15. elokuuta 2008

Tutkimuksista puheen ollen

Eilen luin Iltalehdestä paljon paremmasta tutkimuksesta (kuin siis tuo hormonihässäkkä). Siinä oltiin kyselty ihmisiltä netissä, että monellako soi päässä musiikki. Vastanneita oli 13.000 suomalaista, joista 60 prosentilla soi päivittäin musiikki pollajukeboksissa. Tuon jutun mukaan prosentti on yllättävän iso, vaikka itse olisinkin voinut kuvitella sen olevan paljon isompi. Olen ajatellut lähes jokaisella soivan musiikin päässä. Vaikea itse asiassa kuvitella elämää, että musiikki ei soisi korvien välissä.

Toki on ihan loogista, kuten tutkimuksessakin todettiin, että aktiivisesti musiikkia kuuntelevilla tai muuten musiikkia harrastavilla soi useammin joku kappale päässä. Ja kuulemma myös naisilla sekä nuoremmilla ikäryhmillä tämä on yleisempi ilmiö. Mistähän se johtuu, että naisilla musiikin soiminen päässä olisi yleisempää kuin miehillä? Iän tavallaan ehkä selittää se, että nuoret varmaankin (ehkä?) kuuntelevat musiikkia enemmän kuin vanhemmat. Noin niin kuin yleisesti ottaen.

Alkoi kiinnostaa tämä asia siinä määrin, että laitoin tuohon sivupalkkiin pienen gallupin aiheesta. Harmillista, ettei bloggerin äänestyssysteemi ole niin edistyksellinen, että siinä pystyisi samalla tekemään myös ikä- ja sukupuolijakauman. Kommenttiosastolle saa kuitenkin heittää tarkempaa infoa tai muuta mielipidettä aiheesta, jos hotsittaa!


(Hei, olen ihan rauhallinen nyt jo, eikä pinna kiristä yhtään. Kyllä minulle uskaltaa kommentoida. Uskokaa, tai muuten..!!!)


Ps. Säädin tuota äänestystä vähän. Jos joku jo ehti äänestää, niin äänestä uudestaan, pliiiiis!

17 kommenttia:

Lin kirjoitti...

Minäkin olisin kuvittelut, että olisi isompi tuo prosentti.

Mulla soi päässä melkolailla aina jotain, toisinaan myös pari eri biisiä yhtä aikaa. Joskus taas sitten vain joku yksittäinen kitarariffi.

Useimmiten se on kyllä ihan kivaa mutta joskus kyllä toivois, että tuossa pollajukeboksissa olis joku off-nappi. (Varsinkin silloin kun se väkisin soittaa jotain Lauri Tähkää tai muita kamaluuksia. Onneksi sitä ei kuitenkaan tapahdu kovin usein.)

ZahirLife kirjoitti...

Kyllä, aina soi. Usein viimeksi kuultu jää junnaamaan päässä, joskus joku hyväkin biisi.. useimmiten soiminen on ärsyttävää. Kun Maailman ympäri 80 päivässä - piirretyn tunnari alkaa 10 000 kertaa saman päivän aikana alusta, alkaa hermo kiristyä.

Myös harrastuksen mukanaan tuomat kappaleet jäävät varsinkin teho-treenien jälkeen useiksi viikoiksi soimaan... onneksi sitä voi aina yrittää vaimentaa laittamalla levylautaselle jotain ihan muuta.

nona kirjoitti...

Äänestin kieli poskessa "muita ääniä päässäni". Oikeasti joku biisi jää repeatille, kuten se Kim Herold vai joku jo useamman päivän, kiitti vaan...Miehet fanittaa heviä, voiko sitä rallatella kulkiessaan? Tai jotain rosoista indietä. Miehet sais nyt avautua, mä vaan luulen noin. Harhaluuloissa on hyvä elää (ei jaksa, kykene eikä halua olla vakava tänään, ei...).

