2. maaliskuuta 2013

Oi Emma, Emma

Muutama sananen eilisestä Emma-gaalasta. Niin, nämä kaikki kotimaiset gaalathan on katsottava, vaikka ne tuottavatkin enemmän myötähäpeää (jos sellaista harrastaisin) kuin positiivisia fiiliksiä.

Ensinnäkin ne juontajat. Malli Anne Kukkohovi ja XL5-Mika. No okei, se Mika on "ihan kiva", mutta se Kukkohovi... Apua. Ensinnäkin se pökki ja töni sitä itseään puolet pienempää XL5-Mikaa koko gaalan ajan ja sen lisäksi kiljahteli noin 2536 kertaa juontojensa alussa, lopussa ja keskellä. Silleen "wohoo" tai lähinnä "wouh" -tyyppisesti. Facebookissa suunniteltiin kavereiden kesken juomapeliä, jossa saisi ottaa huikan joka kerta kun Anne Kukkohovi kiljahtaa, mutta kellään ei olisi ollut riittävästi viinaa saati sitten viinapäätä siihen hommaan. Kun kyseessä oli kuitenkin Ylen kanavilla oleva gaala, niin miksei sitä olisi voinut juontaa jotkut YleX:n juontajat, kuten vaikka lle Uusivuori ja... Ile Uusivuori?

Seurasin gaalaa taas Twitteristä siinä samalla ja yleisöpalkinnon jaon jälkeen aloin ihmetellä outoa kuhinaa Twitterissä. Menellään saattoi olla joku "1D"-skandaali. En yhtään ymmärtänyt mistä oli kyse ennen kuin pengoin hieman syvemmältä. On olemassa siis joku brittiläis-irlantilainen poikabändi (nimenomaan poika-, ei mies-) nimeltään One Direction, joka on tullut kolmanneksi sikäläisessä X Factorissa. Never heard, mutta nyt tämän bändin olisi pitänyt voittaa yleisö-Emma. Nuoriso oli Twitterissä (en edes tiennyt, että nuoriso käyttää Twitteriä) todella järkyttyneitä, kun Elonkerjuu korjasi potin. Suomi ei kuulemma näköjään halua mitään kovia bändejä tänne keikalle. Hahahaa... No jos se yhdestä Emma-patsaan voitosta tai voittamatta jäämisestä on kiinni, niin ehkä ei kannata vaivautuakaan. Vaikka Elonkerjuun voitto kertoi jotain samaa, kuin Salkkari-leffan yleisöpalkinnon voitto Jussi-gaalassa, niin olin silti tyytyväinen, ettei Lauri Tähkä voittanut tällä kertaa. Buahahaa.

Sitten on vielä hiukan ruodittava yhtyettä ja ilmiötä nimeltä Pää kii. Siis mikä juttu tää nyt on? Onko Pää kii oikeasti jengin mielestä hyvä "punkbändi"? Pää kii voitti ainakin kriitikkopalkinnon Emma-gaalassa. Jep jep. Siinä vaiheessa kun suuri yleisö ja kriitikot tykkäävät, niin voi melko turvallisin mielin todeta, että touhusta on punk kaukana. Niin kuin Apulannan (josta myös nykyisin on punk kaukana) Toni (joka on tähän asti boikotoinut Emma-gaalaa, muttei näköjään enää) sanoi palkintoa pokatessaan: "Ainahan se on näin, että jos meidän bändi voittaa jotain, niin se kertoo siitä, että asiat on todella synkällä tolalla". En tiedä tarkoittiko Toni sitä, että bändin kannalta synkällä tolalla, mutta itse lähtisin tulkitsemaan sen niin. Hiukan kyllä Pää kiin dissausmielialaani heikensi se, että ne olivatkin ottaneet Tehis-Oton laulamaan Emma-gaalaan, joten samaan aikaan inhosin ja rakastin. Koska Otto on vaan aika ihana, vaikka voissa paistaisi. Mutta ei paisteta.

