16. tammikuuta 2008

Pitäkää nyt ne...


Arvatkaa mikä minua ärsyttää aivan suunnattomasti? No puhelinluettelot!

En tiedä miten muissa kaupungeissa on, mutta ainakin Tampereella puhelinluetteloita on ollut jo useamman vuoden ajan kaksin kappalein. Eli yhteensä neljä paksua nivaskaa täynnä puhelinnumeroita, joita en tarvitse. Eikä siinä vielä mitään, mutta kun ennen ne sai halutessaan käydä hakemassa jostain, niin nykyisin ne tungetaan väkisin postiluukusta sisään, halusit tai et! Voi perse, että otti kupoliin, kun taas yksi ilta löysin ne oveni välistä. Ja sehän oli vasta ensimmäinen satsi. Toinen varmaan tulee joskus lähitulevaisuudessa. Niitähän kun ei todellakaan estä mikään "ei ilmaisjakelua" -tarra ovessa. Pitäisi varmaan lisätä siihen "eikä puhelinluetteloita".

Ensinnäkin, kuka käyttää paperisia puhelinluetteloita vielä tähän maailman aikaan? En minä ainakaan. Käytän puhelinluetteloa ainoastaan leikatessani sieltä Raxin alennuskuponkeja ja Tampereen karttaa katsoessani, joka sekin löytyy netistä, ja joka ei todellakaan muutu joka vuosi. Jos tarvitsen jonkun ihmisen tai firman puhelinnumeroa, en todellakaan hae puhelinluetteloa ja ala plärätä sitä läpi. Koska minulla on netti! Ja netistä löytyy kaikki tarpeellinen ja enemmänkin.

Toisennakin, minua kauhistuttaa ajatella sitä määrää metsää, mikä kaadetaan noiden puhelinluetteloiden takia, joita ei kukaan tarvitse. Mikä järki Fonectalla ja Enirolla on siinä, että tehdään kahdet hieman erilaiset puhelinluettelot, joissa valtaosa numeroista on varmasti samoja? Ja jotta nämä firmat voivat säilyttää illuusionsa paperisten puhelinluetteloiden tarpeellisuudesta vielä 2000-luvullakin, he eivät enää annan ihmisille vaihtoehtoja, vaan pakkosyöttävät ne meille! Oikeasti, missä viipyy puhelinluetteloiden vastaiset kansanliikkeet? Nukkuvatko luonnonsuojelijat vai ovatko he tainnoksissa puhelinluettelovuorten alla kodeissaan?! Apua!!!

Ihan oikeasti, jos tästä järjestettäisiin joku äänestys (ja taidan järjestääkin), niin olen melko varma, että suurin osa ei tarvi niitä enää, eikä tahdo niitä kotiinsa kannettuna.

No niin. Nyt kun sain tämän sydämeltäni, niin voin mennä taas jatkamaan lukemista huomiseen tenttiin.

19 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Aika outoa ettei kukaan ole pyrkinyt tekemään sellaista mainosrahotteista tietokantaa lisäpalveluineen. Onkohan siinä joku laki tai tietoturvapykälä? Luulisi olevan ihan hyvä bisnes.

purrrrina kirjoitti...

Bingo!!! Tota samaa pohdin! Siis aivan v***n ärsyttävää! Oveen kannattaa varmaan liimata sellainen A3:n kokoinen lappu, jossa kielletään vähintään marsunkokoisin kirjaimin puhelinluetteloiden tunku. Meillä esim. menee suoraan paperinkeräykseen. What a waste!!!!!!

Tiina kirjoitti...

Kami, no niinpä. Sitten sitä ei tarvisi edes päivittää kerran vuodessa, vaan sitä mukaan kuin tiedot vaihtuu, ja luettelo olisi aina ajantasainen.

Purrrrina, se on kyllä sairaan ärsyttävää!
Minä en edes ikinä muista viedä niitä sinne keräykseen, nytkin on eteisessä pinossa varmaan parin-kolmen vuoden luettelot... :D

Annikki kirjoitti...

Nykyisenä eläkeläistaiteilijana olen saanut tietää, että puhelinluetteloilla todellakin on funktio: ohutta puhelinluettelopaperia käytetään ylimääräisen etsausmusteen hankaamiseen painolaatasta.