Muusikotar kirjoitti...

Mitä ihmettä, onko mahdollista, ettei päässä soisi musiikkia aina? Ei mahdollista. Kaveri kyllä keksi mahtavan tavan jolla saa biisin kuin biisin hetkeksi pois päästä. Hymiskää "Daa-daa, daa-da-daa-daa, kiitää alla autostrada...". Jostain syystä tuo kertosäe onnistuu karkottamaan kaiken muun päästä pois hetkeksi aikaa.

Tiina kirjoitti...

Lin, niinpä, mutta ehkä sitten epämusikaalisemmilla ei soi, tai jotain. :D
Se on kyllä kamalaa, jos soi joku huono biisi. Mulla on soinut koko päivän se joku karmiva Nita Sorayan biisi "anna rakas villi sekä raju hetki"... :D :D :D

Zahirlife, joo siis jostain syystä ne ärsyttävät renkutukset ja rallatukset jää aina päähän. :D

Nona, ihanaa että äänestit niin. :D Eihän tässä vakavana pidä olla missään nimessä.
Oliko se Kim Herold mun "ansiotani"? Pahoittelen... :D

Muusikotar, ei nyt aina aina tietenkään, mutta on hauskaa liioitella.
Ja onhan tuo daadaakin musiikkia. :D

Mymskä kirjoitti...

Päässä soi ja se soi ja se soi ja se soi...

Olin ällistyyt koko tutkimuksesta. Minä oen jotenkin kuvitellut, että on ihan normaalia (= yleistä), että musiikki soi päässä. Minulla on soinut kai aina. Usein se ei edes jää päänsisäiseksi vaan purkautuu minusta ulos. Eikö niin olekaan kaikilla?

Annikki kirjoitti...

Juu ei. Minulla ei useimmiten soi mikään päässä. Ihan(an) hiljaista on. :)

hdcanis kirjoitti...

Minulla se nollauskappale on "Elsa, kohtalon lapsi". Hukuttaa alleen muut kappaleet mutta ei rasittavasti juutu paahan...

Eli usein soi, ja joskus tosiaan jokin huonompi kappale tai sitten muuten vain hairitseva...pari viime paivaa on pollajukeboksi tarjonnut "punk punk punk on typeraa, levyt pyorii vain ympyraa..."

Elsa, olet kohtalon lapsi, rakas tytteli mulle, taa on lauluni sulle...

hdcanis kirjoitti...

Minulla se nollauskappale on "Elsa, kohtalon lapsi". Hukuttaa alleen muut kappaleet mutta ei rasittavasti juutu paahan...

Eli usein soi, ja joskus tosiaan jokin huonompi kappale tai sitten muuten vain hairitseva...pari viime paivaa on pollajukeboksi tarjonnut "punk punk punk on typeraa, levyt pyorii vain ympyraa..."

Elsa, olet kohtalon lapsi, rakas tytteli mulle, taa on lauluni sulle...

Muusikotar kirjoitti...

Äh, meitin hoono soomi iski näemmä aiemmassa viestissäni: en ollut lainkaan sarkastinen, vaan täysin puhtaasti aidon ihmeissäni siitä, että on ihmisiä joilla ei soisi jotain päässä aina. Mun päässäni soi aina. Annikki, vaihdetaanko päitä hetkeksi?

Tiina kirjoitti...

Mymskä, niin mäkin olen luullut, mutta ei ilmeisesti sitten kuitenkaan. :D

Annikki, sä olet sitten taas erilainen nuori. :)

Hdcanis, Elsa kohtalon lapsi! :D :D
Niitä hyviä biisejä jaksaiskin kuunnella, mutta aina soi joku tyhmä renkutus.

Muusikotar, sori, se oli mun mokani. Luin väärin tuosta sun kommentista "onko mahdollista, että päässä soisi musiikki aina".
Mua se ei varsinaisesti haittaa, että soi. Se on ihan mukavaa ja tavallista. :)

sirtsu kirjoitti...