Eipä sillä, saahan siitä Pää kiistä tykätä, jos ei ole elämässään erityisen punk-orientoitunut, mutta meikäläiselle punk on aina jotain vähän enemmän ja Pää kii on yhtä punkia kuin vaikka joku Juustopäät, jota hypetettiin 90-luvulla. Sitä paitsi Pää kiin kiitospuhekin oli jotenkin vaivaannuttava, kun keski-ikää lähestyvät miehet (bändin nokkamies Teemu Bergman on minun ikäiseni, joten saan sanoa noin) yrittävät leikkiä nuorta ja rebeliä kiittämällä esim. äitiä joka lainasi autoaan yms. Oikeasti kuitenkin käyvät puku päällä oikeissa töissä ja ajelevat leasing-autoilla.

No, tuo nyt on tuota, että jos joku menestyy kaupallisesti, niin on myynyt sielunsa ja musiikkinsa eikä voi olla enää aito jne. Ei se minua haittaa, mutta joku tuossa Pää kii -hypessä nyt vaan vaivaa ihan suunnattomasti. Ehkä se, että meillä on oikeasti ihan hiton hyviä punkbändejä, jotka eivät koskaan saa minkäänlaista arvostusta missään gaaloissa, saati sitten kriitikoilta. Ilmeisesti ne vaan ovat vähän liian rajua kamaa suurelle yleisölle. Ja ennen kuin joku vetää tuon Otto-kortin esiin tässä kohtaa, niin tiedän, ettei Tehosekoitinkaan ole niitä katu-uskottavimpia bändejä, mutta eipä niitä punkbändiksi juuri olla tituleerattukaan sitten alkuaikojen.

No joo, se siitä. Ei minulla siitä Emma-gaalasta varmaan tämän enempää ole sanottavaa. Ei kun ai niin! Parasta koko Emma-gaalassa oli se, kun Tuure Kilpeläisen rumpali tai joku putosi lavalta! Sinne lavan taakse jonnekin lavasteisiin, humps vaan! Kerrankin jotain spontaania ja aitoa. (Tähän kohtaan silmänisku). Emma-gaalan voi muuten katsoa Yle Areenalta, jos tämän vuolaan ylistykseni jälkeen alkoi kiinnostaa.

Näköjään kun pääsin valittamasta mitäänsanomattomuudestani, niin joku tulppa poksahti ja tätä juttua alkoi taas tulla. Ehkä tarpeettomastikin. Niin, te ette tiedäkään, että tuolla luonnoksissa on puolivalmiina kirjoitelma joka koskee tasa-arvoista avioliittolakia. Ehkä julkaisen sen, kunhan valmiiksi saan, ehkä en.


Ps. Oletteko muuten huomanneet, että keskellä kaupunkia on punk?

19 kommenttia:

Silmäilijä kirjoitti...

Minusta Elonkerjuun Yleisö-Emman voitto kertoo tasan siitä, että bändillä on laaja ja aktiivinen kannattajakunta - ja se taas kertoo jotakin myös bändin ominaislaadusta.

Ihan turhaan teinit pillastuu siitä, jos joku never-heard-poikabändi ei voita, heilläkin on ollut mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan.

Sama muuten koskee Jussi-gaalaa ja Salkkari-elokuvan voittoa: on turha puhua alentuvaan sävyyn siitäkään. Olisi kannattanut äänestää sitä laadukkaampaa vaihtoehtoa niin ei tarvitsisi valittaa.

Tiina kirjoitti...

Mun käsittääkseni ne teinit oli äänestäneet perseensä ja sormensa ruvelle sitä poikabändiä, joten kai niillä on sitten oikeus valittaa. Ja minä äänestin Jussi-gaalassa sitä laadukkaampaa vaihtoehtoa ja silti tarvitsee valittaa, mutta oikeasti se nyt on ihan sama.

Anteeksi nyt vaan, mutta minusta se kertoo justiinsa sen, että sillä suurella yleisöllä on ihan älyttömän huono maku musiikissa ja elokuvissa.

Silmäilijä kirjoitti...

Elonkerjuu sai eniten ääniä ja piste. Turhaa on ruveta kiukuttelemaan kuin pikkulapsi :D.

Tiina kirjoitti...

En nyt aivan tiedä puhutko minusta vai niistä teineistä, mutta ei kai teineiltä voi enempää odottaa? Lapsia kuitenkin ovat käytännössä vielä.

