22. maaliskuuta 2009

Vinku vonku

Minua jotenkin huvittaa jotkut blogien lukijat(*, jotka jossain vaiheessa alkavat kuvitella, että blogin kirjoittaja on heille jotakin velkaa tai jotenkin tilivelvollinen. Tuntuu, että mitä pidempään kirjoittaja bloggaa, niin sitä enemmän jotkut alkavat kuvitella olevansa joku auktoriteetti, joka voi käydä sanomaan kirjoittajalle miten hänen pitäisi ajatella tai kirjoittaa tai vaikkapa ihan suoranaisesti syyttää valehtelusta. Blogihan on siitä hauska juttu, että se voi olla vaikka ihan täysin fiktiivinen ja on käsittääkseni lukijan vastuulla sitten päättää uskooko kirjoitetun todeksi vai ei. Blogin kirjoittaja ei ole mitenkään velvollinen kirjoittamaan absoluuttista totuutta elämästään tai esimerkiksi jotenkin diplomaattisesti kaikkien osapuolten näkökulmasta. Jos joku asia vituttaa, niin sen voi sanoa. Jos haluaa ilmaista kyynisyytensä tai kritisoida jotain asiaa, niin ei ole välttämätöntä laatia silti kymmenkohtaista parannusehdotusta asiaan.

Joskus tuntuu, että koska olemme kasvottomina täällä netissä, niin jotkut kommentoijat eivät tajua, että blogin kirjoittajakin on ihan oikea ihminen. Lihaa ja verta. Sellainen, joka pahoittaa mielensä kun rumasti sanotaan. Yleensä myöskään näiden kommentoijien mielestä bloggaajalla itsellään, saati sitten jollain toisella kommentoijalla, ei ole oikeutta puolustaa bloggaajaa. Tai jos onkin, niin se ei missään tapauksessa saisi tapahtua yhtä hyökkäävään tai inhottavaan sävyyn kuin ne syytökset ovat tapahtuneet. Maltillisesti ja rakentavassa hengessä yleisön palvelijan pitäisi vain ottaa kaikki mitä päälle viskotaan.

Tämä aihe koskettaa minua henkilökohtaisesti tällä hetkellä siitä syystä, että olen tässä aivan hiljan tajunnut sensuroivani tosi paljon kaikkea mitä kirjoitan tänne. Minulla on useasti mielessä juttuja, joista haluaisin kirjoittaa. Esimerkiksi yhtenä aamuna bussissa kirjoitin mielessäni pitkän postauksen omista ajatuksistani, näkemyksistäni ja elämänkatsomuksistani, mutta sitten menen aina siinä ajatusketjussani niin pitkälle, että lopulta totean vain pahoittavani mieleni, mikäli julkaisen sen kirjoituksen. Ja sitten kirjoittelen vain höpöhöpöä, josta minä tai sinä tai hän ei voi pahoittaa mieltään. Tämänkin kirjoituksen julkaisemista mietin ihan viimeiseen sekuntiin asti...

No joo. Kunhan tässä nyt taas jupisin. Kyynisenä ihmisenä en usko blogijupinoideni muuttavan maailmaa, enkä aio tässä kuitenkaan perustella vaihtoehtoista tapaa muuttaa maailmaa.*) Loppuun on muuten pakko vielä lisätä, että 99 % lukijoista, kommentoijista ja toisista bloggaajista ovat oikein ihania sekä älyllisiä ihmisiä ja hyviä tyyppejä. Purin tässä nyt vain ajatuksiani sitä haisevaa yhtä prosenttia kohtaan, jotka aina joskus pilaavat kivan kaikilta muiltakin.

(Tähän pitäisi varmaan vielä liittää 10 liuskaa pitkä selvitys siitä, millaisia tapauksia tämä kirjoitus koskee tai ei koske, mutta oletan jokaisen normaalilla järjellä varustetun ymmärtävän, että en tarkoita esimerkiksi rakentavaa kritiikkiä tai sitä jos joku haluaa herättää keskustelua jostain yhteiskunnallisesta epäkohdasta jne.)

20 kommenttia:

Brim kirjoitti...

A-fucking-men!

Tiina kirjoitti...

