7. helmikuuta 2008

I'm with stupid

Minun tekisi mieleni sanoa mielipiteeni tuosta eduskunnasta nousseesta seksuaalista häirintää koskevasta metelistä, joka tällä hetkellä velloo joka puolella. En kuitenkaan viitsi sanoa siitä mitään, koska en jaksa sitä lässytystä, joka siitä tuolla kommenttiosastolla nousisi. Olen sen nähnyt tämän bloggaushistoriani aikana ihan riittävän monta kertaa. Ihan kiva saada paljon kommentteja, mutta paskanjauhantaa en jaksa. Enkä tarkoita, että minun kanssani pitäisi olla samaa mieltä, ehei, mutta asiallinen keskustelu on ihan eri asia kuin vänkääminen ja puskista huutelu.

Aina kun jostain asiasta yritetään missä tahansa mediassa (blogissa, lehdessä, televisiossa jne.) keskustella asiallisesti, niin jostain löytyy välittömästi niitä kummankin sukupuolen edustajia, jotka kärjistävät, vähättelevät (Kummolan kaltaiset kaverit), yleistävät (miehet sitä ja naiset tätä), syyllistävät, syyttelevät, käyttävät epäasiallista kieltä (tytöttelyä, erilaisia sukupuolielinten "lempinimiä" jne.) ja takertuvat epäolennaiseen niin, että lopulta se oikea asia sen metelin takana unohtuu ja kumpikin sukupuoli saa idiootin leiman otsaansa. Jotkut ihmiset rakastavat omia mielipiteitään (no, varmasti suurin osa meistä) ja jos löytävät jostain itseään miellyttävän pilkun, niin alkavat nussia sitä sellaisella raivolla, että kyseessä on lopulta pakkomielteinen nylkytys eikä rakentava keskustelu. Ja ne tyypit ovat tietysti aina juuri niitä kovaäänisimpiä.

Minä en pidä yleistämisestä, oli kyseessä sitten kumpi sukupuoli tahansa. Olen oikeastaan sitä mieltä, että keskustelun seksuaalisesta häirinnästä (tai vastaavasta) pitäisi olla sukupuolivapaata. Rehellisyyden nimissä se vain taitaa olla yleisempää, että mies häiriköi naista seksuaalisesti, kuin toisin päin.


Ps. Laitan huomenna kuvat niistä mikättimistä (hieno sana lainattu Riikkikseltä), niin pääsette arvailemaan tai keksimään niille käyttötarkoituksia. Nyt oli pakko saada purskautettua ulos tämä asia sydämeltäni.


Edit klo 21.15: Ykkösellä A-Talkissa parhaillaan aiheesta. Lotta Backlund yksin kolmea miestä vastaan...

19 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Olen minäkin seurannut joo.

"Olen oikeastaan sitä mieltä, että keskustelun seksuaalisesta häirinnästä (tai vastaavasta) pitäisi olla sukupuolivapaata."

En tiedä onko tuollaista olemassakaan. Kaikki tuntuvat katsovan näitä asioita aina vain omasta perspektiivistään, joka tuntuu kummasti olevan naisilla yhteneväinen ja miehillä yhteneväinen. Kummallakaan ei mitään halua ajatella että se ajatusmaailma ja perspektiivi on ihan eri.

Minä ymmärrän täysin hyvin että ihmisten tuijottaminen ei välttämättä ole kivaa. Minä kestän kyllä katsetta. Minä kestän kosketusta. Katseesta en välitä. Jos kosketuksesta en pidä, teen sen hyvin selväksi. Ymmärrän että tämä ei ole naisille välttämättä todellisuutta. Mutta tästä todellisuudesta minä asiaa kuitenkin katson, enkä sitä anteeksi pyytele.

Jos joku minulle tulee sanomaan että "Elä katso, en tykkää", minä kysyn että "Mitenkä meinasit estää?". Mistä minä tiedän mitä nainen ajattelee? Ja mistä se nainen tietää mitä minä ajattelen?

Yleisestä perspektiivistä tai objektiivisuudesta en tiedä mitään. Tai sukupuolivapaudesta. En ole ollut päivääkään objektiivinen enkä sukupuolivapaa. Pitäisin sitä todella suurena itseni yliarvioimisena jos väittisin että ymmärtäisin prikulleen miten naiset kokevat asioita. Se mikä minua häiritsee, on että naiset tuntuvat jotenkin automaattisesti monta kertaa ajattelevan juuri niin; että miehethän tottakai tuntevat ja ajattelevat kuten he.

Hyvähän näistä on intternetissä keskustella. Tai no. Oikeastaan ei. Mikään ei oikeastaan muutu, paitsi ehkä tietty vänkäämistaito. Tieto ei välity koska monesti syyllistyn itse, ja huomaan muidenkin syyllistyvän siihen että lähtökohta on se että itsellä on kaikki tieto jo. Siihen lakkasi rakentaminen. Ja jos ei rakenneta, niin vittuillaan sitten :D.