Mua taas henk.koht. ei voisi vähempää kiinnostaa kuka sen voitti. Sitä päivää ei varmaankaan tulla näkemään, että edes ehdolla olisi joku, joka minun mielestäni sen palkinnon ansaitsisi.

Kimmeli kirjoitti...

Kiitos Tiina!!!! Siis just niin asian ytimeen, että miten tuli hyvä mieli!!!!!

Tiina kirjoitti...

Olepa hyvä! Joskus on ihan pakko nillittää melko turhista asioista. ;)

Mymskä kirjoitti...

Minulla ei ollut (eikä ole vieläkään) riittävästi viinaa, että olisin edes aloittanut gaalan katsomista.

Ja XL5-Mika (eikö se enää ole Mica?) "ihan kiva"... Eh.

Tiina kirjoitti...

Emmätiiä miten se kirjoitetaan. Voi se olla c:lläkin.
Ei se ainakaan mitenkään ärsyttänyt mua siinä juontajana.

Ehkä mussa on hieman masokistin vikaa, kun katselen noita. :D

Anonyymi kirjoitti...

One directionia en onneksi tunne kuin BLR:n kautta..
Kaikki mainitsemasi nimet vähentävät haluani nähdä mitään noita gaaloja. Onneksi osasin välttää.

Pää kiitä en tunne enkä Juustopäiltäkään muista kuin Joki-biisin, joka oli muistaakseni kuitenkin suhteellisen pätevä, mutta ei erityisen punk. Vähän niin kuin Bad Religion, Offspring, Green Day, jne. nykyään... tai silloin kun viimeksi niitä kuulin...

Niinhän se on, että kun punkiin lisätään kunnon sävelkulkuja ja melodioita niin vimma häviää ja samalla henki. Jäljelle jää jotain kriitikoiden, ammattilaisten ja suuren pop-yleisön rakastamaa, koska se vetoaa oikeisiin tunteisiin ja kauneudentajuun ja hömppä nyt vaan myy paremmin.
Sama pätee metalliin, mutta en nyt jaksa avautua Metallicasta, Nightwishistä, jne.

Tiina kirjoitti...

Oon nyt kuunnellut hetken Spotifysta tuota Pää kiin levyä, etten hauku tietämättä mistä edes puhun. Eka biisi on ihan täyttä poppista, mutta koska siinä sanotaan about sata kertaa että vituttaa, niin se varmaan tekee siitä sitten punkia. Toinen kappale alkoi kanssa heti vitulla, mutta sävel on melkoista iskelmärokkia.
Eihän siinä, on tää varmasti parempaa kuin moni muu musiikki mitä nuoriso kuuntelee, mutta punkiksi en sanoisi. Ja tuskin tulen toista kertaa kuuntelemaan.

Emma-gaalassa muuten vähän ihmettelin sitäkin, kun Nightwish pokkasi useamman pokaalin. Onko sen vähän niin kuin pakko voittaa ne kategoriat missä on ehdolla, kerta bändi on noteerattu ulkomaillakin? Itse olisin antanut palkinnot tällä kertaa jollekin freesimmille tahoille.

Anonyymi kirjoitti...

Harva on vienyt oikeaa punkia eteenpäin niin kuin Teemu Bergman, joten hyvä, että hän saa nyt vihdoinkin rahaa, kun suuri yleisö ostaa Pää kiitä. Hän on siviiliammatiltaan sairaanhoitaja muistaakseni, mutta kaikki vapaa-aika on tainnut jo ainakin viisitoista vuotta mennä punkin kulisseissa tapahtumajärjestäjänä, julkaisijana ym. tukijana.

Pää kii ei ole punkiksi tarkoitettukaan. Apulanta sen sijaan taisi olla... :D Samoin Oton mitäänsanomaton God given ass. :D Jota muuten juuri Bergman ystävänpalveluksena julkaisi, kun Otto kyllästyi Tehis-fanitaviksiin ja halus ryhtyä rajuksi Vaasankadun punkkariksi. ;)

Joo, olen vanha Tehosekoitin-fani minäkin, ja siinä oli sovituksistaan huolimatta hyvä punkbändi.

