7. joulukuuta 2010

Useful idiots

Joskus sitä erehtyy elämään sellaisessa harhakuvitelmassa, että ihmiset (suomalaiset) olisivat keskimääräisesti ihan älykkäitä ja sivistyneitä ihmisiä. Että joukossa on aina vain muutama mätä muna, jotka eivät vaan tajua, miten maailma mataa.

Rasismi on asia, jota olen kuvitellut ilmenevän pienissä määrin joidenkin taliaivojen keskuudessa (sekä "suvaitsevaisten" sanavarastossa työkaluna, jolla voi teilata ja leimata kaiken mahdollisen). Mutta viime aikoina nettikeskusteluja seuratessa olen tullut tulokseen, että ihan oikeasti täällä elää joku punaniskojen yhteiskunta. Ihmisten kommentit ja mielipiteet tuntuvat aivan käsittämättömiltä. Joka ainoasta rikoksesta saadaan mamu-kysymys, oli se rikos sitten suomalaisen tai ulkomaalaisen tekemä. Nytkin joku aika sitten Tampereella yritettiin raiskata nainen. Tekijästä kerrottiin tuntomerkit ja se, että hän näytti suomalaiselta. Uutisen kommenttiosasto lähes repesi liitoksistaan sen takia, koska kuulemma vain suomalaisista kerrotaan tuntomerkkejä, mutta jos se olisi ollut joku maahanmuuttaja ja vali vali nyyh. Ja ihan oikeasti, jos joku lähes koko ikänsä Suomessa asunut ja sujuvaa suomea puhuva kurdi polttaa ravintolansa vakuutusrahojen toivossa, niin minun mielestäni sillä ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa. Tampereella on tänään osa etnisistä ravintoloista kiinni sen taannoisen ravintolapalon takia. Ravintoloiden pitäjät haluavat osoittaa, että eivät ole "samaa porukkaa". Hieno ele, mutta tavallaan myöskin aika surullista, että heidän tarvitsee edes pelätä tuollaista leimaantumista. Mutta uskottava kai se on, maamme on täynnä ääliöitä.

Toinen asia, jonka ympäriltä löytyy aivan uskomatonta suvaitsemattomuutta, on homoseksuaalisuus. Aamulehti uutisoi, että "Nais- ja miesparit valtasivat linnan!", mikä oli mielestäni vähän omituinen uutinen jo valmiiksi, saati sitten se kommentointi... "Sotaveteraanit luultavasti kummastelevat että tämänkö takia siellä silloin tapeltiin!" Juu, silloin sota-aikanahan kaikki suomalaiset olivat sataprosenttisesti heteroita. Ja kaikilla oli vaaleat pellavapäät ja siniset silmät. Tai toinen kommentti: "Sellaiset pidot kuin emäntäkin. Toivotaan että tähän tulee parannus seuraavan päämiehemme astuessa kehiin." En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Kiroilla tekisi mieli.

Luin muistaakseni Tiede-lehdestä parisen vuotta sitten tutkimuksesta, että osa meistä on geeneiltään lähempänä neandertalilaista kuin toiset. Jotenkin tuota tutkimusta on todella helppo uskoa, seuratessani sivusta noita nettiöyhöttäjiä.

Note to self: Älä koskaan missään olosuhteissa mene lukemaan nettiuutisten kommenttiosastoa tai netin keskustelupalstoja, jos et halua pilata päivääsi.

13 kommenttia:

Kirsikka kirjoitti...

Aamen.

Edelleen jaksaa ihmetyttää se, miten kovasti ihmisiä kiinnostaa se, mitä muut tekevät makuuhuoneissaan ja kenen kanssa. Niinkuin sillä olisi jotain väliä, niin kauan kun ihmiset toimivat omasta vapaasta tahdostaan.

Punaniskat puolestaan sylettävät niin paljon, etten viitsi asiaa edes kommentoida. Turhaan vain verenpaine kohoaisi.

Tiina kirjoitti...

Monelle tuntuu homot olevan ihan ok, kunhan ne on sitä salaa ja poissa muiden silmistä.
Kaikista paras oli yksi kommentti, että puuttuu enää, että nää homoparit harrastaisivat homoseksiä siellä linnanjuhlilla julkisesti. Siis eh? Eihän heterotkaan sellaista tee.

Laiza kirjoitti...

Joo, oon kans suhteellisen huvittuneena ja ärtyneenä lukenut noita kommentteja. Paljoko niitä homoja nyt siellä linnassa sitten oli? Ja mitä sitten? Pitäiskö joku jättää sitten kutsumatta sen takia, että se on homo, se voi pian tuoda puolisonsa ja herra ties vaikka tanssia sen kanssa!!!! Ja vaikka jossain määrin oonki maahanmuuttokriittinen, niin kyllä nuo mamu-jutut on kans kyllä jo ylittäny jonku rajan.

