14. joulukuuta 2012

Laki ja järjestys

Pohdiskelin itsekseni aiemmin tällä viikolla, miten nuorisoa pidetään aina niin huonotapaisena joukkona. Totuushan löytyy kuitenkin kaurapuurosta eli esimerkiksi kaupan kassajonoista. Tai ihan mistä tahansa, missä liikkuu sekä nuoria, vähän vähemmän nuoria ja vanhuksia. Kyllä niillä vanhuksilla on lähes poikkeuksetta huonoimmat käytöstavat.

Nuoriso tyhmäilee, räkii ja ördää, mutta useimmiten ne on aikuisten toimesta säikytelty jo niin epävarmoiksi, että joko ne ylikorostavat käytöstapojaan tai sitten ihan silkkaa kapinahenkeä ovat käyttäytymättä. Ja se kuuluu siihen ikään. Ehkä myös vanhuuteen kuuluu se, ettei tarvitse enää noudattaa yhteisiä pelisääntöjä tai ylipäänsä välittää siitä, jos loukkaa toista ohimennen joko henkisesti tai fyysisesti.

Kirsikan kirjoitus palautti mieleeni, mitä yhtenäkin päivänä kaupan kassajonossa tapahtui. Jono oli aika pitkä ja olin ehkä siinä puolivälin tienoilla. Joku jumitti kassalla eikä jono edennyt. Ainoastaan yksi kassa oli avoimena. Minua otti päähän, koska olin ostamassa vain banaania. Jonnekin taakseni jonoon sijoittu mummo, joka oli jo aiemmin madellut edessäni joka ainoassa hyllynvälissä. Mummo ei kuitenkaan sijoittunut suoraan kassajonoon, vaan vähän sivuun, asettaen ostoskärrynsä poikkiteloin jonon viereen, eli minun oikealle puolelleni, varmaankin arvaten, että kohta siihen oikealle avautuu toinen kassa. Ja oikeassahan hän oli. Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta luikahtaa banaanini kanssa siihen viereiseen jonoon, sillä mummon ostoskärry blokkasi tieni kokonaan. Tai olisin toki voinut rynniä, mutta siinä olisi ehkä ollut mummo kumossa sen jälkeen. Sen sijaan tämä mummo sieltä jonon peräpäästä käytti ostoskärryään tienraivaajana ja syöksähti juuri avatulle kassalle ensimmäisenä. Jäin paikalleni alkuperäiseen jonoon ja puistelin vain päätäni.

Ja näitä tapauksia on lukemattomia. Kun ihminen tulee vanhaksi, hän voi aivan hyvin tuuppia toisia, käyttää kyynärpäätaktiikkaa bussiin jonottaessa (ja olla sitten se hitain tulppa siinä maksupäätteellä), sanoa ihmisille mitä sylki suuhun tuo ja syyttää muita (yleensä nuorisoa) kun itse käyttäytyy kuin seinähullu (esim. peruuttaa päälle ja sitten syyttää törmäyksestä sitä takana paikallaan seissyttä nuorisoparkaa). Jonotusnumerotkaan eivät muuten kosketa tätä kansanosaa, vaan he voivat mennä missä välissä tahansa juuri vapautuneelle tiskille.

Minustakin tulee vanhana tuollainen mummo.

Ps. Ylipäänsäkin pidän aina vähän vajakkeina, iästä riippumatta, sellaisia ihmisiä, jotka uuden kassan avautuessa ihan surutta kiilaavat jostain jonon takaa siihen etummaisiksi välittämättä yhtään niistä, jotka ovat useita minuutteja jo seisseet siinä kassajonossa. Itse aina kohteliaasti yritän katsoa, josko edessäni olevat haluaisivat siirtyä ensin, josta syystä sitten yleensä menetänkin tilaisuuteni, koska ne röyhkeämmät tulevat aina sieltä takavasemmalta tai -oikealta.

12 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Mustapa tulee isona Eila-mummo. Aion myös matkustaa kissoineni Pariisiin ja esitellä niille kaikki vanhat kotikulmat.

Kirsikka kirjoitti...