Mitä suuren yleisön ja etenkin teinien käsityksiin tulee, niin niillehän punkia on jokin Green Day ja Sex Pistols. Mustaa kynsilakkaa ja pipa päässä sisällä. :D

Paskinta ikinä on Jukka Poika, Elonkerjuu ja noi mokomastaminat sun muut, ja vaikken Pää kiistä pidä enkä Emma-asioita arvosta, tuntuu kivalta, että on edes jokin vastavoima niille.

Anonyymi kirjoitti...

Äskeinen anonyymi selventää:

Siis vaikka Bergmanin Pää kii ei ole punkia, niin miehen aiemmat ja muut ansiot punkin parissa ovat niin mittavat, että hyvä, että hänet viimein noteerattiin. Niinku elämäntyöpalkinto toi.

Raivostuttaako sua Tiina koskaan Oton nykytila? Rupesin nyt ajattelemaan niitä kaikkia kertoja, kun se on viime vuosina vihamielisesti tilittänyt, miten kaikki sanoo, että sen kandeis tehä rahaa kirjoittamalla taas suomeksi, mutta ei, hän haluaa irti Tehis-maineestaan. Silti Emma-gaalassakin oli tukka värjätty ja Tehis-koreografia käytössä silleen "muistatteks mut". Mä toivon, että Otto luopuisi englanninkielisten rallatusbiisien teosta ja antaisi lopullisesti periksi sisäiselle Tehiksen Otolleen! :)

Irtopiste vielä Bergmanin t-paidalle siinä Emma-keikalla. Tais olla Maho Neitsyt. En jaksa tarkistaa, etten tule lisänneeksi tuon masentavan gaalan katsojalukuja.

Tiina kirjoitti...

Olin lähdössä salille, mutta täällä olikin niin tiukkaa kommenttia, että pakko hetkeksi paneutua asiaan.

Siis ensinnäkin, mikä sitten on punkia jos ei Sex Pistols??? Sieltähän se saatana kaikki alkoi! :D

Jos Pää kiin ei ole tarkoitus olla punkia, niin siksi sitä kuitenkin tituleerataan kaikkialla. Sehän siinä ehkä ärsyttääkin. Kuuntelin eilen sen levyn ja mulle se on aika mitäänsanomatonta musiikkia, paitsi se toinen biisi jossa Otto lauloi, se oli ihan hyvä. En muista nimeä, mutta tarkoitan sitä toista, ei sitä minkä ne Emma-gaalassa veeti.

Kyllä Oton pitäisi antaa periksi sisäiselle Tehiksen Otolle! Oltiin muutama vuosi sitten Tehiksen menopaluukeikalla ja tunnelma oli kerta kaikkiaan mahtava. Ei sitä tarvitsis hävetä, jos tytöt (ja pojatkin) tykkää, jos on keksinyt toimivan jutun. Mutta kai monille tyttöjen märille päiväunille Jim Morrisonia myöten tulee se kausi, kun halutaan olla ei niin hot ja runopoika jne. Kyllä mä God given assistakin tykkään, tai ainakin siitä Was I really there -tuotannosta. Uudempi on ehkä vähän tylsempää.

Siinä oot kyllä ihan oikeassa, että kerrankin jotain vähän erilaisempaa. Pää kii voisi ehkä ottaa askeleen vähän raskaampaan suuntaan nyt, kun on ensin saanut jalan sijaa kriitikoiden ja sen suuren yleisön keskuudessa. Stam1na on kyllä sata kertaa kovempi eikä toivottavasti tulevaisuudessakaan rupea tuolle humpparock-osastolle kuten niin moni muu.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.aamulehti.fi/Kulttuuri/1194782375469/artikkeli/anna+eriksson+boikotoi+emmoja.html

-Molly

Anonyymi kirjoitti...

Niin, sitä ekaa ja alkuperäistä amerikkalaista punkia sanotaan täällä Euroopassa tosiaan protopunkiksi eikä vain punkiksi, joten siinä mielessä varmaan on perusteltua sanoa, että meille eka pelkkä punk olis brittipunkin eka aalto. Muistettakoon myös, miten just Sex Pistolsia hehkutti 1970-luvun lopun nuori helsinkiläinen älymystö ja miten sitä sitten täällä kuuluisasti vastustettiin yli puolue- ja muiden rajojen. Musta Suomessa myös jotenkin romantisoidaan brittien yhteiskuntaluokkia niin, että amerikkalainen opettajanpoika Iggy Pop ei olekaan niin kova jätkä kuin juoppojen brittiteinien vahinkolapsi John Lydon, vaikka jos katsotaan, mitä nämä herrat ovat tehneet ja miten, niin protopunkkari Iggy pyyhkii toki muilla pöytää.

