13. toukokuuta 2008

Jatkoa edelliseen

Kehitysblogissa on annettu lisäselvitystä tuohon käyttöehtojen kohtaan 4.8:

"Tekijänoikeus blogeihin ja niiden sisältöön säilyy niiden kirjoittajilla, joten blogisisältöjen myymiseen tai niillä mainostamiseen ei Digitalilla (tai muilla) ole mitään oikeutta."

Kohdan muotoilua tarkistetaan, toivottavasti aika nopeasti, koska en nyt välttämättä luota pelkkään lupaukseen, että ei Sanoma Digitalilla oikeasti ole oikeutta käyttää sinun tekstiäsi, kuviasi yms. vaikka käyttöehdoissa niin sanotaankin.

Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä.


Lisäys myöhemmin:

Blogilistalla oli eilen 15 282 blogia.

Tilanne 13.5. klo 13.00: 15 195 blogia.

Jänskää seurata... :D


Lisäys vielä myöhemmin:

Nyt on muutettu sitä käyttöehtojen kohtaa 4.8:

"Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää ja linkittää blogilistan kautta kertyvää dataa, tilastoja, analyysejä ja trendejä Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten liiketoiminnassa. Palveluntarjoajan käyttö- tai julkaisuoikeus ei koske blogisisältöjä, muuten kuin linkitystarkoituksessa."

Kuulostaa jo paremmalta.


Tilanne 13.5. klo 17.00: 15 178 blogia Blogilistalla.


Lisäys vielä hetken päästä:

Ai niin, possaria on se, että "tarkista heti" -linkkin on vihdoin ilmestynyt. Sitä tosin joutui ensin vähän katseellaan hakemaan ja se on näkyvissä ainoastaan niillä tunnareilla, joilla blogin on listalle ilmoittanut. Ja minähän en tunnetusti yhäkään omista noilla tunnareillani tätä Enimmäkseen Harmitonta... Mutta enköhän tuon pysty kiertämään, kun vaan ensin kirjaudun niillä toisilla tunnareilla hetkeksi ja otan sen linkin talteen itselleni jonnekin. No nytpä se onkin ilmestynyt ihan kaikkien käytettäväksi, hyvä homma.
Ja taas maailma pelastuu!

27 kommenttia:

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Kyseinen kohta ihan selvästi antaa heille sellaisen luvan. Minä häippäsin bloilistalta, menettivät luottamukseni valehtelullaan.

Tiina kirjoitti...

Mä odottelen tässä nyt hetken aikaa, josko noita käyttöehtoja muutettaisiin.

Eipä sillä, että itse tarvisin blogilistaa enää mihinkään, mutta ajattelen lukijaparkojani, jotka eksyvät ja joutuvat hukkaan... :D

Lilith kirjoitti...

Kuten blogiini kirjoitin:

"Jahah, kehitysblogiin ilmestyi selitys asiasta. Ei näin äkkiseltään vakuuta. Miten helkkarissa siihen voi jotain tekijänoikeuksia tarvita, että saa kertoa mistä blogeissa kirjoitetaan? Linkittämiseen on oikeus ihan joka jätkällä, siinähän kunnioitetaan tekijänoikeutta viimeisen päälle (lähde ilmoitetaan ja sehän riittää)."

Itse aion poistaa blogini listalta kahden viikon kuluttua. Ilmoitan sen myös blogilistalla, en siksi että kuvittelisin konsernin menevän polvilleen kun 14 tilaajaani joutuvat tavoittamaan blogini muualta, vaan siksi että sitä lukevat ottaisivat syötteen tai osoitteen talteen.

Elegia kirjoitti...

Nyt on kohtaa 4.8. muutettu ja se näyttääkin ihan ok:lta.

Kre kirjoitti...

Kohtaa 4.8. on muutettu aika reippaasti. Nyt siellä korostetaan, että heillä on oikeus käyttää syntyvää dataa ja tehdä tilastoja, eikä käyttö- tai julkaisuoikeus koske blogisisältöjä paitsi että voivat linkittää niitä.

Eli nyt tuo kohta näyttää sellaiselta kuin pitääkin.

Hienoa huomata, että pienten bloggareiden kunnon haloot saavat jotain liikettä tuollaisessa mammutissakin!

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta käyttöehto 4.8 kohdasta on jäänyt alku pois: "4.8 Palvelun sisältämän materiaalin tekijän-, teollis- ja muut suojatut oikeudet ovat Palveluntarjoajalla tai sen sopimuskumppaneilla. Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin."

Joten yhä sekavana pysyy. Tuota lainsäändäntökohtaahan pitää tarkentaa, mihin lakiin viitataan Käyttäjän tekijänoikeutena, ja miten tekijänoikeudet syntyvät, jäävät tosiaan bloggarille itselleen. Että näin! Ei vieläkään vakuuta tuo käyttöehto kyllä.

Tiina kirjoitti...

