkä se joillakin toimii, mutta miettikää nyt näitä minunkin aivo-oksennuksiani. Jos rupeaisin etukäteen hahmottelemaan ja suunnittelemaan, niin te ette kyllä ikinä lukisi täältä yhtä ainutta kirjoitusta. (Siitä voidaan sitten olla montaa mieltä olisiko se loppujen lopuksi lainkaan huono asia). Nytkin noita luonnoksiksi jääneitä kirjoituksia on jo ihan liikaa. Suhtauduin kyllä lievällä varauksella tuohon blogista lukemaani suositteluun, sillä bloggaaja mainitsi samalla saaneensa "blogilahjana" oman bloginsa logolla varustetun muistikirjan. Ei kai sitä turhaksi kehtaisi siinä kohtaa sanoakaan.

Olen muuten huomannut, että minun ei pitäisi koskaan sanoa, että seuraavaksi kirjoitan jostain aiheesta, koska se ei näköjään koskaan tule toteutumaan. Tässä lähiaikoina olen luvannut ainakin haukkua naapurit ja kirjoittaa tasa-arvoisesta avioliittolaista. Onko näkynyt? Eipä ole. Jälkimmäinen on kyllä ollut jo viikkoja luonnoksena, ensimmäinen ei ole edes hahmotelmana aivojeni nurkassa.

Minulla on tasan kaksi tapaa kirjoittaa blogikirjoituksia. Ensimmäinen tapa on tämä mitä tässä nyt tapahtuu eli avaan Bloggerin tyhjän ruudun ja alan kirjoittaa välttämättä tietämättä mistä edes aion lopulta kirjoittaa. Silloin kirjoitusprosessi saattaa olla hidas ja mahdollisesti myös jotenkin teennäin. Tuntuu ehkä jopa vähän väkisin vääntämiseltä (nyt ei kyllä tunnu). Tällä tavalla syntyneillä teksteillä on suurin riski jäädä luonnokseksi. Tai ainakin niiden kommenttilaatikossa on melko hiljaista monesti.

Toinen tapa on se, että aivoni alkavat työstää tekstiä suoraan valmiiseen muotoon ja koko roska on parissa minuutissa valmis, kunhan ensin pääsen koneen ääreen. Näitä kutsun aivo-oksennuksiksi, koska niitä ne totisesti ovat. Esimerkkinä vaikkapa tuo maanantainen vatsamakkaroideni lyhyt historia. Silloinkin kyllä teksti jää joskus julkaisematta, jos se tuntuu liian henkilökohtaiselta tai nololta. Tässä prosessissa muistikirjasta voisi olla hyötyäkin, mikäli se olisi käden ulottuvilla juuri sillä hetkellä, koska aina ei ole mahdollista istahtaa koneen ääreen juuri silloin, kun teksti alkaa pulputa ja oma muisti on pahin viholliseni. Monesti nuo prosessit käynnistyvät joko vessassa tai juuri ennen nukahtamista. Olen jokusen kerran jopa noussut sängystä kirjoittamaan, koska muuten uni ei ole pystynyt tulemaan aivojen käydessä kierroksilla. Vessaan taas olen harkinnut sanelukoneen sijoittamista. Kynällä paperille bloggaaminen tuntuisi jotenkin väärältä.

Kolmas tapa on tietysti kaikenlaiset meemit ja muut hassutukset, jotka eivät edes vaadi mitään ajatusprosessia. Niitä on kyllä aika vähän nykyisin. Bloggaajat ovat selvästi laiskistuneet, sillä nykyisin on vaan niitä "kerro x määrä juttuja itsestäsi". Easy way out.

9 kommenttia:

Bemary kirjoitti...

Sama juttu itellä, jos lupailee kirjottavansa jostain aiheesta. Silloin ei taatusti tuu kirjottaneeksi siitä sanaakaan. x) Välillä noi tommoset aiheet puhtaasti unohtuvat ja välillä taasen niihin kasaa jotain liian suuria odotuksia eikä sitten osaakaan kirjotella niin hyvin kuin se aihe omasta mielestä vaatis. Ja mitä enemmän miettii, että hitto ku tuli TAAS julkisesti luvattua ("enkö mä IKINÄ opi?!"), sitä vähemmän huvittaa aiheeseen tarttua.

Että tästä blogihommastaki on pitäny tehäki itelle niin samperin vaikeeta, hah! Oon aika varma, että harva lukija noita lupauksia ees muistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Moi. Mä oon sun muistikirja: huomenna ajoissa Dorkaan, että ehdit saada lipun. :)

satu kirjoitti...