Tiina kirjoitti...

Mä ymmärrän maahanmuuttokriittisyyden ja olen joistain asioista samaa mieltäkin niissä eikä se ole sama asia minun mielestäni kuin rasismi (jos keskustelussa säilyy järki), mutta joillain homma lähtee aina lapasesta.
Ja niin, todellakin, eikö voida kutsua linnaan jotain omalla tavallaan merkittävää ihmistä sen vuoksi, että se saattaakin elää parisuhteessa saman sukupuolen edustajan kanssa? Ihan kummallista. Mun mielestäni tuota homoutta voi kyllä hieroa niiden ahdasmielisten ihmisten silmiin ihan niin paljon kuin sielu sietää.
Eihän niitä nyt edes niin kauheasti ollut (ainakaan julki-sellaisia) ja yksihän niistä oli jopa kansanedustaja.

Dårka kirjoitti...

Tää on taas näitä. Just. Ja ihan varmana tämä on ainoa kommentti, joka vähän viiraa vastaan.

Aina kun jotain homostelu- tai maahanmuuttaja-asiaa tulee esille, niin lauma akkoja on heti pää tai joku muu märkänä heittämässä hyi-hyi -kommentteja, olematta pätkääkään suvaitsevainen muita kuin itseään, hengenheimolaisiaan ja peesailijoitaan kohtaan.

Tuntuu kuin mitään rajaa ei olisi vaan esimerkiksi tuo "voiko kadetti tanssia miehen kanssa" -kysymys. Totta kai voi ja varmasti ensi vuonna siitä on annettu määräys, että härkäparina vaan. Kadetit ovat linnassa viran puolesta ja todennäköisesti nolostuvat asiasta varsinkin kun vielä kamerat todennäköisesti ikuistavat asian. Mutta eihän sillä ole väliä, jos mies nolataan kunhan homostelijat vain saavat tahtonsa läpi. Tiinalan naiskommentoijat voivat itse miettiä, montako kertaa ovat torjuneet jonkun miehen tanssiinkutsun ja millä perusteella. Voisiko vastenmielisyys kysyjää kohtaan olla yksi syy? Riippuu se sitten mistä seikasta hyvänsä.

Minua taas hämmästyttää erityisen paljon se, miten joku on kiinnostunut jonkun sukupuolisesta suuntautumisesta jopa siinä määrin, että kirjoittavat noin kun nimimerkki Kirsikka tuossa yläpuolella. Harvemmiin heterostelijoiden parisuhteesta keskustellaan ja harvempi heterostelija asiaa tuo aktiivisesti esille päin vastoin kuin julkisuudenkipeät homostelijat.

Lopettakaa se läkytys

t. Pasga ja väsynyt (itse olet, MOT)

Niin joo. Aikoinaan kun olin ravintolassa työharjoittelussa, niin siellä oli yksi kokenut linnankutsujen tarjoilija, jonka jutut olivat aivan hupaa. Linnassa kuulemma harjoitetaan jos jonkinlaista seksiä aina välillä ja joskus homosteluakin.

Mutta parempi seksi kännissä kun että lyö päänsä lasin läpi.

Tiina kirjoitti...

Hmm, saakohan kadetti kieltäytä, jos haetaan tanssimaan? Nolaaminen ei missään nimessä ole mielestäni oikea tapa toimia ja kyllä näillä vähemmistöedustajillakin pitäisi olla jonkinlainen kunnioitus myös toisen suuntautumista kohtaan. Mahtoiko siellä linnassa tapahtua sellaista, että joku kadetti joutui vastentahtoisesti tanssimaan saman sukupuolen edustajan kanssa? En ole tällaista keskustelua seurannut ollenkaan.
Sitä paitsi miksi homomies ei myöskin voisi tanssia naisen kanssa tai lesbonainen miehen kanssa? Eihän tanssissa kaiketi ole kyse seksuaalisesta suuntautumisesta.
Musta on kyllä ihan jees, että nämä samansukupuoliset pariskunnat voivat toimia aivan avoimesti pariskuntina myöskin julkisuudessa.

Ja no joo, ehkä siellä juhlissa boolin myötä lähteä homma käpälästä ihan miten vaan suuntautuneella ihmisellä, mutta minä ajattelin tuon tarkoittavan lähinnä televisioitua aktia, siis niin kuin niin julkisesti.

Äläkä viitsi tehdä mun naiskommentoijistani yhtä samanmielistä ryhmää. Muista, että ne ovat täällä oikeassa, jotka ovat kanssani samaa mieltä. ;)

Dårka kirjoitti...