Anonyymi kirjoitti...

Niin... no miehillä kaikki helpompaa. Eivät edes koe asemaansa uhatuksi, vaikka naiset kuinka ahdistelisivat ja pojittelisivat tai tuijottaisivat haaroväliin. Ehkä siis siksi miehiltä ei juurikaan kuule usein valituksia seksuaalisesta ahdistelusta.

Mikä meistä naisista sitten tekee niin heikkoja, että tällainen vähättely heiluttaa tornia ja pahasti?

Ei sillä, ettäkö olisi oikein saada kolleegan olo ahdistuneeksi ja epämukavaksi... mutta...

-Eugenia-

Kami kirjoitti...

Ei, enkä minä usko että kukaan on niin pahantahtoinen ja vittumainen tyyppi että ajattelisi "Noniin, tuo ahdistuu ja saa paniikkikohtauksen tästä minun katseesta, silläpä pahalla minä sitä tässä tuijotan."

Minun mielestä paras mitä voi tehdä on sanoa että "Hei tuo tuntuu ahdistavalta eikä ole yhtään kivaa.", sen sijaan että sanoisi jotain tyyliin: "Hei, elä hengitä mun ilmaa."

Tiina kirjoitti...

Kami, sukupuolivapaalla tarkoitin sitä, että asioista voisi keskustella niin, että ahdistelu, hyväksikäyttö, väkivalta jne. on sopimatonta tai kiellettyä sukupuolesta riippumatta.
En ymmärrä mitä tekemistä perspektiivillä on sen kanssa, että onko asia oikein vai ei. Ei kai naisille ja miehille ole eri laitkaan.
Ja tuo katsomisesta puhuminen on juuri sitä, mistä tuossa postauksessa puhuin... Eiköhän se häirintä ole mennyt ja mene paljon katsetta pidemmälle.

Eugenia, ehkä se on se, että naisten asema on vieläkin miestä heikompi ja naiset joutuvat tekemään tupladuunin ollakseen uskottavia ja tullakseen otetuksi vakavasti.

Kami kirjoitti...

Niin, onhan se varmasti periaatteessa sopimatonta ja sukupuolesta riippumatta tollein niinkuin ajatustasolla. Se vaan ei käytännössä mene niin. Rajat häilyvät ja maailma on monimutkainen.

Ja on lakeja ja rangaistuksia jotka naisille ja miehille käytännössä ovat eri. Jotkin lait koskevat naisia enemmän kuin miehiä, jotkin lait taas toisinpäin. Jotkin lait on suunniteltu naisia varten. Jotkin miehiä.

Oikea ja väärä ovat oikeasti jotain mistä minä en pysty järkevästi sanomaan yhtään mitään. Tiedän mikä on oikein, ja tiedän mikä on väärin. En osaa niitä sen enempä selittää ja vaikka selittäisinkin, en voisi 100% varmuudella sanoa, onko se todellinen vai jokin syy johon haluan uskoa. Olenko varastamatta kaupausta koska, olen a) Niin hyvä ja oikeamielinen ihminen b) Siitä saattaa seurata rangaistus c) Vai koska en ole tarpeeksi nälkäinen?

Toisen oikea voi helposti olla toisen väärä. Yksilöissä ja joukoissa. Muutenhan täällä oltaisiin kaikki sovussa ja rauhassa.

Mymskä kirjoitti...

Minä en sano tähän mitään, nyökyttelen vaan sinun sanoillesi. Ja Brimillä oli hyvä kannanotto.

Tiina kirjoitti...

Kami, kuten sanoin, niin en jaksa vängätä tästä asiasta. Toteutat kyllä hyvin sitä, mikä oli postaukseni pointti. Ehkä se meni ohi.

Mymskä, niinpä.
Itse asiassa Brimin postaus ja nämä Kamin kommentit eivät tue sitä Kamin väitettä, että naisilla olisi asioihin yhtenäinen perspektiivi ja miehillä yhtenäinen...

Kami kirjoitti...

Niin. Oikea asia. Mikä on oikea asia? Se vaihtelee varmasti sen mukaan keneltä kysytään?

No ainahan poikkeuksia löytyy.
Mutta jotta voidaan keskustella ylipäätään jostain, on pakko ymmärtääkseni yleistää. Tai niin minä ainakin ajattelen. Tai sitten on otettava jokainen asia yksitellen, olla vertaamatta kahta samanlaista tapausta tai tapausten sarjaa keskenään. Ja toisaalta päästään taas siihen samaan tilanteeseen jossa se että on pitkiä naisia ja lyhyitä miehiä, ei poista sitä että miehet ovat yleisesti ottaen pidempiä kuin naiset. Jokaista pitkää naista kohden löytyy pidempi mies.

