12. toukokuuta 2008

Tiina is not amused


Kervå tuossa jo nosti kytkintä luettuaan Blogilistan käyttöehdot ja ajattelin vilkaista niitä käyttöehtoja myöskin.

"4.8 Palvelun sisältämän materiaalin tekijän-, teollis- ja muut suojatut oikeudet ovat Palveluntarjoajalla tai sen sopimuskumppaneilla. Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin. Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan, Käyttäjän Palvelussa tai sen kautta julkistamaa aineistoa Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa. Palveluntarjoajalla on oikeus käyttää Palvelun sisältämää aineistoa edellä mainitussa laajuudessa myös esim. blogisisältöjä koskevien analyysien ja tilastojen laatimiseen."

Eli siis annanko minä nyt Sanoma-WSOY-mikälielle kaikki oikeudet käyttää jumalauta omaa tekstiäni tai kuviani, jos olen listautuneena Blogilistalle?

Jotenkin uskallan tosin epäillä, ettei Sanoma-whateveriä minun tuotokseni kiinnosta, mutta entäpä ne, joilla on ihan oikeasti jotain hienoa blogeissaan (kuten vaikka sarjakuvia tai valokuvia yms.)?!? Ja missä vaiheessa olen allekirjoittanut tuollaisen paperin, vai onko nuo käyttöehdot olleet jo samat vanhan Blogilistan aikana? Linkityksen vielä ymmärrän, mutta "julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan"... Wtf?

19 kommenttia:

Alcinoe kirjoitti...

No voi ny perse, en paremmin sa. Pitäisiköhän ottaa hatkat! Eihän tuo tuollaisenaan kuitenkaan toimi eli paljoa iloa tuota, joten miksi yhtään ainoaa arvokasta tai arvotonta hengentuotettani altistaisin heidän käytölleen. Hmph.

Haahis kirjoitti...

Mihin sitä joutuisi ilman Tiinaa? :)
Täähän oli kauheeta tekstiä! Mulla kun on paha tapa aina vaan painella kyllä-nappia kun tulee jotain tylsiä käyttöehtoja tai vastaavia eteen. Kantsis varmaan joskus niitä pienellä präntättyjä lueskella meikänkin! :)
Kai sitä pitää oikeasti harkita listalta häipymistä, mikäs pakko siellä on olla kun muutenkin homma toimii - ellei paremminkin? Eipä luulisi ketään kiinnostavan mun tekstit, mutta olishan se järkytys huomata että niitä jossain käytettäisiin. Kääk!

Annikki kirjoitti...

No ei siellä mitään tuollaisia käyttöehtoja ennen ollut. Luin ne silloin kyllä.

Joko ahneet paskiaiset muuttaa noita ehtoja, tai minä ainakin lähden lätkimään. Jumaliste. yöks

Alcinoe kirjoitti...

Minä ryhdyin välittömästi toimenpiteisiin. Niin tyytväinen olen ollut gmailiin, että readeriakin voin kokeilla. (Kunhan vaan taas tajuan, mitä teen.)

Pistääpä vihaksi.

kervå kirjoitti...

" julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan"

Toihan on ihan selvästi kohtuuton ehto. Eli jos tosta riideltäisiin oikeudessa, niin blogilista häviäis, mutta kukapa jaksaisi moiseen lähteä...

Tajutonta PASKAA!!! Oikeesti.

Tiina kirjoitti...

Alcinoe, niinpä, ei tässä nyt saantipuolella ainakaan tällä hetkellä olla tuon listan suhteen.

Haahis, kadotukseen ehkäpä? ;D
Käyttöehtojen lukeminen on kyllä sellainen valitettava juttu, että sitä ei yleensä tule tehtyä. Vaan tätäpä ei edes tarjottu luettavaksi missään vaiheessa uudistusta.
Eikä se muuten ollut nähtävilläkään vielä eilen.

Annikki, eihän ne muuta. En jaksa uskoa ainakaan.

Alcinoe vol. 2, kyllä se readeri on ihan iisi piisi. Kommenttien seuranta sen kanssa tietty on vähän hankalampaa, mutta siitä on varsin helppo klikata suoraan blogiin sitten, jos haluaa kommentoida tai lukea toisten kommentteja.

Kervå, vähintään kyllä epäilyttävältä kuulostaa tuo kohta.
Moni ei varmaan viitsi yksityishenkilönä lähteä SanomaWSOY:tä vastaan taistelemaan oikeudessa.

Alcinoe kirjoitti...