Oon kerran vähän puolivahingossa tehnyt tuollaisen kiilausohituksen avautuvalle kassalle ja kun tajusin mitä tein, musta tuntui koko loppu ostotoimituksen ajan ihan hirveen nololta. Oon vaan liian kiltti. :\

En oo vielä ihan päättäny kumpi mummo musta tulee:
A) iloluontoinen Leena Hefner -tyyppinen leoparditrikoomummo, vai
B) nuttura tiukalla kulkeva v-päämummo joka teilaa kaikki rollaattorillaan.

Tai kai sitä voi vaihdella sen mukaan miltä sattuu tuntumaan.

Maketsu kirjoitti...

Kauheeta, mä taidan jo olla tollanen mummo! Mulla se kyllä johtuu vain huonoista hermoista. Mua niin ottaa päähän kaikki maleksijat ja saatanpa ohi mennen, potkaista jota kuta lajitoveriani eli toista mummoa! Tai ihan sama, kiilaan törkeesti aina edelle oli edessä mummo tai nuori. Mutta nuoret antaa kyllä paremmin tilaa ja ovat kohteliaampiakin. Nekin mua kyllä vituttaa siks, kun ne on niin kauniita ja niin nuorii. Kai miekin joskus olin sellainen. Hirvee ördäri enenmmänkin.

Mut ihanaa, et jotakin ärsyttää ihmisten itsekeskeisyys yhtä paljon kuin minua. Enihau, nykyajan ihmisii vaivaa välinpitämättömyys muita ihmisiä kohtaan. Kai. Mut näin joulun alla tuntuu, että kaikki ovat jotenkin kiltimpiä.

Ihanoo Joulun odotusta, kohta se pukki tulee! Se on sit eri juttu laskenko sitä sisälle? Tänne et tule meuhkampaa, senkin karvanuttu!

Annikki kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=xz4-aEGvqQM

Tiina kirjoitti...

Riikka, mä ajattelin pitää oman nimeni, mutta noin muuten Pariisi ei kuulosta pahalta. Eikä kissatkaan. ;D

Kirsikka, no kyllä mäkin varmasti joskus olen kiilannut ja tuuppinut, kun joskus vaan on raivo ja kiire. Mutta noin yleisesti ottaen yritän olla etuilematta.
Ehkä vois ensiksi olla Leena Hefner -tyyppinen ja sitten kun tulee vielä vanhemmaksi, niin ruveta semmoseksi... mikä se Riku Niemisen rooli siinä Putouksessa nyt olikaan.

Maketsu, Martan lisäksi olet myös siis mummo. Hyvin menee! Ei vaan, kyllä muakin maleksijat ärsyttää ja yleensä teen ohitukset aika mielenosoituksellisesti, että tien tukkija huomaa olleensa tukkeena. Mummoja tosin en uskalla töniä, jos menevät rikki. Mä olen aivan liian kiltti ja kuuliainen ja varsinainen jonotusnatsi. Ärsyttää ihan täpöllä myyjätkin, jotka ei yhtään katso missä järjestyksessä palvelevat asiakkaita eli antavat etuilun tapahtua tuosta noin vaan.
Mutta mä luulen, että kun tiettyyn ikään tulen, niin se sordiino katoaa trumpetin suulta ja alan päästellä täysiä. Ja ohitella. Ja tuuppia.

Annikki, http://youtu.be/COIeegsW-vo

Neo kirjoitti...

Just noi mummot aiheuttaa mulle aina verenpaineen nousua. Yksi mieleenpainuvimmista tapauksista oli joskus torin laidalla, kun odottelin bussia. Siinä oli myös kolme mummoa ja joku nuori äiti rattaiden kanssa. Mummot alkoivat suureen ääneen arvostella rattaita ja äitiä: molemmat olivat heidän mielestään niin rumia. Yllättäen tälle nuorella äidillä meni hermo ja alkoi riitelemään mummojen kanssa. Sama ärsyttäminen jatkui vielä bussissa parin mummon voimin, kun päivittelivät miten nuoret ei kunnioita vanhempia ihmisiä yhtään. En enää pystynyt malttamaan mieltäni vaan otin tiukan katsekontaktin toiseen mummoista ja hymyilin hetken ja tuumasin, että kohteliaisuuskin on kaksi suuntainen tie. Ihme kyllä loput matkasta sujui rauhanomaisissa merkeissä.

Toivottavasti musta ei koskaan tule tuollaista mummoa.

Anonyymi kirjoitti...