Ei niitä kyllä ihan niin montaa kulu per henkilö kuin mitä niitä on tarjolla.

Eeva kirjoitti...

Pari juttua tulee oikein miettimällä mieleen puhelinluetteloista:
- karttasivun voi repäistä saman tien mukaansa, ei tarvi käydä missään tulostamassa (eikä ruveta avaamaan miehen konetta, joka on kiinni printterissä)
- niistä voi vakoilla, missä päin kaupunkia jokin vanhempi henkilö asuu (olen joskus katsonut uteliaisuuttani jonkun proffan; stalkkaaminen on kivaa :P )
- maalausope suositteli harjoittelemaan perinteisiä itämaisia vesivärivetoja puhelinluettelopaperilla, koska se on niin halpaa ja sitä riittää
- sen välissä kuivattiin lapsena kasveja herbariota varten (se oli kivaa!)

Nojoo, löytyyhän noita, mutta aika moneen kelpaa pari vuotta vanhakin luettelo.

Alcinoe kirjoitti...

Minun oli kerrassaan pakko vastata, että tykkään niistä ihan himona, mutta mukana saattaa olla puhdasta sarkasmia. Töissä jouduin ennen kuorimaan muovipaketista ja jakamaan satamäärin luetteloita. Kaikista kivointa oli yrittää siististi tussilla kirjoittaa sivujen reunaan, mikä on luettelon osoite talon sisällä. Nyt minun ei enää tarvitse kuin valvoa, että luettelot tulevat, eikä kukaan alainen tukehdu niihin.

Elina kirjoitti...

Olen samaa mieltä tuosta paperin haaskaamisesta. Mielestäni luettelot pitäisi jakaa vain niille, jotka sen haluavat. Eihän kaikilla ole nettiä (vanhukset jne), joten heidän ilmainen tiedonsaantinsa olisi hyvä turvata. Tulee aika kalliiksi soitella numeropalveluihin.

Minuakin ärsyttää se luettelorumba. Ei ole käyttöä niille. Enirohan on Elisan luettelo ja Fonecta Soneran - kilpailua (siitä kumpi saa enemmän mainoksia luetteloihinsa). Jos painokset olisivat pienemmät (eli realistisemmat) mainospaikkojen hinnat laskisivat/mainostajia ei kiinnostaisi. Rahasta tässä taas on kyse.

Brim kirjoitti...

Minäkään en muuta funktiota ole löytänyt puhelinluettelolle kuin tuon Annikin mainitseman, ja niitä vanhoja luetteloita on saatavissa kyllä aika helposti sukulaisilta, tms. Ja yhdestä luettelosta riittää kyllä paljon paperia.

Muuten kyllä on täysin turhaa jakaa niitä saamarin luetteloita joka talouteen. Yritysten numerot löytyvät netistä, ja jos joskus harvoin tarvitsen jonkun yksityishenkilön numeroa, niin Fonecta finder tietää, pupunkorvilla tai ilman.

Siinä kyllä helposti menettää yöunet kun miettii sitä energiamäärää joka käytetään puiden kaatamiseen, kuskaamiseen, jalostamiseen paperiksi, painamiseen, muovittamiseen, luetteloiden kuskaamiseen jne. Voihan sitä ilmastonmuutosta ruokkia monella turhalla toimella.

Tiina kirjoitti...

Annikki, ah, niillä on sittenkin joku tarkoitus! :D

Eeva, onhan tuossa perusteluita, mutta toisaalta noihin ehkä kelpaa joku muukin kuin puhelinluettelo. Ja minä kun en tarvi niitä mihinkään noista...

Alcinoe, nyt mietin millaisen eläintarhan esimiehenä toimit, jos ne meinaavat tukehtua puhelinluetteloihin. :D

Elina, se on kyllä totta, että vanhat ja ehkä jotkut muutkin ihmiset tarvivat paperista luettelosa, mutta ensinnäkin ne voisi yhdistää yhdeksi luetteloksi (ihan jo käyttäjäystävällisyyden vuoksi) ja toisennakin painettavien määrästä riittäisi ainakin puolet siitä, mitä niitä nykyisin painetaan.