Alccis vol. 3 todistaa readerin olevan iisi piisi - minäkin osasin. Tosin varasin muutokselle tämän viikon aikaa, että ehdin sinne kaikki varmasti etsiä ja näpytellä.

Tiina kirjoitti...

Alccis vol. 3, hyvin helppo on tuo.
Jospa tässä tämän viikon katselisi, että tuleeko noihin käyttöehtoihin jotain tarkennusta tai muutosta, ja jos ei tule, niin... chop chop!

Elegia kirjoitti...

Minä luin vastaavasta aiheesta myöskin (en enää muista kenen blogissa, oliskos ollut Pörrön, joka oli uudistuneen lökilistan betatestaaja). Hän oli kysellyt noista uusista käyttöehdoista ja hälle oli kuulemma sanottu, että vanhoille listalaisille on lähetetty mailia käyttöehtojen muuttumisesta. Tämä bloggaaja ei kuitenkaan ollut saanut mailia enkä ole muuten minäkään. Ja tuskin on kukaan muukaan.

Linkitys on vielä ihan ok, mutta että uudelleen julkaisu muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan korvauksetta?! Nii-in, en minäkään usko että ketään kiinnostaa vaatimattomat blogini, mutta jotain rajaa HALOO.

Elegia kirjoitti...

Niin ja minusta on ok linkittää blogeja toiseen blogiin jne. mutta itse en esim. haluaisi tulla edes linkitetyksi mihinkään Sanoman hankkeeseen. Lupa pitäisi ainakin kysyä (kuten Aamulehti taannoin teki ja luvan annoinkin, koska se oli minusta ihan ok hommeli).

Minz kirjoitti...

No juu! Onpa jäänyt lukematta näin tarkkaan minultakin. Selailen yleensä käyttöehdot ja -säännöt ym. sillä silmällä, ettei sieltä putkahda jotain tyyliin "muuttuu maksulliseksi 30 pv:n jälkeen" tms.

Kuulemma gmailin käyttiksissä on myös jotain lurinaa siitä, miten se saa käyttää sen kautta lähetettyjä tekstejä ja kuvia eri tavoilla omaksi hyödykseen. Mikä kummastuttaa vielä enemmän kuin blogit, koska sähköposti on mielestäni enemmänkin kirjeeseen verrattavissa oleva asia. Blogit sentään usein julkisia, jos ne listoillekin annetaan. Mutta en tällä siis puolustele mitenkään blogilistaa. Minusta on AINA väärin, jos käyttää - suoraan tai muunneltuna - toisten tuottamaa tekstiä tai kuvaa, ja varsinkin jos se menee markkinointitarkoitukseen. Kääk!

Pitäisikö ottaa omat blogit listoilta pois, kun ei listojen päivitys tunnu muutenkaan oikein toimivan? Hmm. Eilenkin oli blogi vähintään neljä tuntia "päivitysjonossa", että niin nopeaa toimintaa...

Kre kirjoitti...

Laitoin viime yönä tämän juttusi linkin sivuilleni, jotta tieto leviäisi. Toivottavasti sopi?

Itse asiassa tuo palveluntarjoaja jo toimii tuon käyttöehdon mukaisesti, kun se kirjoittaa postausten ensimmäisen lauseen esille, ja sehän uudistus monia harmittaa. Saako se noin tehdä yksipuolisen sopimuksen perusteella?

Blogilistahan on tässä tapauksessa kolmas osapuoli. Minä ainakin olen tehnyt sopimuksen vain vuodatuksen kanssa, mitä en siis ole tehnyt, koska vuodatuksen kanssa ei tarvitse sopia mitään copyraittijuttuja. Niinpä minäkin muiden mukana laitoin sivuille copyraitin itselleni.

Blogilista oli sujuva ja hyvä tuote, kun se oli pienen puljun hallussa. Kun iso pulju osti sen, ne tekee siitä itsensä näköisen. Ja siellä on tapana, että kopioidaan vanhoja pohjia käyttöön. Voisin kuvitella, että tuo käyttöehtokin on kopioitu jostain arkistoista, eikä kukaan ole jaksanut siellä perehtyä, mitä se pitää sisällään. Ja voiko sitä ylipäätään laittaa tähän paikkaan.

Jonkunlaista boikottia tai kunnon älähdystä toivoisi bloggareilta tässä.

Kiitos Tiina valppaudesta!

Lilith kirjoitti...

Voi video, ei voi muuta sanoa. Gb blogilista, hauskaahan tämä oli niin kauan kuin sitä kesti.

Wille kirjoitti...

Tiinalle taas iso käsi! Ja Kervålle.

