10. joulukuuta 2010

10. luukku


Hämeenpuisto, tuo Hämeemme puisto, korkealta Näsinkalliolta kuvattuna. Minusta itsestäni tämä oli aivan mieletön näkymä, toivottavasti se avautuu myös katsojalle kuvasta.

Jotta Tampere säästyisi Turun kohtalolta, kaupunkiin kaavoitettiin useampia palokujia eli leveitä rakennuksettomia kohtia. Näin jos kaupungissa syttyisi tulipalo, ei tuli pääsisi leviämään koko kaupunkiin. Hämeenpuisto on koko kaupungin halkaiseva palokuja, joka alkaa lähes Näsijärven rannalta Näsinpuistosta ja jatkuu Pyhäjärven rannalle Eteläpuistoon. (Tamperehan on keskeltä kovin kapea, kartasta voitte katsoa, jos ette muuten usko).

Palokuja vahvistettiin asemakaavassa vuonna 1830. Ensimmäiset puut istutettiin Hämeenpuistoon vuosien 1870-1909 välillä. Pohjoiseen istutettiin lehmuksia ja etelään vaahteroita. (Kuvassa siis Hämeenpuiston pohjoispää, mikäli joku ei hoksannut, että Eteläpuisto sijaitsee tietysti eteläpäässä).

Ja kuten rakkaalla lapsella, myös Hämeenpuistolla on ollut monia nimiä: "Alkujaan kadun nimi oli Esplanadi, ja sen rinnakkaisniminä tunnettiin myöhemmin myös Leveekatu sekä Itäinen ja Läntinen Esplanadikatu ja viimeisenä virallisena nimenä Itäinen ja Läntinen Puistokatu. Vuonna 1936 nimi muutettiin nykyiseksi." (Wikipedia)

Ps. Wikipediasta löytyi myös jännittävä pieni lisätieto Turun palon (vuonna 1827) syistä: "Kolme pääsyytä Turun palon poikkeukselliselle tuhoisuudelle olivat syksyä edeltänyt kuiva kesä, joka kuivatti kaupungin puutalojen pärekatot, iltaan sattunut myrsky sekä se, että suuri osa kaupungin asukkaista oli Tampereella markkinoilla, niin ettei sammuttajia ollut tarpeeksi."

9 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

Tämä on tosi hyvä joulukalenteri, oon tykännyt näistä luukuista.

Tiina kirjoitti...

Kiva, kiitos. :)
Mä epäilen, että mitä lähemmäs joulua tullaan, niin sitä "mielenkiintoisemmiksi" nää käy. Aaton aattona varmaan tarkastellaan jotain yksittäistä kiveä jossain Keskustorilla. ;D

Anonyymi kirjoitti...

Jatka vain samaan malliin, toivoo Char!

P.S. Kivi Keskustorilla olisi jopa hilpeä ja hulvaton aattoaamun teksti; sitä odotellessa... :)

P.S.2 Saisitko johonkin luukkuun ujutettua sen, että ne suht' uudet porrastetetut taideasetelmat jalkakäytävillä (Keskustori-Laukontori-välillä) ovat tosi typerä idea. Niihin kompastuu erkkikin, ja varsinkin näkövammaiset ihmiset ovat ihan kiipelissä; vaikea pysyä kepin kanssa tolpillaan, kun katu muuttuu taiteellisesti metrin välein.

Tervs. nimimerkki "Sanon Vaan". :)

Tepo kirjoitti...

ARVASIN! Aina ollu sellanen fiilis, että Tampereella on ollu jotain tekemistä Turun palon kanssa.

Minja kirjoitti...

Kissa on saanut tonttulakin! :)

Tiina kirjoitti...

Char, kiitän ja teen parhaani.
Tuota kritiikkiä niistä runokivistä (tjsp.) en kyllä varmaan saa liitettyä minnekään, koska pidän niistä enkä ole koskaan edes meinannut kompastua niihin. Ymmärrän kyllä että näkövammaisille ne voi olla hankalia, mutta eipä sitä koskaan muutenkaan tunnustelematta tiedä mitä on edessä, jos ei näe. Keskustassa toki yleensä on hiukan tasaisempaa maastoa. Liekö niihin kukaan edes oikeasti koskaan kompastunut vai onko tämä vain tarkkaan vaiettu salaisuus?

Tepo, no niinpä! Heti jotenkin loksahti palaset paikoilleen.

Minja, nykkö sää sen vasta huomasit! :)

*itKuPiLLi* kirjoitti...

lol, no juu, tota määki oon epäillyt että jotain tekemistä sillä palolla on Tampereen kanssa. ;D

Taas oli hyvä tietopläjäys.

Anonyymi kirjoitti...

Juu, Tiina, olen itse kömpelys, ja olen joskus siellä päin kävellessäni törmäillyt niihin - kaatumismielessä. Ja selvin päin. :)

Pari vanhaa, sokeaa mummuystävääni ovat ihan pihalla; rotvallien kanssa olisi ihan tarpeeksi vaikeaa, mutta nyt tämä temppurata kaiken päälle...

Avustajanikin on tosi vaikeaa selittää korkeuseroja.

Olisiko voitu saada samat hienot sitaatit ja lainaukset ilman katutason muutoksia?!

Minusta on ihanaa lukea niitä, ja jään usein miettimään jotain lausahdusta pitkäksi aikaa; ei kai silti ole välttämämöntä saada ihmiset kompuroimaan ja satuttamaan itseänsä Taiteen Nimissä?

Kai ne hyvät lauseet voisi lukea ilman kompurointiakin?! :)

Nimim. "Kysyn Vaan"

irkku kirjoitti...

Aivan loistava kalenteri ja tämän luukun alta paljastunut lisätieto Turun palosta ja syistä miksi palo ehti tuhoamaan niin paljon ennen kuin se saatiin sammumaan sai kyllä aikaan tahattoman naurunremakan.

Vaikka tiedän, tiedän, vakavalle asialle ei saisi nauraa! Silti, Turku-Tampere-asetelma sai taas ihan uutta syvyyttä :D Toivottavasti kukaan ei loukkaantunut kommentistani.

Ai niin, löysin siis sivusi tänään ja nyt olen vasta tutkimassa joulukalenteria enkä muuta taida tänään ehtiäkään. Mielenkiinnolla odotan jo seuraavaa luukkua, aloin kelaamisen tietysti ekasta päivästä!