21. heinäkuuta 2011

Sairas ja syntinen


Hei, rakkaat ystävät ja vihamiehet! Kertokaapa minulle, miten te pidätte flunssan loitolla?

Olen taas tällä hetkellä flunssassa ja omien laskujeni mukaan tämä on ainakin jo neljäs flunssa tämän vuoden puolella. Liityin yhden "kuntoklubin" jäseneksi muistaakseni huhtikuun loppupuolella ja sen jälkeen olen ollut jo kolmesti sairaana. Mikä tietysti estää treenaamisen ja on muutenkin erittäin inhottavaa. Olen joka päivä tällä viikolla ottanut töitten jälkeen parin tunnin iltaunoset, koska olen ajatellut, että se nopeuttaisi taudin paranemista, mutta kilin kellit! Ensin lauantai-iltana tuli kurkkukipu ja luulin jo selviäväni pelkästään sillä, kunnes tiistai-iltana alkoi nokka vuotaa ja nyt tästä selkeästi pukkaa vielä yskäkin.

Aivan käsittämätön tämä sairastelutahtini siihen verrattuna, että joskus olen saattanut olla koko vuodenkin potematta yhtä ainutta flunssaa. Vastustuskyvylleni on selkeästi tapahtunut nyt jotain, eikä se joku ole hyvää. Nyt kun taas sairastuin, päätin, että en halua flunssaa enää koskaan. Siksipä haluaisinkin vinkkejä siitä, mitä te popsitte tai miten muulla tavalla edesautatte, että vastustuskykynne pysyy hyvänä ja flunssa poissa? Alanko syödä valkosipulia joka päivä ja haista niin pahalta, ettei kukaan enää koskaan halua pussailla kanssani (tai muutenkaan olla parin metrin säteellä minusta) vai olisko jotain parempia poppaskonsteja? Kaikki hörhöneuvotkin otetaan vastaan, tänään ei tuomita ketään. Pääasia, että tämä sairastelu loppuu tähän!

Joskus (kuten tänä aamuna) mietin myöskin, että miksi sitä pitää muka aina leikkiä jotain sankaria ja käydä flunssaisenakin töissä sen sijaan, että hakisi sairauslomaa. Itsehän en yhtään tykkää tyypeistä, jotka tulevat kipeänä töihin muita tartuttamaan. (Tämä oli kyllä tod.näk. vilustus. Tarttuuko vilustustauti?)

20 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Muakin kiinnostaisi tietää miten välttää flunssa. Itse en nimittäin keksinyt mitään ja siksi ehkä olinkin viime syksynä monen monta viikkoa sairaana, tosin johtunee työstä lasten parissa. Nyt keväällä sitten en ollutkaan kertaakaan flunssassa enkä kyllä tehnyt mitään toisin. Eli joko vastustuskyky kasvoi tai sitten ei sitä flunssaa vaan ollut liikkeellä. Vatsatautia kyllä senkin edestä.

Ofelia kirjoitti...

En tee mitään erityistä mutta en ole usein kipeäkään. Kurkku saattaa olla monta kertaa vuodessa kipeä, mutta nuha tms. tulee vain ehkä kerran vuodessa. En syö MITÄÄN sipuleita! Hyi... Jotkut väittää että sokeria välttämällä pysyy taudit loitolla, mutta minä kyllä syön sen verran sokeria että tuon mukaan mulla pitäisi olla kestoflunssa! :D

D-vitamiinia syön ympäri vuoden nykyään ja käyn kävelyillä ja tulee hiki. Syön terveellisesti enkä kai sitten tapaa niin paljon ihmisiä että taudit tarttuisivat?!

Lienee myös perintötekijäkysymys tämä vastustuskyky?

Tiina kirjoitti...

Mimmu, päiväkodeissa ja vastaavissa on varmaan aika mahdoton olla saamatta kaiken maailman kiertotauteja. Täytyisi olla raudanluja vastustuskyky.

