19. joulukuuta 2010

19. luukku


Patsaista puheenolleen...

Näsijärvellä seilaili viime vuosituhannen alussa höyrylaiva Kuru, jonka piti olla vähintään yhtä uppoamaton kuin Titanic aikanaan. Mutta sattuipa niin, että 7. syyskuuta vuonna 1929 Näsijärvellä kävi erittäin voimakas tuuli. Kuru lähti Mustanlahden satamasta klo 15.15 siitä huolimatta. Tämän epäonnisen lähtöpäätöksen teki aluksen päällikkö Onni Saarinen. Kyydissä oli 150 matkustajaa ja 12 hengen miehistö. Päästyään Siilinkarin kohdalle Kuru joutui ristiaallokkoon ja valtavat hyökyaallot iskeytyivät sitä vasten. Hyökyaallot täyttivät laivan keulakannen painaen laivaa alaspäin, rikkoivat matkustajatilan ovet päästäen veden myös sisään laivan runkoon ja lopulta kaatoivat koko laivan. Pelastuneita oli 22.

Onnettomuuden 11. vuosipäivänä 7.9.1940 paljastettiin Kurun haaksirikon muistomerkki Näsinkalliolla. Patsaan on tehnyt kuvanveistäjä Yrjö Liipola. Patsas esittää naista, joka on kääntynyt selin Näsijärvelle ja Siilinkarille, jossa Kurun onnettomuus tapahtui. Naisella on käsivarrellaan lapsi ja toinen helmoissa ikään kuin hakemassa turvaa.

Kurun uppoaminen on pahin Suomen sisävesillä tapahtunut vesiliikenneonnettomuus.

8 kommenttia:

ian kirjoitti...

Kuulostaa siltä, että Kurun ei pelkästään pitänyt olla yhtä uppoamaton kuin Titanicin, vaan se myös oli täsmälleen sitä.

Harmillinen tarina, mutta mielenkiintoinen, kuten monet muutkin jouukalenterisi luukuista.

irkku kirjoitti...

Loppujen lopuksi tuo hukkuneiden määrä on prosentuaalisesti aika paljon Kurun tuon aikaiseen väkilukuun suhteutettuna ja ymmärtääkseni suurin osa matkustajista oli juuri Kurusta ja sen lähialueilta. Surullinen tapahtuma ja jätti moniin taloihin ikuisen merkin.

Kaunis patsas, tuon olen tainnut muuten missata täysin vaikka olenkin sen tiennyt olemassa olevan.

Tiina kirjoitti...

Ian, olet aivan oikeassa. :D
Ja kiitos mielenkiinnosta, onneksi tässä ei ole enää montaa päivää jouluun.

Irkku, en muuten tuossa eilen törmännytkään missään tietoon, että oliko hukkuneet tamperelaisia vai kurulaisia tai mikä oli jakauma.
Seuraavan kerran kantsii kiivetä Näsinpuistoon ihmettelemään patsasta ja ihailemaan Näsinlinnaa. :)

Ilkka kirjoitti...

Ohos, 162:sta kyytiläisestä VAIN 22 pelastui!!?? Elikä 140 vainaata... aika julma määrä, ei oltu vissiinkään ihan lähellä rantaa sitten...

Tiina kirjoitti...

No ei se Siilinkari ihan kauhean kaukana ole, mutta myrsky oli käsittääkseni aika hirmuinen. Siinä ei paljoa polskutella.
Wikipedian mukaan uhreja oli 136 tai 138, siitäkin on erimielisyyttä.

Jaakko kirjoitti...

Sulla on kiva joulukalenteri, mä tykkään. Sivistävä ja mielenkiintoinen samaan aikaan. Vaikka sun jutut on kyllä yleensäkin mielenkiintoisia mut tämähän paljastaa ihan uudenlaisen puolen, ehkäpä.

Muistan nähneeni tuon patsaan joskus lapsena ja sen että se oli jotenkin kovin vaikuttava. Naisen kasvoilta suorastaan paistoi epätoivo.

Tiina kirjoitti...

Kiitos, aina mukavata, kun joku tykkää. :)

Patsaassa on kyllä aika hyvin saatu vangittua sellainen epätoivoinen tunnelma.

Anonyymi kirjoitti...

tutustukaa tampereen rantoihin niitä on yllättävän paljon täytetty eli matkaa on ja jää se tiinaltakin uimatta jos syyskuussa meinaa sen matkan polskia ..= )))