21. joulukuuta 2008

The hardest button to button


Nyt kun tuo joulu tuossa tulla jollottaa, niin olen törmännyt netissä erilaisiin kasvis- tai tofukinkkujen ohjeisiin. Tahtoisinkin nyt kysyä, että... siis mitä helvettiä? Jos on kasvissyöjä tai jopa vegaani, niin miksi ihmeessä pitää väsätä joku "kinkku" joulupöytään? Koittaisivat nyt päättää. Jos ei halua syödä possua, niin miksi pitää simuloida possun syömistä? Jos ollaan kasvissyöjiä, niin syödään sitten niitä kasviksia. Joko mennään ulos tai ollaan sisällä, mutta ei rampata! Tyhmät.

Hiukan hämmentävää sekä yllättävää. Tsekkailin noita linkkejä, joiden kautta tänne blogiin on tultu ja huomasin, että tämä blogi on sijalla 98 jossain Twinglyn Top 100 (The most popular blogs written in Finnish) -listalla. Ei mitään käsitystä mikä tuo Twingly on ja miten se nuo listansa laatii, mutta ihan hauskaa.

Meinasin mennä tänään jouluostoksille, mutta ulkona käy armoton vesisade, joten taidan sittenkin siirtää shoppailun huomiselle. En ole hankkinut oikeastaan vielä yhtään joululahjaa. Ei niitä onneksi montaa tarvitse ostaakaan, mutta ne vähät ovat sitten sitäkin hankalampia. Ja kun ei kuitenkaan haluaisi ostaa kenellekään mitään turhaa, joka jää pölyttymään kaapin nurkkaan vuosiksi. Olen usein jouluna antanut itse tehtyjä villasukkia ihmisille, mutta nämä työkuviot ovat vieneet aikaa sen verran paljon, etten ole ehtinyt neuloakaan.

Sain eilen ihan ehdan poikakalenterin ensi vuodelle. Kyseessä on entisten työkaverien hyväntekeväisyystempaus. Tyypit poseeraavat niin miehekkäinä tuossa, osa jopa yläosattomissa. Ja voin kertoa, että en ole ollut töissä missään mallitoimistossa. Paitsi yksi noista janttereista(* on kyllä ihan oikea malli (niin nätti... onko tämä nyt taas esineellistämistä?), ajattelinkin pitää kalenterin huhtikuun kuvassa koko vuoden. Suurin osa noista ukoista on siis keski-ikäisiä, karvaisia ja enemmän tai vähemmän möhiksen omaavia, mutta tuo kalenteri on aivan ihana! Laitan sen seinälle sata kertaa mieluummin kuin jonkun Hunks-kalenterin (josta minulle saisi kyllä maksaa, että sen ripustaisin).

*) Opin uusia sanoja, kun hengailen päivät pitkät parikymppisten poikien kanssa. Jantteri on uusi jamppa.

18 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Luulen (en siis ole varma ;-), että joidenkin on vaikea tajuta, ettei kinkut tai muut lihat kiinnosta. Toisaalta tofua käsittääkseni suositellaan sen takia vegeille, että siitä saa samantyyppisiä ravintoaineita kuin lihasta. Siis pohjalla voi olla myös ajatus lautasmallista.

Vaikka joskus tuntuu (ainakin ravintoloiden vegelistoja katsellessa), että kasvissyöjien ajatellaan haluavan syödä jotain, mikä maistuu lihalta.

Lähtökohtainen ajatus siis tuntuu olevan se, että vege luopuu lihasta, mutta salaa haaveilee kuitenkin sen mausta. En tiedä, minulle ajatus on vieras, sillä en siedä mitään liha- tai makkaramakuja.

Ihan ystävällisyyttään eräs henkilö tilasi minulle ravintolassa (eräs tilaisuus – en voinut vaikuttaa tilaukseen, koska se oli tehty etukäteen) samat sapuskat kuin muillekin, mutta minulle tietenkin tofupihvillä.

Minun suuhuni se maistui ihan lihalta (joku lihaa syövä voisi olla eri mieltä) ja oli muutenkin kauhistus. Jäi syömättä.

Tässäkin oli taustalla sellainen oletus, että jotenkin kaipaisin lihan makua. Tällainen oletus lienee aika yleinen ja minua se ärsyttää. En voi sietää tofua!!!!

