20. heinäkuuta 2011

Tyhmästä päästä kärsii koko kaupunki


Ai että sain verenpaineeni taas kohoamaan heti aamusta, kun menin lukemaan Aamulehden nettisivuja. Itä-Helsingissä on jossain missä lie torilla otettu paikalle vartiointiliike rauhoittamaan paikan touhua ja ilmeisesti ihan hyvin tuloksin. En henk.koht. tunne kyseisen alueen tilannetta, joten en siihen ota kantaa sen enempää, mutta Tampereen apulaispormestari Harri Airaksinen (kok) on nyt silmät kiiluen ilahtunut tästä asiasta. Katsokaas kun apulaispormestari saa niin kauheasti valituksia koko ajan Koskipuiston "rauhattomuudesta", että eiköhän tässä kohta saada järjestysmiehet sinnekin marssimaan 24/7.

En vaan tajua. Olen niin paljon hengaillut Koskipuistossa enkä ole koskaan törmännyt siellä minkäänlaisiin järjestyshäiriöihin, etten pysty ymmärtämään, mistä tämä kaikki oikein kumpuaa. Ketä siellä pelottaa ja mihin kellonaikaan? Meinaan vaan, että jos viikonloppuiltaisin ja yöaikaan onkin rauhattomampaa, niin ei kai sinne silloin tarvitse lapsiperheiden tuppautua? Ja jos taas päiväsaikaan ei uskalla mennä paikalle, niin vian täytyy olla silloin omien korvien välissä. Ihan tosi. Tuntuu kuin eläisin jossain ihan eri ulottuuvudessa näiden tyyppien kanssa.

Kirjoitin Aamulehden artikkeliin sekavan ja rönsyilevän kommentin, jonka kopioin tähän nyt kokonaisuudessaan, kun Aamulehti ei sitä kuitenkaan julkaise:

"Jos Tampereesta halutaan SIISTI kaupunki, niin ongelmakohtia on paljon pahempiakin kuin Koskipuisto. Olen itse viettänyt Koskipuistossa monet päivät pitäen kivaa eikä siellä ihan oikeasti ole mitään kovin erityistä häiriökäyttäytymistä. En ymmärrä mistä tämä meteli on oikein noussut? Kuka muka ei uskalla tulla Koskipuistoon päiväsaikaan?
Tampereen siivoamisen voisi aloittaa Raatihuoneen rappusilta (oletteko arvoisat apulaispormestarit huomanneet miten ryönäiset ne rappuset ovat, kun siinä koko päivän makaa räkä poskella jotain juoppoja?), Keskustorin kioskin viereisiltä penkeiltä ja kävelykadun penkeiltä? Nuo ovat paikkoja, joissa tavallinen tamperelainen ei viitsi hengailla, koska ns. syrjäytyneet ovat ne valloittaneet. Tuollaista ei näe oikeasti missään muualla, että juopot hengailevat kaupungin parhailla paikoilla. Koskipuistossa juopotkaan eivät haittaa mitään eikä ketään, jos siellä torkkuvat nurtsilla.
Ei missään tapauksessa ulkopuolisia vartijoita Koskipuistoon, ellei sitten haluta tyhjentää Tampereen ns. olohuone ja tehdä koko paikasta kuollut. (Tosin sitähän tässä juuri ilmeisesti halutaan).
Toivoisin, että apulaispormestarit lukisivat heräisivät tähän asiaan ja aloittaisivat "siistin Tampereen" tekemisen sieltä missä sitä oikeasti tarvittaisiin eikä nuorison eli näiden ihmisroskien silmätikuksi ottamisesta."

(Kirjoitus-/ajatusvirheet ihan omiani).

Tuntuu ihan kauhealta ajatukselta, että järjestysmiehet alkaisivat valvoa Koskipuistoa. Siis puistoa. Kaikella kunnioituksella ammattinsa osaavia vartijoita kohtaan, mutta heidän joukossaan on aika paljon hiukan virkaintoisia pikkunatseja. Luin tässä taannoin mielestäni oikein hyvän jutun, jossa oikeustieteen tohtori Kaarlo Tuori oli huolissaan ihmisten oikeusturvasta vartiointiliikkeiden alkaessa hoitaa poliisin hommia. En enää löydä sitä alkuperäistä juttua (Aamulehden viittaus juttuun), mutta siinä sanottiin näin: "Tuori on huolissaan kansalaisten oikeusturvasta, mikäli turvapalveluiden yksityistäminen jatkuu. Hän muistuttaa, että poliiseilla on huomattavasti tiukemmat vaatimukset koulutuksessa kuin vartijoilla, ja poliisien työtä koskevat myös tiukemmat määräykset." Niinpä niin.

Voisiko oikeasti saada nuo kokoomuslaiset apulaispormestarit jonnekin kuuseen tuolta kaupunkin korkeimmilta palleilta?