Brim, niinpä niin. Ja kaikki tuo ihan turhaan, kun luulisi nyt Elisan ja Sonerankin tietoliikennejätteinä tajuavan, että tuo on aika vanhanaikainen formaatti.

Elina kirjoitti...

Tiina, kyse on kilpailusta (eli ahneudesta, jolla ei ole mitään tekemistä ympäristöystävällisyyden kanssa - ja ei, en kannata). Toistan itseäni:

"Enirohan on Elisan luettelo ja Fonecta Soneran - kilpailua (siitä kumpi saa enemmän mainoksia luetteloihinsa). Jos painokset olisivat pienemmät (eli realistisemmat) mainospaikkojen hinnat laskisivat/mainostajia ei kiinnostaisi. Rahasta tässä taas on kyse."

:))

Tiina kirjoitti...

Ymmärrän kyllä, mutta en hyväksy sitä. :D

Ja voisihan ne aina kilpailla netissäkin...

Riikka kirjoitti...

Musta paperinen puhelinluettelo on ihan ok. Etsin kyllä siitäkin numeroita ja karttoja ja keltaisilta sivuilta palveluita, netin ohessa.

Mutta se on ihan tolkutonta ja pimeää, että niitä luetteloita tulee eri julkaisijoiden toimesta x kpl / vuosi. Se entinen systeemi, jossa luettelon sai noutaa ja halutessaan jättää noutamatta, oli ok. Nyt niitä pukataan yllätyksenä ja pyytämättä joka tuutista. Se on haaskuuta.

Lumi kirjoitti...

Tiedätkö, mä tunnustan nyt näin kahden kesken jotain... Mä aikoinani jos ei ollut muuta tekemistä niin saatoin selailla puhelinluetteloita tuntikausia:O

Tiina kirjoitti...

Riikka, sehän siinä onkin, että jos sen saisi itse valita tarviiko puh.luetteloa vai ei. Mutta kun ei. Ja kaksin kappalein. Kyllä siinä menee ihan sairaasti paperia hukkaan.

Lumi :D :D :D
Sori, mutta repesin. :D No kai sieltäkin jotain jännää löytyy. Mutta tuskin ehdit käymään neljää paksua opusta läpi joka vuosi. :)

Anonyymi kirjoitti...

Veit sanat suustani. Kyllä sieppaa tällainen tuhlaus ja turhuus. Kun kerran annoin palautetta toiselle näistä yhtiöistä, niin vastaus oli vain, että jos et itse tarvitse, niin laita lappu oveen tai vie paperinkeräykseen. Haloo, ei ole kyse siitä, että MINÄ en tarvitse (mikä sekin on totta) vaan siitä, ettei kukaan tarvitse luetteloja kaksin kappalein. Hirvittävää luonnonvarojen tuhlausta ja edesvastuutonta käytöstä.

Elina kirjoitti...

Ei netissä oikein voi kilpailla mainostuloista: Ne (summat) ovat ihan eri luokkaa kuin painetussa sanassa. En minä(kään) kannata moista haaskausta, mutta ymmärrän ne (ahneet) syyt luetteloiden takana. Ymmärtää ja hyväksyä on kaksi eri asiaa.

Paperinen p-luettelo on siitä hyvä, että se tarjoaa ilmaisen mahdollisuuden löytää numero. Monille vähävaraisille (ja netittömille) se on hyvä asia, mutta totta on, että luetteloiden painosmäärät ja pakkosyöttäminen kaikille on hirvittävää haaskausta ja epäekologista.

Tiina kirjoitti...

Anonyymi, olen ihan samaa mieltä kanssasi!

Elina, jees ai nou...
En mä toki kiellä kaikkia käyttämästä puhelinluetteloa, mutta sen omistaminen pitäisi tehdä vapaaehtoiseksi ja tuotannon voisi kutistaa puoleen.

Mimmu kirjoitti...

Onkohan ne tungettu jo mun eteiseen.. Ei kiva, varsinkin kun en ole edes kotona. Siellä on varmaan eteinen puolillaan ja eniten tilaa vie juuri noi neljä puhelinluetteloa.

Anonyymi kirjoitti...

Varmaan joku teistä on jo kuullutkin tästä puhelinluettelokampanjasta:
http://kielto.blogs.fi/