Sinänsä minusta on ihan hyvä, että kaikenmaailman tofupihvejä on sellaisille vegeille, jotka pitävät lihan mausta. Ajattelisin silleen, että kasvissyönti on kuitenkin aina hyvä asia ja jos voi olla vege korvaten lihan tofulla, niin se on ihan hyvä juttu. :)

Kauhea novelli tästä tuli, mutta luonnollisesti piti päästä avautumaan, kun aihe koskettaa minuakin. ;)

Taitaa muuten tulla vihreä joulu – täällä ainakin ruoho vihertää kuin kesällä konsanaan ja lähes yhtä lämmintäkin on ;D

Tiina kirjoitti...

Niin, tuokin voi olla tietysti totta, mutta itse olen törmännyt noihin juttuihin nimenomaan kasvissyöjien/vegaanien omissa blogeissa ja omilla nettisivuilla. Kyse ei siis ole ollut siitä, että lihansyöjät olisivat yrittäneet tuputtaa lihan näköistä tai kaltaista judanssia näille onnettomille syötäväksi.
Minä kyllä tykkään lihan mausta niin paljon, että kuolisin ennemmin kuin olisin syömättä joulukinkkua. ;D

On kyllä aika tylsää, kun ei sada lunta. Jouluksi pitäisi tulla pakkasta, mutta sadekin loppuu samalla.

sea kirjoitti...

Mä myös ihmettelen näitä tofukinkku ja -nakkeja. Jos ei lihaa haluta niin ei sitten pyöritellä lihankorvikkeita! Ja nimenomaan kasvissyöjien blogeissa ym olen näihin törmännyt.

Elegia kirjoitti...

Tofu itsessäänhän on käsittääkseni aika vanha ruoka-aine, mutta Suomessa vielä kohtalaisen ”tuore trendi”. Tofu on kotoisin Kiinasta, josta se on levinnyt yleisesti Aasiaan.

Voisikohan tässäkin olla kyseessä eräänlainen trendi? Koska tofua pidetään lihankorvikkeena (mitä se ei tietääkseni alkujaan ole, vaan vain eräs aines ruuanlaitossa), siitä on tullut erityisesti vegejen ruokaa.

Silloin kun itse lopetin lihansyönnin, olivat veget vielä aika harvinaisia. Ei olisi ollut puhettakaan esim. että koulussa olisi ollut kasvisruokavaihtoehdot niin kuin nykyään. Tofusta ei myöskään silloin ollut juuri puhetta – ei ainakaan ollut kantautunut minun korviini.

Nythän vegeilystä on tullut tavallaan myös trendikästä. Joskus tuntuu, että monet ”veget” mieltävät itsekin kasvissyönnin aika omalaatuisella tavalla. Minulta pääsi nauru, kun joku totesi että ”olen vege, en syö punaista lihaa”. No haloo?!

Jos itse joudun mainitsemaan vegeydestäni, jatkokysymykset ovat lähes aina, että syötkö kuitenkin kanaa ja/tai kalaa. No haloo taas – nekin ovat lihaa. En pahemmin mainostele vegeyttäni, sillä en koe siihen tarvetta.

En siis ole sellainen aktivisti kuin monet ”uuden polven veget”. Voiskohan olla niin, että tofun myötä on syntynyt uudenlainen vegerintama? Ja toisaalta tofun tulemisen myötä monet sekasyöjätkin korvaavat toisinaan lihan tofulla.

Itse en näe näissä tofua suosivissa vegeissä mitään häpeällistä. Oikeastaan se on aika hieno asia, että yrittävät sitten edes tofun turvin pysytellä aatteensa takana.

En lue vegeblogeja, koska liian usein sellaiseen törmätessä, on alkanut hävettää. Monien ajatukset ovat aika saarnaavia ja jopa mustavalkoisia. Eräs (en laita linkkiä tänne, mutta voin laittaa maililla sen, jos haluat?) kirjoittikin suoraan, että ruokavalio on mustavalkoinen asia: sitä joko ei syö lihaa (valkoinen eli siis eettinen ja ainoa oikea valinta) tai syö lihaa (musta eli epäeettinen ja paha asia).

Itse en todellakaan ajattele sillä tavalla, ajatus on jopa absurdi. Ihminen on myös osa ravintoketjua. Kirjoittajalla on mennyt puurot ja vellit sekaisin – mm. tehotuotanto ja riistaliha esim. ovat kaksi aivan eri asiaa.

