28. tammikuuta 2009

Lauantain lihapullerot

Väänsin tuossa viikonloppuna omin pikkukätösin lihapullia ihan ensimmäistä kertaa ja ajattelin nyt neuvoa teillekin miten tehdään omatekemiä liian vetisiä pulleroita. Kasvissyöjien ja sellaisten kannattaa hypätä tämän kirjoituksen yli, koska kuvitus saattaa olla paikoin inhorealistista. Ja jokaisen kuvan saa tietysti klikkaamalla isommaksi.

Näiden lihapulleroiden ohje on hiukan sovellettu useammasta ohjeesta ja myös osittain oman harmaan aivomössöni tulosta. Ja lopputulos oli toki sen mukaista.
Aineksiksi tarvitsemme tietysti jauhelihaa. Koska meillä ei ollut korppujauhoja, emmekä jaksaneet lähteä kauppaankaan, ajattelimme korvata korppujauhot leipämössöllä. Siksipä siis pari palaa vaaleaa leipää. Näiden lisäksi tarvitsemme vettä, jota kannattaa ottaa huomattavasti vähemmän kuin kuvassa, yksi kananmuna, sipulia, jota meillä ei myöskään ollut joten turvauduimme sipulijauheeseen (joo, siis joltakulta todella voi löytyä tuollaista jauhetta kotoa mutta ei sipulia) sekä mausteita, kuten suola, pippuri ja paprikajauhe. Kulho on myös kätevä olla olemassa.
Leipä viipailesta meidän kannattaa ottaa nuo reunat pois, niin lopputulos on parempi (joskin hieman kyseenalainen).
Reunojen poiston jälkeen murustamme sekä mössäämme leipäpalat veteen. Kuten kuvasta saatamme huomata jo tässä vaiheessa, niin näyttää aika märältä, mutta emmehän me sitä voineet tietää, kun emme ole ennen tehneet lihapullia. Mistä sen sitten muka voi tietää, niin häh?
Sörssäämisen jälkeen heitämme kananmunan sekä mausteet tuon leipämössön sekaan.
Myös jauhelihan viskaamme kulhoon. Mielellään sellaisella vauhdilla, että lopputulosta saamme pyyhkiä matosta vielä vappunakin. (Matosta emme valitettavasti saa kuvaa, koska emme olleet imuroineet aivan juuri).
Vaivaamme tuon kaiken edellä mainitun sörsselin jonkinlaiseksi jauhelihamössötaikinaksi ja huomaamme sen olevan aivan liian märkää. Yritämme epätoivon vimmalla lisätä siihen jauhoja.
Tolkuttoman jauhojen lisäämisen jälkeen kuvittelemme taikinan olevan nyt ihan hyvää ja valmista.
Alamme pyöritellä lihapulleroita. Meidän kannattaa aina välillä kastella käsiämme vaikkapa vesikulhossa, niin pulleroiden pyörittely käy helpommin.
Taikinastamme tuleekin sopivasti pellillinen lihapulleroita.
Paistamme lihapulleroita 200 asteessa jonkin aikaa. Olisikohan se ollut vaikka 20 minuuttia... Paistamista helpottaa, jos olemme huomanneet laittaa uunin lämpiämään jo aikaisemmin. Pullerot voi tietysti paistaa myös paistinpannulla, mutta emme jaksaneet vaivautua.
Sitten kun lihapullerot näyttävät jotensakin valmiilta, niin voimme ottaa ne uunista. Ah tuota rasvan tirinää!
Koska tässä koko touhussa oli meille jo aivan liikaa vaivaa, niin emme jaksa valmistaa lihapulleroiden kanssa mitään kastikkeita tai perunoita, vaan syömme ne ihan pelkästään tuolleen ketsuppiin dipattuina.
Tässä vielä halkipoikkileikkauskuva lihapullerosta. Joo-o, onhan se.

Loppukaneettina kerrottakoon, että ensi kerralla laitamme pulleroihin vähemmän vettä (paaaljon vähemmän) ja enemmän mausteita. Muuten ne olivat kyllä ihan oivia, tai ainakin niistä nälkä lähti.


Seuraavalla kerralla Tiinan keittiössä todennäköisesti leivomme jotakin. Sitä odotellessa!

14 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

no ilmankos tulee vetisiä, jos niihin pistää noin reippaasti vettä :D

mutta mistäs sen tietää etukäteen, jos ei ole koskaan tehnyt. Eihän niihin tarvitse laittaa korppujauhoja ollenkaan, jos niitä ei ole, ihan kanamuna riittää sitomaan.

nyt tuli kyllä nälkä. Hyvännäköisiä lihapulleroita...