Olen pahoillani jos vänkään ja puskista huutelen, enkä asiallisesti keskustele. Oikeasti.

Minja kirjoitti...

Sitä paitsi katsoakin voi niin monella tavalla. Ei se pelkkä katse välttämättä ole pahasta, vaan se miten se on tulkittavissa muiden eleiden ja ilmeiden perusteella.

Tiina kirjoitti...

No kyllähän tuo varmasti on ihan asiallista, mutta koen tästä asiasta keskustelun aika turhana ja turhauttavana.
Enkä tarkoittanut sitä vänkäystä ja puskasta huutelua, vaan lähinnä sitä epäolennaisista asioista väittelemistä.
Seksuaalista häirintää _tapahtuu_. Piste.

Minja, aivan niin. Se tapa MITEN sen tekee. Kyllä minäkin katson miehiä, jos silmää miellyttää, eikä miesten viaton katsominen minua häiritse.

sirenita kirjoitti...

Niin no... Toivottavsti en närkästytä kommentillani ihmisiä. Tuomitsen kyllä täysin seksuaalisen ahdistelun, mutta vinha perä piilee kuitenkin mielestäni siinä, että jos nainen pukeutuu varsin paljastaviin ja rintamuksesta avonaisiin asuihin, ei hän mitenkään voi olettaa, ettei vastakkainen sukupuoli moiseen kiinnittäisi huomiota. Eri asia on sitten se, jos tästä seuraa irstailua. Katsoa saa, koskea ei...

Tiina kirjoitti...

Joo, mä olen tuosta samaa mieltä. Ne tapaukset eivät vaan taida rajoittua pelkästään siihen, että nainen on pukeutunut paljastavasti.
Ja erohan on juuri siinä, että MITEN se huomion kiinnittyminen ilmenee. Järkevä mies kyllä tajuaa katsomisen ja irstailun rajan.

DorianK kirjoitti...

Minä en pidä yleistämisestä

Joo, kaikki naiset aina sanovat noin.

Tiina kirjoitti...

Niin?

Tiina kirjoitti...

Hyvin yleistetty, btw.

DorianK kirjoitti...

Kommenttini piti olla sarkastinen esimerkki itseään jalkaan ampuvasta asenteesta, johon olen noissa kritisoimissasi sukupuolittuneissa keskusteluissa törmännyt. Ei jää ihan yhteen kertaan, kun olen lukenut sellaisia "Kaikki miehet/naiset aina yleistävät" -heittoja vastakkaista sukupuolta edustavan henkilön suusta. Minusta tuollainen lausahdus itsessään jo kertoo, kuinka toivottomasta keskustelusta on kyse.

(Pitäisi ehkä alkaa käyttää hymiöitä.)

Sikäli olen siis kanssasi samaa mieltä siitä, kuinka turhaa keskustelu tavallaan on, jos siinä ei edetä mihinkään. Ja tässä asiassa etenemistä ei oikein tunnu tapahtuvan, vaikka kauhistelua tehtäisiin oikein useamman median voimin.

Tiina kirjoitti...

Joo, tajusin vähän viiveellä sen sarkastisuuden. :D (Hymiöt on hyvä tehokeino.)

Se eilinen A-Talkikin oli ihan turha. Siinä vaan jankutettiin, että nää tyypit on viattomia ja itse asiassa ei tunneta ketään joka käyttäytyisi törkeästi ja näiden avustajien pitäisi tulla naamoineen ja nimineen julkisuuteen, että me uskottaisiin, että niitä on häiritty seksuaalisesti ja sittenkin ne varmaan vaan on tosikkoja, jotka eivät ymmärrä hurttia huumoria.

Taisit muuten olla itse asiassa ensimmäinen, joka kommmentoi postaukseni varsinaista pointtia, eli sitä keskustelua, eikä niinkään itse häirintää.

DorianK kirjoitti...

Joo, tajusin vähän viiveellä sen sarkastisuuden. :D

Ei meillä sekuntikello kädessä istuta.

Se eilinen A-Talkikin oli ihan turha.

Sitä en osaa kommentoida, kun en katsonut. Mutta ehkä katsomattomuus itsessään kertoo jo siitä, minkälaiset odotukset minulla oli keskustelun mahdollisesta tasosta/tuloksesta. (Ja ehkä myös siitä, että samaan aikaan toisella kanavalla esiintyi suuri idolini House, mutta ei nyt keskitytä siihen.)

Taisit muuten olla itse asiassa ensimmäinen, joka kommmentoi postaukseni varsinaista pointtia

Se oli ihan vilpitön vahinko. Yritän olla toistamatta ilmiötä jatkossa.

Tiina kirjoitti...

Älä suotta, se on ihan piristävää vaihtelua.