Ps. Siisteyttä saataisin parannettua lisäämällä roskiksia. Tampereella on varmasti maailman vähiten roskiksia kadunvarsilla, puistoissa ja toreilla. Hämeenkadun lyhtypylväissä olevat roskiksetkin ovat kaikessa hiljaisuudessa kadonneet jonnekin.

Pps. Olisin halunnut laittaa kirjoituksen kuvitukseksi tämän, mutta en tohtinut rikkoa kuvan tekijänoikeuksia.

16 kommenttia:

Minja kirjoitti...

Hyvin sanottu! Tuon kommentin vois samantien lähettää sinne pormestaritasollekin, menee hukkaan siellä Aamulehden tappeluosastolla hyvä mielipide. :)

Tiina kirjoitti...

Varsinkin, kun mä olen jollain Aamulehden mustalla listalla, ettei ne edes julkaise mun kommenttejani. ;D

Lukeekohan Timo P. Nieminen & kumppanit tätä mun blogia?

Elegia kirjoitti...

Itäkeskuksen kohdalla lienee kyseessä Tallinnanaukio, joka on viimeisimpien empriiristen kokemusteni mukaan karsea paikka.

Mutta se ei ole puisto, vaan aukio, jossa on kauppoja ympärillä. Ymmärrän hyvin vartioinnin siellä.

Mutta siis että puistoon vartijoita?! Minulla on hämärä muistikuva Koskipuistosta (tai varmaan sekoitan sen Koskikeskuksen kauppakeskukseen).

Mutta kai nyt helvetti ihmisiä saa puistossa istua?! Vaikea kuvitella, miksi siellä jotain vartijoita arvittaisiin.

Hyvä, että kommentoit yleisöpalstalle, vaikkei kommenttiasi varmaan julkaistakaan - täyttä asiaa!

Terveisin Iltapulun mustalla listalla oleva kommentoija :D

Tiina kirjoitti...

Joo, Koskipuisto on siis ihan puisto, joka on siinä kosken varrella. Koskikeskus on siinä Koskipuiston välittömässä läheisyydessä.

Vaikea kuvitella, että Tampereen keskutassa olisi samanlaista meininkiä kuin Itäkeskuksessa/-n lähellä. Ihan älytöntä mouhottamista. Kai ne haluaa siitä sitten mummeleiden ja paremman väen ajanviettopaikan. Pois rahvas silmistä, hyi, ne on niin pelottaviakin!

Ja kiitos, kohtalotoveri. :D

Riikka kirjoitti...

Samaa mieltä, hyvin sanottu. Toi Talinnanaukio on siis Itäkeskuksessa, tossa ostoskeskuksen edustalla, siinä on mm. Itiksen metroasema. Paikka oli muutama vuosi sitten vielä aika siivoton, mutta nykyään siinä on päiväsaikaan ihan kiva tori. Tosin iltaisin on edelleen aika rauhatonta, kun puoli kymmenen aikaan lähtee töistä kotiin. Valvonnan lisääminen on poistanut ongelmia täällä ja se on tietty kiva, mut munkaan mielestä vartijoille ei pitäis antaa määrättömästi valtaa, ainakaan ilman parempaa koulutusta sitten. En myöskään pidä siitä, että kaikkeen pitää ylireagoida ja kaikkea pitää vartioida. Suomen suurimman kauppakeskuksen (kai edelleen?) sisäpiha on hieman eri asia kuin joku avoin puisto ja kuuluu mun mielestä juurikin kauppakeskuksen tiloihin, joita muutoinkin vartoidaan. Pariisissa muuten kaikki puistot suljettiin yöksi (siis noin iltakahdeksalta), enkä mä pitänyt siitäkään.

hdcanis kirjoitti...

Jeps, Tallinnanaukio on suunnilleen metroaseman ja kauppakeskuksen jatke joten alueen vartionti on ihan ymmärrettävää (ja kyllä siellä aina kun läpi kuljen pyörii niitä juoppoja, ja päiväsaikaan mä siellä vain olen ollut).

Tää vartioinnin lisääminen puistoissa yms on varmaan vähän sama juttu kuin ne massiiviset UV-säteilyt ja rankkasateen välttämiset lööpeissä, lietsotaan turvattomuuden tunnetta.

Tiina kirjoitti...

Riikka, joskus kun kävin Genevessä, niin siellä kanssa suljettiin puistoja illalla. Minkä toki ymmärtää, jos siellä on jotain arvokkaita patsaita tmv. mutta noin muuten aika tyhmää.
Joo, Itäkeskus on tosiaan eri asia kuin Koskipuisto...

Hdcanis, niin justiinsa. Eihän tästä kauaakaan ole, kun tästä ihmisten pelottelusta uutisoitiin jotain. Turvattomuus on lisääntynyt vaikka rikollisuus on vähentynyt, tai jotain.

Noin niin kuin yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että poliisin resursseja ei pidä missään nimessä kaventaa. Poliisille lisää rahaa ja työvoimaa, ja keskitytään olennaiseen.