Säikähdin tuota readerin eläköitymisilmoitusta niin pahoin tänään, että otin heti testiin Feedly-palvelun. Alustavasti en tykkää niin paljon kuin readerista, mutta aika näyttää.

DorianK kirjoitti...

Itse olen käyttänyt useamman vuoden Bloglinesia. Ei se erityisen hyvä ole, mutta on ajanut kuitenkin asiansa. Joskus viimeisen vuoden sisään muuttivat käyttöliittymää niin, että se tulkitsee näppäimistön naputtelun omiksi komennoikseen ja se pakottaa joskus rullailemaan näyttöä hiirellä tms. ikävää, mutta kyllä sitä nyt mieluummin käyttää kuin saa turpaansa. Kai.

Joskus kyllä siirryin Google Readerin käyttäjäksi, mutta kun en välttämättä lue blogeja edes kerran kuukaudessa (ainakaan kaikkia, aina en yhtäkään), sen aikarajat tulivat usein vastaan. Bloglines säilyttää vuosiakin vanhat kirjoitukset listalla lukemattomina, ellei niitä lue.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä kuin yhden readerin, Operan oman, enkä tiedä, onko se hyvä vai huono, kun en käytä.

Tiina kirjoitti...

Bemary, mä luotan juuri siihen, että kukaan ei kuitenkaan muista mitä sitä on tullut luvattua, tai ei niitä ainakaan kiinnosta, joten vaiennan vaan kuoliaaksi sen, etten jaksakaan kirjoittaa jostain aiheesta mistä olen luvannut. Paitsi sitten joskus joku yllättää kyselemällä perään. Harvoin, tosin.

Rakas muistikirja, moi! Kiitos muistutuksesta. Meinaat, että on niin kovan luokan bändi, että sisään ei mahdu enää vähän myöhemmin? ;) Täytyypä katsella. Intosi kyllä motivoi, mutta luvata en saata.

Satu, joo, kyllä se on nyt jo ruvetta vieroittamaan itseään, ettei tuu sitten kesällä paha mieli.

DorianK, mä arvasin, että sieltä tulee joku ritari valkealla ratsullaan pelastamaan. Testaan nyt tuota Bloglinesia. Vähän kyllä epäilytti, kun se kysyi multa, että olenko ihminen. Nyt se myös juttelee sekalanguagea. Today, yesterday, 2 days ago ja "yli 2 päviää sitten". Ehkä sen kantsisi pysytellä enkussa, jos ei osaa suomea. Noin muuten kyllä vaikuttaa ihan pätevältä.
Munkin kyllä pitäisi vähentää. (Kuulostaa ihan joltain huumeiden käyttäjältä). Tuolla mun readerissa on niin paljon kaikkea kauhtaa, että aamuisin ihan rutiinilla merkkailen tietyt tilaukset luetuiksi lukematta ja niitä oikeasti kiinnostavia jää vain muutama jäljelle.

Anonyymi, sen täytyisi olla semmoinen, joka ei ole selainkohtainen, niin voi tarvittaessa lukea missä vaan.

Mari kirjoitti...

http://theoldreader.com/
Vaikutti kivan googlereaderimaiselta, mutta ei antanut vielä käyttää import -toimintoa että pääsis kunnolla kokeileen. Netvibes on mulla seuraavana kokeilussa.
Kerro sääkin jos löydät hyvän!

Anonyymi kirjoitti...

En ole kuullut yhdestäkään Räjäyttäjien keikasta, joka ei olisi ollut loppuunmyyty. No, Provinssirock toki, mutta... ;)

Sitä oikeastaan ensisijaisesti ajattelin, että jos oot ollut kipeänä, niin haluat varmaan päästä istumaan ja ennen kaikkea mahtua oleilemaan siinä etubaarissa, koska se laajennusosa siellä takana on kuulemma edelleenkin paskanhajuinen ja homeinen, kun putket on vedetty miten sattuu. (Nyyh, ne meinaa mädättää meidän vanhan Doriksen!)

Timo kirjoitti...

Sama huono uutinen iski mullekin, kuten myös tämä havainto :-) http://i.imgur.com/2LXeTKg.jpg

Softana saisi kai hyviä readereita, mutta kyllä se verkossa oleva pitäisi olla, kun ainakin kahdelta koneelta ja iPadiltä samaa listaa luen, niin aika ehdoton ominaisuus.

Tämä odottaa yhdellä välilehdellä tutkimista tuohon aiheeseen:

http://lifehacker.com/5990456/google-reader-is-getting-shut-down-here-are-the-best-alternatives