23. tammikuuta 2009

Tietoisku


Kaikkien pullovettä ostavien (itseni mukaan lukien) kannattaisi käydä katsomassa tämä video (via JJ). Se on ihan viihdyttävä ja informatiivinen 8 minuuttinen (tai miten kauan se nyt kestääkään), ja sen katsomisen jälkeen voi lahjoittaa 11 senttiä Itämeren hyväksi. (Ei siis tarvitse maksaa itse, vaan sponsori maksaa puolestasi. Toivottavasti ainakin.)

Itse myönnän olevani paha ihminen ja ostavani toisinaan pullossa vettä, tosin ostan sitä vain "tarpeeseen". Tarve tarkoittaa yhtä kuin jos olen koulussa, töissä tai muuten hanaveden sekä juoma-astioiden ulottumattomissa. Ja koska pääni on niin kovin laho, että hyvin harvoin muistan ottaa kotoa sen vesipullon mukaan, vaikka se olisi ollut pyhä aikomukseni. (Niin joo, ja se Plup, mutta sen ostin vain siksi kun se oli niin söpö. Eikö söpöys muka ole riittävä syy, mitäh?)

Mikäs on teidän verukkeenne?

(Tykkään käyttää sulkuja.)

32 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Nyt en jaksa videota katsoa (olen paha ihminen, mutta katson sen myöhemmin, kun en ole niin adhd), mutta jalo on ajatus, jos sponsori maksaa.

Itsekin ostan joskus pullovettä, jos ei sitä muuten ole. Esim. joskus lenkkeillessä ei tule otettua vettä mukaan, niin sitten on kyllä pakko ostaa jostain matkanvarrelta.

Aina sen jälkeen pyhästi ajattelen, että tästä pullosta tulee mukana kannettava vesipulloni. Noh, aina ei voi muistaa sitä pulloa kotona täyttää.

Lisäksi reissuissa juon aina pullovettä, vaikka se kraanavesi kenties olisikin ihan juotavaa. Ei vain viitsi riskeerata, että se erilainen bakteerikanta aiheuttaa riplat tmv.

Tiina kirjoitti...

Joo, ulkomailla se on kyllä ihan viisasta juoda pullovettä. Mikäli se siis oikeasti on pullovettä, eikä paikallisesta hanasta valutettua. :D Mutta ei ole kiva ripuloida reissussa.

Mulla on ihan sama, että aina lupaan tehdä siitä pullosta sitten vesipullon itselleni, mutta yhtäkkiä niitä onkin kymmennen, kun ikinä ei muista ottaa sitä mukaan.
Mutta jospa tuo Plup nyt tekisi tehtävänsä, kerta on söpö.

Annikki kirjoitti...

Jaa, minulla ei ole omantunnontuskia, koska ostan matkoilla mieluummin limsaa, ja muuten tosiaan kuljetan omaa vesipulloa mukana.

Onhan siinä kauhea kate myyjälle ja valmistajalle, mutta on se hyvä, että vesipullonkin saa ostettua välillä, jos se unohtuu tai muuten tarvitsee.

Kävin katsomassa tuon videon joskus muutama viikko sitten, ja keksin silloin vaikka mitä kritiikkiä videon tietoiskuista. Nyt en tietysti enää muista niitä, mutta ei se ihan rehellinen ja hyvää tarkoittava video ollut, vaan melkoista propagandaa.

Tiina kirjoitti...

No propagandalla kai tunnetusti saa ihmiset reagoimaan paremmin kuin tylsällä ja värittämättömällä totuudella?
En silti keksi miksi pulloveden ostaminen olisi parempi vaihtoehto kuin hanaveden juominen.

Annikki kirjoitti...

Minussa on jokin vika, että tykkään aina eniten tylsästä ja värittämättömästä totuudesta. Saan siitä kiksejä.

Hyvähän se on, jos ihmiset miettivät kulutustottumuksiaan ja tietävät riittävän tarkasti, mitä käyttävät ja mistä syistä, ja onko ne syyt hyvät. Pullovesi on Suomessa paskaisempaa kuin kraanavesi, ja on mielettömän kallista, pakkaaminen ja kuljetus ja varastointi vievät energiaa, mutta toisaalta luovat työpaikkoja. Mutta en minä silti propagandasta välitä, se on manipuloimista, ja se on keinona inhottava, vaikka tarkoitus kuinka olisi hyvä.