Niin-fucking-pä! :D

Annikki kirjoitti...

möh, surkeeta, jos ei voi haluamiaan ajatuksia blogiin pistää :(

minulla jos olisi jotain ajatuksia nykyään, niin laittaisin niitä blogiin.

Tiina kirjoitti...

No se kyllä on. Pitäis varmaan lakata ajattelemasta. Joko siis kokonaan tai sitten ihan vaan sitä, että mitä joku mölli siitä ajattelee. :D

Mymskä kirjoitti...

Tämä taitaa olla yksi kehitysvaihe jokaisen bloggaajan uralla. Ainakin moni meistä pohtii tätä jossain vaiheessa.

Joillekin käy niin (kuten minullekin), että pakenee salasanan taakse ja alkaa laaritella julkisesti vain liirumlaarumia.

Eikä minulla tähänkään mitään rakentavaa sanottavaa ole, kunhan nyt avasin sanaisen arkkuni taas turhaan.

Tiina kirjoitti...

Hyvinhän tuo rakensi. :)
Täytyy kyllä sanoa, että mulle täällä blogissa ollaan oltu hyvin kilttejä ja ystävällisiä. Lähinnä vaan yritän vältellä sellaisia väittelytilanteita, joita toisinaan on ollut.
Mutta nyt tämä vaan poiki oikeastaan muiden blogien keskusteluista ja sellaisista.

lepis kirjoitti...

Murhetta kyllikseen.

Ymmärrän tuon sensuroinnin täysin. Alkujaankaan ei ajatuksissani ollut kirjoittaa sen kummoisempia henkilökohtaisuuksia itsestäni tuonne, mutta eiköhän tuo maailmankatsomus sieltä ole tullut läpi tässä vuosien varrella.

Kovin ilkeisiin komentoihiin en ole törmännyt, en omassani lainkaan. Jossain muualla olen joskus kohotellut kulmakarvojani ja ihemetellyt samassa hengessä kuin sinä nyt.

Ilkka kirjoitti...

Meillä ei sensuroida!

Ainakaan kovin usein...

Tää teema toistuu aika ajoin, huomannut. Muuta siitä ei mitään viisasta sanottavaa. Herranen aika mikä viikonloppu, lauantaina +7000, eilen -4000, pää kuin Haminan kaupunki ja vielä pitäis töitäkin tehä.

Kostoviestittelisimiin ;)

Charlatan kirjoitti...

Olipas hyvä ja kaikenkattava kirjoitus! Ja heti ekaksi näin huonoitsetuntoisena itsekeskeisenä ihmisenä tuli ajatus: "En kai MÄÄ nyt vaan oo mitään loukkaavaa tänne kommentoinut!" =D

Ja netissä tosiaan on joidenkin ihmistyyppien helpompi sanoa suoraan kaikkea törkeää, tämmöiseen oon törmännyt joissain blogeissa...

Minä taas taidan olla sen verran naiivi, että ajattelen automaattisesti kaikkien blogien olevan totta. Vaikka myönnän kyllä epäileväni yhden blogin todenperäisyyttä.

Itseäni ärsyttää olla salasanan takana, mutta muuten en olisikaan, ellei tämänhetkinen tilanne olisi niin epävarma asiassani.

Tulikohan tässä nyt sanottua mitään järkevää...

Tiina kirjoitti...

Lepis, niin, muualta tää oikeastaan lähtikin kuin omasta blogistani. Mutta silti varon täälläkin sanomisiani. No siihen on kyllä sekin syy, että tiedän joidenkin irl-tuttujen lukevan tätä, mutta myös se, että vähän pelkään sellaisia kommentteja joissa mielipiteeni osoitetaan vääräksi. Mikä on ihan tyhmää.

Herra sensuuri, tai siis Ilkka, sulla on taas jotain koodikieltä tossa kommentissa. +7000 ja -4000?
Niin, mä toistan aika monia muitakin asioita täällä tasaisesti.

Charlatan, no et todellakaan ole kommentoinut, höpsö. :D
Tää kirjoitus kumpusi oikeastaan siitä mitä muiden kommenttiosastoilla on sanottu, ei täällä.
Eikä täällä ole mitään järkevyysrajoitteita kommenttien sisällöissä. ;)

Ilkka kirjoitti...