Mutta ehkä nuo ovat niitä, jotka vapauttelevat tarhakettuja ja minkkejä, jotka sitten kuolevat luontoon, koska eivät siellä osaa elää.

Taas kauhean pitkä jorina tuli, mutta aihe on mielenkiintoinen.

Tiina kirjoitti...

Sea, niinpä. Toki siihen porkkanaan varmaan kaipaa vaihtelua, mutta ei kai siitä tarvi tehdä nakin näköistä. :D

Elegia, joo, mäkään en ymmärrä sitä, että jotkut jotka syö kanaa ja kalaa vaikkapa sanovat olevansa vegetaristeja. Tosi kummallinen logiikka...
Mäkään en varsinaisesti lue mitään vegaaniblogeja, mutta osa on ihan sattumalta tämmöisiä ja törmäsin viimemmäksi yhdessä sarjisblogissa aiheeseen. Laita vaan meilillä linkki, jos haluat. ;)
Siis tofua ja soijarouhetta saa ihan vapaasti syödä tyypit minun puolestani, mutta ihmetystä lähinnä aiheutti tässä se, että niistä "naamioidaan" sen lihatuotteen - kuten vaikkapa nyt kinkun tai nakkimakkaran - näköisiä. Voisihan se olla ihan rehellisesti joku tofu tai soijahässäkkä. :)

seeds kirjoitti...

Minä kyllä syöskelen myös lihaa, mutta olen varsin kasvispainotteinen (koska jossain vaiheessa emme syöneet lihaa ollenkaan) ja korvaan oikein mielelläni esim. jauhelihat soijalla tai syöpöttelen hyvin soijanakkeja (koska yksi sellainenkin soijanakkimerkki on olemassa). Tofusta sellaisenaan en kuitenkaan oe onnistunut pitämään, joten minulle nuo lihaa muistuttavat soijahommat sopivat kuin nenä päähän. Pitävät lihansyönnin väähisempänä.

seeds kirjoitti...

Niin joo, ja tuosta liha/kasvisruuan mustavalkoisuudesta... Itse olen törmännyt samaan ajatteluun lihansyöjien puolella, siten että runsaasta kasvistensyönnistäni minet ovat päätelleet minun olevan täysi vege (ihan omatoimisesti) ja sitten suuttuneet kun näkevät minun joskus syövän lihaa (senkin tekopyhistelijä!) tai, tietävät minun syövän lihaa ja niin ollen olettavat että pitäisi aina ottaa lihaa joka vitun aterialla! Joko tai, välimuotoja ei saa olla. Tämä in minusta varsin käsittämätöntä ajattelua, johon kasvissyöjätkin usein sortuvat. Kyllähän ekologisuuden ja tehotuotantoon vaikuttamisen kannalta olisi aika paljonkin hyötyä siitä, jos kaikki edes vähentäisivät lihan syömistä. Tällaista vaihtoehtoa ei kuitenkaan juuri markkinoida. Helpompi luulisi olevan saada paatunut lihansyöjä siirtymään sunnuntailihansyöjäksi, kuin täysvegaaniksi. Ja enemmän siitä olisi etuakin, jos miljoona iihmistä söisi vain väähn lihaa, kuin jos sata on täys vegaaneja, ja loput 999 900 syövät lihaa joka aterialla.

Tiina kirjoitti...

Kyllä, toki, kaikki välimallit sallitaan. Tuo ramppaaminen oli nyt vähän sellainen kummeli-läppä...
Mutta siis nämä, joissa olen törmännyt soijakinkkuihin ja muihin, on yleensä sellaisia "liha on murhaa!!!" -tapauksia ja todella ehdottomia kasvissyönnissään/vegaaniudessaan. Niin en käsitä miksi siitä pitää sitten tehdä sen possun näköinen, jos sitä possun syömistä niin kovasti vastustaa.
Minä henk.koht. ainakin mieluummin söisin kasvikseni kasviksen näköisenä, enkä lihan näköisenä, koska jos sen yrittää visioivan olevan joulukinkku, eikä se ole, niin pettymys on kyllä valtaisa.

gata kirjoitti...