Elegia kirjoitti...

Hei kertokaa viisaat minulle, miksi muuten pulloveden ostaminen olisi sen epäeettisempää kuin limujen ostaminen muovipullossa. Joo, katson tuon videon kyllä, mutta en nyt kun kuuntelen musaa ;)

En juo ollenkaan limua. Tosin siideriä juon joskus, koska siinä on alkoholia.

Annikki kirjoitti...

Eeh, en nyt kuitenkaan tarkoittanut sillä paheksua, että Tiina se täällä levittelee propagandaa, vaan kunhan pulautin ulos, mitä tuosta videosta tuli aikanaan mieleen.

Et niinkö tärkee aihe ja silleen, tuota (kaikista suloisin hymiö tähän kiitos)

Tiina kirjoitti...

Annikki, tottahan yksilötasolla moni varmasti haluaisi ihan tylsää faktaa, mutta kai se on niin että suureen yleisöön vetoaa enemmän propagandan kaltainen informointi.
Työpaikkojen luonti on sitten asia erikseen, mutta myös esimerkiksi prostituution tai kannabisviljelyjen laillistaminen saattaisi luoda työpaikkoja, joten se ei välttämättä ole aina kovin hyvän perustelu. :D

Elegia, ei se varmaan sinällään olekaan epäeettisempää, mutta limua harvemmin saa kotoa hanasta. Veden raahaminen kaupasta kotiin on typerää ja turhaa, koska kotona on ihan hyvää juotavaa vettä. Vesi on tavallaan sitten se tarpeettomampi, vaikka voisihan sen limpparin juomisenkin lopettaa, mutta se on taas sitten ihan asia erikseen. :D
Ihan tosi, sellaisia tyyppejä on, jotka raahaavat Lidlistä pullo tolkulla vettä kotiin.

Ja Annikki, joo mä tajusin. :D

Annikki kirjoitti...

Elegia,

eihän se olekaan epäeettisempää. :) Noo, mut jos sillä tavalla ajattelee, että sen saman veden saan raanastakin, mutta limua taas ei saa raanasta. Toinen on niinkö asteen turhempaa toimintaa, mutta minusta ero on aika häviävän pieni. Kun voi ajatella niinkin, että joku saattaa korvata pullovedellä limun kokonaan, ja se olisi terveellisempää ja eettisempää kokonaisuutena arvostellen kuin limu.

Elegia kirjoitti...

Hei murut, ihan siis uteliasuudesta kyselin. En siis ole provosoitunut tmv. Alkoi vaan kiinnostaa. Ja itse kun en juo limppaa, niin heti ajattelin ettei sitä kenekään tarvitse oikeasti juoda ;)

Tiina kirjoitti...

Mä näen myös eron siinä onko se hiilihapotettua vettä, tai siis tällaista vichy-tyyppistä, vai sitten "lähdevettä" eli ihan melkein sitä samaa vodaa mitä tulee hanasta.
Jonkun bon aquan ostaminen ei ole ehkä ihan yhtä pöllöä kuin lähdeveden, ja sillä voi korvata sen limpparin juomisen, mikä taas on terveellisempi vaihtoehto.
Jotenkin epäilen, että limpparihimoinen korvaisi sitä lähdevedellä. Se tuntuu olevan lähinnä muoti-ilmiö tänä päivänä kantaa muovipullossa vettä mukana.

Kyl jonkun tarvii juoda limppaa, nimimerkillä juuri raahasin 2-packin Coca-Cola Zeroa muovipulloissa kaupasta. ;D

Elegia kirjoitti...

Ai niin, minäkään en tykkää sellaisesta ns. "syyllistävästä" mainonnasta. Ihmisiä syyllistetään muutenkin jo ihan tarpeeksi. Minäkin tykkäsin, että asiat esiteltäisiin ilman sen suurempaa draamaa.