Lilith, nyt kun noita käyttöehtoja muutettiin, niin taidan itse pysytellä vielä listoilla. Sinut olen kyllä laittanut talteen google readeriin, kuten kaikki muutkin. :)

Elegia, kiitos kun infosit. :)

Kre, paremmalta vaikuttaa tosiaan ja positiivista, että asiaan reagoitiin tällä tavoin, eikä vain vaiettu kuoliaaksi tai jatkettu entisellä linjalla.

Anonyymi, oletan että blogien sisältö ei sisälly tuohon "Palvelun sisältämään materiaaliin". Oletan, että tuo tarkoittaa konkreettisesti sitä, mikä on sivulla blogilista.fi ja sen alasivuilla.
Onhan tuossa toki tulkinnan varaa, että miten käyttäjä toimittaa materiaalia Palveluun.

Anonyymi kirjoitti...

".1 Sanoma Digital Oy:n (jäljempänä "Palveluntarjoaja") tuottaman ja ylläpitämän blogilista.fi - verkkopalvelun (jäljempänä "Palvelu") käyttämiseen sovelletaan näitä käyttöehtoja (jäljempänä "Käyttöehdot"). Palvelu toimii verkkopalveluna, jossa tai jonka kautta Palvelun käyttäjät (jäljempänä "Käyttäjä") voivat julkaista omia blogejaan sekä hakea, lukea, seurata ja merkitä suosikikseen muiden kirjoittamia blogeja."

Tuossa 1. käyttökohdassahan on määrtitelty nuo käsitteet.

Tiina kirjoitti...

No mä tulkitsisin tuon siinä tapauksessa niin, että palvelun tuottajalla on oikeus materiaaliin, jotka ovat palvelussa, eli sivuilla blogilista.fi ja sen alla.
Blogit taas ei ole siellä, vaan jossain ihan muualla, joten tuo "Palvelun sisältämän materiaalin tekijän-, teollis- ja muut suojatut oikeudet ovat Palveluntarjoajalla tai sen sopimuskumppaneilla" ei koske blogien sisältöjä.

Korjatkaa, jos olen väärässä.

Anonyymi kirjoitti...

Se tuleekin siinä tuon jäljessä se kohta,missä puhutaan Käyttäjän tekijänoikeuksista ja niiden syntymisestä. Tietenkin palvelutarjoja haluaa omat oikeudet saada haltuun (itselleen), kun kyseessä on kaupallinen Blogilista. Mutta kysymys onkin siitä haluaako yksittäinen bloginpitäjä olla mukana tässä vastointahtoaan, kun tuo tekijänoikeuden syntyminen on hämärästi määritelty tuohon 4.8. käyttökohtaan. Olisi valaisevaa laittaa ylös se lakikohta, mihin tuossa viitataan. Silloihan itse Käyttäjä tietäisi omat oikeutensa, milloin se tekijäoikeus toteutuu, syntyy.

Anonyymi kirjoitti...

Se tuleekin siinä tuon jäljessä se kohta,missä puhutaan Käyttäjän tekijänoikeuksista ja niiden syntymisestä. Tietenkin palvelutarjoja haluaa omat oikeudet saada haltuun (itselleen), kun kyseessä on kaupallinen Blogilista. Mutta kysymys onkin siitä haluaako yksittäinen bloginpitäjä olla mukana tässä vastointahtoaan, kun tuo tekijänoikeuden syntyminen on hämärästi määritelty tuohon 4.8. käyttökohtaan. Olisi valaisevaa laittaa ylös se lakikohta, mihin tuossa viitataan. Silloihan itse Käyttäjä tietäisi omat oikeutensa, milloin se tekijäoikeus toteutuu, syntyy.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta se on kuitenkin selvää noista käyttöehdoista, että kaupallinen palveluntarjoja haluaa hyödyntää sen ylläpitämäänsä aineistoa. Ja tuossa ei anneta mitään muuta mahdollisuutta itse Käyttäjälle valita haluaako se olla tuossa kaupallisuudessa mukana. Valinta pitäisi olla itse Käyttäjällä siihen, että suostuuko se mihinkään noista ehdoista, mitä Blogilista haluaa hyödyntää nykyisillä käyttöehdoilla. Sitä siinä ei ole nyt anettu. Varmaan moni bloggaaja haluaisi ihan iste valita, mitä tieotja omasta blogista kerätään, antaa, ja miten ne tekijänoikeudet oikein syntyvät (että esim. välttyisi tuolta blogilistan keräämiltä tiedoilta kaupallisuuden alttarille). Ja jos itsellä ei ole noita käyttöehtoja mitään vastaan, niin eihän sellaisen bloggaajan kohdalla silloin ole mitään ongelmaa, hän hyväksyy noilla ehdoilla bloggaamisen sitten. Valinnoista ja arvoistahan tässä on kysymys.

- Pienen bloggaajan puolella - ei häntä vastaan :)

Tiina kirjoitti...