Ofelia, perintötekijöillä ei varmaan voi perustella sitä, kun vastustuskyky on selkeästi heikentynyt jostain syystä (mutta mistä?). Vanhempani eivät kyllä koskaan ole kipeänä.
Niin kai se terveellinen ruokavalio olisi osa asiaa. :)

Annikki kirjoitti...

Olen kuullut eräältä ihmiseltä, että hänen vastustuskykynsä salaisuus on se, ettei maksamakkaravoiveistä pestä juuri koskaan, vaan se saa olla pöydällä keräämässä bakteereita ja sillä tavalla saa aina uuden hyvän annoksen puolustuskyvyn kohentamiseksi.

Tiina kirjoitti...

Ai kun kuulostaa herkulliselta... :D

Ohari kirjoitti...

Onkohan mitään poppakonstia olemassakaan, epäilen. Ehkä jotkut taudit on vaan niin sitkeitä, että niistä eroon pääseminen kestää viikko tahi kuukausisotalla, välillä melkein paranee ja taas pitää sairastaa. Näin olen toisinaan räknänny. Tämä ei tietenkään lohduta sitten niin yhtään, eli yritänpä tässä rykäistä vielä oikein neuvonkin: käy ostamassa pullo kossua, pidä sitä huoneen- tai mieluummin taskulämmössä ja ota joka ilta 4 cl. Ähkäise ja puistele.

(Ei varmaan auta, mutta onpa tarmokkaampi ja osallistuvampi olo.)

Tiina kirjoitti...

En tarkoittanut siis poppaskonstia, jolla tauti paranee, vaan millä saa sen olemaan jatkossa tulematta ollenkaan. Sellaisia ohjeita niin kuin vaikka, että "juo joka ilta lusikallinen auringonhattu-uutetta ja heitä sen jälkeen kolme volttia, niin flunssa pysyy poissa".

Annikki kirjoitti...

Probiootteja puolen vuoden kuuri, joku sellainen, jossa on useampaa kantaa.

Mymskä kirjoitti...

Kokeilepa d-vitamiinia, siitä ei ole haittaa, eikä edes maksa paljon. Moni kaveri (ja myös minä lääkärin suosituksesta) on alkanut ottaa deetä "yliannostuksena" (suositeltavaa meille), ja ovat olleet sitä mieltä, että sillä olisi vaikutusta flunssatartuntoihin ja että se myös virkistäisi.

Omasta puolestani en voi sanoa oikein mitään, kun sairastan flunssaa noin kerran kolmessa vuodessa tai harvemmin. Tosin kun kävin iltakoulua, minuun kyllä iski kaikki lastentaudit, mutta sen loputtua en juuri ole nuhinut. Siellä kai kiersi tehokkaasti kaikki kulkutaudit.

Jotkut viisaat väittävät muuten, että flunssa ei voi tulla ns. vilustumalla vaan on aina jonkun pöpön aiheuttama. Tiedä sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän kyllä tarvii koiran, no eiköhän joku naapuri lainaa. :P

http://29.media.tumblr.com/tumblr_lanmywLAbt1qd3ppyo1_400.jpg

Tiina kirjoitti...

Annikki, nyt tuli kauhean vaikeita sanoja ja asioita, mutta kelpaako tollanen ihan tavallinen maitohappobakteeritabletti?

Mymskä, joo, joka kerta kun puhuu vilustumisesta, niin joku "viisas" (en tarkoita nyt sua, vaan niitä viisaita joihin viittaat) tulee kertomaan, ettei vilustumalla voi sairastua, mutta se on kuulkaas saivartelua se. Meinaan olen sen verran monta kertaa vilustunut näiden 33 vuoden aikana, että tiedän tasan tarkkaan pystyväni vilustumaan. Siis kai se pointti on se, että kylmettyminen alentaa vastustuskykyä tai jotain, mutta jos onnistuu ihan kotioloissa saamaan vetoa ja sitten sairastumaan, niin onko täällä kotona sitten valmiiksi niitä pöpöjä? En tiiä.
No mut enivei. Söin talvella d-vitamiineja, mutta näin kesällä sitä ei kai kauheasti tarvi, kun d-vitskut saa suoraan auringosta?