Itseänihän tuo nyt ei sinällään niin haittaa. Minulle se on sama käyttääkö joku tekstejäni mutta onhan tuo väärin. Kyllä tuosta ainakin olisi pitänyt selvästi ilmoittaa ja kysyä lupa. Jos asiaan ei tule muutosta niin Tiinan johdolla myös minä poistun listalta.

Annikki kirjoitti...

Aikovat vissiin muuttaa niitä käyttöehtoja:

http://jaiku.com/channel/BlogilistaBeta/presence/34452347#comments

Elegia kirjoitti...

Älkää nyt poistuko, mussut! Mistäs minä teitä muuten stalkkaan! Kohtaan 4.8. on saatu suomennos ja se kuulostaa ihan viisaalta. Joten voimme vetää taas henkeä ja jäädä odottamaan, että lokilista alkaa joskus toimia :D

Tiina kirjoitti...

Elegia, sullakin on paljon kuvia, joihin sulla on tekijänoikeus. Ei olis kivaa, jos yks aamu Hesarin etusivulla komeilisi niistä joku. :/
Linkittäminen on luonnollisesti ok.
Mitään meiliä ei ole kyllä tullut käyttöehtojen muuttumisesta.

Minz, no noita käyttöehtojahan suoranaisesti piiloteltiin ja eilen ne käyttäjien vaatimuksesta laitettiin vaaleanharmaalla sivun alareunaan. Vanhalla blogilistalla ei ollut käyttöehtoja ollenkaan, joten mitään tuollaista en ole allekirjoittanut sinne rekisteröityessäni.
Gmail käyttää ainakin viestien sisältöä mainosten kohdentamisessa, mikä on sikäli ok minusta, koska se on ilmainen palvelu (kuten blogilistakin toki) ja olen sen hyväksynyt sinne rekisteröityessäni. Itse viestejä tuskin kuitenkaan käytetään väärin, toivottavasti.

Kre, linkittää saa kyllä. :)
Mäkin mietin, että mitenkäs tämä menee nyt yksiin bloggerin käyttöehtojen kanssa ja miten niin blogilistalla on oikeus minun blogini sisältöön, joka sijaitsee bloggerin palvelimella, ei blogilistan...
Jänskää.
Aika isoa liikehdintää tästä nyt on kyllä ollut ja asiaan on jopa reagoitu. Laimeasti, mutta reagoitu kuitenkin.

Lilith, niinpä.
Jos nuo käyttöehdot nyt muutetaan, niin mietin, että jätän oman blogini kyllä listoille muita varten, mutta muuten siirryn käyttämään google readeria.
Harmi vaan, että jotkut blogit eivät tarjoa rss-syötettä.

Wille, kiitos. Toivottavasti tulee muutos. En mäkään usko, että mun tekstini olisi ihan siellä kärkipäässä, jos Sanoma Digital jotain haluaisi julkaista, mutta tämä on vähän niin kuin periaatekysymys tässä kohtaa. :D

Annikki, joo, niinhän ne lupailevat. Saas nähdä.

Elegia, katselemme tilannetta.
Se google reader on kauhean kätsä. ;D

purrrrina kirjoitti...

Olen järkyttynyt.

DorianK kirjoitti...

Ilmeisesti tuolla muotoilulla on "hankittu" lupa lähinnä kirjoitusten lainaamiseen niiden ensimmäisten rivien osalta, jotta niistä voidaan näyttää lyhyet maistiaispätkät Blogilistalla. Tuollaisin sanamuodoin ehdot kyllä antavat luvan paljon muuhunkin, ja niskavillat alkavat pörhistyä tässä itse kullakin.

Hämmentävintä tästä tekee kuitenkin mielestäni se, että listalle saa uskoakseni kuka tahansa lisätä blogeja, eikä lisääjän tarvitse siis itse olla blogin kirjoittaja. Näin toimi ainakin vanha lista, ja sinne lisätyt blogithan ovat osa uuttakin listaa. Tämä herättää kyllä kysymyksen, kuinka joku muu kuin blogin kirjoittaja voi antaa listalle minkäänlaista lupaa tekstien tai kuvien käyttöön.

Ehkä tarkoitus on tosiaan ihan viaton lisäpalvelu ensimmäisten rivien lainausten muodossa. Siinä ei sikäli olisi minusta mitään erityisen ikävää, vaikka itse en tuota ominaisuutta olisi listalle halunnut. Itse asiassa pohdin, josko pitäisi kirjoittaa kiusallaan jonkin postauksen alkuun tekstiä, jota Blogilista ei varmasti etusivunsa "maistiaisiin" haluaisi...