Aivan niin, siis se tekijänoikeuslaki. Tekijänoikeushan suojaa teosta. Jos teksti, kuva tms. on riittävän omaperäinen ollakseen teos, niin sitä suojaa tekijänoikeus. Kyllä kaikki blogiin kirjoitettu teksti taitaa olla tekijänoikeussuojan alaista. Erityisesti piirrokset ja useimmat kuvatkin ovat. Sanoma Digital ei pysty sentään kiertämään tekijänoikeuslakia, tosin siihen olisi voinut näpsäkästi vaikka linkittää tuossa.

Ainut keinohan olla hyväksymättä noita käyttöehtoja, on häippästä Blogilistalta. Tosin nuo käyttöehdot kyllä muilutettiin tänne hieman salaa, joten vanhat käyttäjät eivät saaneet niitä missään vaiheessa näkimiensä eteen. Onneksi jotkut osasivat niitä vaatia esille.

Heh, tarvisikohan tässä palkata itselleen lakimies, jotta tietäisi olisiko parempi jäädä vai lähteä?

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Hieman redundanttiahan tuo toki on, mutta ei siinä minusta ole mitään epäselvää. Teoskynnyksestä on Kemppinen kirjoittanut pari vuotta sitten.

Aika siedettävä tuo uusi säännöstö on. Joutuu ihan harkitsemaan että peruisiko puheensa. Tosin tilaajat taisin pysyvästi menettää :)

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Niin sen vielä unohdin sanoa, että eivät ne voi mihinkään lakiin suoraan viitata kun teoskynnystä ei ole laissa määritelty, vaan sen määritelmä on vakiintunut osa suomalaista oikeuskäytäntöä. Eli luotettava tapa saada asia selville on lukea tekijänoikeutta koskeva oikeustieteellisen kurssikirja, käydä vastaava kurssi ihan livenä taikka lukea hirveä kasa oikeuksien ja tekijänoikeuslautakunnan ratkaisuja.

Mutta hyvän yhteenvedon asiasta todella saa edellä linkittämästäni Kemppisen kirjoituksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, kyllä se oma lakiblogipykälisti olisi tarpeen nyt.

Nyt tulee mainosta, sori; tässä tätä hässäkkää seuraanneena monelta kulmalta, niin on tullut vastaan se, että osa Blogilistan Käyttäjistä ovat menneet tänne http://www.blogispotti.fi/
En sitten tiedä tuosta enempää. Onko kellekkään tuttu paikka?

Tiina kirjoitti...

Antti, mä olen lukenut pari kurssia tekijänoikeuksista, joten sinällään tuo ei ole mikään ongelma mulle ja luulen jopa tietäväni mitä on tekijänoikeudet. Asiaa sen paremmin tuntemattomille tuo on kyllä aina yksi suuri kysymysmerkki, kiitos siis linkistä. Jospa tuo selventäisi asioita.

Anonyymi, enpä ole aiemmin tutustunut blogispottiin, mutta ehkä se olisi vilkaisemisen arvoinen paikka.
Nyt olisi kaikille koodaustaitoisille hyvä markkinarako oman blogilistan pykäämiseen.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Joo, se olikin enemmän tuolle anolle :)

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Ja taas unohdin.

Kuulemma poistetut blogit saa takas, tilaajat mukaanlukien. Houkuttelevaa.

Tiina kirjoitti...

Arvelinkin näin. :)

Jaa saa vai, missä niin on luvattu. :D

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Privaattimeilissä. Kysyin :)

kervå kirjoitti...

Minne pitää lähettää meiliä että sais itsensä pois tuolta niinkuin listahenkilönä???

Tiina kirjoitti...

A-J, uu, sisäpiirin tietoa! :D

Kervå, ootko kokeillu paavin meiliosoitetta? Jos ei vastaa, niin ehkä Elvikselle tai Morrisonille?
Vai auttaisko se info@bloglista.fi... Tuskin.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Se on nimenomaan tuo info@blogilista.fi, joka auttoi minua. Laitoin käskyn poistaa tunnukseni eilen illalla, tänään päivällä sain meilin, jossa kerrottiin sääntöjen muutoksesta ja pyydettiin vahvistamaan poistokäsky. Vahvistuksen sijasta kysyin, saako blogit takaisin, ja sain edellä mainitsemani vastauksen. Nyt odottelen vastausta pyyntöön palauttaa blogit listalle.

Että sellaista sisäpiiriä täällä :)

Annikki kirjoitti...

Niih, kyllä minäkin luulen, että uudesta blogilistasta ihan hyvä tullee, kunhan sitä vähän vahtii.

Vaikka se nyt vielä tökkii, niin

a) vuorovaikuttaminen on mahdollista ja se toimii

b) listaa on mahdollista kehittää eteenpäin monin eri tavoin toisin kuin sitä entistä blogilistaa, jossa oli ne toiminnot, mitä oli, eikä mitään uutta saanut.

Ihan riittävän hyvä minulle.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Ajattelin täydentää sisäpiiriraporttia mainitsemalla, että sain juuri vastauksen pyyntööni ja omat blogini ovat takaisin listalla.

Tiina kirjoitti...

Kyllä se siitä, pikkuhiljaa. Uskon. Ehkä.