Mun mielestä tofu on hyvää. Muitakin soijatuotteita voin syödä, mutta soijasuikaleet ovat aika kamalia. :P Itse olen ollut aikoinaan kasvissyöjä, mutta se sittemmin jäi. Se sopi mun keholle oikein hyvin ja olen miettinyt useasti aloittavani sen uudelleen. Ainakin niin, että ruokavalio olisi hyvin voimakkaasti kasvispainoitteinen. Olisihan siinä taustalla lisäksi eettisiä syitä myös liittyen tuohon lihantuotantoon.

Tofujoulu"kinkku" kuulostaa kieltämättä kyllä munkin korvaan melko kornilta. :D

Ilkka kirjoitti...

Ruokafasismia..? Iiks!

Mie syön ihanmitävaan, ainakin melkein...

lupiini kirjoitti...

Minä olen kasvissyöjä, koska en halua osallistua eläinten kiduttamiseen tehotuotannon kautta. Pidän kuitenkin joistain lihaa muistuttavista tuotteista (tosin tofu ei mielestäni lainkaan muistuta lihaa) ja syön niitä joskus. Sama pätee moniin kasvissyöjäystäviini. En siis lainkaan hahmota, miten tämä voi olla joltakulta pois tai ärsyttää, etenkin kun useiden kasvissyöjien motiivi olla syömättä lihaa on aivan selvä. Itse en ikinä harrasta minkäänlaista lihansyöjien käännytystä, koska se on vastenmielistä ja fasistista (kuten muiden elämään puuttuminen usein) mutta en myöskään pidä siitä, että minua kutsutaan tyhmäksi siksi, että haluan joskus nautiskella lihankaltaisista tuotteista osallistumatta eettisesti arveluttavaksi kokemaani prosessiin.

Tiina kirjoitti...

Gata, soija saa olla hyvää, kasvikset on hyvää, liha on hyvää. Mun pointti oli just pelkästään siinä mitä sanot tuolla ihan kommentin lopussa.

Ilkka, sitä kai sitten vissiin.

Lupiini, eih, siis te ymmärrätte mut nyt ihan väärin! Mä en ole kritisoinut kasvisten syöntien, en tofun syöntiä, en soijarouheen syöntiä... Kukin saa syödä ihan juuri sitä mitä haluaa niistä syistä kuin haluaa. Pointti oli vain se, että... Miten mä tän nyt väännän rautalangasta, kun oon mielestäni sanonut sen jo kymmenen kertaa tässä kommenteissakin ja silti vaan käsitetään väärin.
No jos nyt olisi niin, että en haluaisi syödä kasviksia, mutta vääntäisin possunkyljestä jotain porkkanan ja parsan näköisiä juttuja, niin että tavallaan "leikkisin" syöväni kasviksia, vaikka se onkin lihaa.
Tavallaan sille tofuköntille, joka on varmasti hyvää maultansa mutta ei kinkun makuista, niin voisi keksiä jonkun muun nimen kuin tofukinkku, koska kinkkuhan tarkoittaa nimenomaan sianlihaa.
Ymmärsitkö?

lupiini kirjoitti...

Sorry, en aivan tainnut ymmärtää. Vaikka olen ollut kasvissyöjä pitkään, olen kuitenkin suurimman osan elämästäni syönyt lihaa. Kuten suomalaiset yleensä, myös minut on opetettu pitämään lihasta ja syömään sitä lähes päivittäin. Ja liha ON hyvää, tajuan kyllä niitäkin, jotka haluaisivat olla kasvissyöjiä mutta eivät pysty luopumaan lihasta sen maukkauden takia (olisin itse vegaani jos raaskisin luopua juustoista ja vastaavasta, mutta en todellakaan raaski). Koska itselleni lihansyönti on eettisesti ongelmallista, tervehdin ilolla lihanKALTAISIA tuotteita, kuten vaikkapa tummaa soijarouhetta, joka muistuttaa jauhelihaa suorastaan hämäävän paljon. En näe mitenkään perusteltuna sitä, että luopuisin mieltymyksestäni lihalta vaikuttaviin tuotteisiin, jos niitä voidaan tuottaa tavalla, jonka oma moraalini kokee ongelmattomaksi.

Jouluun liittyy monilla hyvinkin sitkeässä eläviä ruokaperinteitä, kuten nyt juuri tuo kinkku. Jos joulupöytä tuntuu tyhjältä ilman kinkkua mutta moraali ei salli herkuttelua porsaan pepulla, en lainkaan hahmota, keltä on pois kutsua tofusta väsättyä, kinkun näköistä jööttiä tofukinkuksi? Eikös se tofu-etuliite paljasta, että kyse on ns replicasta?