Mä oon monesti miettinyt tätä. se on ihan luonnollista (mielestäni), että päässä soi musiikki. Tähän saattaa liittyä juuri kuultu sävelmä, tai sitten vain ikään kuin muistelee tiettyä jollain tapaa kolahtanutta musiikkisävelmää.
Se mulle on kuitenkin jäänyt ihan pimentoon, että MITEN ihminen voi kuulla UUTTA musiikkia mielessään, siis sellaista mitä ei ole ennen kuultu. Sitä en pysty ymmärtämään. Vaikka toisaalta, kai tuo musiikin luominen on vähän sama homma kuin (kuvaama)taide... Uuden luominen... Ymmärrän sen kuvaamataiteessa, mutta en millään musiikissa. Mutta taidan ollakin siinä heikkolahjainen. Kuuntelen kyllä erittäin sujuvasti. Ja musiikkihan on elämäni.

hdcanis kirjoitti...

Ha, tuosta uudesta musiikista tuli mieleen etta ainakin jossain vaiheessa soi pollassa Syyspihlajan alla, mutta nimeomaan sanoilla jotka olen vain lukenut, mutta en ikina kuullut laulettavan...eli "punertaa housut Marjatan, kuin verta niissa ois..."

Vaiheinen kirjoitti...

Soi ja koko ajan, vaikka keski-iässä muka mennään (tämä - siis keski-ikä - tosin on kaiketi jokin sosiologien tai muiden voodootieteiden keksintö).

Myös minusta nuo prosetit ovat alakantissa. Arvelen, että osa vastaajista vain ei ole huomannut asiaintilaa vastatessaan.

Miten niin ei voi kuulla musiikkia, jota ei ole aiemmin tehty? Ilmiselvää. Se on vain idea, kuten kuvan ajatus. Se vain on ääntä. Hmm... Marc Montandon kirja Tom Waits: Takapihan taikuri (Sammakko) kertoo myös tästä. Kuule ääniä siellä missä niitä ei ole...

DorianK kirjoitti...

Mitenkään olematta stereotypinen sanoisin, että sukupuolierot johtuvat miesten kyvyttömyydestä tehdä kahta asiaa samaan aikaan; eli tässä tapauksessa esimerkiksi kävellä ja pyörittää pollajukeboksia. Sitä paitsi ymmärtääkseni miehet ajattelevat kuitenkin koko ajan vain seksiä, joten ei pieneen päähän voi samaan aikaan mitään ääniraitaa mahtua.

Tosin kyllä kuupassa kovasti soi. Onneksi lähinnä hyviä kappaleita (tai yleensä vain niiden kertosäkeitä), mutta se johtuu huonon musiikin säännönmukaisesta välttelystä ja hyvän musiikin suurkulutuksesta.

Tiina kirjoitti...

Sirtsu, en mäkään tajua sitä miten joillain voi syntyä uutta musiikkia päässänsä. En vaan osaa säveltää.

Hdcanis, hyvät sanat :D

Vaiheinen, ilmeisesti se on toisille helpompaa kuin toisille. Se uuden musiikin kuuleminen siis.

DorianK, hyvä että saatiin tähän nyt rehellinen miesnäkökulmakin mukaan. ;D
Mäkin yritän välttää huonoa musiikkia, mutta aina sitä tuubaa tunkee korviin jostain...

hdcanis kirjoitti...

Musiikkiviiruksia levittääkseni, koko sanoitus menee:

"Punertaa houst Marjatan
kuin verta niissä ois,
on sakemannit lähteneet
jo hänen päältään pois.
Ei mukanansa ottaneet
he maihin kaukaisiin,
saa siveettomät tyytyä
siveiden syytoksiin."

Väännossanoitus oli suosiossa siinä 40-luvun loppupuolella...mutta miksi se soi minun päässäni?