Kukaan ei ole vielä kehottanut syömään kalaöljyjä ja omega-3:a. Miksei?!

Tiina kirjoitti...

Ja anonyymi, hyi yäk.

Annikki kirjoitti...

Nii, niitä semmosia. Bioteekin probiootteja söin joskus, kun oli jatkuvia iho- ja kurkkutulehduksia ja söin aika monta kuuria antibioottia. Stockalta sieltä hivennäishyllystä saat halvemmalla kuin apteekista.

Mymskä kirjoitti...

Nii-in. Ja flunssaan sairastuneellehan on herttaisen yhdentekevää millä mekanismilla se tulee.

Mä vedän deetä ympäri vuoden lääkärin suosituksesta, riippumatta siitä saanko aurinkoa vai en. Mutta dee ei välttämättä (eikä edes tod.näk.) ole mun flunssattomuuden syy. Ihan vaan siksi sanoin kun kaverit on kertonu :D

Tiina kirjoitti...

Annikki, no niin, tarvii tsekata Stockan hivennäishyllyt!

Mymskä, se on taivahan tosi. Ja flunssa vituttaa ihan yhtä paljon huolimatta siitä, millä tavalla se on tarttunut. :D
Kai sitä deetä voisi vetää joskus ihan kokeeksi pitkän kuurin. Mulla on vaan niin hatarapää, että tarvisin melkein dosetin, että muistaisin ottaa kalaöljyt ja deet ja maitohapot ja mitä näitä on.

Zepa kirjoitti...

Maailmalta (ihmisistä, pinnoista) tarttuu kaikenlaista. Jos istuu vaan kotona, tuskin tulee mitään. Mullakin on joka kesän lopussa flunssa, tein mitä vaan. Joskus se on vienyt haju- ja makuaistin viikoiksi. Ei ihan kiva.

Mutta toisaalta, ei mulla sit oikeastaan muita flunssia olekaan. Se yks trad vaan. Vedän kaikkee vitamiinia B C D ja muita apuja pillereinä, hei muuten valkosipuliakin saa puristeina. Muuten semmosta terveelliseen pyrkivää syömistä.

Tiina kirjoitti...

Ai hitsi. Ei siis vaan pitäisi koskaan poistua kotoa, niin pysyisi terveenä. Talvisin toi on jopa ihan houkutteleva ajatus. ;)

Mua kiinnostaa nyt toi kohta "muita apuja", eli vitskujen lisäksi mitä?
Jos valkosipulia syö puristeena, niin eikö sitten ala haista? Olen joskus jostain käsittänyt, että siitäkin aiheutuu jotain hajuhaittoja. Hiki alkaa haista valkosipulilta tai jotain. :D

Anonyymi kirjoitti...

C-vitamiinikin auttaa.
Kannattaa nyt yleensäkin syödä vitamiineja.

Anonyymi kirjoitti...

Jenkeissä suosiossa nämä sinkkipitoiset karkit: http://www.realsimple.com/health/preventative-health/cold-flu-allergies/sore-throat-soothers-00000000022485/page3.html. Näitä kun popsii nuhan/vilustumisen alkuvaiheessa eli heti kun alkaa nenää kutittaa tai kurkku tuntuu karhealta, niin yleensä oireet loppuvat siihen eikä tauti pahene. Tosin tämä on ns. "time sensitive" keino, eli jos nuha/vilustuminen pääsee liian pitkälle, niin silloin eivät enää auta. Aiheesta löytyy myös tieteellinen tutkimuskin: http://coldcure.com/html/common-cold.pdf. En tiedä saako vastaavanlaisia karkkeja Suomesta tai että voiko niitä popsia ihan rajattomasti muuten vaan niin kuin ennaltaehkäisevänä keinona.

Anonyymi kirjoitti...

Jos syöt lihaa, niin jätä se pois. Vastustuskyky nousee kummasti.

Vedä päivittäin yksi smoothie (tyyliin pohjaksi vettä, salaattia, avokadoa, hedelmiä tai marjoja ja ehkä jotain jauheita, jos haluat hifistellä) niin johan ilo irtoaa!