Olen itse todella kaukana fanatismista näissä kasvissyöjä-asioissa. Joskus vaan pistää silmään, miten sekasyöjiä näyttää tunteenomaisesti jurppivan muiden kasvissyönti, mikä ei elämäntapana kyllä ihan salettiin ole pois keneltäkään, voisinpa jopa sanoa, että globaalisti ajatellen asia on aivan päin vastoin :)

Tiina kirjoitti...

Joo, siis mäkin voisin ruveta kasvissyöjäksi, mutta himoitsen vaan lihaa niin paljon, että en pystyisi.
Mä olen täällä joskus tehotuotannon epäeettisyydestäkin kirjoittanut, enkä missään tapauksessa vastusta soijarouheen syöntiä sen takia, että se muistuttaa jauhelihaa.
Ymmärrän kyllä tuon perinnepointin tuossa joulukinkussa, jotenkin se vaan kalskahtaa korvaani vähän hassulla tapaa.
Minua ei itse asiassa jurppinut kovinkaan paljoa, kun kirjoitin tuon. Se ei ollut mitään paatoksellista vuodatusta, enemmänkin pilke silmäkulmassa kirjoitettua. Eli siis ei, se ei ole minulta pois ollenkaan jos joku haluaa tehdä kasviksista kinkun näköisen jutskan joulupöytäänsä. Ihmettelin vaan.
Eikö se jotenkin ole itsensä kiusaamistakin, jos ensin kieltää itseltään lihan ja sitten tehdään kuitenkin kinkun näköinen juttu siihen pöytään... ;D

sea kirjoitti...

Siis eihän tässä kai ketään häiritse se, että joku syö vain kasviksia, vaan se, että leikitään kasviksen olevan lihaa.

Itse olin aikanaan kasvissyöjä (söin tosin harvakseltaan kalaa), eikä olisi tullut mieleenkään muotoilla porkkanasta nakkia. Tosin silloin ei ollut tofua eikä soijaa saatavilla, joten eipä tuollaisia edes miettinyt.

Se mikä minuakin todella ihmetyttää on miksi leikkiä syövänsä lihaa jos ei kerta sitä halua syödä? Eikö se kasvis voi olla rehellisesti kasvis? Tulee väkisin mieleen, että tahtooko se ihminen oikeasti olla vege jos tarvitsee vääntää lihan näköisiä ja jopa makuisia ruokia?

Alceste kirjoitti...

Noissa vegeväärinkäsityksissä ei tietenkään auta median avuttomuus. Olen havainnut että jokin aikaa takaperin "kasvissyöjä" on alkanut ilmeisesti tarkoittaa eri asiaa kuin "vegetaristi" - kasvisyöjällä kun näemmä tarkoitetaan nykyään henkilöä joka ei syö punaista lihaa...

Toisaalta, mikäs minä, pisco-vege, olen siihen sanomaan.

Ja täytyy sanoa että jos vastaan tulee pekonin makuista tofua, ostan heti. Näin ei ole mukana tuottamassa possulle tuskaa, mutta saa itse nautiskella mausta. Eikä tämä ole ihan selvä juttu? Kai mitä tahansa ruoka-ainetta syö mielummin sen makuisena kuin mistä tykkää, kuin märän pahvin makuisena?

Ja eikö kellekään tullut mieleen että "lihan näköisiä" vegesafkoja voisi nimenomaan käyttää niiden ymmärtämättömien ystävien ja sukulaisten hämäämisessä ettei tarvitsisi kuunnella kaikenlaisia "lihansyönti on miehekästä"-horinoita?

nona kirjoitti...

En minäkään ymmärrä soijanakkeja, ihan ällö eineksiä. Ihmettelin myös sitä vehnägluteenista tai jostain muotoiltua "kinkkua".
Silloin teininä kun olin tiukka vegaani tein kasvisruoat tofua myöten itse, idätin versoja ja ituja yms. Meillä oli marsun kanssa samat safkat :)
Nyt voin syödä riistaa tai luomulihaa, ei niihin kuole, mutta en oikeastaan vieläkään pidä lihan mausta.

Elegia kirjoitti...

Tuli muuten mieleeni, että onhan hedelmissäkin lihaa. Minä pidän mehuista, joihin on mukaan päästetty myös hedelmälihat. :D