Minja kirjoitti...

Täällä sitä vaan blogataan, mutta ei ihmisten sähköposteihin vastata. :(

Tiina kirjoitti...

Annikki, no joo, katsos kun yksi niistä ohjeista joita sovelsin, oli sellainen että 1 dl korppujauhoja ja 2 dl vettä. Niin laitoin vettä sitten sen mukaisesti. En tiiä millasta siitä sit ois tullu jos niitä korppujauhoja olis ollut se desi...

Minja, niin just, kato omaa sähköpostias vaan... :D

Minja kirjoitti...

Joku oli rikottanu mun sähköpostin. :D

Annikki kirjoitti...

ne korppujauhot ois sit imeneet sen nesteen, tai siis sitä varten se vesi/maito ym on ohjeessa. Tuoreessa leivässä on kosteus jo valmiina.

En ole ihan varma, onko korppujauhoilla oikeesti joku tärkeä merkitys lihapullissa, vai onko se vain joku taikinan jatke niiltä ajoilta, kun liha oli vielä kallista. Meillä oli ainakin kotitalousopit peruskoulussakin ihan joltain köyhyysajan parhaista nikseistä, kun joka ikistä asiaa jatkettiin jollain, esim. laskiaispulliinkin tuli pullaa muruina kermavaahdon sekaan, että sitä ei tarvitsisi niin paljoa ym.

Tiina kirjoitti...

Minja :D

Annikki, niinhän tuon helposti järjellä ajateltuna voisi tajuta, mutta hei... Ei voi kauhalla ottaa, jos on lusikalla annettu. ;D
Meillä ei taidettu köksässä sentään kermavaahtoa jatkaa pullanmuruilla, mutta se lama taisikin olla silloin vasta alkamassa. :D

Tiina kirjoitti...

Niin joo, siis siinä ohjeessa oli oikeasti purkki kermaviiliä ja 1 dl korppujauhoja, mutta kermaviili saatettiin korvata myös vedellä tai kermalla. Eikä mulla ollut sitä kermaviiliä. Ehkä ens kerralla kokeilen sellasia kermaviilisiä lihapulleroita. :)

Elegia kirjoitti...

Meillä on täällä samanlainen pippuri-suolasirotin. Minähän en sitä käytä eikä mieskään enää, kun ei ole jaksanut täyttää niitä säiliöitä :D

Muusikotar kirjoitti...

Ite käytän puurohiutaleita korppujauhojen korvikkeena. EI siis sellaisia omena-kaneli-pikapuuroja :D. Korppujauhot ymmärtääkseni tekee siitä lihapullamössöstä kiinteämmän ja taikinamaisemman, joten niistä lihapullista ei tule sellaisia outoja jauhelihapahkuroita joissa on kananmunayllätyksiä ja mausteklimppejä. Namnam :P

--KATA-- kirjoitti...

Mä laitan aina vedensijasta 2 dl kermaa ja yhden desin korppujauhoa tai leipämössöä. Sen pitää sitten antaa ainakin 10 minuuttia turvota ennen munan ja lihan lisäystä! Ja tietty puntti persilijaa ja muutama valkosipulinkynsi. Mutta niin tai näin, niin hienolta näyttävät ensikertalaisen pulliksi :D

sgt kirjoitti...

Siis lihapulliinhan voi laittaa ihan mitä vaan. Jauheliharuuat on kokeilevan keittiön peruspilari. Kokeilepa joskus laittaa lihapullataikinaan sinappikurkkusalaattia. Tosi hyvää (jos tykkää sinappikurkkusalaatista).

Mimmu kirjoitti...

Mun lihapullia on kehuttu ja ne on niin yksinkertaisia kuin vaan voi olla. Eli yksi sipulipussikeittopussi ja sit jonkun verran niitä korppujauhoja (tai jotain leseitä, jollei oo korppiksia). Niitä ehkä se desi, sit vettä sen verran,et se imeytyy niihin täysin. Sit vaan rutosti mustapippurirouhetta, paprikaa ja ehkä vähän suolaa, kananmuna ja jauheliha.

Tiina kirjoitti...

Kiitos vinkeistä kaikille. :)

Älkää nyt sitten unohtako, että nämä lihapullat tehtiin käymättä kaupassa, eli niistä aineksista mitä kotoa löytyi. Jos olisin käynyt kaupassa, niin niihin olisi varmasti tullut noita yllämainitsemianne ainesosia.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen niin laiska että teen jauhelihasta joko pihvejä tai palleroita, ja heitän jauhelihan suoraan paistinpannuun sellaisenaan muotoilun jälkeen, ja mausteet perään. Kyllähän sekin toimii jotenkin.