Koodin ratkaisu: + = voittoa, - = häviötä. Numerot euromääriä. Eli la voitin 7000 €, sunnuntaina tuli kuonoon 4000 €.

Tiina kirjoitti...

Eli toisin sanoen jäitkö kuitenkin 3000 euroa voitolle vai menetitkö sen seitsemän tonnia miinus vielä neljä tonnia? Voi että sun kanssas...

Kami kirjoitti...

Pitää kato haukkua ittensä pystyyn ite. Ni sitte ei rupee kukaan irvistelemään.

Allekirjoittanut miettii jo valmiiksi niitä kaikkia koukkuja mitä saattaa tulla ja koitan vastata niihin jo tekstissä.

Yliampuminen toimii myös. Ihan suoraan välttelee turhaa diplomaattisuutta tai muuta korrektiutta, ei pelkää olla epä-älyllinen öyhö, niin ei kai niihin hirveästi ole kellään enää sanomista.

Tiina kirjoitti...

Niin se on kyllä ihan tosi. Sanoo jo valmiiks, että oon ihan tosi tyhmä enkä tiiä mistään mitään. :D

Mä en pysty miettimään niitä valmiiksi, kun sitten tulee juuri se piste, että jätän mieluummin julkaisematta. Tai ärsyttää laittaa sellanen pitkä selvitys mukaan, ettei kukaan vaan käsitä väärin, kun joku kuitenkin haluaa aina käsittää väärin.

gata kirjoitti...

Ymmärrän sua täysin tässä. Sensuuri iskee gatalassakin aina aika ajoin, kun ei jaksa sitten selitellä kaiken maailman "luen-kaiken-kirjaimellisesti-ja-takerrun-epäolennaisuuksiin"-tyypeille ajatuksiaan. Gataa vakkaristi lukevilla nyt on järki kohdillaan ja en saa mitään anonillikommentointia oikeastaan koskaan, mutta en kyllä silti jaksa riskeeratakaan.

Blogistania on mikä on. Onneksi suurin osa järkeviä, rakentavasti ja kannustaen kommentoivia älykkäitä kanssabloggaajia. Niin kuin sinä Tiina! :)

Kami kirjoitti...

Nii, se tuo on vähän kun sellaste peliä, pitää miettiä siirtoja etiäpäin niin pitkälle kun pystyy. Ansoja voi myös virittää. Että heittää jonkun mihin sitten jos joku tarttuu niin voi naureskella.

Ilkka kirjoitti...

3000 voitolle :)

Anonyymi kirjoitti...

Tiina onnistui pukemaan sanoiksi sen syyn, miksi lopetin bloggaamisen. Ikävöin sitä joskus.

-Lostis

Kriisi kirjoitti...

Kuulostaa tosi elitistiseltä kun tämän näppikseltään päästää, mutta: mitä enemmän blogaamisesta tulee mainstreamia, niin sitä enemmän tulee sitä porukkaa, jotka pitää blogeja eräänlaisena ilmaisena viihdelinjana. Omasta blogostanian nurkasta ne ovat onneksi enimmäkseen pysyneet kaukana, mutta kun katsoo suosituimpien blogien kommenttilaatikoita, niin välillä tekee mieli ehdottaa kirjoittajille, että voisivat ruveta laskuttamaan lukemisesta 2,29e/min :-)

Tiina kirjoitti...

Gata, sepä se, että mullekaan ei kovin pahasti ole kukaan koskaan sanonut, mutta silti sitä miettii varmaan vähän liikaakin, että mitä tänne voi suoltaa.
Ja ihan tosi, että se on se pieni vähemmistö, ja kaikki muut on ihan huipputyyppejä. :)

Kami, niin voishan sen noinkin. Ei vaan jaksa ja sitten ite astuukin niihin ansoihin vahingossa.

Ilkka, no hyvä sitten. :)

Lostis, niinpä, se on tosi ikävää että säkin lopetit. :/
Vaikka niitä positiivisia kommentteja olis sata kertaa enemmän kuin negatiivisia, niin silti ne latistaa kummasti.

Kriisi, noinhan se varmasti ihan oikeasti meneekin. Ja mitä "suositumpi" kyseinen blogi on, niin sitä enempi siellä saa varautua kuran heittelyyn.
Parempi pysyä vaan tällasena semi-tunnettuna.