Ofelia kirjoitti...

En tunne Koskipuistoa mut ne puistot mitä Mansesta tiiän on ihan kivoja, ja joka tapauksessa typeräähän ois puistoja vartioida.

Me asioidaan usein Itiksessä koska se on lähellä ja helppo rattaiden kanssa, ja Tallinnanaukio on KARSEE paikka. :( Saattaa olla että se on nyt rauhoittunut mut ei niillä sinne laitetuilla pitkillä penkeillä istu kuin pulsut huutelemassa ja liikkeiden edustalla haisee kusi, joten mitä enemmän vartiointia siellä niin hyvä. :) Mun äiti yritti torikahvilla siinä käydä ja jo alle viidessä minsassa tuli joku örisemään korvan juureen ja seuraa hakemaan. :D

Anonyymi kirjoitti...

Olen parin viime vuoden aikana käynyt kummassakin kesän ensimmäisenä helleviikonloppuna, ja Tallinnanaukion spurgutiheys ja vastenmielisyys on (oli?) muutamaa kertaluokkaa suurempi kuin Koskipuiston. Niitä on aivan järjetöntä verrata toisiinsa.

Riikka kirjoitti...

Se Tallinnanaukio on tosiaan ollut aika kamala, oon sekä asunut siellä päin että ollut Itiksessä duunissa, ja inhosin erityisesti sitä ostoskeskuksen edustaa aina. Nyt tänä kesänä tai oikeastaan ehkä viimeisen kuukauden aikana paikka on siistiytynyt melkein hämmästyttävän paljon, siihen on tullut uusia torikojuja ja oon jopa miettinyt, et pitäiskö siihen pysähtyä aamukahville. Iltaisin, kun tori ja kaupat on menneet kiinni, siellä on kuitenkin aika samanlainen meno kuin ennenkin. Jotain hyvää on siis silti tapahtunut, mutta oli syytäkin. Edelleen, se on kuitenkin eri asia kuin puisto.

Joo Tiina, mäkin ymmärsin, miks Pariisissa (ja muissakin oikeissa kaupungeissa) puistot suljettiin öiksi, mutta olihan se silti surullista ja tylsää. Onneksi Seinen ranta oli auki.

Oikeastaan piti tulla vaan sanomaan, että mikä liioittelu, mikä ylireagointi: "Epäilyttävät pehmolelut kummittelevat metsikössä: 'Päätin seurata tilannetta, ja jos tämä jatkuu, ilmoitan poliisille. Kyllähän heille saa kertoa hassuistakin jutuista. Päättäköön sitten itse, onko tässä mitään tutkittavaa.'" http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/epailyttavat_pehmolelut_kummittelevat_metsikossa/?ref=tf_iOKboksi_p1. Että ei tääl Helsingissäkään aina helppoo oo.

sea kirjoitti...

Öööö, onko Koskipuistossa muka ihmisiä muullonkin kun vappuna? Ketä ne siellä vartioisi?

Tiina kirjoitti...

Ofelia, Tampereellakin on kaikenlaisia örisijöitä, mutta harvemmin niitä Koskipuistossa näkee.
Niin Koskipuistohan on se siinä kosken rannalla. Voiko joku olla tietämättä sitä, jos on Tampereella käynyt? ;)

Anonyymi, olen ihan samaa mieltä, vaikka en ole Tallinnanaukiolla kai käynytkään.

Riikka, niin, siis puisto tai aukio, mutta kun Koskipuistossa vaan ei ole mitään häiriötä. Ainakaan silloin kun minä olen siellä. Pitäisikö tästä päätellä, että läsnäoloni on niin rauhoittava, että se kauhea meno Koskipuistossakin rauhoittuu aina siksi aikaa? ;D
Ja kyllä nyt ehdottomasti pitäisi saada vartijat vahtimaan noita rellestäviä pehmoleluja! :D

Sea, öööö, no onhan siellä kauniilla ilmalla aina aika paljonkin ihmisiä. Ei tietenkään yhtä paljon kuin vappuna, mutta eihän siellä silloin viihtyisikään, jos joutuisi olemaan kuin sillit purkissa.

hdcanis kirjoitti...

Sun pitää selvästi tarjoutua vartijaksi, hengailet päivät pitkät Koskipuistossa palkkaa vastaan ja pysyy paikka rauhallisena.

sea kirjoitti...

Onko? Mä olen jotenkin ihan missannut ne ihmiset. Tosin en itse siellä pahemmin vieraile, mutta tuleehan tuosta ohi kuljettua. :)

Tiina kirjoitti...

Hdcanis, hyvä idea! ;) Mutta vain hyvällä ilmalla! No eipä siellä huonolla ilmalla varmaan ketään muutakaan ole.

Sea, no jopas. Kokeilepas joskus pussikaljoja Koskipuistossa. :D

sea kirjoitti...

Emmä juo alkoholia, toimiiks pussikola? :D