On se kyllä tosiaan aika kummallista, kun kerrankin löytyy ihmisiä, joilla pitäisi olla hyvää aikaa odotella ja tuhalata aikaa, niin näiden pitää joka paikkaan tunkea aina ensimmäisenä kuhnaamaan.

Zepa kirjoitti...

Maketsu jee :-D

Itekin kohta alan olla mummo mutta silti ftuttaa kaikki kolikonlaskijat ja kassoille höpöttäjät. VAUHTIA KONEESEEN HEMMETTI!

Anonyymi kirjoitti...

Oon niin samaa mieltä! Suorastaan järkyttävä tuo Neon kertoma tapaus, ei voi olla totta.. :(

Oon tän varmaan sulle kertonutkin, mut mulle jäänyt mieleen bussille johtaneet liukuportaat tukkinut pappa, jota yritin ohittaa (olin siis juoksemassa bussiin) ja jolle kohteliaasti sanoin "anteeksi, pääsisinkö ohi?" Pappa ei liikahtanutkaan. Sanoin uudelleen että anteeksi, minulla olosi vähän kiire. Pappa asettui vielä leveämmin ja ärähti vihaisesti "ei sulla mikään kiire ole!" Vähänkö jäin monttu auki. Taisin vielä sanoa että itseasiassa on! Muttei siirtynyt.
T:E

Hanna kirjoitti...

Elämäni ainoan aivotärähdyksen olen saanut ruokakaupassa aikoinaan. Olin perse pitkällä kurkottelemassa rullakon ainoaa, perällä olevaa purkkia rasvatonta maitoa kun yhtäkkiä minut taklattiin sinne rullakkoon sen verran voimalla, että sain myös lääkärin huomiota vaatineen haavan otsaani. Könyän ylös rullakosta niin saan vielä tältä tönäisseeltä mummolta pyhän vihan päälleni kun siellä olikin vain edelleen se rasvaton maito eikä kulutusmaitoa. Kuulin olevani tyypillinen nykyajan nuori (tämä tapahtui siis joskus ihanalla 90-luvulla) jolla ei ole mitään käytöstapoja ja epäkohteliaskin vielä kun tuijotin (hämmästyneenä) vanhaa ihmistä. Olisin myös kuulemma voinut sanoa hänelle ennen tönäisyä että kulutusmaito löytyy seuraavasta rullakosta. Sitähän tämä muori ei olisi itse voinut nähdä jos olisi vaivautunut katsomaan, ja minähän tunnetusti sillä ainoalla takapuolelta löytyvällä silmällä näen hirveän hyvin millon joku mummeli seisoo hiljaa takana.

Monesti olen sanonut, että automaattisesti kunnioitan vanhempia ihmisiä, mutta monesti se kunnioitus katoaa samalla sekunnilla kun toinen avaa suunsa.

Tiina kirjoitti...

Neo, joo, toi on kyllä jännä, että juuri näiden vanhusten mielestä nuorten pitäisi kunnioittaa ihan sikana heitä, vaikka eivät millään tavalla ansaitse sitä kunnioitusta.
Aika karu tarina. Onneksi äiti pisti vastaan ja sinä myöskin.

Anonyymi, no niinpä. Ja kun on kuitenkin hitain, niin miksi, oi miksi pitää tunkea ensimmäisenä sisälle esim. bussiin, niin että kaikki muut jäävät jonoon siihen taakse...

Zepa, sä oot joogaava kohta-mummo. Sulla on toivoa. :)

E, oot kertonut. Ihan käsittämättömiä tapauksia. Kerran itse todistin bussissa, kun nuori henkilö ihan ystävällisesti pyysi päästä pois ikkunan puolelta jo hyvissä ajoin ennen pysäkkiä, koska hänellä oli kiire. Vieressä jököttänyt vanhempi hahmo ei kiusallaankaan noussut siitä ennen kuin vasta pysäkillä (Keskustorilla). Pyörittelin silmiäni.

Hanna, tuokin on kyllä ihan käsittämätön kertomus. Ei voi selväjärkinen ihminen ensin tuuppia toista ja sen jälkeen ei suinkaan pahoittele tapahtunutta vaan alkaa syyttää tätä tuupittua osapuolta ties mistä!
Kyllä se kunnioitus täytyy ansaita vanhanakin.

Riikka kirjoitti...

Voi kai tunnet Eilan jo? http://youtu.be/Jy2bW31e2_Q