Sitä paitsi tanssiminen on tyhmän näköistä: http://theuglydance.com/

Tiina kirjoitti...

:D

Äläkä pliis lue näitä mun juttujani minkään asennelasien lävitse, koska mä yritän olla hyvin ymmärtäväinen ja tasapuolinen ja kaikkea, mutta joskus vaan joidenkin ihmisten mielipiteet menee niin yli, ettei pysty ymmärtämään. Nettikeskustelut on ihan silkkaa hulluutta.
Ja mun kanssani saa kyllä aivan vapaasti olla eri mieltä. En vaadi pelkästään samanmielisiä kommentteja.

hdcanis kirjoitti...

No, tuttu joka maanpuolustusta on enemmänkin opiskellut ja joka ei muistaakseni itse ole Linnassa ollut mutta tuttujaan on, kertoi että varoituksen aihe siellä on ollut ne edustusrouvat jotka hyökkää muniin kiinni kun tv-kamerat poistuvat paikalta...

Ja heterostelijat kyllä tuovat suhteitaan esille, mutta siihen ei niin kiinnitetä huomiota...nytkin Linnassa oli vaikka ketä heteropuolisonsa kanssa, ja Matti Vanhasestakin erikseen sanottiin että ei ollut seuralaista tänä vuonna (ja Matin edelliset taas on käsitelty perusteellisesti lööpeissä).
Samaan tapaan työpaikan kahvihuoneessa on ihan tavallista sanoa että "käytiin (heteropuolison nimi) kanssa viikonloppuna Ikeassa" mutta jos sen nimen korvaakin homopuolison nimellä niin se onkin ihan kauheaa tyrkytystä ja esilletuontia.

Tiina kirjoitti...

Näin on.
Ja tiedotusvälineethän tästä jotenkin näin ison numeron teki, kun oikein varta vasten uutisoitiin siitä, että NÄMÄ tulivat nyt yhdessä linnaan ja jossain televisiossa oltiin kuulemma näytetty jonkun homo-/lesboparin suuteluakin. Heteroparien suutelointia kai harvemmin näytetään, joten rahvas on nyt siinä käsityksessä, että ei heterot niin käyttäydy, homot ainoastaan. Hoh hoh.

hdcanis kirjoitti...

Hesarin kuvakoosteeseen oli ainakin valittu Päivi Räsäsen ja miehensä suudelma. Ettäs kehtaavat.

Char kirjoitti...

Tiina,

hengitän aina vähän rauhallisemmin, kun luen juttujasi. :)

Minuakin kouhkaaminen ärsytti ja ärsyttää - itse pelastauduin keittiöön kokkaamaan illallista varsinaisen Seremonian ajaksi (vaan sepä ei pelastanutkaan jälkilöylyiltä).

En muista, että olenko kertonut sinulle, että ekaa kertaa ateistina/agnostikkona äänestin seurakuntavaaleissa; liberaali ehdokas meni läpi hienosti. Ynnä että liityin samana päivänä kannatusmielessä Setaan (en valitettavasti päässyt syyskokoukseen, kun olin matkoilla). - Nyt kerään rohkeutta siihen, että menisin johonkin sateenkaari-perheiden tapaamiseen; olen ikäni tehnyt töitä lasten kanssa, ja voisin täällä kotikaupungissani päästää vanhemmat välillä vapaalle, hoitamaan parisuhdettaan, ihan niinkuin vanhempien kuuluu välillä tehdä.

- Minua jännittää kaikki uudet tilanteet; ei tämä sen kummempaa ole. Eikä liity seksuaaliseen suuntautumiseen mitenkään, paitsi että arvelen, että hyväksyvä ja hellä, edes jostain tuttu hoitaja olisi vanhemmista kivampi ratkaisu pilteille kuin ventovieras aikuinen.

Lapsille tietenkin myös. :)

Yritän ryhdistäytyä!

- Kun en kerta eronnut kirkosta, voin saman tien tehdä jotain käytännössä rakentavaa. :)

Tiina kirjoitti...

Hdcanis, mä en kyllä haluais nähdä räsästen pussailevan keskenään. Yök.

Char, sähän olet vallan hyvä ihminen. Tai ainakin yrität olla. Kunhan saat kerättyä rohkeutta. :)
Kyllä mä ne Linnan juhlat katselin eikä siinä itse tilaisuudessa ollut minulle mitään ärsyttävää, mutta se jälkipeli sitten... argh. Mä toivon, että suuri osa niistä asian ympärillä pyörivistä kommenteista on provosointia, mutta pelkään, ettei ne ole.