En tiedä, mihin tämä nyt liittyy, kun en edes videota ole katsonut voidakseni arvostella sitä, mutta siis... Ihan yleisellä tasolla toin mielipiteeni esille :D

Tiina kirjoitti...

Mä en kokenut tuota videota syyllistävänä. Lähinnä se oli herättävä ja silleen pilke silmäkulmassa tehty.
Taisi muuten olla Mikko Kivinen äänenä.

Elegia kirjoitti...

Aha, katson se jossain vaiheessa.

Mies muuten roudaa kaupasta juuri sitä hiilihapollista Bo Aquaa. Minä aina piikittelen häntä, että hän on niin kranttu, ettei kraanavesi edes kelpaa. Mutta mies sanoi, että hän tykkää hiilihapoista. Ne kuulemma vievät janoakin tehokkaammin kuin tavallinen vesi. Onko noin? Noh, joka tapauksessa itse en pidä hiilihapoista. Tykkään väljähtäneistä siidereistäkin :D

Tiina kirjoitti...

En kyllä tiedä viekö se janon tehokkaammin kuin hanavesi, epäilen. Ainakaan minä en pysty juomaan sitä niin paljoa kerralla justiinsa niiden hiilihappojen takia. Ainakin siitä tulee täydempi olo kuin ihan tavisvedestä.
Mutta limpparin himoon se on kyllä parempaa.

sirtsu kirjoitti...

Noin. Mä sit kuitenkin katsoin ton videon, vaikka en meinannut ehtiä, kun pitää maistella punkkua. ;)
Mutta ei mua syyllistytä.

Halusin tulla tänne kertomaan (keulimaan), että itse henkilökohtaisesti muistan lähes poikkeuksetta täyttää vesipulloni kotona. (Kun kerran olen sen pullon ostanu. Uuden ostan vasta kun pullo alkaa osoittaa osiinhajoamisen merkkejä...paisti joskus muutenkin.) Haha. Vähänks oon COOL! ...mutta mähän oonkin syöny susia.

Anonyymi kirjoitti...

"paisti joskus muutenkin" :D PAITSI (mutta ei kai sen pitäis väliä olla, jos väärin kirjottaa, kunhan on eka ja viimenen kirjain oikein!) ;)

-sirtsu

Tiina kirjoitti...

Se on kauheen hyvä jos muistaa, mä en muista KOSKAAN. Tai jos muistankin täyttää pullon kotona, niin siihen se jää pöydälle, kun bussiin tulee aina niin kauhea kiire. Oi voi voi...

Ja meillä näköjään on molemmilla tuo oikeinkirjoitus vähän hakusessa tänään. :D

DorianK kirjoitti...

Minä jäin koukkuun maustettuihin kuplavesiin heti ensimmäisellä kerralla, kun niitä maistoin. Kannankin niitä kotiin tasaisena virtana putiikista.

Hapotonta vettä tulee hankittua harvemmin, mutta joskus sitäkin, jos on liikenteessä eikä hanoja ja mukeja ole lähellä. Pulloja tulee käytettyä myös vesipulloina, tosin yleensä lähinnä urhoilun ohessa (koska varsinaisina eväinä menee helpommin kuplikasta vettä).

Ystäväpariskunnalla on tuore laite, jolla saa ujutettua kuplat itse litkuihin. Aika hyvää kamaa sillä sai aikaan, joten olen jopa harkinnut sellaisen hankintaa. En tosin kovin vakavissani, mutta enhän mitä mitään ikinä vakavissani teekään.

Tiina kirjoitti...

Mä en oikein tykkää niistä maustetuista, paitsi sitruunan makuinen Bon Aqua on jees ja sitten greipin makuinen se yksi, en muista minkä merkkinen se on. :D
Oon kuullu kans villejä huhuja siitä kuplien tekolaitteesta!

Annikki kirjoitti...

Hyi, mää en tykkää hiilihapollisista vesistä. Oon ihan että yäks.

Serkulla oli penskana 90-luvun alkupuolella sellainen limsakone, jolla pystyi tekemään limuja ja soodia kotona, eli silloin, kun ne ensimmäisen kerran oli muotia. Vähänks oltiin kateellisia ja katkeria.

