16. joulukuuta 2010

16. luukku


Tampereella Leinolassa tai Vehmaisissa (en minä tiedä kumpi kaupunginosa se on, kun Wikipediassakin sanotaan, että Vehmaisissa Leinolassa) Mannerheiminkalliolla seisoo vuoden 1918 vapaussotureita eli valkoisia edustava Mannerheimin patsas. Patsas on valmistunut 1939, mutta sen paljastaminen viivästyi sodan takia sekä siksi, ettei täällä osattu päättää, minne patsas pitäisi tyrkätä. Patsas oli tarkoitus ensin sijoittaa Koskipuistoon, mutta koska patsas on "puettu" vuoden 1918 sotisopaan, jolloin Mannerheim esiintyy ikään kuin Tampereen valloittajana, ei pidetty kovin korrektina sen sijoittamista keskustaan. Vasta vuonna 1956 patsas pystytettiin Mannerheiminkalliolle paikalle, jolla Mannerheimin sanotaan tähystelleen kohti keskustaa ja seuranneen Tampereen valloitusta.

Patsas on noin kolme metriä korkea pronssipatsas (plus hiukan minua korkeampi jalusta, Mannerheimin pää huitelee siis kai melkein viidessä metrissä). Patsas on tehty Eero Järnefeltin vuonna 1933 maalaaman Kenraali Mannerheim vuonna 1918 Vehmaisten sotanäyttämöllä -maalauksen pohjalta. Patsaan jalustassa on teksti "Mannerheim seisoi tällä paikalla Tampereen valloituksen aikana huhtikuun alkupäivinä 1918".

Tampere on tai ainakin on ollut hyvin "punainen" kaupunki. Siksipä Mannerheimiin suhtaudutaan täällä melko ristiriitaisin tuntein. Patsaskin saa aina toisinaan peitokseen punaista maalia tai sitä töhritään muilla tavoin. Tavallaan ymmärränkin. Joskus patsaan kivijalkaan on kirjoitettu sana "lahtari". Patsaan sijainnistakin kinastellaan aina välillä. Toiset haluaisivat, että Mannerheim siirrettäisiin jonnekin keskustaan, toiset taas eivät missään nimessä halua Mannerheimia minnekään näkösämmälle. Minun mielestäni sillä on aivan hyvä paikka tuolla Mannerheiminkalliolla. Kun sen nimikin on sattumalta sopivasti Mannerheiminkallio. Tartte ny mitään ruveta siirteleen...

6 kommenttia:

Minja kirjoitti...

Mun mielestä se on Vehmaisia, mut kuka niistä tietää.

Jos sitä sotketaan tuolla keskellä mettää, niin mitenkähän kävis jos se siirrettäis keskustaan.. huonosti, veikkaan.

Tiina kirjoitti...

Jossain sanottiin, että "kuuluu nykyisin Leinolaan". En tiiä siirtyykö se kallio välillä vai mitä täällä tapahtuu.

*itKuPiLLi* kirjoitti...

Tietty sen pitää olla Mannerheimin kalliolla, tartte ny sitä todellakaan ruveta minkään siirteleen.;)

Kirsikka kirjoitti...

Mua vähän jotenkin ärsyttää kun noita Mannerheimeja on joka kaupungissa. Tai ainakin Hesassa ja Tampereella ja Lahdessa. Ja Lahdessa vielä ratsastajapatsas. Tosin siinä patsaassa on hevosella oikeanlainen askellus, toisin kuin Helsingin patsaassa. Tai ainakin näin minulle on kerrottu. Minähän en hevosista mitään tiedä, Mannerheimista vielä vähemmän.

Tiina kirjoitti...

Itkupilli, niinpä!

Kirsikka, niin. Luin jostain, että jotain toista versiota siitä nykyisin Kiasman edessä olevasta Mannerheimin patsaasta tarjottiin myös Tampereelle, mutta päädyttiin sitten tähän, tai jotain. Niin onkohan se oikea-askelluksinen hevonen sitten juuri se samainen patsas. Vaikea sanoa.
Tampereellahan tuo patsas on tosiaan niiden ns. vapaussotureiden tilaama. En tiedä miten muissa kaupungeissa.

Kati kirjoitti...

Se on muuten kyllä Leinolaa :) Aika lähellä Vehmaisten rajaa.