Kokonaan oma lukunsa on oikea suomalainen punk, seiskaseiskat ja kasikakkoset, joilla on maailmalla valtava seuruu mutta Suomessa hyvä jos Kaaoksen ja Rattuksen joku muistaa edes nimeltä. Olen itse suosilla tällainen kevytkapinallinen perhetyttö, joka kuunteli pienenä Pistolseja ja vanhempana Tehosekoitinta, mutta kunnioitan kyllä kovasti oikeita punkkareita. (Ja joo, noista kahdesta sanoisin, että itseohjautuva Tehis oli enempi punk.)

Tiina kirjoitti...

Nää on niin makuasioita. Mulle Sex Pistols ja sen johdannaiset on sitä "oikeata" punkia, yhteiskuntaluokista yms. viis. Iggystäkin tykkään kyllä. Amerikkalainen punk on monesti liian reggae- tai beach boys -vaikutteista, ettei se oikein ole taas mun juttuni. Viittaan tuolla nyt esim. Ramonesiin, joilla toki on joitain hyviä biisejä.
Kotimaista hc-punkia en kauheasti jaksa kuunnella, mutta annan niille huomattavasti enemmän rispektiä kuin Pää kiin kaltaiselle poppipunkille. Olettaen siis että sen ylipäänsä olisi tarkoitus leikkiä punkia, tästä en ole enää yhtään varma. Mutta jos punk-keikalle haluaa mennä, niin silloin kannattaa mennä hc-keikalle. :D
Mä en osaa jaotella, että oisin pienenä kuunnellut jotain ja isona jotain toista, vaan mulla kulkee Sex Pistolsit ja Tehosekoittimet (no jälkimmäinen vähemmän nykyisin) ja kaikki niiden väliltä koko ajan mukana.
Kotimaisista bändeistä haluaisin nostaa esiin No Shamen ja sen laulajan Sampsa Sarparannan, joka ihka oikea punkkari.

Anonyymi kirjoitti...

Moi vielä! Unohtui sanoa, että kun kerran kuntoilet, niin lue (mielellään alkukielellä) sellainen kirja kuin Please kill me ja luukuta sen edetessä treenatessa kulloistakin kirjassa esiteltyä bändiä. Siellä on ne protopunkitkin, Stooges, Dead Boys... Sit jos olet kuten minä eli keväällä tulee kuunneltua haikeana vanhoja grungelevyjä, niin tulee tollanen hieno Ameriikan musatyylien kehitysoppi tosta.

Mun mielestä karibiapunkia löytyy sitäkin briteistä, Clash ym. tietenkin ja tietty kaikki sikäläiset skat ym. (paska). Mut en halua ajautua riitaan yhen lempibloggaajani kanssa, joten ->

Tiina kirjoitti...

Eihän täs nyt mitään riitaa sentään! :D

Joo, mäkään en Clashista kauheasti perusta. London calling on hyyyyyyvä, mutta se muu materiaali on just vähän liikaa sitä semmoista. Tai en koko tuotantoa ole edes kuunnellut, mutta otantani perusteella. No, joissain bändeissä vaan on sitä jotain ja sitten toisissa ei, vaikka kuinka haluaisikin tykätä.

Mulla muuten on toi Please kill me! Mutta en ole vielä(kään) lukenut sitä. Melkein pitäisi varmaan ottaa se työn alle kehottamallasi tavalla. :)

Joskus oon kuunnellut Stoogesia aidan toiselta puolelta livenä, kun olivat Sauna Open Airissa, mutta harmillisen huonosti kuului.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkäs Psyyke? Tuli vaan mieleen, kun heillä on keikka Dog's Homessa, niin jos on hyväkin, niin ei mene ohi, kun ei kai tuota kauheasti missään ole mainostettu..