Mutta minä en niin siitä nyt välittäisi, kun eihän sillä saisi tehtyä merkkilimpparia, ja minä en tykkää mistään no-name-colasta, ku ne maistuu kummallisilta.

Tiina kirjoitti...

Oi joi, Annikki! Sä olet nyt ihan markkinavoimien ja pahan kapitalismin uhri! Ne on vaan saaneet sut uskomaan, että merkkilimppari on parempaa! Sut on aivopesty! Tätä ne just haluaa!

No vitsi vitsi... :D

Mun yks kaveri kanssa kertoi, että niillä oli sellanen hiilihapotusvekotin kun se oli pieni. Ei meillä vaan.

DorianK kirjoitti...

Minä lipittelen niitä maustettuja aika monensorttisia. Tosin kyllä maustamatonkin kuplajuoma jotenkin "tehokkaammalta" juomalta tuntuu kuin tavallinen vesi. Myös se itse kuplitettu.

Olen maistanut myös sellaisella laitteella tehtyä Kids' colaa, ja se oli yllättävän ok (varsinkin ollakseen koko lailla sokeritonta ja siis epäkolamaista). Ihan selvin päin en tosin ollut, mutta riittävän, että makukokemukseen on uskominen.

Kyllä minä klikkasin itseni katsomaan tuon videon (tietysti täysin pyyteettömästi) sponsoroineen firman sivuille katsomaan, mitä ylipäänsä ne vekottimet maksavat. En ole hankkimassa kuitenkaan.

Tiina kirjoitti...

Hanki vaan semmonen, niin me tullaan sitten kaikki sun blogiin juomaan niitä hiilihapotettuja juomia.

Oon kyllä huomannu, että kännissä monikin asia maistuu paremmalta (ainakin alkoholipitoinen asia) kuin selvinpäin. Mut ehkä mä luotan sun arvostelukykyysi.

DorianK kirjoitti...

No pitäähän se sitten hankkia, jos sillä saa kaikki hapot kerääntymään oman blogin tienoille hengailemaan.

Mistä tulikin mieleen, että ystävän luona eräs vieras alkoi heti pohtia oman kossuvissyn tekoa lisäämällä raakaan kossuun kuplia. Ajatus kuulosti ihan hauskalta, tulos tosin ei kovin juomakelpoiselta.

Ja pienessä sievässä toki moni asia onnistuu helpommin (kunhan ei itse ole yhtä tajuton kun kohd... eiku ei mitään).

Tiina kirjoitti...

Kossuvissy! :D :D :D Tää oli ehkä paras mitä oon aikoihin kuullu. :D
Siihenhän tosiaan riittää ne kuplat...

Dårka kirjoitti...

Vieläks te juotte viinaa? Se on niin passé.

DorianK kirjoitti...

En minä ainakaan, vaikka kyllä siitä juomalla varmaan enemmän saa hupia (ainakin itse) kuin kaatamalla sen sieraimiinsa.

Lopetin itse asiassa eilen viinanjuonnin kokonaan. Ajattelin kyllä aloittaa tänään uudestaan, mutta ihan vain pakosta.

Tiina kirjoitti...

Dårka, hyvä on, toi oli kyllä parempi. :D

DorianK, mäkin oon ollu ihan absolutisti eilisestä asti.

Ilkka kirjoitti...

Sodapop, siis se hiilihapotusvehje. Muistan sellaisia, nuoruusvuosiltani. Mutta joo, itse en kanna vettä mukanani, preferoin energiajuomia, oon aika kofeiiniaddikti :)

hdcanis kirjoitti...

Veruke on se etta asun kaupungissa/maassa joka ei ole maineikas laadukkaasta vesijohtovedesta. Pullovesi (tai kanisterivesi, ostan yleensa sellaisia 8L kanistereita kerralla) on paikallinen kaytanto.

Dårka kirjoitti...

Se ei ollut pop vaan Sodastream. Ihan pop laite kyllä. "Kolaa-aa", "limunaadia"

"Vain 14 penniä lasi"

Onneksi on internets, sieltä löytyy kaikki. Ihan kaikki.